ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Παροχές στο κεφάλαιο στους εργάτες ... μισοζωή

Διαμαρτυρίες για τις απολύσεις στη Ρουμανία

Associated Press

Διαμαρτυρίες για τις απολύσεις στη Ρουμανία
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πρόγραμμα σημαντικής ενίσχυσης του γερμανικού ντόπιου κεφαλαίου με φιλολαϊκές «αποχρώσεις» για την τρέχουσα διετία ανακοίνωσε χτες στο Βερολίνο η κυβέρνηση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. Στο μεταξύ, η καταιγίδα των απολύσεων εξακολουθεί να σαρώνει τις θέσεις χιλιάδων εργαζομένων...

Στο Βερολίνο το πακέτο επενδυτικών μέτρων ανέρχεται σε τουλάχιστον 50 δισ. δολάρια. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

  • Τα 18 δισ. ευρώ να δοθούν για επενδυτικά έργα στο οδικό, σιδηροδρομικό δίκτυο και στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.
  • Σειρά φοροελαφρύνσεων και φοροαπαλλαγών σε εργοδότες για πρόσληψη ανέργων και εποχιακών εργαζομένων.
  • Απαλλαγή εργοδοτών από τη συνεισφορά τους στο σύστημα κρατικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  • Μπόνους 100 ευρώ ανά παιδί.
  • Κίνητρα απόσυρσης αυτοκινήτων άνω των εννιά χρόνων με τη χορήγηση 2.500 ευρώ.

«Ελπίζουμε όχι μόνον να ξεπεράσει η Γερμανία την κρίση, αλλά και να βγει ενισχυμένη απ' αυτή», υποστήριξε με την ανακοίνωση των μέτρων η καγκελάριος...

Το ίδιο 24ωρο, στο Λονδίνο, ο διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ Τζον Μπέρνακι ζητούσε «επαγρύπνηση» και διεθνή οικονομική συνεργασία για το ξεπέρασμα της κρίσης, προϊδεάζοντας τη νέα κυβέρνηση του Προέδρου Ομπάμα για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οπως είπε «η Ιστορία δείχνει ότι η σύγχρονη οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί εάν δε λειτουργήσει αποτελεσματικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα». Στον απόηχο της ομιλίας Μπέρνακι στο λονδρέζικο πανεπιστήμιο London School of Economics ανακοινώθηκε ότι το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 28,7% τον περασμένο Νοέμβρη στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας λόγω της καθίζησης της ζήτησης για εισαγόμενα προϊόντα. Οι εισαγωγές για το ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 12%.

Στην Ιαπωνία, αυξήθηκε κατά 24,7% το Δεκέμβρη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα ο αριθμός των εταιρειών που κήρυξαν χρεοκοπία. Ολο το 2008, οι χρεοκοπίες αυξήθηκαν κατά 11%, το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας 8ετίας.

Στην Κίνα, διαπίστωσαν μείωση των εξαγωγών κατά 2,8% για τον περασμένο Δεκέμβρη. Θεωρείται η μεγαλύτερη μείωση της τελευταίας 10ετίας.

Το ίδιο διάστημα, συνεχίζεται η καταιγίδα απολύσεων...

  • Η Pfizer, η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία διεθνώς, ανακοίνωσε πως θα απολύσει το 2009 έως και το 8% του επιστημονικού προσωπικού της (περίπου 800 εργαζόμενοι).
  • Η αυτοκινητοβιομηχανία Βόλβο θα απολύσει επιπρόσθετα 1.600 εργαζομένους που εργάζονται σε εργοστάσια στη Σουηδία.
  • Στη Βραζιλία πάνω από 6.000 εργαζόμενοι πρωινής και απογευματινής βάρδιας σε εργοστάσιο της General Motors στο Σάο Ζοζέ ντος Κάμπους απήργησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απολύσεις 800 συμβασιούχων.
  • Διαδήλωση στην πόλη Μιοβένι της Ρουμανίας πραγματοποίησαν χτες πάνω από 2000 εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία Dacia της Ρενό. Απαίτησαν απ' την κυβέρνηση να προστατεύσει το δικαίωμα στην εργασία.
  • Το δημοσιογραφικό συγκρότημα «Financial Times», αν και πέρσι αύξησε τα κέρδη του κατά τουλάχιστον 21% ανακοίνωσε απολύσεις στο 5% του προσωπικού της.
  • Η διοίκηση της εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» ανακοίνωσε πάγωμα των μισθών για το 2009, για να αποφευχθεί τάχα ο κίνδυνος απολύσεων.
  • Η βρετανική τράπεζα Barclays θα απολύσει 2.100 στον τομέα επενδυτικής δραστηριότητας.
ΗΠΑ
Χίλαρι ... στοχοπροσηλωμένη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την ανάγκη να χρησιμοποιηθεί μια στρατηγική «έξυπνης ισχύος» στη Μέση Ανατολή υποστήριξε χτες η Χίλαρι Κλίντον, που αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μιλώντας στην επιτροπή της Γερουσίας όπου ανέπτυξε την εξωτερική πολιτική του νεοεκλεγέντα Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα.

Εσπευσε να δικαιολογήσει την επιθετικότητα του Ισραήλ ενάντια στη Γάζα σημειώνοντας τα περί «δικαιώματος της αυτοάμυνας», τονίζοντας πως η κυβέρνηση Ομπάμα, όπως και οι προηγούμενες, θα εργαστούν στην ανεύρεσης ειρηνικής λύσης, ενώ υπογράμμισε ότι θεωρεί «απαράδεκτο» το γεγονός το Ιράν να έχει πυρηνικά όπλα και πως «θα πράξουμε πολιτική διπλωματίας - με όλα τα εργαλεία της - για να το αποτρέψουμε» αυτό, επιθυμώντας παράλληλα την επανέναρξη των σχέσεων με την Τεχεράνη, ώστε να επιτευχθεί «μια νέα προσέγγιση».

Σημείωσε πως θα υπάρξει ευρύτερη προσέγγιση στο πρόβλημα του ισλαμικού εξτρεμισμού στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, αλλά και προσπάθεια να πειστούν το Ιράν και τη Συρία να εγκαταλείψουν την επικίνδυνη συμπεριφορά, να ενισχυθούν οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και άλλα αραβικά κράτη, καθώς και με την Τουρκία και τους συμμάχους των ΗΠΑ στο Κόλπο, προσθέτοντας μάλιστα ότι «η Αμερική δεν μπορεί να επιλύσει τα σημαντικότερα προβλήματα από μόνη της (...) και ο πλανήτης δεν μπορεί να τα επιλύσει χωρίς την Αμερική». Για το Ιράκ, η Κλίντον ισχυρίστηκε πως η λήξη του πολέμου αποτελεί προτεραιότητα με πρώτο σταθμό την απομάκρυνση των στρατευμάτων από τις πόλεις μέχρι τον Ιούνη.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα επιχειρηθεί η διαμόρφωση σχέσεων συνεργασίας με τη Ρωσία και την Κίνα σε θέματα οικονομικά, ασφάλειας και μη διασποράς πυρηνικών όπλων, και σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες υποστήριξε ότι «οι παραδοσιακές μας σχέσεις εμπιστοσύνης θα εμβαθύνουν», παρά το γεγονός ότι «οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Αποχώρηση» με «μέτρο»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τη δέσμευση της νέας αμερικανικής ηγεσίας υπό τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να προχωρήσει «στην αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ αλλά με υπευθυνότητα έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια της χώρας», επανέλαβε προς τους Ιρακινούς συνομιλητές του ο νέος Αμερικανός αντιπρόεδρος, δίνοντας τέλος στις όποιες αυταπάτες έτρεφαν ορισμένοι περί «στροφής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής». Ο Τζο Μπάιντεν είχε σειρά συναντήσεων με τον Πρόεδρο Ταλαμπανί, τον πρωθυπουργό Μάλικι, ενώ χτες το απόγευμα, πριν αποχωρήσει, επισκέφτηκε και το Κιρκούκ, όπου συναντήθηκε με το τοπικό συμβούλιο όπου εκπροσωπούνται οι διαφορετικές θρησκευτικές και εθνοτικές κοινότητες.

Ο Μπάιντεν φέρεται να τόνισε ότι η «συμφωνία ασφαλείας» που υπογράφτηκε πριν τα τέλη του 2008 μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Βαγδάτης και ορίζει το καθεστώς περαιτέρω παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων νομιμοποιώντας και την κατοχή, αποτελεί «ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο για τις σχέσεις των δύο χωρών». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις επαφές του στη Βαγδάτη ο Μπάιντεν έθιξε και το ζήτημα της οικονομικής κρίσης ενώ στο, πετρελαϊκά πλούσιο, Κιρκούκ υπογράμμισε ότι για τις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σημαντικό οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των κοινοτήτων να επιλυθούν και μάλιστα να επιλυθούν ειρηνικά.

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Χιλιάδες τα θύματα της χολέρας...

ΧΑΡΑΡΕ.--

Αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των θυμάτων της επιδημίας χολέρας που πλήττει το τελευταίο πεντάμηνο τη Ζιμπάμπουε. Πάνω από 2.020 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου, ενώ 40.000 άλλοι χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια. Σε χτεσινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγειάς αναφέρεται ότι τα κρούσματα χολέρας στη Ζιμπάμπουε ανήλθαν συνολικά σε 38.334 εκ των οποίων τα 2.024 ήταν θανατηφόρα. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ έχει μολυνθεί το 89% από τις συνολικά 62 περιοχές της χώρας

Με αφορμή τα νεότερα στοιχεία δραματικής αύξησης των θανατηφόρων κρουσμάτων χολέρας, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» υποστήριξε ότι η υγειονομική κρίση που χτυπά τη Ζιμπάμπουε θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής έρευνας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Κατήγγειλαν έτσι την κυβέρνηση του Ζιμπαμπουέζου Προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε ως υπεύθυνη για την πλήρη κατάρρευση (μεταξύ άλλων...) του συστήματος Υγείας, ύδρευσης, αποχέτευσης... Η ΜΚΟ κάλεσε τον ΟΗΕ να αναλάβει τον έλεγχο των υγειονομικών υπηρεσιών...

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Καταγγελία νέας προσπάθειας αποσταθεροποίησης

Ενα νέο στοιχείο της προσπάθειας αποσταθεροποίησης που επιχειρεί η αντιδραστική αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα ήρθε αυτές τις μέρες στο φως της δημοσιότητας. Οπως κατήγγειλε η κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες, το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε στο Πουέρτο Ρίκο συνάντηση στελεχών της αντιπολίτευσης και του διευθυντή του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού «Γκλομποβισιόν» (γνωστού για το βρώμικο ρόλο του στο πραξικόπημα του Απρίλη του 2002), Αλμπέρτο Ραβέλ, και του εμπορικού ακολούθου της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Καράκας, Τζον Πάτρικ Καουλφίλντ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προετοιμασία της καμπάνιας και της ενίσχυσης με 3 εκατομμύρια δολάρια ενάντια στην τροποποίηση του Συντάγματος ώστε τόσο ο πρόεδρος της χώρας όπως και οι βουλευτές και οι δημοτικοί άρχοντες να μπορούν να εκλέγονται όσες φορές το επιθυμεί η λαϊκή ετυμηγορία, χωρίς να υπάρχει ο περιορισμός των δύο εκλογών, όπως ισχύει σήμερα.

Επίσης όπως ανακοινώθηκε ήδη έχει κληθεί σε συνάντηση ο Αμερικάνος αξιωματούχος και εξετάζεται η πιθανότητα της απέλασής τους για την εμπλοκή του στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Το ζήτημα της τροποποίησης του Συντάγματος, έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε δημοψήφισμα στις 15 Φλεβάρη και ήδη για το σκοπό αυτό οι δυνάμεις που στηρίζουν την «Μπολιβαριανή διαδικασία» συγκεντρώνουν υπογραφές στήριξης της ομόφωνης πρότασης του Κοινοβουλίου, που υπολογίζεται ότι ως τώρα ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια. Στο δημοψήφισμα μπορούν να πάρουν μέρος πάνω από 16 εκατομμύρια πολίτες εγγεγραμμένοι τους εκλογικούς καταλόγους.

ΣΑΛΒΑΔΟΡ
Δολοφονίες αγωνιστών του Φαραμπούτο Μαρτί

Λίγες μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στο Σαλβαδόρ, το Μέτωπο Φαραμπούτο Μαρτί για την Εθνική Απελευθέρωση (FMLN) καταγγέλλει στην εθνική και διεθνή κοινή γνώμη τη δολοφονία στις 9 Γενάρη δύο μελών του από πληρωμένους δολοφόνους. Συγκεκριμένα έξω από το σπίτι τους στο δήμο Γιαμαμπάλ, της επαρχίας Μοραζάν, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, βαριά εξοπλισμένοι άνδρες γάζωσαν στην κυριολεξία τον Μάξιμο Ροντρίγκες, 26 χρονών και τον Δέλφο ντε Χεσούς Ροντρίγκες, 63 χρονών (πατέρας και γιος) και οι δύο τους ενεργά μέλη του FMLN.

Οπως καταγγέλλεται, αυτή η νέα δολοφονία εντάσσεται σε μια εκστρατεία που έχει ξεκινήσει η αντίδραση ενάντια σε λαϊκούς αγωνιστές πράγμα που συνιστά ένα ξεκάθαρο πισωγύρισμα από τη συμφωνία ειρήνης που είχε επιτευχθεί το 1992, όταν είχε τερματιστεί η εμφύλια σύγκρουση και οι αντάρτες του Φαραμπούτο Μαρτί είχαν δεχτεί να μπουν στην πολιτική διαδικασία. Ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η ατιμωρησία σ' αυτή τη χώρα εξακολουθεί να κυριαρχεί, με τα τάγματα θανάτου που είχαν στήσει οι αντιδραστικές κυβερνήσεις, με τη συνδρομή της ΣΙΑ, να είναι απ' ό,τι φαίνεται ενεργά.

Το όλο κλίμα τρομοκρατίας έρχεται σε μια περίοδο πριν τις προεδρικές εκλογές της 18ης Γενάρη και τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση στις 15 Μάρτη, και ενώ ο προεδρικός υποψήφιος του FMLN, Μαουρίσιο Φούνες, προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 45,9% έναντι του αντιδραστικού κόμματος Αρένα που έχει 28,6%, και το πρόγραμμα αλλαγών που προτείνει φαίνεται να έχει μεγάλη απήχηση στα λαϊκά στρώματα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ