ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΕ
Καλεί τους εργαζόμενους να γίνουν χαφιέδες!

Συνεργάζεται με εταιρεία που δέχεται ανώνυμες καταγγελίες υπαλλήλων για συναδέλφους τους και τις προωθεί στην εργοδοσία. Οι εργαζόμενοι ακύρωσαν τους άθλιους μηχανισμούς χειραγώγησης και υποταγής

Να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε χαφιέδες επιχειρεί η Ανώνυμη Εταιρεία ΜΙΝΕΡΒΑ, θυγατρική του Ομίλου PZ Cussons, εφαρμόζοντας ένα πρωτόγνωρο σύστημα χειραγώγησης, εξαναγκασμού και εκφοβισμού.

Στις 27 Νοέμβρη 2008, η ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΕ, με υπηρεσιακό σημείωμα, ενημέρωνε τους εργαζόμενους για την πρόθεσή της να βάλει σε εφαρμογή ένα σύστημα που αποκαλείται «Speak up» («Σπικ Απ» - σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «μίλα»). Μέσω αυτού του συστήματος, η εργοδοσία «επιθυμεί να ενθαρρύνει όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου να μιλήσουν ανοιχτά, εφόσον έχουν έγκυρες ανησυχίες για αδικήματα στην εταιρεία. Αυτά μπορεί να αφορούν εγκληματική ενέργεια, απάτη, κλοπή ή φθορά περιουσίας ακόμα και διακρίσεις, εκφοβισμούς ή παρενοχλήσεις προς το πρόσωπο κάποιου υπαλλήλου. Ολα αυτά εμπιστευτικά και ανώνυμα χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψετε την ταυτότητα σας», όπως αναφέρεται στο υπηρεσιακό σημείωμα.

Οπως εξηγούσε η εταιρεία, η λειτουργία αυτού του συστήματος «θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός τηλεφωνικού κέντρου άμεσης επικοινωνίας», το οποίο θα παρέχει μια άλλη επιχείρηση, η Expolink, η οποία ειδικεύεται στην παροχή τέτοιων υπηρεσιών!

Χαφιεδοεταιρεία με πατέντα!

Η Expolink είναι μια επιχείρηση που δημιουργήθηκε το 1995 και προσφέρει, ουσιαστικά, την αναγκαία για το χαφιεδισμό υποδομή 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες τη βδομάδα, 365 μέρες το χρόνο. Δηλαδή, διαθέτει τηλεφωνικές γραμμές όπου ο καθένας θα μπορεί να καταγγέλλει ανώνυμα το συνάδελφό του για ό,τι θεωρεί ότι «δεν είναι ηθικά επιτρεπτό», όπως η ίδια ισχυρίζεται. Μάλιστα, το τηλεφώνημα είναι χωρίς χρέωση!

Απόσπασμα από το υπηρεσιακό σημείωμα της ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΕ
Απόσπασμα από το υπηρεσιακό σημείωμα της ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΕ
Σε ανακοίνωσή της, η Expolink προτρέπει τους εργαζόμενους να κάνουν χρήση της υπηρεσίας που είναι «ανώνυμη, δωρεάν και εμπιστευτική» για να καταγγείλουν «εγκληματική ενέργεια, απάτη, κλοπή ή φθορά περιουσίας» ή για πράξη «που σας αφορά προσωπικά, όπως διάκριση, εκφοβισμός, παρενόχληση» ή «όταν θέλετε να εκφράσετε μια πολύ καλή ιδέα χωρίς, όμως, να αποκαλύψετε την ταυτότητά σας». Δηλαδή, ο καθένας μπορεί να καταγγείλει και να αναφέρει τα πάντα...

Μάλιστα, στην ηλεκτρονική της ιστοσελίδα καυχιέται ότι αυτό το σύστημα είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα εργαλεία και ότι δρα ως δύναμη αποτροπής ακατάλληλων και εγκληματικών ενεργειών. Τις καταγγελίες που συγκεντρώνει τις δίνει στην εργοδοσία της επιχείρησης, με την οποία συνεργάζεται με το αζημίωτο, ώστε η τελευταία να πάρει άμεσα τα ...κατάλληλα μέτρα.

Πυκνό πλέγμα χαφιεδισμού

Το παραπάνω σύστημα χαφιεδισμού και παρακολούθησης έρχεται να προστεθεί σε άλλα παρόμοια που συναποτελούν ένα πυκνό πλέγμα μηχανισμών, με στόχο να καλλιεργήσουν στον κάθε εργαζόμενο την αίσθηση ότι παρακολουθείται από παντού και από τους πάντες, τουλάχιστον από τη στιγμή που βγαίνει έξω από την πόρτα του σπιτιού του. Από τους εκατοντάδες καμεροχαφιέδες, μέχρι τους χαφιέδες που υποδύονται τους «πελάτες», προκειμένου να «αξιολογήσουν» το βαθμό υποταγής των εργαζομένων και τους ίδιους τους συναδέλφους του. Ετσι, δημιουργείται ένα καθεστώς φόβου, μέσα στο οποίο οι εργαζόμενοι γίνονται πιο εύκολα αντικείμενο χειραγώγησης.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο σύστημα «σπικ απ» δημιουργεί όρους διαίρεσης και διάσπασης των εργαζομένων. Ο καθένας μπορεί να υποψιάζεται ότι ο συνάδελφός του ενδέχεται να τον καταγγείλει για οποιονδήποτε λόγο. Και βέβαια το ίδιο ισχύει για τον ίδιον από τους συναδέλφους του. Ετσι, στο μυαλό όλων ο κάθε συνάδελφός του είναι και ένας εν δυνάμει ρουφιάνος...

Την απάντηση σε αυτά τα συστήματα έδωσε η γενική συνέλευση των εργαζομένων της ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΕ που καταδίκασε ομόφωνα αυτή την πολιτική, δηλώνοντας την αντίθεση των εργαζομένων σε οποιοδήποτε σχέδιο θίγει την αξιοπρέπεια και προσβάλλει την προσωπικότητά τους. Η στάση των εργαζομένων της ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΕ έδειξε τη διέξοδο. Απέναντι στους μηχανισμούς που προσπαθούν να βάλουν τον ένα εργαζόμενο απέναντι στον άλλο, απάντησαν συλλογικά. Με τη δύναμη που τους δίνει αυτή η οργανωμένη δράση, ακύρωσαν τους χαφιεδίστικους μηχανισμούς, πριν ακόμα μπουν σε λειτουργία.

Επίκαιρη Ερώτηση για το νοσοκομείο Κέρκυρας

Τη μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση και λειτουργία του νέου νοσοκομείου στην Κέρκυρα, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις των αρμοδίων, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σύμφωνα με τις υποσχέσεις των κυβερνητικών παραγόντων, το νέο νοσοκομείο θα ήταν έτοιμο μέχρι το τέλος του 2008. Η κατάσταση όμως στην οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται οι οικοδομικές εργασίες στο καινούριο νοσοκομείο, δεν επιτρέπουν στους κατοίκους να είναι αισιόδοξοι πως θα τηρηθούν έστω και τα νέα χρονοδιαγράμματα (31/03/2009) για την αποπεράτωση του κτιρίου.

Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει πότε ακριβώς θα τελειώσουν πλήρως οι οικοδομικές εργασίες, πότε θα αρχίσει η ανέγερση της ψυχιατρικής κλινικής και του παιδικού σταθμού, αν θα υπάρχει, όταν λειτουργήσει το καινούριο νοσοκομείο ακτινοθεραπευτικό, ογκολογικό τμήμα και ελικοδρόμιο και πότε θα γίνει μετεγκατάσταση του παλιού νοσοκομείου στο νέο. Επίσης, πότε θα γίνει η προκήρυξη και πόσων θέσεων προσωπικού και πότε θα αρχίσει και πότε θα τελειώσει η εγκατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Στο πλευρό του Λαναρά

Ακόμα μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει το ρόλο του «λαγού» για να πάρει ο Λαναράς το ζεστό χρήμα που του έχουν τάξει! Με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τους υπουργούς Απασχόλησης και Οικονομίας «να εγγυηθούν ως Ελληνικό Δημόσιο τη χρηματοδότηση των τραπεζών». Η υποκρισία φτάνει σε τέτοιο σημείο, που ζητά επιπλέον την παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου. Για το οποίο μάλιστα ισχυρίζεται ότι θα συμβάλλει στη συνέχιση της λειτουργίας των εργοστασίων, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει και να καλλιεργήσει αυταπάτες στους εργαζόμενους.

Εκείνο που επιχειρεί να κρύψει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο οι εργαζόμενοι το έχουν ήδη βιώσει στο πετσί τους με τα λουκέτα και τις απολύσεις που προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στον όμιλο. Και πως βασικά σημεία αυτού του επιχειρησιακού σχεδίου έχει διαρρεύσει εδώ και καιρό ο ίδιος ο όμιλος, προαναγγέλλοντας ήδη από τα τέλη του Νοέμβρη ότι όταν ο επιχειρηματίας πάρει τα 35 εκατομμύρια ευρώ που του υποσχέθηκαν κυβέρνηση και τραπεζίτες, θα κλείσει τις «μη κερδοφόρες» επιχειρήσεις, πετώντας στο δρόμο πάνω από 400 άτομα. Αλλοθι παραμένει πάντα η περίφημη «εξυγίανση» του ομίλου, που είναι άλλωστε προϋπόθεση για την καταβολή της χρηματοδότησης.

Αυτές είναι οι συνέπειες της «ανταγωνιστικότητας». Κι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ το γνωρίζει. Αλλά σαν γνήσια οπορτουνιστική δύναμη, πατάει σε δυο βάρκες και επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων. Κι ενώ εμφανίζεται να αγωνιά δήθεν για τη «δεινή θέση» των κλωστοϋφαντουργών, οι δυνάμεις του, μαζί με τις δυνάμεις των ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ, θέλουν τους εργαζόμενους να γυρνούν από τράπεζα σε τράπεζα κι από υπουργό σε υπουργό, πιέζοντας για την επίσπευση των δανείων στο Λαναρά. Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε βέβαια η τελευταία φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να βάλει τους εργάτες να λειτουργούν για λογαριασμό εκείνου, που σκάβει το λάκκο τους...

Απεργία αύριο στο Μετρό

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας για αύριο Πέμπτη αποφάσισαν σε γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι στο Μετρό της Αθήνας, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για το 2008. Οι εργαζόμενοι καταψήφισαν το προτεινόμενο σχέδιο της ΣΣΕ 2008 - 2009, με το οποίο κυβέρνηση και διοίκηση της εταιρείας προωθούν την κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στο Μετρό ανέστειλαν για μια βδομάδα την απεργία, προκειμένου να ενημερωθεί ο νέος υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών. Οπως, όμως, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, αν και έδωσαν το περιθώριο, «μετά από μια βδομάδα δεν έχουμε καμία εξέλιξη».

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Συνέντευξη Τύπου για το Συνδικάτο

Συνέντευξη Τύπου δίνει σήμερα Τετάρτη, στις 12.30 το μεσημέρι, στο Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης (Σουρή 2 - τηλ. 2310 529-907) η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Σωματείου Εργολαβικών Καθαριστών - Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας. Θέμα της συνέντευξης είναι η συγκρότηση του Συνδικάτου παρά την τρομοκρατία των εργολάβων, τη στήριξη τους από τις διοικήσεις των Δημόσιων Οργανισμών και του Κράτους.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org