ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η προεδρία του ... αντιΚουΚουΕδισμού!

Σύμφωνα με αποκαλυπτικές πληροφορίες του «Ρ», η χτεσινή σύσκεψη του κυβερνητικού «πρωινού καφέ» αναλώθηκε σε σχεδιασμούς μέτρων αντιμετώπισης του ΚΚΕ κατά το στάδιο της 6μηνης Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ!

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Δεν μπορεί το ΚΚΕ να κάνει ό,τι θέλει»!

Πρόκειται για το τελικό συμπέρασμα της χτεσινής συνεδρίασης του λεγόμενου πρωινού καφέ, που συνέρχεται στο Μέγαρο Μαξίμου και όπου τα κυβερνητικά ξεφτέρια - που αποτελούν τα πρωθυπουργικά εξαπτέρυγα του λεγόμενου επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης - θέτουν επί τάπητος τις βασικές πτυχές της κυβερνητικής δράσης του επόμενου διαστήματος. Με άλλα λόγια, η βασική κυβερνητική προτεραιότητα το επόμενο 6μηνο, δεδομένης της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, είναι η υπονόμευση, η προβοκάτσια και η ένταση του αυταρχισμού ενάντια στο ΚΚΕ, ώστε να καταφέρει η κυβέρνηση να φέρει σε πέρας το έργο που της έχει αναθέσει το μεγάλο κεφάλαιο της ΕΕ, και για να το καταφέρει αυτό εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση είναι να τεθεί στη γωνία το λαϊκό κίνημα.

Σύμφωνα με τις αποκαλυπτικές πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του ο «Ρ», σε αυτή τη χτεσινή συνεδρίαση του «πρωινού καφέ», η κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει σχέδιο, αφ' ενός ενσωμάτωσης των λαϊκών αντιδράσεων ώστε η προεδρία της να μη συνοδευτεί από «υποδοχή» των Ευρωπαίων προυχόντων με διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις, αφ' ετέρου να χτυπηθεί ο πολιτικός φορέας που δεν «ευρω-υποκλίνεται» και που δεν είναι άλλος από το ΚΚΕ.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς - μάλιστα υπουργοί σε ευαίσθητους τομείς είχαν από την περασμένη Παρασκευή αρχίσει να διαδίδουν τη συγκεκριμένη προπαγάνδα - το ΚΚΕ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν «φορέας που θα επιχειρήσει να θέσει σε "μπλόκο" όλη τη χώρα» και, επομένως, θα πρέπει να ληφθούν εναντίον του «μέτρα»!

Τέτοια «μέτρα» - τα οποία θα έχουν αυξανόμενο ρυθμό κλιμάκωσης μέχρι να φτάσουμε στις Συνόδους Κορυφής που θα πραγματοποιηθούν το Μάρτη στην Αθήνα και τον Ιούνη στη Θεσσαλονίκη - θα είναι:

α) Να εμφανίζεται η θέση του ΚΚΕ για την ΕΕ όχι μόνο σαν «δογματική» αλλά και σαν «αντεθνική» (!) αφού είναι το μοναδικό κόμμα που μιλά για έξοδο από την ΕΕ.

β) Να υπάρξει σχετική «παραγωγή» αντίστοιχων άρθρων στο χώρο του Τύπου.

γ) Να υπονομευτεί η θέση του ΚΚΕ για κοινό μέτωπο με κινήματα, φορείς και κοινωνικά στρώματα κατά των συνεπειών της «ευρω-σύνθλιψης», ανεξάρτητα από το αν συμφωνούν με τη θέση του ΚΚΕ για συνολική απόρριψη και απεμπλοκή από την ΕΕ.

Στην προσπάθεια αυτή, η κυβερνητική προπαγάνδα θα επιχειρήσει να επιβάλει ένα κλίμα αντίστοιχο του Σκοπιανού (όπου η κυρίαρχη προπαγάνδα μιλούσε για «πατριωτική δράση απάντων»... «πλην Λακεδαιμονίων»!), ή κλίμα δαιμονοποίησης όσων διαδηλώνουν κατά της ΕΕ, αντίστοιχο με τη δαιμονοποίηση όσων δεν πέταγαν από τη χαρά τους όταν στήθηκαν τα πανηγύρια για την ανάληψη διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων...

Φυσικά, δεδομένου ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πως η πλύση εγκεφάλου δεν είναι αρκετή, θα φροντίσει να ανασύρει από το ελληνικό και ευρωπαϊκό συρτάρι του αυταρχισμού όλα τα όπλα που έχει στη διάθεσή της. Ετσι, θα ζήσουμε και στην Ελλάδα σκηνές Γένοβας, όπου οι Ιταλοί μιλούσαν για «αναρχικούς» που «εισέβαλαν» στη χώρα (σ.σ.: και μεις τα μέτρα που θα πάρουμε θα αφορούν τους... «απ' έξω», λένε υποκριτικά οι Ελληνες κυβερνώντες), ενώ - όπως διαβεβαιώνουν ανώτατοι παράγοντες - «η Ελλάδα είναι έτοιμη όταν φτάσει η ώρα να θέσει σε εφαρμογή τους μηχανισμούς της Συνθήκης Σένγκεν»...


Ν. Μπ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ
Διαδηλώσεις με ... κυβερνητική έγκριση!

Μια γεύση της κυβερνητικής τακτικής δόθηκε χτες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο Χρ. Πρωτόπαππας (χωρίς καν να ερωτηθεί) έσπευσε να συστήσει προς το λαϊκό κίνημα να ...προσέξει τη συμπεριφορά του ενόψει των συμβουλίων υπουργών που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα, καθώς διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις που δε θα έχουν την ...κυβερνητική έγκριση (!) «θα είναι - όπως είπε - κατά της ίδιας της πορείας των ευρωπαϊκών κοινωνιών και δε θα πετύχουν, παρά να εκθέσουν τη χώρα μας διεθνώς»! «Τους καλούμε να αποφύγουν μορφές κινητοποιήσεων, οι οποίες δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα, δε σέβονται την περιοχή, δε σέβονται τις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές αγορές και το μόνο που πετυχαίνουν είναι να εκθέτουν και την Προεδρία και τη χώρα», συνέχισε ο υπουργός!

Ο εκπρόσωπος, σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, ανέφερε ότι «όλους αυτούς που εκδηλώνουν την πρόθεσή τους να διαδηλώσουν, δεν τους αντιμετωπίζουμε ως αντιπάλους» και προτάσσοντας το παραμύθι του ...«κοινωνικού διαλόγου», φρόντισε να μιλήσει για «διάλογο μαζί τους, εγκαίρως, ώστε αυτά που θέλουν να προβάλουν και να διεκδικήσουν, να μπορούμε, κατά το δυνατόν - και εφόσον βεβαίως μπορούμε να τα υιοθετήσουμε - να τα ενσωματώσουμε στις συζητήσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια των διαδικασιών, οι οποίες ακολουθούν αυτό το εξάμηνο»!

Στη συγκεκριμένη αυτή μεθόδευση της «ενσωμάτωσης» ο πρωθυπουργός, όπως είπε ο Χρ. Πρωτόπαππας, ανέθεσε στον υπουργό Μακεδονίας- Θράκης, Γ. Πασχαλίδη, «να προβεί στις αναγκαίες διερευνητικές κινήσεις με τις οργανώσεις που έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να διαδηλώσουν στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούνιο», ενώ «ανάλογες πρωτοβουλίες» έχει αναλάβει και ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας. Πρόθεση των κυβερνώντων, δε, είναι μέσα από συναντήσεις με οργανώσεις της περιοχής του Ναυπλίου (όπου γίνεται το πρώτο συμβούλιο υπουργών τη μεθεπόμενη Παρασκευή) να υπάρξει προβοκάτσια κατά των κινητοποιήσεων και να εμφανιστούν οι διαδηλωτές ακόμα και ως υπονομευτές των «τοπικών αγορών» (!), ενώ οι συναντήσεις του Δ. Ρέππα με τους Ευρωπαίους εργοδότες, που ανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα επιδιωχτεί να εμφανιστούν ως υπόδειγμα για την επίλυση των λαϊκών αιτημάτων, οπότε, κατά τη διάρκειά τους, δεν πρέπει να γίνονται διαδηλώσεις!

Από τις τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν έλειψαν οι αστειότητες του τύπου «οι κοινωνικές οργανώσεις έχουν τον ίδιο με μας στόχο» ή «είμαστε στην ίδια πλευρά (σ.σ.: με τους διαδηλωτές) και θα επιδιώξουμε το καλύτερο για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες»...

Από κει και πέρα, βέβαια, μετά το «καρότο», ήρθε και η επίκληση της χρήσης... «μαστιγίου», αφού, όπως είπε, καλό θα είναι να «αποφευχθούν ορισμένα φαινόμενα και ορισμένοι τύποι αντιδράσεων που θα περιέχουν το χαρακτήρα της οξύτητας και της σύγκρουσης... (που) θα προκαλέσουν προβλήματα στη χώρα μας»...

Κατόπιν αυτών ο Χρ. Πρωτόπαππας έγινε όσο περισσότερο συγκεκριμένος μπορούσε, λέγοντας: «Δεν έχει κανένα νόημα να διατυπώνονται αιτήματα του τύπου "να φύγει η χώρα από την ΕΕ"» αφού «η διατύπωση τέτοιων αιτημάτων δεν οδηγεί πουθενά αλλού, παρά σε μία άγονη αντιπαράθεση που δεν εξυπηρετεί κανέναν». Στην επισήμανση δημοσιογράφου ότι ουσιαστικά αναφέρεται στο ΚΚΕ, επέλεξε να απαντήσει ότι «εγώ επέλεξα να μην κατονομάσω», αν και προηγουμένως ήταν πολύ σαφής: «Μία πιθανή κίνηση με αίτημα να φύγει η χώρα από την ΕΕ θα προσπαθήσει να δημιουργήσει προβλήματα, για να δημιουργήσει τις συνθήκες σύγκρουσης, τις οποίες, βεβαίως, εμείς ουδόλως επιθυμούμε σε μία περιοχή. Είναι σαφές - πρόσθεσε - ότι μία τέτοια τακτική, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων, αλλά στρέφεται και κατά αυτής της προοπτικής και κατά της χώρας»!

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μπροστά σε «υπαρξιακά» προβλήματα

Αλαλη παρακολουθεί η ηγεσία της ΝΔ την κυβέρνηση να διαχειρίζεται τα θέματα της Προεδρίας της ΕΕ, ενώ ταυτίζεται απόλυτα μαζί της στη φιλοπόλεμη γραμμή στον επικείμενο πόλεμο κατά του Ιράκ.

Η άλλοτε λαλίστατη ηγεσία της ΝΔ αδυνατεί να αρθρώσει, έστω και για λόγους κατ' επίφαση αντιπολιτευτικούς, οποιαδήποτε ένσταση ή αντίρρηση όχι μόνο στους στόχους της εφαρμοζόμενης πολιτικής στα παραπάνω μείζονα ζητήματα, αλλά και στη διαχείρισή τους, ομολογώντας έτσι πανηγυρικά την απόλυτη ευθυγράμμισή της στα κελεύσματα των υπερατλαντικών αφεντικών. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ρηγίλλης δεν αντιδρά, παρ' όλο που καυχιέται ότι είναι η ΝΔ η «πρωτοπορία του ευρωπαϊκού προσανατολισμού», στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Σημίτη επιδεικνύει πλήρη υποταγή στην Ουάσιγκτον και δεν αντιδρά διόλου, κάθε άλλο, στο δρομολογημένο πόλεμο κατά του Ιράκ, παρά το γεγονός ότι θίγει ευρωπαϊκά συμφέροντα, τα οποία εκφράζουν με τον ένα ή άλλο τρόπο τις αντιρρήσεις τους.

Η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να δικαιολογήσει αυτή την υποτελή στάση της επικαλούμενη αστείες δικαιολογίες του τύπου όπως ότι «τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης» ή ότι στηρίζουν «κάθε εθνικό στόχο»... Το αποτέλεσμα είναι ότι η ΝΔ αναζητεί εναγωνίως κάποιους λόγους που να δικαιολογούν την «αντιπολιτευτική» ύπαρξή της, αφού δεν υπάρχουν θέματα στα οποία αντιπαρατίθεται στην κυβέρνηση.

Η ειρωνεία είναι ότι η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει την εποικοδομητική στάση της, όπως διαρκώς εκλιπαρεί η ηγεσία της ΝΔ. Αντίθετα, για λόγους διαιώνισης του δικομματισμού, αλλά και διαμάχης για την εξουσία, φροντίζει να τροφοδοτεί τις μεταξύ τους κοκορομαχίες. «Απρόκλητα», λοιπόν, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι σκέπτεται «μικρόψυχα και μικροκομματικά», γιατί «αυτή την εποχή επιθυμεί να δημιουργήσει μια σειρά αρνητικών εντυπώσεων σε βάρος της χώρας, αλλά και σε βάρος της κυβερνητικής πολιτικής, απλά και μόνο επειδή θεωρεί ότι η ομαλή ροή της Ευρωπαϊκής Προεδρίας θα ενισχύσει και θα δημιουργήσει πρόσθετο κύρος στην κυβερνητική πλευρά». Απαντώντας ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ έκανε λόγο για «αυθαίρετες κρίσεις της κυβέρνησης», όσον αφορά τη στάση του κόμματός του στο θέμα της Ελληνικής Προεδρίας, οι οποίες επιβεβαιώνουν για μία ακόμα φορά την πολιτική μικροψυχία και την ανευθυνότητά της.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της ΝΔ παρά τις παλαιότερες διακηρύξεις «σπρώχνει» στο νεφελώδες μέλλον τη δημοσιοποίηση του κυβερνητικού της προγράμματος, προφανώς γιατί θα πέσουν και οι μάσκες του «κοινωνικού προσώπου», ενώ θα δώσει την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να περάσει στην αντεπίθεση...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ