ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματοβαμμένη Κυριακή

Δεκατρείς νεκροί ο απολογισμός των αλλεπάλληλων επιδρομών και συγκρούσεων μέσα σε λιγότερο από 48ωρο

Αρχίζει, σήμερα, στο Λονδίνο η σύνοδο Μπλερ για τις παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις με τους Παλαιστινίους να συμμετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης

Ερείπια έχει αφήσει ο ισραηλινός στρατός...

Associated Press

Ερείπια έχει αφήσει ο ισραηλινός στρατός...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Στο αίμα βάφτηκαν τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη όπου, την Κυριακή, σημειώθηκαν αλλεπάλληλες ισραηλινές επιδρομές και συγκρούσεις ενόπλων. Το παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο, μία ημέρα νωρίτερα, είχε ζητήσει τον τερματισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας. Αργότερα, σχολίαζε ως «προσπάθεια αποπροσανατολισμού της ισραηλινής κοινής γνώμης από τα σκάνδαλα που έχουν πλήξει την προεκλογική εκστρατεία» την κλιμάκωση της δράσης του ισραηλινού στρατού.

Εντεκα νεκροί είναι ο συνολικός απολογισμός της Κυριακής, που ήταν η αιματηρότερη ημέρα των τελευταίων μηνών της δεύτερης Ιντιφάντα. Δύο έφηβοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από επίθεση ισραηλινού ελικοπτέρου στην Κχαν Γιούνις, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, που είχε στόχο δύο στελέχη της «Χαμάς». Είχε προηγηθεί, κατά τη διάρκεια της νύχτας, εισβολή ισραηλινών τανκς υπό την κάλυψη ελικοπτέρων με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Παλαιστίνιος. Λίγο αργότερα, δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο χωριό Μοσάβ Γκαντίς, στο βόρειο Ισραήλ, όπου σκότωσαν έναν Ισραηλινό φρουρό πριν πέσουν νεκροί από ισραηλινά πυρά. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η «Τζιχάντ».

Αλλοι δύο ένοπλοι έπεσαν νεκροί στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην έρημο Νεγκέβ από τα αιγυπτιακά σύνορα, ενώ κατά την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκε και ένας Ισραηλινός στρατιώτης. Δεν έγινε σαφές αν οι ένοπλοι ήταν Παλαιστίνιοι ή Αιγύπτιοι. Ταυτοχρόνως, ένας Παλαιστίνιος σκοτωνόταν κατά την εισβολή ισραηλινών δυνάμεων στην Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ενώ άλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στη Χεβρώνα. Τέλος, τρεις ρουκέτες τύπου Κασάμ έπληξαν την ισραηλινή πόλη Σντερότ, όπου τραυματίστηκε ένας Ισραηλινός.

Χτες δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κοντά στον εποικισμό Νετζαρίμ, στη βόρεια Γάζα. Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι ήταν παιδιά, αλλά ισραηλινές στρατιωτικές πηγές υποστήριζαν ότι ήταν νεαροί Παλαιστίνιοι που με χειροβομβίδες και όπλα προσπάθησαν να πλήξουν ένα λεωφορείο του εποικισμού που κατευθυνόταν προς το εμπορικό πέρασμα Κάρνι.

«Ο Σαρόν χρησιμοποιεί το στρατό και κλιμακώνει τις επιθέσεις, τις εισβολές και τον αποκλεισμό για να αποπροσανατολίσει την ισραηλινή κοινή γνώμη από τα σκάνδαλα που τον βαραίνουν ενόψει των πρόωρων εκλογών», υποστήριξε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ. Από την άλλη, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, μιλούσε για «κλιμάκωση της παλαιστινιακής τρομοκρατίας».

Το Σάββατο, το παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά τον τερματισμό των επιθέσεων κατά Ισραηλινών. Ενα 24ωρο αργότερα, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το αιματοκύλισμα στα παλαιστινιακά εδάφη, ο Αριέλ Σαρόν φέρεται να δήλωσε προς το υπουργικό του συμβούλιο ότι «για τον πρόεδρο της Π. Αρχής, η δολοφονία Ισραηλινών είναι μόνιμος στόχος για την εξυπηρέτηση των πολιτικών του σχεδίων».

Τα αιματηρά επεισόδια που ακολούθησαν οδήγησαν σε ναυάγιο τις νέες προσπάθειες της Π. Αρχής να εκμαιεύσει συμφωνία τερματισμού των επιθέσεων από τη Χαμάς, της οποίας ο πνευματικός ηγέτης Σεΐκ Αχμέντ Γιασίν δήλωνε, χτες, κατά τη διάρκεια μεγάλης συγκέντρωσης στην πόλη της Γάζας, ότι όσο συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις και η κατοχή, θα συνεχίζεται η παλαιστινιακή αντίσταση. Ο Γιασίν συναντήθηκε και με τον Παλαιστίνιο υπουργό αρμόδιο για τους Παλαιστινίους αιχμαλώτους, που τον ενημέρωσε ότι οι κρατούμενοι Παλαιστίνιοι στις ισραηλινές φυλακές έχουν φθάσει τους 8.000.

Με τηλεδιάσκεψη η σύνοδος

«Η ισραηλινή κυβέρνηση φέρει την ευθύνη των θέσεών της» δήλωνε σιβυλλικά, χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, επαναλαμβάνοντας ότι σήμερα θα διεξαχθεί κανονικά στο Λονδίνο η σύνοδος του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία) και εκπροσώπων των Αιγύπτου, Ιορδανίας, Σ. Αραβίας, με θέμα τις παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι θα συμμετάσχουν με τηλεδιάσκεψη ενώ έχουν, ήδη, υποβάλλει 5σέλιδο υπόμνημά τους, με το οποίο επαναλαμβάνουν ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει αν δεν τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή.

104η ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Εφιάλτης δίχως τέλος στις φυλακές

ΑΓΚΥΡΑ.-- Μια ακόμη απεργός πείνας προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο των νεκρών της διαμαρτυρίας κατά των Λευκών Κελιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του περιοδικού Ο Αγώνας. Πρόκειται για την Οζλέμ Τουρκ, η οποία είχε ξεκινήσει την απεργία πείνας από το Σεπτέμβρη του 2001 στις φυλακές της Κιουτάχειας και τις τελευταίες μέρες είχε μεταφερθεί για «περίθαλψη» στο νοσοκομείο Νουμουνέ της Αγκυρας - όπως καταγγέλλουν οι απεργοί πείνας, ο θάνατός της επήλθε από την υποχρεωτική σίτιση, η οποία αποτελεί από μόνη της βασανιστήριο.

Ελάχιστα έγιναν γνωστά για τις συνθήκες θανάτου της Οζλέμ, αφού μόνον ο δικηγόρος της μπόρεσε να την επισκεφθεί στο νοσοκομείο όπου «νοσηλευόταν», ενάντια στη θέλησή της. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, η απεργός πείνας «ήταν ελαφριά σαν βαμβάκι... όχι μόνο να σηκωθεί χωρίς βοήθεια δεν μπόρεσε, αλλά ούτε να γυρίσει το κεφάλι της». Πέρα από τη ραγδαία ελάττωση του βάρους της, η Οζλέμ ήταν αλυσοδεμένη στο κρεβάτι της (!). Η μεταφορά της στο νοσοκομείο, καταγγέλλουν ακόμη οι συγγενείς της, έγινε κρυφά και χωρίς να δοθεί καμία πληροφορία για την τύχη της στους συγγενείς της.

Η συνέχιση της κρίσης στις τουρκικές φυλακές αποκαλύπτει και τη δυστοκία (αν όχι την υποκρισία) της κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης, το οποίο προεκλογικά δεσμευόταν σε επίλυση του θέματος των φυλακών και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

ΑΛΓΕΡΙΑ
Διαιώνιση της βίας

ΑΛΓΕΡΙ.--

Επίθεση κατά κρησφύγετου ισλαμιστών πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του αλγερινού στρατού τη Δευτέρα. Επρόκειτο για αντίποινα στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε εναντίον του στρατού στις 4/1, με αποτέλεσμα το θάνατο 43 στρατιωτών. Στη νέα επίθεση του στρατού κατά των ισλαμιστών, αυτή τη φορά σκοτώθηκαν 13 ισλαμιστές και ο στρατός κατέσχεσε πολεμικό υλικό, σύμφωνα με τοπικές εφημερίδες.

Την Κυριακή δυνάμεις της αλγερινής αστυνομίας διέλυσαν πορεία διαμαρτυρίας των Βερβέρων που διαδήλωναν για την απελευθέρωση των κρατουμένων, που κατηγορούνται για διατάραξη των εκλογών του Οκτωβρίου...

ΚΡΟΑΤΙΑ
Απεργίες δασκάλων

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Χιλιάδες δάσκαλοι πραγματοποίησαν χτες εθνική απεργία, απαιτώντας καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες δουλιάς για τους ίδιους, αλλά και για το βοηθητικό προσωπικό των δημόσιων σχολείων. Τα σωματεία των δασκάλων ανακοίνωσαν ότι οι απεργίες θα συνεχιστούν και σήμερα, αλλά και αύριο Τετάρτη.

Παράλληλα και οι καθηγητές των γυμνασίων της χώρας ανακοίνωσαν ότι θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των δασκάλων την Τετάρτη, ενώ και οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας θα απεργήσουν την ίδια ημέρα, απαιτώντας σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς τους.

Οι απεργίες είναι το φυσικό επακόλουθο του προγράμματος λιτότητας εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων που εφαρμόζει η «κεντρο-αριστερή» κυβέρνηση του Ιβιτσα Ράκαν με το σύνηθες πρόσχημα της ευρωπαϊκής σύγκλισης.

ΓΕΩΡΓΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Αντιθέσεις για την Αμπχαζία

ΤΙΦΛΙΔΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Ο Πρόεδρος της Γεωργίας Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε δήλωσε χτες Δευτέρα, 13 Γενάρη, ότι η Τιφλίδα αρνείται να παρατείνει την εντολή των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στην Αμπχαζία, η οποία έληξε στις 31 Δεκέμβρη 2002, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική ομιλία του, ο Σεβαρντνάτζε επισήμανε πως δεν είναι «έτοιμος να παρατείνει τη θητεία» των ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή της Αμπχαζίας, επειδή η Μόσχα, χωρίς να συνεννοηθεί με τη Γεωργία, επαναλειτούργησε τη σιδηροδρομική γραμμή της Σότσι - Σουχούμι και χορήγησε σε μεγάλο αριθμό Αμπχάζιων τη ρωσική υπηκοότητα. Από τη μεριά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ζήτησε από τη Γεωργία να αντιμετωπίσει «με όλη την ευθύνη» το ζήτημα της παράτασης της εντολής των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στη ζώνη σύγκρουσης Γεωργίας - Αμπχαζίας (που εδρεύουν εκεί με εντολή της ΚΑΚ). Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Αλεξάντρ Γιακοβένκο, δήλωσε ότι «η παράταση της εντολής ανταποκρίνεται πριν απ' όλα στα συμφέροντα της ίδιας της Γεωργίας», διότι αυτές οι δυνάμεις «συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση της σταθερότητας σ' αυτήν την περιοχή». Οι ειρηνευτικές δυνάμεις για τη διατήρηση της ειρήνης βρίσκονται στη ζώνη σύγκρουσης Γεωργίας - Αμπχαζίας, με βάση τη Συμφωνία που υπογράφηκε στις 14 Μάη 1994 για την παύση του πυρός και το διαχωρισμό των δυνάμεων, μετά τις πολεμικές συγκρούσεις της Γεωργίας και Αμπχαζίας, η οποία έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της από τη Γεωργία. Τέλος, ο αναπληρωτής ανώτατος διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ρωσίας, Βαλέρι Γεβνέβιτς, δήλωσε ότι το ζήτημα της παράτασης της εντολής των ειρηνευτικών δυνάμεων στην Αμπχαζία δεν υπάγεται στον Σεβαρντνάτζε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ