ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 15 Φλεβάρη

Κάλεσμα της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης

Σε καθημερινή αντιπολεμική δραστηριότητα με κάθε μορφή και σε κάθε γειτονιά, σε κάθε εργασιακό χώρο, από τώρα και με πρώτο μεγάλο σταθμό το αντιπολεμικό συλλαλητήριο που θα διοργανώσει στις 15 του Φλεβάρη 2003, καλεί το λαό και τη νεολαία του νομού η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

Χτες, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Γραμματείας της ΕΔΥΕΘ -προηγήθηκε συνεδρίαση του Προεδρείου - συζητήθηκε το θέμα της οργάνωσης της πάλης του λαού και της νεολαίας της Θεσσαλονίκης ενάντια στη νέα βρώμικη επιχείρηση των ιμπεριαλιστών κατά του Ιράκ. Αποφασίστηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου και ήδη από σήμερα οι εκπρόσωποι της ΕΔΥΕΘ ξεκινούν επαφές με φορείς του νομού προκειμένου η κινητοποίηση να πάρει παλλαϊκά χαρακτηριστικά.

Η ΕΔΥΕΘ, με ανακοίνωσή της, προειδοποιεί πως ο σχεδιαζόμενος πόλεμος δε θα περιοριστεί στο Ιράκ. Οπως και οι προηγούμενοι, μπορεί να γενικευτεί στην περιοχή. Θα δημιουργήσει και νέα κύματα προσφύγων. «Είναι βέβαιο ότι τα μόνα θύματα πρόκειται να είναι ο ιρακινός λαός κι ευρύτερα οι λαοί της περιοχής. Αυτοί είναι στο στόχαστρο.

Η μόνη ελπίδα ανακοπής των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων είναι η λαϊκή πάλη. Κάθε εργαζόμενος, κάθε επιστήμονας, κάθε νέα και κάθε νέος πρέπει να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη ενάντια στον άδικο και βρώμικο αυτό πόλεμο. Η αλληλεγγύη στα αθώα θύματα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών αποτελεί καθήκον αξιοπρέπειας και πολιτισμού», σημειώνει.

Σχολιάζοντας τη μέχρι τώρα επιφυλακτικότητα της ΕΕ ως προς την κήρυξη του πολέμου, η ΕΔΥΕΘ τονίζει: «Είναι γεγονός ότι θίγονται δικά της συμφέροντα στην περιοχή. Αυτό δεν πρέπει να αφήνει χώρο για αυταπάτες ότι αυτή θα είναι η στάση της μέχρι τέλους όπως ήδη οι παλινδρομήσεις Ευρωπαίων ηγετών αφήνουν να διαφανεί». Και ειδικότερα σε σχέση με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σημειώνει: «Συντάσσεται με τις θέσεις της ΕΕ και μάλιστα θα αναλάβει και μια πιο αυξημένη ευθύνη στα πλαίσια της προεδρίας της ΕΕ ενόψει αυτού του πολέμου. Η μέχρι σήμερα στάση της (από την προηγούμενη κρίση στον Κόλπο, μέχρι τη Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν) δείχνει ότι θα υλοποιήσει τελικά ό,τι αποφασίσουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ηδη κυβερνητικοί κύκλοι παρουσιάζουν ως "αυτονόητη" την ελληνική βοήθεια "εάν και εφόσον" ζητηθεί...».

Γι' αυτό η ΕΔΥΕΘ καλεί λαό και νεολαία να απαιτήσουν αγωνιστικά: - Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στη νέα βρώμικη επιχείρηση του ιμπεριαλισμού.

- Κανένας Ελληνας φαντάρος στο Ιράκ - να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά πλοία από τον Περσικό Κόλπο.

- Να μην παραχωρηθεί σπιθαμή του ελληνικού εδάφους για τις ανάγκες της αμερικανοΝΑΤΟικής πολεμικής μηχανής.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Να ακυρωθούν οι πολεμικοί σχεδιασμοί

«Την αντίθεσή του στο σχεδιαζόμενο "προκλητικό" πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του Ιράκ», εκφράζει ομόθυμα με ψήφισμά του το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας.

Οπως τονίζεται στο ψήφισμα, «η σχεδιαζόμενη αμερικάνικη στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ, όχι μόνο θα προκαλέσει νέα δεινά και αμέτρητες ανθρώπινες απώλειες στο δοκιμαζόμενο ιρακινό λαό αλλά και θα αποσταθεροποιήσει το σύνολο της ευρύτερης περιοχής, θα παραβιάσει για μια ακόμη φορά τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, θα ακυρώσει για μια ακόμη φορά το ρόλο του ΟΗΕ με βάση τις καταστατικές αρχές καθώς και των οργάνων του». Παράλληλα, στο κείμενο καλούν «την προεδρεύουσα ελληνική κυβέρνηση και τις άλλες κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, ανταποκρινόμενες στη βούληση των λαών τους και αναλογιζόμενες τις ευθύνες τους, όχι μόνο να μην παρέχουν διευκολύνσεις για αυτόν τον πόλεμο αλλά αντίθετα να ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση για να ακυρωθούν οι πολεμικοί σχεδιασμοί και να προωθηθούν οι αρχές της αυτοδιάθεσης των λαών και η διεθνής συνεργασία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ