ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Ανεβάζει τους τόνους ο Μπλερ

«Οι επιθεωρητές δεν πρόκειται να βρουν απαγορευμένα όπλα γιατί είναι κρυμμένα», υποστηρίζει ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Ρίτσαρντ Περλ

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Ο πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί, αλλά όχι και ο αφοπλισμός του Σαντάμ Χουσεΐν». Αυτό επανέλαβε, χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός, προσπαθώντας να πείσει τη βρετανική κοινή γνώμη και τους διαφωνούντες βουλευτές του κόμματός του ότι παραμένει πιστός στο πλαίσιο δράσης εντός ΟΗΕ, αν και δεν απέκλεισε τη μονομερή στρατιωτική δράση από ΗΠΑ - Βρετανία. Αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη έπληξαν αντιαεροπορικό σύστημα εδάφους -θαλάσσης στο Νότιο Ιράκ, προκαλώντας τον τραυματισμό 6 ατόμων, ενώ συνεχίζεται η ενίσχυση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στον Κόλπο.

Βέβαιος ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν προσπαθεί να αναδομήσει το απαγορευμένο οπλοστάσιό του, δήλωνε, πάλι, ο Τόνι Μπλερ. Στο καθιερωμένο μηνιαίο τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Μπλερ τόνισε ότι το Ιράκ μπορεί να αποφύγει τον πόλεμο αν συμμορφωθεί πλήρως και υποστήριξε ότι είναι πεπεισμένος πως το Συμβούλιο Ασφαλείας θα τιμήσει τις δεσμεύσεις του και θα επιβάλει τις αποφάσεις του στο Ιράκ, εφόσον αποδειχθεί ότι αυτό τις παραβιάζει, όπως «φάνηκε ότι ψεύδεται στην έκθεση για το οπλοστάσιό του».

Επίσης, δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι ο Χουσεΐν αποτελεί απειλή για τη Βρετανία και ολόκληρο τον κόσμο, καθώς μπορεί να προμηθεύσει με απαγορευμένα όπλα τρομοκρατικές ομάδες. Εσπευσε, πάντως, να συμπληρώσει ότι ΗΠΑ - Βρετανία διατηρούν το δικαίωμά τους να εξαπολύσουν μονομερή επίθεση σε περίπτωση που κάποιο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας ασκήσει βέτο στην επιλογή της στρατιωτικής λύσης, κάτι που χαρακτήρισε «μάλλον απίθανο» και κατέληξε ότι δεν μπορεί να τεθεί εκβιαστικό χρονοδιάγραμμα στην εργασία των επιθεωρητών.

Για τους Βρετανούς αναλυτές, η νέα παρέμβαση Μπλερ αποπειράθηκε να κατευνάσει τις διαφωνίες της κοινής γνώμης, αλλά και των βουλευτών του κόμματός του. Η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ, κάλεσε τον Μπλερ να μη συμμετάσχει σε μονομερή δράση, ενώ ο βουλευτής Αλαν Σίμσον προειδοποίησε ότι η ανάληψη μονομερούς δράσης θα οδηγήσει σε απώλεια της αξιοπιστίας του πρωθυπουργού. Την ίδια ώρα, γινόταν γνωστό ότι οι πρώτοι Βρετανοί αξιωματικοί λογιστικής υποστήριξης έφθασαν στο Κουβέιτ.

Υψηλά διατήρησε τους πολεμικούς τόνους και ο επικεφαλής χάραξης πολιτικής του αμερικανικού Υπ. Αμυνας, Ρίτσαρντ Περλ, επαναλαμβάνοντας την ανεκδιήγητη άποψη ότι «οι επιθεωρητές δε βρήκαν όπλα επειδή είναι κρυμμένα» και προετοιμάζοντας το έδαφος ότι γι' αυτό το λόγο «δεν πρόκειται και να τα βρουν». Ο Περλ εκτίμησε ότι «ή την ύστατη στιγμή ο Χουσεΐν θα παραδώσει τα όπλα που διαθέτει ή θα υπάρχει επίθεση». Ενώ η ροή των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχει αγγίξει τις 150.000 συνολικά, έντονη ήταν η αντιπαράθεση ειδικών στον αμερικανικό Τύπο για το κατά πόσο ο Λευκός Οίκος θα πλήξει ή όχι το Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται πολύς χρόνος ακόμη για να επιτευχθεί ικανοποιητικός λογιστικός συντονισμός των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, πάντως, Μοχάμαντ ελ Μπαραντάι, επανέλαβε ότι οι επιθεωρητές χρειάζονται αρκετό χρόνο ακόμη για τους ελέγχους τους «ανάλογα με το βαθμό συνεργασίας του Ιράκ».

Ελιγμοί και αραβικό άγχος

Περίπου 10 ημέρες θα διαρκέσουν οι έλεγχοι των Αμερικανών ειδικών στα τουρκικά αεροδρόμια και λιμάνια, που άρχισαν, τελικά, χτες, με τη συνοδεία Τούρκων αξιωματικών. Η Αγκυρα δεν έχει ακόμη απαντήσει αν θα αποδεχτεί στο έδαφός της 80.000 Αμερικανούς στρατιώτες. Ως προσπάθεια διατήρησης των ισορροπιών με τον μουσουλμανικό κόσμο «βλέπει» ο τουρκικός Τύπος την επίσκεψη εμπορικής αντιπροσωπείας στη Βαγδάτη, υπό τον υπουργό Εμπορίου, Κουρσάντ Τουζμέν, όπου υπογράφτηκαν συμβόλαια 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Τουζμέν, όμως, κατάφερε να εξοργίσει τους Ιρακινούς, κάνοντας αναφορά στα τουρκικά δικαιώματα στα πετρέλαια της Μοσούλης και του Κιρκούκ.

Την ίδια ώρα, ο Μασούντ Μπαρζανί, του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν, προειδοποιούσε για τον κίνδυνο εμφυλίου στο μετα-Σαντάμ Ιράκ και δήλωνε ότι οι δυνάμεις του δε θα συμμετάσχουν σε μια αμερικανική επίθεση, προκαλώντας έκπληξη, αφού συμμετέχει στις διεργασίες για τη σύσταση ιρακινής αντιπολίτευσης. Η Σ. Αραβία χαρακτήρισε καταστροφή για όλη την περιοχή έναν πόλεμο στο Ιράκ και η Ιορδανία μίλησε για «χάος».


Στεντόρειες οι φωνές κατά του πολέμου

Από τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις στο Λος Αντζελες
Από τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις στο Λος Αντζελες
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΑΜΠΑΤ.--

Η πόλη των Αγγέλων, το Λος Αντζελες, μονοπώλησε τη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όχι για τα σκάνδαλα των διάσημων πολιτών, αλλά για τη σκανδαλώδη σε μαζικότητα και μαχητικότητα αντιπολεμική διαδήλωση, ενδεικτική του αντιπολεμικού κινήματος στην καρδιά του κτήνους, που γιγαντώνεται και σε πολλούς θυμίζει τη δεκαετία του '60.

Οι αντιστοιχίες, όπως πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις, αδόκιμες. Ως προς τη μαζικότητα... είναι μάλλον νωρίς για να γίνουν οι συγκρίσεις, αν και η δυναμικότητα του αντιπολεμικού κινήματος είναι μεγάλη. Ηδη, όλοι συνηγορούν ότι οι περισσοτέροι από 20.000 διαδηλωτές -για κάποιους παρατηρητές και ανεξάρτητα Μέσα ξεπέρασαν τις 45.000- που ανταποκρίθηκαν στο κοινό κάλεσμα τεσσάρων μεγάλων αντιπολεμικών κινήσεων (την οργάνωση ANSWER, το Συνασπισμό για την Παγκόσμια Ειρήνη, τις Διαθρησκευτικές Κοινότητες για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη και τη συμμαχία «Οχι στο Ονομά μας» - Not in our Name), συμμετείχαν στη μεγαλύτερη αντιπολεμική κινητοποίηση στην πόλη του Λος Αντζελες από την εποχή του Βιετνάμ.

Η εικόνα αποκαλυπτική από μόνη της. Ηταν όλοι εκεί! Μετανάστες και εργάτες, από τα τέσσερα μήκη και πλάτη της Γης, από την Κορέα έως το Μεξικό και φυσικά, Αραβες, Αμερικανοί και Αφροαμερικανοί. 16χρονοι μαθητές έως συνταξιούχοι και βετεράνοι του πολέμου, πήραν μέρος στην πορεία προς το κτίριο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και βροντοφώναξαν: «ΟΧΙαίμα για το πετρέλαιο» και «σταματήστε τον Μπους τώρα»!


Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός και ακτιβιστής Μάρτιν Σιν ήταν επικεφαλής της διαδήλωσης... «Λέμε στον κόσμο ότι είμαστε Αμερικανοί πατριώτες, αλλά δεν είμαστε υπέρ ενός πολέμου κατά του Ιράκ» δήλωσε ο Σιν, ο οποίος μόλις τον περασμένο μήνα μαζί με άλλες διασημότητες του Χόλιγουντ, όπως η Κιμ Μπάσιντζερ, ο Ματ Ντέιμον και η Αντζέλικα Χιούστον απαίτησαν από την κυβέρνηση Μπους να μην επιτεθεί στο Ιράκ. Επίσης, Αμερικανοί έφεδροι που μίλησαν στη διαδήλωση, έδειχναν το χαρτί επιστράτευσης λέγοντας πως δεν πρόκειται να πάρουν μέρος σε αυτό τον πόλεμο και κάλεσαν και τους υπολοίπους να πράξουν το ίδιο.

Τέλος, διαδηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, μεταξύ αυτών στην Αγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, ενώ μία ακόμη μαζική και πρωτοφανής διαδήλωση, έγινε στην πρωτεύουσα του Μαρόκου, Ραμπάτ. Περισσότεροι από 10.000 Μαροκινοί πήραν μέρος στην αντιπολεμική διαδήλωση, που έγινε πραγματικότητα μετά την ειδική άδεια που έδωσε ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ ο 6ος, αφού στη χώρα απαγορεύονται οι διαδηλώσεις και οι συναθροίσεις. Το πλήθος μαχητικό, διατράνωσε την αντίθεσή του στον πόλεμο, αποκαλώντας τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, «δολοφόνο» αλλά και το Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, «σκυλάκι του», έκαψε αμερικανικές σημαίες και απηύθυνε έκκληση για μποϊκοτάζ των αμερικανικών προϊόντων.

Πανεπιστημιακοί κατά του πολέμου

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία Αμερικανών πανεπιστημιακών βρίσκεται από την Κυριακή στη Βαγδάτη για να εκφράσει την αντίθεσή της στην επικείμενη αμερικανική επίθεση, με μια «ανθρωπιστική αποστολή» αρκετών ημερών, όπως δήλωσε ο συντονιστής της αποστολής, Τζέιμς Τζένιγκς.

Η αντιπροσωπεία ανήκει στην οργάνωση «Αμερικανοί Ακαδημαϊκοί κατά του πολέμου» και σύμφωνα με τον Τζένιγκς: «Είμαστε εδώ 35 άτομα από 28 αμερικανικά πανεπιστήμια. Είμαστε ενάντια στον πόλεμο, καθώς θεωρούμε ότι ο πόλεμος συνιστά επίθεση και είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο»... αφού «ένας πόλεμος θα είναι αδικαιολόγητος, άσκοπος, παράλογος και ενάντια στις αξίες του αμερικανικού Συντάγματος». Η αντιπροσωπεία επρόκειτο να επισκεφθεί το μεσημέρι το αεροπορικό καταφύγιο Αμαρίγια στη Βαγδάτη, όπου 400 άμαχοι είχαν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των αμερικανικών βομβαρδισμών στη Βαγδάτη το Φλεβάρη του 1991.

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός ηθοποιός Σον Πεν, που μόλις είχε επιστρέψει από την τριήμερη «ειρηνιστική» του επίσκεψη στη Βαγδάτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή του Λάρι Κινγκ, καταδίκασε την πολιτική της κυβέρνησης Μπους ειδικά, που τη θεώρησε ως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικής όπου η «οργή έχει γίνει μίσος» και ότι η κυβέρνηση Μπους στηρίζει ή τελικά με την πολιτική της επιτρέπει τη διαιώνιση καθεστώτων που καταδυναστεύουν τους λαούς τους.

Εντείνονται οι αντιδράσεις

Εκτός των διαδηλώσεων, των καλλιτεχνών και των διανοούμενων στις ΗΠΑ που δηλώνουν την κατάφωρη αντίθεσή τους κατά του πολέμου και οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης φανερώνουν ότι τα δύο τρίτα των Αμερικανών δηλώνουν αντίθετοι σε μία μονομερή επίθεση χωρίς την υποστήριξη του ΟΗΕ, τουλάχιστον σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στο Λος Αντζελες.

Αντιδράσεις εκδηλώνονται και στη Βρετανία, όπου η πλειονότητα των Βρετανών δεν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα ενός πολέμου στο Ιράκ και παράλληλα εκτιμούν (61%) πως ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν δεν αντιπροσωπεύει μία επαρκή διεθνή απειλή, ώστε να δικαιολογηθεί ένας πόλεμος ενάντια στο καθεστώς του, σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε χθες από το ανεξάρτητο τηλεοπτικό δίκτυο ΙΤV.

Στην ερώτηση για το βασικό στόχο ενός πιθανού πολέμου στον Κόλπο, το 30% απαντά κατά κύριο λόγο για τον έλεγχο στα ιρακινά πετρέλαια, το 24% πως η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο επιθυμούν να ανατρέψουν τον Σαντάμ, και μόνον 21% υποστηρίζει πως η αληθέστατη πρόφαση θα ήταν η καταστροφή των όπλων μαζικής καταστροφής. Το 13% των 1.425 προσώπων που ερωτήθηκαν στα πλαίσια της έρευνας δηλώνουν πως υποστηρίζουν μία βρετανική συμμετοχή σε μία στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, χωρίς να δοθεί έγκριση από τον ΟΗΕ.

Οι Γάλλοι τάσσονται (76%) κατά της συμμετοχής της χώρας τους σε οποιαδήποτε επέμβαση το Ιράκ, ακόμη και σε περίπτωση που υπάρξει σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τέλος, το 90% των Τούρκων πολιτών αντιτίθενται σε αυτόν τον πόλεμο που θα διεξαχθεί στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας τους.


Οι Αμερικανοί τα θέλουν όλα

Ζήτησαν και την αποστολή ελληνικής μεραρχίας στο Ιράκ. Η κυβέρνηση αφού έχει θέσει όλη τη χώρα στη διάθεση των Αμερικανών, διαβεβαιώνει ότι δε θα τεθούν σε κίνδυνο ζωές Ελλήνων στο έδαφος του Ιράκ

Πίσω από τη διαβεβαίωση κυβερνητικών παραγόντων ότι δε θα σταλεί ελληνικός στρατός στο Ιράκ, η οποία εξάλλου σχετική και μόνο αξία έχει, η κυβέρνηση συγκαλύπτει το γεγονός ότι όλη η Ελλάδα έχει τεθεί στη διάθεση των Αμερικανών για την εξυπηρέτηση των πολεμικών τους σχεδίων. Προσπαθεί έτσι να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προξενεί η πλήρης πρόσδεση της χώρας στο άρμα του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου που έχουν ξεκινήσει οι Αμερικανοί με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ετσι, την ίδια ώρα που η Σούδα τελεί υπό πολεμικό συναγερμό, που ελληνικά πολεμικά πλοία βρίσκονται στον Περσικό κόλπο, στην Ερυθρά Θάλασσα και στην Αν. Μεσόγειο, με συγκεκριμένους πολεμικούς ρόλους, που ελληνικά πληρώματα υπηρετούν στα ΝΑΤΟικά ιπτάμενα ραντάρ (ΑΒΑΚΣ) τα οποία κατασκοπεύουν το Ιράκ, που ελληνικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (P-3 Orion) περιπολούν στην Αν. Μεσόγειο, που Ελληνες επιτελείς συμμετέχουν στο πολεμικό στρατηγείο των Αμερικανών στη Φλώριδα των ΗΠΑ και στο αντίστοιχο στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, επίσης την ίδια ώρα που ελληνικά πολεμικά πλοία πραγματοποιούν νηοψίες στο Αιγαίο σύμφωνα με εντολές των Αμερικανών, που τα συστήματα αντιαεροπορικής-αντιπυραυλικής προστασίας τύπου «Πάτριοτ» προσανατολίζονται στη Λιβύη για την... ανάσχεση πυραυλικής επίθεσης κατά της Κρήτης, την ώρα αυτή λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι «δεν πρόκειται να θέσουμε σε κίνδυνο ελληνικές ζωές στο Ιράκ».

Αφορμή αποτέλεσαν δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο, όπου γίνεται λόγος για τα αιτήματα των Αμερικανών προς την ελληνική κυβέρνηση. Στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» αναφέρεται ότι υπήρξε αίτημα του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τ. Μίλερ προς τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου για διάθεση και αποστολή στο Ιράκ, ενόψει χερσαίων επιχειρήσεων, μιας ολόκληρης ελληνικής μεραρχίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας και σημείωσε ότι θα το μεταφέρει στον πρωθυπουργό και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Οπως αναφέρεται στην ίδια εφημερίδα, πηγές του υπουργείου Αμυνας επιβεβαιώνουν την ύπαρξη τέτοιου αμερικανικού αιτήματος, ωστόσο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό γιατί «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει ένα κύμα λαϊκής οργής που αναπόφευκτα θα ξεσπάσει αν στέλναμε στρατιώτες στο Ιράκ».

Στο μεταξύ ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Αντ. Αντωνιάδης, σε συνέντευξή του στην «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» αναφέρει ότι υπήρξε αίτημα από τις ΗΠΑ για αποστολή και δεύτερης ελληνικής φρεγάτας στο Ιράκ. Οπως υποστηρίζει, η ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο «έχει διάφορα στάδια: έμμεση υποστήριξη της επιχείρησης, ανοχή και ενεργή συμμετοχή», επισημαίνοντας ότι «είναι θέμα πολιτικής απόφασης», πάντως «αυτή τη στιγμή από το ναυτικό έχει ζητηθεί ενδεχόμενη συμμετοχή με άλλο ένα πλοίο». Μάλιστα, συντασσόμενος με τη νεοταξική λογική, υποστηρίζει: «Αποτελεί επιδίωξή μου το ναυτικό να μη μείνει μόνο στο Αιγαίο αλλά να επεκταθεί τουλάχιστον στη Μεσόγειο». Να σημειωθεί ότι στο «ΒΗΜΑ» της Κυριακής επισημαίνεται ότι είναι τόσο πολλές οι «διευκολύνσεις» που ζητούν οι Αμερικανοί που αναγκάστηκε ο υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου να συμφωνήσει με τον Τ. Μίλερ στη συγκρότηση μεικτής ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής επιτροπής που θα διαχειρίζεται και θα διεκπεραιώνει τα αμερικανικά αιτήματα. Σημειώνεται ακόμα ότι οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την επ' αόριστο εγκατάσταση στη Σούδα 300 Αμερικανών πεζοναυτών.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε: «Οι διευκολύνσεις θα είναι του τύπου - επαναλαμβάνω, εφόσον ληφθεί απόφαση και εφόσον έχει τη στήριξη της Διεθνούς Κοινότητας - του τύπου αυτού που δόθηκε για το Αφγανιστάν, δηλαδή, η Βάση της Σούδας ή οι λιμενικές διευκολύνσεις αυτού του τύπου». Και πρόσθεσε: «Δε θα πάνε Ελληνες στο Ιράκ. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο ελληνικές ζωές στο Ιράκ». Στο ίδιο πνεύμα είναι και οι απαντήσεις τόσο του υπουργού Τύπου Χρ. Πρωτόπαππα όσο και του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Π. Μπεγλίτη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ