ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΛΙΟ - ΠΥΡΓΟΣ
Ξεχείλισε η οργή των αγροτών

Ενα από τα μεγαλύτερα αγροτικά συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων έγινε χτες στο Ναύπλιο, ενώ δυναμική αγωνιστική απάντηση των αγροτών δόθηκε και στον Πύργο

Αποψη από τη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών στην Αργολίδα

Eurokinissi

Αποψη από τη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών στην Αργολίδα
Η οργή των αγροτών της Πελοποννήσου έναντι της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ εκφράστηκε χτες, με δυο μαζικότατα και μαχητικά συλλαλητήρια, στην Αργολίδα και στην Ηλεία.

Η κατάσταση στον αγροτικό κόσμο της Πελοποννήσου είναι πλέον εκρηκτική, καθώς η φετινή καλλιεργητική χρονιά είναι η χειρότερη των τελευταίων χρόνων. Και αυτό γιατί το πορτοκάλι και η σταφίδα, που αποτελούν δύο από τα βασικά αγροτικά προϊόντα της περιοχής, είτε μένουν απούλητα είτε αγοράζονται από τους εμπόρους σε εξευτελιστική τιμή. Συγκεκριμένα, το πορτοκάλι μένει απούλητο πάνω στα δέντρα - κι αρχίζει να πέφτει λόγω της κακοκαιρίας - καθώς οι έμποροι δεν εκδηλώνουν κανένα ενδιαφέρον για το προϊόν μέχρι τώρα, θέλοντας να ρίξουν κι άλλο την τιμή. Ηδη η τιμή έχει κατρακυλήσει στις 50 δραχμές, από 80 που ήταν πέρσι, ενώ και οι εξαγωγές είναι αισθητά μειωμένες.

Η σταφίδα, όση τέλος πάντων έχει μαζευτεί μετά τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη εξαιτίας των δυνατών βροχοπτώσεων τον περασμένο Αύγουστο, πέρα από τη χαμηλή προκαταβολή που δίνει η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας (200 δρχ. φέτος έναντι 280 δρχ. πέρσι), δε διατίθεται κανονικά στην αγορά. Κι αυτό επειδή απαιτείται πιστοποίηση που θα βεβαιώνει για την καταλληλότητά της, εξαιτίας μιας τοξικής ουσίας, της οχρατοξίνης, η οποία ανιχνεύτηκε σε ορισμένες ποσότητες σταφίδας.

Ανάλογα είναι τα προβλήματα και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως η βιομηχανική ντομάτα, τα σιτηρά, η ελιά.

Στην Αργολίδα

Περισσότεροι από δύο χιλιάδες αγρότες της Αργολίδας συγκεντρώθηκαν χτες στο Ναύπλιο, μπροστά από τη νομαρχία, στη μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων, με τρακτέρ, αυτοκίνητα και άλλα αγροτικά μηχανήματα, διαμαρτυρόμενοι για την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί με τα εσπεριδοειδή. Η κατάσταση στο νομό είναι εκρηκτική καθώς η συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου είναι πορτοκαλοπαραγωγοί και βλέπουν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να σαπίζουν στα χωράφια ή να απολαμβάνουν τιμές κάτω του κόστους.

Οι αγρότες αφού συγκεντρώθηκαν στη Δαλαμανάρα, στη συνέχεια σχημάτισαν ένα τεράστιο μηχανοκίνητο κομβόι με προορισμό τη νομαρχία που βρίσκεται στο Ναύπλιο. Εκεί οι αγρότες σε ένδειξη διαμαρτυρίας σκόρπισαν μεγάλες ποσότητες πορτοκαλιών μπροστά από την είσοδο της νομαρχίας και στη συνέχεια αντιπροσωπεία των αγροτών συναντήθηκε με το νομάρχη. Σε επικοινωνία που έγινε με το υπουργείο Γεωργίας, δόθηκε η δέσμευση πως μέχρι την Πέμπτη θα δοθούν απαντήσεις. Κάτω από την πίεση των αγροτών, η αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε το νομάρχη δεσμεύτηκε πως αν οι υποσχέσεις του υπουργείου δεν εκπληρωθούν θα προχωρήσουν άμεσα σε μπλόκο στο Κουτσοπόδι.

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Αργολίδας κατήγγειλε την Ενωση και τις Ομάδες Παραγωγών που αρνήθηκαν να κλιμακώσουν τον αγώνα με μπλόκο στην Εθνική οδό επιδιώκοντας να εκτονώσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών με το χτεσινό συλλαλητήριο, και κάλεσε: «Να κλιμακωθεί ο αγώνας τις επόμενες μέρες με όποιες μορφές επιλέξει η αγωνιζόμενη αγροτιά. Να κορυφώσουμε με παναργολική κινητοποίηση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, την Παρασκευή 24 του Γενάρη 2003 στις 12 το μεσημέρι, έξω από τη νομαρχία, ενώνοντας τη φωνή μας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους».

Στην Ηλεία

Πανηλειακό αγροτικό συλλαλητήριο έγινε χτες το πρωί στον Πύργο μετά από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο του Πύργου και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με προορισμό τη νομαρχία. Μόλις οι διαδηλωτές πέρασαν μπροστά από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας φώναξαν συνθήματα κατά του προέδρου και των μελών της διοίκησης, που αφήνουν απροστάτευτους τους παραγωγούς μένοντας προσκολλημένοι στις επιταγές της κυβέρνησης. «Πουλημένοι, πουλημένοι» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε μπροστά από την Ενωση και στη συνέχεια αφού έφτασαν στη νομαρχία αντιπροσωπεία των αγροτών με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Χρήστο Γιαννόπουλο, επέδωσε ψήφισμα με την προειδοποίηση πως αν μέσα σε λίγες μέρες δεν υπάρξει ουσιαστική ικανοποίηση των αιτημάτων τους θα επανέλθουν πιο δυναμικά.

Σε ομιλία του προς τους αγρότες ο Χρ. Γιαννόπουλος αφού κατήγγειλε την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που είναι υπεύθυνη για τα οξυμένα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, κάλεσε τους αγρότες να κλιμακώσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις προκειμένου να επιτύχουν τη μέγιστη δυνατή ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Μάλιστα, το περασμένο Σάββατο οι πορτοκαλοπαραγωγοί του νομού υποδέχτηκαν μετά πορτοκαλιών... τον υπουργό Οικονομίας, Νίκο Χριστοδουλάκη, στο ξενοδοχείο ΙΟΝΙΟ στον Πύργο. Ο υπουργός πήγε εκεί για να εξαγγείλει πάλι κάποιες από τις προτάσεις κοροϊδίας της κυβέρνησης και έτσι «μέτρησε» εκτοξευόμενα πορτοκάλια από τα χέρια εξοργισμένων αγροτών.

Τα αιτήματα

Τα βασικά αιτήματα που τέθηκαν στα δύο χτεσινά συλλαλητήρια είναι:

  • Αμεση απορρόφηση του συνόλου της παραγωγής που υπάρχει στα περιβόλια. Σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η κατάσταση αποζημίωση για το σύνολο της παραγωγής που θα μείνει αδιάθετη.
  • Να καταργηθεί ο αντισταφιδικός κανονισμός της ΕΕ.
  • Να πάψει ο εμπαιγμός των ΠΣΕΑ (αποζημιώσεις - ψίχουλα και χρονοβόρες διαδικασίες). Αμεση εκτίμηση των ζημιών με διάθεση από το κράτος του αναγκαίου προσωπικού και της απαραίτητης δαπάνης.
  • Η αποζημίωση να δοθεί εγκαίρως και να καλύπτει το 100% της ζημιάς όλων των πληγέντων.
ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΤΡΙΚΑΛΑ
Προετοιμάζονται για τα συλλαλητήρια

Μήνυμα συνέχισης του αγώνα τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα στείλουν την Πέμπτη, 23 Γενάρη, οι αγρότες της Καρδίτσας και των Τρικάλων, συμμετέχοντας στ' αγωνιστικά συλλαλητήρια που θα γίνουν στις πρωτεύουσες των δύο νομών. Οι αγρότες αναμένεται να συμμετάσχουν δυναμικά στα συλλαλητήρια, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση ότι ο αγώνας τους είναι ανυποχώρητος και δεν πρόκειται να κάνουν ούτε βήμα πίσω. Τη θέληση και την αποφασιστικότητα του αγροτικού κόσμου ν' αγωνιστεί μετέφεραν οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών στις μαζικές συσκέψεις που συγκάλεσαν την περασμένη Παρασκευή η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων στην Καρδίτσα και η Ενωση Συνεταιρισμών στα Τρίκαλα.

Στην Καρδίτσα το συλλαλητήριο είναι παλλαϊκό και με τη συμμετοχή τους τα λαϊκά στρώματα του νομού θα καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και θα απαιτήσουν ουσιαστικές λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους. Το διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων και οι Εμπορικοί Σύλλογοι Καρδίτσας, Παλαμά, Σοφάδων και Μουζακίου, ενώ όλες αυτές τις μέρες συνεδριάζουν τα Δημοτικά Συμβούλια πολλών δήμων του νομού και άλλοι φορείς για να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο, όπως με κλείσιμο των υπηρεσιών κ.ά. Ηδη το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας κήρυξε τετράωρη στάση εργασίας, ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάσει και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Καρδίτσας για να παρθεί σχετική απόφαση.

Το παναγροτικό συλλαλητήριο στα Τρίκαλα αποφασίστηκε στην αγροτική σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής, που συγκάλεσε η Ενωση Συνεταιρισμών και οι προετοιμασίες για την επιτυχία του ήδη έχουν ξεκινήσει με ενημερωτικές περιοδείες, εξορμήσεις και συγκεντρώσεις σε χωριά του νομού.

XANIA
Εκδήλωση για την ΚΑΠ

Εκδήλωση με θέμα «Ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)», οργανώνει την Παρασκευή 17 Γενάρη στις 7.30 το απόγευμα, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση Χανίων, καλώντας όλους τους αγρότες να κλιμακώσουν τον αγώνα τους σε αγωνιστική διεκδικητική κατεύθυνση, ξεκινώντας με τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων, με ομιλητή τον Σταύρο Σκοπελίτη, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ και βουλευτή του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ