ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ «18 ΑΝΩ»
Αστυνομική αυθαιρεσία σε βάρος θεραπευόμενων

INTIME NEWS

Το πρωί της περασμένης Πέμπτης, 11 θεραπευόμενοι της Μονάδας Απεξάρτησης Τοξικομανών «18 ΑΝΩ» επιστρέφουν πεζή στο Τμήμα Ψυχολογικής Απεξάρτησης Ανδρών (εσωτερικής διαμονής) στο κέντρο της Αθήνας, μετά την καθημερινή προγραμματισμένη έξοδό τους για γυμναστική. Μαζί τους είναι, όπως προβλέπεται, ο γυμναστής και ο επισκέπτης Υγείας του τμήματος. Στην οδό Αχαρνών, χωρίς προφανή λόγο, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και της Αμεσης Δράσης τούς σταματούν ζητώντας τα στοιχεία τους. Οι συνοδοί τους, εργαζόμενοι του «18 ΑΝΩ» (ΨΝΑ), τους εξήγησαν ότι είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε θεραπεία και τους επέδειξαν τα απαιτούμενα έγγραφα που το πιστοποιούν (στα οποία σύμφωνα με το ιατρικό απόρρητο, αναγράφονται τα στοιχεία των συνοδών και η επαγγελματική τους ιδιότητα και όχι τα ονόματα των θεραπευόμενων).

«Πάντα οι αστυνομικοί έλεγχοι σταματούσαν μόλις δείχναμε το απαιτούμενο πιστοποιητικό του θεραπευτικού προγράμματος. Ομως, οι αστυνομικοί, αδιαφορώντας για τα έγγραφα και παρά τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων, τους επέβαλαν σε δημόσιο σωματικό έλεγχο και ζήτησαν τα ονόματά τους, τα οποία ταυτοποιούσαν μέσω εφαρμογής. Οι συνοδοί προσπαθήσαμε να κρατήσουμε ήρεμο κλίμα και να μην πυροδοτηθεί μια κατάσταση με απρόβλεπτες συνέπειες», λέει ο ένας εκ των δύο συνοδών. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι βρίσκονται στο στάδιο της απεξάρτησης.

Τον αυταρχισμό της Αστυνομίας ενάντια στους θεραπευόμενους καταγγέλλει η Θεραπευτική Ομάδα της Μονάδας Απεξάρτησης Τοξικομανών «18 ΑΝΩ», απαιτώντας από τα αρμόδια υπουργεία να προστατέψουν τα «στεγνά» προγράμματα, σημειώνοντας ότι «οι θεραπευόμενοί μας, που με δυσκολίες και αγώνα κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους τον κόσμο των ουσιών, να εμπιστευθούν το θεραπευτικό πρόγραμμα και να ξεκινήσουν τη δύσκολη διαδρομή της θεραπείας, σε αυτή τη φάση ψυχολογικής απεξάρτησης, εκεί που θα πρέπει να νιώσουν ασφάλεια και προστασία για να μπορέσουν να συνεχίσουν, βίωσαν την απειλή, τη βία και τον εξευτελισμό του σωματικού ελέγχου από την Αστυνομία. Με το γεγονός αυτό δεν μπαίνει σε κίνδυνο μόνο η δική τους προσπάθεια, αλλά δίνεται και ένα μήνυμα σε όλους τους εξαρτημένους ότι ακόμα και να μπουν σε πρόγραμμα απεξάρτησης, κινδυνεύουν να στοχοποιηθούν, να βιώσουν την ακύρωση και την απόρριψη της πολιτείας και έτσι να εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια απεξάρτησης και επανένταξης».

Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό

Σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» ΨΝΑ επισημαίνει:

«H απόπειρα επιβολής του δόγματος "νόμος και τάξη" μέσω εξευτελιστικών σωματικών ελέγχων, από ομάδα αστυνομικών της ΔΙΑΣ, τόσο του προσωπικού όσο και των θεραπευόμενων του προγράμματος "18 ΑΝΩ" που βρίσκονται σε διαδικασία ψυχολογικής απεξάρτησης - ως άλλοι εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου - αγνοώντας επιδεικτικά τα επίσημα έγγραφα του Νοσοκομείου που έδειξαν οι εργαζόμενοι για το ποιοι είναι, αποτελεί κομμάτι της γενικότερης αντιναρκωτικής πολιτικής που χτυπά τα λεγόμενα "στεγνά" προγράμματα.

Αυτό το απαράδεκτο συμβάν δεν είναι μεμονωμένο. Αποτελεί τη συνέχεια αντίστοιχων περιστατικών αυταρχικής συμπεριφοράς της Αστυνομίας στην Ψυχιατρική κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου και σε άλλες ψυχιατρικές κλινικές όπου ένστολοι και ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν, για τη σύλληψη εφημερεύοντος γιατρού.

Είναι η πολιτική των ΕΕ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, που: Αντί να δημιουργήσει κίνητρα απεξάρτησης, παρέχει απλόχερα στους χρήστες δωμάτια για να κάνουν χρήση "νόμιμα, υγιεινά και με ασφάλεια". Σε αυτήν την προοπτική, τα "shooting rooms" με τη μορφή περίκλειστων χώρων θα προστεθούν στην ακμάζουσα "βιομηχανία της ασφάλειας" (...)

Οδηγεί στην απαξίωση και τελικά στην ακύρωση της απεξάρτησης προς όφελος των προγραμμάτων "μείωσης βλάβης", ενισχύοντας τελικά την αντίληψη ότι ο τοξικομανής δεν μπορεί να γίνει καλά, αφού η χρήση που κάνει αφορά μια νόσο του εγκεφάλου του και κυρίως υποτροπιάζουσα! Η δε θεωρία ότι η τοξικομανία θεωρείται "χρόνια υποτροπιάζουσα νόσος του εγκεφάλου" θα έχει βρει πλήρη στέγαση σε αυτές τις δομές, εντείνοντας το αδιέξοδο και την απόγνωση τόσο στους ίδιους τους χρήστες όσο και στις οικογένειές τους.

Ακυρώνει σοβαρά ιατρικά ραντεβού των θεραπευόμενων στο "18 ΑΝΩ", λόγω έλλειψης υπηρεσιακών αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα οι μετακινήσεις να γίνονται - όταν γίνονται και όταν υπάρχουν χρήματα - με ταξί και με έξοδα των θεραπευόμενων.

Δημιουργεί παράνομα "παραμάγαζα" ιδιωτικών θεραπευτικών κοινοτήτων που κερδοσκοπούν πάνω στον ανθρώπινο πόνο των χρηστών και των οικογενειών τους.

Μετατρέπει το κατεξοχήν κοινωνικό πρόβλημα της τοξικομανίας σε πρόβλημα καταστολής και "δημόσιας τάξης"».

Και καλεί τα σωματεία να καταδικάσουν την αστυνομική αυθαιρεσία και τους εργαζόμενους να οργανωθούν σε αυτά «για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εμπρακτο χτύπημα στη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη

Τον αυταρχισμό των αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος θεραπευόμενων της μονάδας απεξάρτησης «18 Ανω» καταγγέλλει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«H KNE καταγγέλλει τη νέα επιβολή του δόγματος "νόμος και τάξη", αυτή τη φορά απέναντι σε θεραπευόμενους της μονάδας απεξάρτησης "18 Ανω", που υποβλήθηκαν, εντελώς αναίτια, σε δημόσιο σωματικό έλεγχο και εξακρίβωση στοιχείων εν μέσω θεραπευτικής δραστηριότητας.

Οι δυνάμεις της Αστυνομίας, παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν από τους υπεύθυνους συνοδούς πως πρόκειται για μέλη προγράμματος απεξάρτησης και την εύλογη διαμαρτυρία τους για τον απαράδεκτο τρόπο συμπεριφοράς απέναντι σε θεραπευόμενους, που βρίσκονται στην ευάλωτη φάση της ψυχολογικής απεξάρτησης, όχι μόνο προχώρησαν σε έλεγχο, αλλά επιπλέον δήλωσαν ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να παίρνει από αυτούς άδεια, όταν πρόκειται να κυκλοφορήσουν οι θεραπευόμενοι!

Τέτοιες πράξεις όχι μόνο ακυρώνουν τον αγώνα των μελών του προγράμματος να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους, αλλά στέλνουν το γενικότερο μήνυμα πως οι εξαρτημένοι, ακόμα κι αν μπουν σε πρόγραμμα απεξάρτησης, αποτελούν στόχο των δυνάμεων καταστολής, καταδικάζοντάς τους στην περιθωριοποίηση και τον στιγματισμό. Αποτελεί έμπρακτο χτύπημα στη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη, στο κίνητρο για απεξάρτηση.

Η συγκεκριμένη ενέργεια έρχεται να συμπληρώσει τον εγκληματικό τρόπο με τον οποίο η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις διαχειρίζονται το κοινωνικό πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης. Δεν είναι η μοναδική φορά που μέλη προγραμμάτων απεξάρτησης αντιμετωπίζονται από το ίδιο το σύστημα που τους έσπρωξε στη χρήση ως "εγκληματίες", όπως ήταν η περίπτωση του απόφοιτου του ΚΕΘΕΑ, που το 2015 καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλάκισης για αδικήματα που έκανε όσο βρισκόταν στη χρήση. Δεν δείχνουν κάτι άλλο οι "επιχειρήσεις - σκούπα" στο κέντρο της Αθήνας, η ίδρυση των χώρων "ελεγχόμενης" χρήσης ναρκωτικών, η υποβάθμιση των "στεγνών" θεραπευτικών προγραμμάτων, όπως με την πρόσφατη ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ.

Το χτύπημα της απεξάρτησης ανοίγει το δρόμο για τη συμφιλίωση της κοινωνίας με το φαινόμενο των ναρκωτικών και την όξυνσή του. Είναι η άλλη όψη της ασύστολης προπαγάνδας αθώωσης των ναρκωτικών, της μπίζνας που στήνει και η σημερινή κυβέρνηση με την κάνναβη, της διάλυσης της πρόληψης.

Η νεολαία να καταδικάσει με τη δράση της τις πολιτικές που εμποδίζουν την προσπάθεια νέων ανθρώπων να γίνουν ξανά πρωταγωνιστές της ζωής τους. Να χαλάσει τα σχέδια όσων τη θέλουν στο περιθώριο, να ακυρώσει στην πράξη την προσπάθεια καταστολής των αγώνων της, όπως την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, με πρόσχημα τα ναρκωτικά. Να συνταχθεί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για την υπεράσπιση και ενίσχυση των δομών πρόληψης και θεραπείας, στον αγώνα ενάντια στις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν τη χρήση και την εξάρτηση, στην πάλη για το χτίσιμο μιας κοινωνίας ελεύθερης από ναρκωτικά, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Και επίσημα καμία εμπλοκή της οικογένειας Ινδαρέ

Καμία εμπλοκή στην κατάληψη της οδού Ματρόζου δεν είχε η οικογένεια Ινδαρέ, που δέχτηκε άγρια αστυνομική επίθεση και κατηγορήθηκε για συνέργεια και συμμετοχή από την κυβέρνηση και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Πιο συγκεκριμένα, δεν βρέθηκαν αποτυπώματα των αδελφών Ινδαρέ μετά την ολοκλήρωση του εργαστηριακού ελέγχου των αποτυπωμάτων και από τις τρεις καταλήψεις του Κουκακίου.

Για την αστυνομική βία, την οποία καταγγέλλει, τα ευρήματα στην κατάληψη της οδού Ματρόζου, αλλά και για τη νέα επιχείρηση της Αστυνομίας μετά την ανακατάληψη του κτιρίου και τα όσα συνέβησαν τo Σάββατο, μίλησε ο σκηνοθέτης, Δημήτρης Ινδαρές. O Δ. Ινδαρές ανέφερε ότι η νέα επιχείρηση της Αστυνομίας ήταν περισσότερο οργανωμένη, σε σχέση με την προηγούμενη φορά. «Αυτήν τη φορά δεν μας χτύπησαν το κουδούνι για να περάσουν», είπε, τονίζοντας πως τότε δεν υπήρχε εισαγγελέας προκειμένου να τους ενημερώσει για την επιχείρηση. Επιπλέον, επανέλαβε ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα παιδιά του δεν είχαν καμία σχέση με την κατάληψη, σημειώνοντας πως τα παιδιά του κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ήταν στο μπαλκόνι και αυτό το ξέρουν όλοι, καθώς όλοι τους είδαν. Μάλιστα, σχολίασε πως η οικογένειά του δεν περίμενε κανένα αποτέλεσμα από την έρευνα της Αστυνομίας για ευρήματα στην κατάληψη, αφού, όπως είπε, δεν είχαν καμία σχέση. Επίσης, έκανε λόγο για βαναυσότητα από πλευράς των αστυνομικών αρχών, ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως «μια πολιτεία που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να ζητήσει συγγνώμη».

Στο μεταξύ, επεισόδια σημειώθηκαν για αρκετές ώρες στην περιοχή γύρω από τα δύο κτίρια που ανακαταλήφθηκαν, το μεσημέρι του Σαββάτου, στην οδό Ματρόζου και στην οδό Παναιτωλίου στο Κουκάκι. Λίγο πριν τις 7 το βράδυ, αστυνομικές δυνάμεις ξεκίνησαν προσπάθεια επέμβασης στο κτίριο της οδού Ματρόζου. Περίπου μια ώρα μετά συνέλαβαν τα άτομα που είχαν μπει στο κτίριο. Αστυνομικοί άνοιξαν με τροχό την πόρτα του οικήματος στο οποίο είχε γίνει ανακατάληψη και εισέβαλαν στο εσωτερικό του, όπου συνέλαβαν πέντε άτομα (τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, ανάμεσά τους και μία ανήλικη). Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Κρατική Ασφάλεια. Ανάλογη επιχείρηση έγινε και στο κτίριο της οδού Παναιτωλίου, όπου η εκκένωση από την Αστυνομία ολοκληρώθηκε στις 9.30 το βράδυ, ενώ συνελήφθησαν 8 άτομα (5 γυναίκες και 3 άνδρες).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ