ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την «αξιολόγηση» των πανεπιστημίων

Το γιγαντοπανό που αναρτήθηκε την Παρασκευή στα Προπύλαια

Eurokinissi

Το γιγαντοπανό που αναρτήθηκε την Παρασκευή στα Προπύλαια
Ξεκινά σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Ερευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις».

Κεντρικός άξονας του νομοσχεδίου είναι η μετεξέλιξη της «Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση» (ΑΔΙΠ) σε μία νέα δομή, την «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης» (ΕΘΑΑΕ), στο πλαίσιο της προσπάθειας συστηματοποίησης της αξιολόγησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης με βάση τα κριτήρια της «αγοράς» και τη στρατηγική της ΕΕ. Παράλληλα, επιχειρείται ένα ακόμα βήμα άμεσης σύνδεσης των αποτελεσμάτων της «αξιολόγησης» με τη χρηματοδότηση, σε ποσοστό 20% της ήδη ανεπαρκούς κρατικής χρηματοδότησης, οδηγώντας στην ένταση της κατηγοριοποίησης Ιδρυμάτων, πτυχίων, αποφοίτων.

Το δεύτερο κεφάλαιο του νομοσχεδίου αναφέρεται στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ), στην κατεύθυνση της αποσύνδεσης της Ερευνας από το υπόλοιπο εκπαιδευτικό και επιστημονικό έργο στα ΑΕΙ, ενώ περιλαμβάνονται και μια σειρά ακόμα διατάξεων που αφορούν την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Με το νομοσχέδιο συνεχίζονται οι αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «αποτελεί το πρώτο αναγκαίο βήμα για την αναμόρφωση του νόμου - πλαισίου που θα οργανώσει εκ νέου τη λειτουργία των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης συνολικά, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του αυτοδιοίκητου και της αυτονομίας, της διαρκούς αξιολόγησης και της εξωστρέφειας».

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί και στις Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων που προγραμματίζονται για τις επόμενες μέρες.

Σε μία άμεση απάντηση, την περασμένη Παρασκευή, μέρα που κατατέθηκε το νομοσχέδιο, φοιτητικοί σύλλογοι της Πάτρας πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης. «Από τη στιγμή που η κυβέρνηση προχωράει την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, οι φοιτητές δεν συναινούμε και μέσα από τους συλλόγους μας, το επόμενο διάστημα, θα κλιμακώσουμε την πάλη για να μην εφαρμοστεί και να μείνει στα χαρτιά», σημειώνουν οι σύλλογοι σχετικά με την κινητοποίηση στην Πάτρα.

Στην Αθήνα, την ίδια μέρα, δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών κρέμασαν γιγαντοπανό στα Προπύλαια με το σύνθημα «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Διεκδικούμε σπουδές - δουλειά με δικαιώματα, κόντρα στην πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ - κεφαλαίου».

Παναττική σύσκεψη εκπαιδευτικών σωματείων

Την Πέμπτη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της ΔΟΕ

Σύσκεψη Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ και Επιτροπών Αγώνα Αναπληρωτών διοργανώνεται την Πέμπτη 16 Γενάρη με στόχο την οργάνωση της πάλης ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα και για τη διεκδίκηση μαζικών μόνιμων διορισμών. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, στις 6.30 μ.μ.

Στο κάλεσμά του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης» σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση πάει χέρι χέρι με την επίθεση στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Είναι η ώρα γενικού ξεσηκωμού για δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, με μόνιμη σταθερή εργασία, για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην Εκπαίδευση. Οι εξαγγελίες για μόνιμους διορισμούς στην Εκπαίδευση σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τα τεράστια κενά στα σχολεία. Στην ουσία παγιώνεται η ελαστική εργασία για χιλιάδες συναδέλφους. Η εφαρμογή του νόμου 4589/19 του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ επιβεβαιώνει όσα καταδικάσαμε μέσα από τους μεγάλους απεργιακούς αγώνες του προηγούμενου διαστήματος. Οδηγεί σε απολύσεις συναδέλφων, προχωρά σε τεράστιες ανακατατάξεις που τσακίζουν τη ζωή και τον προγραμματισμό ακόμα περισσότερων. Τσακίζει χρόνια δουλειάς συναδέλφων που γυρίζουν όλη τη χώρα, με προσωπικό, οικογενειακό και οικονομικό κόστος, για να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες του σχολείου. Αποθεώνει το άκρατο κυνήγι προσόντων και πιστοποιήσεων».

Στη σύσκεψη καλεί και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΤΡΟΧΟΝΟΜΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
Μόνη λύση ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Με αφορμή την απομάκρυνση της σχολικής τροχονόμου του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, το Σωματείο Σχολικών Τροχονόμων Ν. Καβάλας καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του τη στάση της δημοτικής αρχής, η οποία μετά τις πολύμηνες παρεμβάσεις του Σωματείου υποσχέθηκε πως «θα λυθεί το ζήτημα», χωρίς όμως να προχωρήσει σε κάποια ενέργεια.

Το Σωματείο σημειώνει μεταξύ άλλων: «Μετά από 20 χρόνια εργασίας συνεχίζουν να μας θεωρούν "εθελοντές" που δεν δικαιούμαστε ασφάλιση, χωρίς να μας χορηγούνται μέσα ατομικά προστασίας, βαφτίζοντας τον πενιχρό μισθό μας των 176 ευρώ "επίδομα μετακίνησης". Προφανώς η ανησυχία μας για το εργασιακό μας μέλλον βρίσκεται έξω από τα όρια και τις ευαισθησίες της δημοτικής αρχής. Δεν τα παρατάμε όμως. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μέχρι την αποκατάσταση της συναδέλφισσας και την επιστροφή στη θέση της».

Ακόμα, το Σωματείο τονίζει πως οι σχολικοί τροχονόμοι συνεχίζουν πανελλαδικά να διεκδικούν την αλλαγή του καθεστώτος εργασίας από εθελοντική προσφορά που ισχύει μέχρι σήμερα, σε σχέση εξαρτημένης εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών προς και από τα σχολεία», μόνιμη και σταθερή εργασία με Συλλογική Σύμβαση που να καλύπτει τις ανάγκες τους, κάλυψη όλων των κενών που υπάρχουν στα σχολεία αλλά και μέτρα ατομικής προστασίας.


ΣΥΣΔΙΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές με αυξημένη συμμετοχή

Με επιτυχία και με αυξημένη συμμετοχή των σπουδαστών ολοκληρώθηκαν οι εκλογές του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Θεσσαλονίκης, που διεξήχθησαν από τις 12 έως τις 20 Δεκέμβρη του 2019.

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα ΙΕΚ του νομού Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στα ΙΕΚ: Μοναστηρίου, Νεάπολης, Τριανδρίας, Θέρμης, Δημόκριτο, Πυλαίας, Ευόσμου, Σίνδου, Λαγκαδά, Κουφαλίων, Μηχανιώνας.

Στις εκλογές ψήφισαν 962 σπουδαστές, 112 περισσότεροι σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, που είχαν ψηφίσει 850. Πιο μαζική ήταν η συμμετοχή των σπουδαστών στα μεγάλα ΙΕΚ, όπως της Μοναστηρίου, της Νεάπολης, της Τριανδρίας και της Θέρμης.

Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του νέου 15μελούς ΔΣ του Συλλόγου με σκοπό τη συγκρότησή του σε σώμα και τη συζήτηση ενός πρώτου σχεδιασμού δράσης για τη νέα χρονιά, καθώς τα προβλήματα παραμένουν και καθημερινά η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη για τους χιλιάδες σπουδαστές.

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Οι εξελίξεις στην περιοχή και οι θέσεις του ΚΚΕ», αύριο Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στο υπόγειο της πτέρυγας Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, στο αμφιθέατρο 515. Θα μιλήσει ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

90ό ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διαμαρτυρία για τις συνθήκες υγιεινής

Σε αποχή από τα μαθήματα προχώρησαν χτες τις δύο πρώτες διδακτικές ώρες οι μαθητές του 90ού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης στη συμβολή των οδών Μπότσαρη - Μακεδονίας, μετά από απόφαση των γονέων, που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση των άθλιων συνθηκών που επικρατούν στις τουαλέτες του σχολείου.

Οπως κατήγγειλαν οι γονείς, οι 210 μαθητές του Δημοτικού, μαζί με τα μικρότερα παιδιά του νηπιαγωγείου που στεγάζεται στο χώρο, πρέπει να εξυπηρετούνται στις 12 τουαλέτες, που, όπως πιθανολογούν, έχουν να συντηρηθούν από τότε που χτίστηκε το σχολείο στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Οι σωληνώσεις έχουν σαπίσει, τα πλακάκια έχουν σπάσει, δεν τρέχουν τα καζανάκια κ.λπ. Μάλιστα, ήδη από το 2018 η Επιτροπή Υγιεινής της Περιφέρειας έχει κρίνει τις τουαλέτες ακατάλληλες. Παρά τις δεσμεύσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής, το έργο της αντικατάστασής τους δεν προχώρησε, ενώ και η νέα διοίκηση δεσμεύτηκε για αντιμετώπιση του προβλήματος μέσα στις διακοπές των Χριστουγέννων, αλλά δεν προχώρησε στο έργο.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org