ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Απεργιακή ετοιμότητα απέναντι στα αντιλαϊκά σχέδια για το Ασφαλιστικό και την απατηλή προπαγάνδα

Από τη χτεσινή σύσκεψη που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή σύσκεψη που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Σε θέση μάχης μπαίνουν συνδικάτα σε όλη τη χώρα, οργανώνοντας με πολύμορφες πρωτοβουλίες απεργιακό μέτωπο με αιχμή την πάλη για την Κοινωνική Ασφάλιση, διεκδικώντας ανάκτηση όλων των τεράστιων απωλειών των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων και προτάσσοντας την πάλη για Αποκλειστικά Δημόσια και Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, με συντάξεις και παροχές στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

Οι πρωτοβουλίες από τα συνδικάτα αποκτούν κρίσιμη σημασία, καθώς μέσα στις επόμενες μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να δώσει στη «δημόσια διαβούλευση» και στη συνέχεια να φέρει στη Βουλή το νέο σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό, με το οποίο θωρακίζει τον νόμο - λαιμητόμο, του Κατρούγκαλου, και τις ανατροπές που αυτός επέβαλε, διευκολύνει την πλήρη εφαρμογή του και στρώνει το έδαφος για τα επόμενα χτυπήματα.

Η δράση Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και συνδικάτων και οι απεργιακές αποφάσεις τους δίνουν ταυτόχρονα απάντηση στο μπαράζ προπαγάνδας της κυβέρνησης, περί δήθεν αυξήσεων που θα λάβουν οι συνταξιούχοι μέσα στο 2020 και περί δήθεν βελτίωσης των συντελεστών αναπλήρωσης για πάνω από 30 χρόνια ασφάλιση. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση εφαρμόζει τον νόμο Κατρούγκαλου, που υποσχόταν ότι θα καταργήσει, και την ίδια στιγμή ετοιμάζει το επόμενο βήμα, προωθώντας την πλήρη ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και παραδίδοντας τις επικουρικές στα αρπαχτικά του χρηματιστηριακού τζόγου.

Στο πλαίσιο αυτής της αγωνιστικής προετοιμασίας, χτες το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, για την οργάνωση του απεργιακού μετώπου. Ανάλογες συσκέψεις οργανώθηκαν, επίσης χτες, στην Πάτρα από το Εργατικό Κέντρο, στο Ηράκλειο από σωματεία του νομού και στον Βόλο από τη Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες οργανώνονται και σε μια σειρά άλλων πόλεων της χώρας:

-- Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει σύσκεψη σήμερα Τρίτη στις 7 μ.μ., στα γραφεία του.

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας αύριο Τετάρτη στις 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου (Λεωνίδου 10-11).

-- Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων επίσης αύριο, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του.

-- Το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας αύριο στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας.

Μαζική σύσκεψη από το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Με μαζική συμμετοχή συνδικαλιστικών στελεχών, μελών ΔΣ Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα, πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ η σύσκεψη που οργάνωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ για την οργάνωση της δράσης ενάντια στον νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Εισηγητικά, ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι θα πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη δημιουργία απεργιακού κλίματος, να συνεδριάσουν όλα τα ΔΣ των σωματείων, με στόχο να σχεδιάσουν την παρέμβαση ώστε να φτάσουν πλατιά στους χώρους δουλειάς, σε νέους χώρους και σε νέα τμήματα εργαζομένων.

«Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις. Αυτές οι κατακτήσεις δεν χαριστήκανε, επιτεύχθηκαν μέσα από σκληρούς, αιματηρούς πραγματικά αγώνες των εργαζομένων», υπογράμμισε.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις εκπροσώπων σωματείων και άλλων φορέων, οι οποίοι μετέφεραν την πείρα από τη μέχρι τώρα παρέμβαση στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους. Ανέδειξαν την ανάγκη ο αγώνας για την Κοινωνική Ασφάλιση να συνδεθεί με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ΟΤΕ, στις τράπεζες, ενάντια σε απολύσεις, με κάθε επιμέρους δράση και μέτωπο. Αποκαλύφθηκε επίσης η προσπάθεια της εργοδοσίας σε μια σειρά από επιχειρήσεις να προωθήσει την ιδιωτική ασφάλιση, ενώ έγινε και αναφορά σε πρωτοβουλίες σωματείων που σχεδιάζονται το αμέσως επόμενο διάστημα.


ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για την προστασία των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας

Την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους αγώνες που δίνουν οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας «Ελληνικά Λιπάσματα ELFE» Καβάλας (πρώην ΒΦΛ), ενάντια στη νέα επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία στα εργασιακά τους δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας τους, εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, σε συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου εργαζομένων, που έγινε στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ την περασμένη Παρασκευή.

Ηδη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ από τις 7 Γενάρη έχει καταθέσει σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, απαιτώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της μοναδικής λιπασματοβιομηχανίας της χώρας με όλους τους εργαζόμενους και με προστασία των δικαιωμάτων τους. Ωστόσο, επειδή μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει απάντηση από την κυβέρνηση, σήμερα το ΚΚΕ προγραμματίζει να επανακαταθέσει το σχετικό κείμενο με μορφή Επίκαιρης Ερώτησης, η οποία αναμένεται να συζητηθεί μεθαύριο Πέμπτη.

Το κείμενο της Ερώτησης, το οποίο υπογράφεται από τους βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννη Δελή και Λεωνίδα Στολτίδη, τονίζει ότι τα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα στη λιπασματοβιομηχανία είναι «το αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, που ακολουθώντας τη στρατηγική της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς λιπάσματος συρρίκνωσαν στη χώρα μας έναν κλάδο τεράστιας σημασίας για την αγροτική παραγωγή, κλείνοντας το ένα μετά το άλλο τα εργοστάσια (Δραπετσώνα, Θεσσαλονίκη) και οδηγώντας την τελευταία λιπασματοβιομηχανία το 2009 στα χέρια του από το 2006 βραβευμένου "επιχειρηματία της χρονιάς" Λαυρεντιάδη».

Επισημαίνεται ότι «η εξαγορά έγινε με αντίτιμο την αποπληρωμή των χρεών της ΒΦΛ, κάτι που ουδέποτε έγινε. Αντίθετα, τα χρέη διογκώθηκαν τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα ξεδιπλώθηκε το σχέδιο της εργοδοσίας για την "εξυγίανση" του εργοστασίου. Μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, όλες οι προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε εργολαβικές εταιρείες, συνεχείς πιέσεις για χαριστικές ρυθμίσεις των χρεών, για κατάργηση του ΕΦΚ στο Φυσικό Αέριο».

Η Ερώτηση του ΚΚΕ αναφέρει σε συντομία όλο το χρονικό των εξελίξεων που ακολούθησαν: Υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με σοβαρές μειώσεις το 2012, δανεισμός των εργαζομένων σε «νέα» εταιρεία το 2015, προσπάθεια για πλήρη κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης με υπογραφή ατομικών συμβάσεων με τεράστιες απώλειες εισοδήματος. Εκδικητικές απολύσεις ενάντια στους εργαζόμενους που αντέδρασαν με απεργιακό αγώνα. Δικαίωση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, οι οποίοι πέτυχαν να επιστρέψουν στη δουλειά, να αποπληρωθούν όσα τους εκδικάστηκαν, χωρίς βέβαια να λείπουν τα προβλήματα, όπως ότι δεν τοποθετήθηκαν όλοι στα πόστα που είχαν πριν από τις παράνομες απολύσεις.

Απέναντι στο νέο γύρο επίθεσης που εξαπέλυσε η εργοδοσία, η οποία «με τη γνώριμη και από το παρελθόν μέθοδο της ίδρυσης "νέας" εταιρείας» καλεί τους εργαζόμενους «να υπογράψουν νέο συμφωνητικό "δανεισμού" από την ELFE με σαφώς χειρότερους όρους, καθώς παύει η λειτουργία της εταιρείας Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ - στην οποία μέχρι το τέλος του 2019 ίσχυε ο δανεισμός - παρά τη διεθνή της βράβευση λίγες μέρες πριν για την ασφάλεια των εργαζομένων και την περιβαλλοντική τήρηση των διεθνών κανόνων», το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση την άμεση λήψη μέτρων για: Να συνεχίσουν οι 134 εργαζόμενοι τη δουλειά τους με τους όρους που προβλέπονται από τα ιδιωτικά συμφωνητικά που υπέγραψαν και είναι δεσμευτικά για όλες τις «παρένθετες» εταιρείες που δημιουργεί τακτικά η εργοδοσία της ELFE. Να δοθεί οριστική λύση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας με τις μεθοδεύσεις του ιδιοκτήτη της ELFE και με δεδομένο ότι έχει αποσύρει την ELFE από την παραγωγική δραστηριότητα. Να αντιμετωπίσει την τακτική του ιδιοκτήτη της ELFE από το ίδιο παραγωγικό έργο, οι «παρένθετες» εταιρείες να διευρύνουν την κερδοφορία τους, ενώ η ELFE παρουσιάζει διαρκώς διογκούμενα χρέη.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν επίσης: Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να δοθούν «διευκολύνσεις» στην εργοδοσία μέσω χαριστικών ρυθμίσεων των χρεών, που θα τα φορτωθεί ο φορολογούμενος ελληνικός λαός; Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να βάλει οριστικά ταφόπλακα στη μοναδική λιπασματοβιομηχανία με την αλλαγή της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου, αφού εκτός από την παραγωγή λιπάσματος έχει αδειοδότηση και δυνατότητα για ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και για άλλα αντικείμενα της χημικής βιομηχανίας;
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org