ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Εξετάζει νέα μέτρα εναντίον των ξεριζωμένων

Πάνω από 800.000 έφτασαν στη χώρα μας μέσα στο 2015

Eurokinissi

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εντείνει τις προσπάθειές της στο κυνήγι των προσφύγων και των μεταναστών. Χτες, το Κολέγιο των Επιτρόπων εξέτασε τα μέτρα που πάρθηκαν πέρσι και συζήτησε αυτά που θα ληφθούν φέτος. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ θα πρέπει να εντείνει, ανάμεσα στα άλλα, τις ενέργειές της για τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής, που θα αναλάβει το έργο της απώθησης των εξαθλιωμένων των ιμπεριαλιστικών πολέμων, τη λειτουργία των κέντρων διαλογής και καταναγκαστικής συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών (hot spots), όπως και την ενίσχυση της διαδικασίας των επιστροφών, δηλαδή του διωγμού από την ΕΕ όσων ανθρώπων κρίνονται ανεπιθύμητοι ανάλογα με τις ανάγκες των μονοπωλίων. Θα ενισχυθεί, δε, ο θεσμός της μετεγκατάστασης που αποτελεί κοροϊδία, αφού από τα 160.000 άτομα που συμφωνήθηκε το Σεπτέμβρη από το Συμβούλιο να μετεγκατασταθούν, έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 272.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει να δώσει στη χώρα μας έκτακτα 1.360.000 ευρώ, για την απόκτηση 90 συσκευών λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αυτές θα συνδεθούν με το κεντρικό σύστημα Eurodac. Ο Κανονισμός του Δουβλίνου και το φακέλωμα της Eurodac συμπληρώνουν το σύστημα της Σένγκεν, όπου καταγράφονται ως «ανεπιθύμητοι αλλοδαποί» και εντοπίζονται σε οποιοδήποτε κράτος - μέλος όσοι μετανάστες καταδικάστηκαν για παράνομη είσοδο ή διαμονή σε κράτος της ΕΕ, με συνέπεια να βρίσκονται συνεχώς υπό διωγμό σε όλη την επικράτεια της ΕΕ. Παράλληλα, αναμένεται η σύνδεση του συστήματος ταυτοποίησης των ελληνικών hot spots με διεθνείς και ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων ασφαλείας, για το καλύτερο φακέλωμα προσφύγων και μεταναστών.

Στο μεταξύ, χτες δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία που δείχνουν πως οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ξεπέρασαν τις 800.000 το 2015. Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού, σε ολόκληρο το προηγούμενο έτος αποβιβάστηκαν, προερχόμενοι από τα τουρκικά παράλια, συνολικά 847.863 μετανάστες - πρόσφυγες, άντρες, γυναίκες και παιδιά από διάφορες χώρες, κυρίως από την εμπόλεμη Συρία. Είχαν επιβιβαστεί σε σκάφη, λέμβους, ακόμα και τζετ σκι, είχαν έρθει έως και κολυμπώντας σε ελληνικό έδαφος. Οι περισσότεροι, συνολικά 211.596, ήρθαν στην Ελλάδα τον Οκτώβρη. Παράλληλα, στο δωδεκάμηνο αυτό συνελήφθησαν συνολικά 481 διακινητές. Μόνο τον περασμένο Δεκέμβρη, σε 432 περιστατικά που διαχειρίστηκε, το Λιμενικό διέσωσε - περισυνέλεξε συνολικά 108.742 μετανάστες και πρόσφυγες, συνέλαβε 55 διακινητές και κατάσχεσε 127 σκάφη.

Την ίδια ώρα, αυξημένο αριθμό απελάσεων μεταναστών και προσφύγων, μόλις ισχύσουν τα νέα μέτρα που προβλέπεται να υιοθετηθούν σύντομα στη Γερμανία, προανήγγειλε χτες ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, στον απόηχο των συζητήσεων που διεξάγονται στο αστικό πολιτικό σύστημα της χώρας για την αυστηροποίηση των νόμων εναντίον προσφύγων και μεταναστών με πρόσχημα την παραβατική συμπεριφορά. Ο Χ. Μάας και ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, δημοσιοποίησαν τα σχέδιά τους με τα οποία επιταχύνεται η διαδικασία απέλασης ξένων που διαπράττουν σωματικές και σεξουαλικής φύσης επιθέσεις, προβάλλουν αντίσταση στην Αστυνομία ή προκαλούν ζημιές σε ιδιοκτησίες. «Βεβαίως και θα υπάρξουν περισσότερες εντολές για απέλαση ως αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών στη νομοθεσία, επειδή μειώνουμε τις απαιτήσεις για μια απέλαση», δήλωσε ο Χ. Μάας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD. Η Γερμανία θα συνεχίσει, ωστόσο, να μην απελαύνει ανθρώπους που προέρχονται από χώρες στις οποίες μαίνεται πόλεμος ή όπου μπορεί να αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή ή να υποβληθούν σε βασανιστήρια, πρόσθεσε.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Εισάγει κανόνες της ΕΕ για την ένταση της καταστολής κατά των λαών

Με τις ψήφους των κομμάτων της κυβέρνησης, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, της Ενωσης Κεντρώων και το «παρών» της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, επικυρώθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, επί της αρχής, από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση οδηγιών και αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο εθνικό Δίκαιο από τις οποίες η πρώτη αφορά το «περιεχόμενο της ανταλλαγής πληροφοριών που προέρχονται από το ποινικό μητρώο μεταξύ των κρατών - μελών» και η δεύτερη «τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS) κατ' εφαρμογή του άρθρου 11 της απόφασης - πλαισίου 2009/315/ΔΕΥ».

«Οι οδηγίες εμφανίζουν μια συνολική εικόνα, απατηλή όσον αφορά την εφαρμογή μέτρων προστασίας υπέρ θυμάτων ή πιθανών θυμάτων και τα λοιπά. Στην πραγματικότητα, εισάγουν στο δικό μας σύστημα τους κανόνες της ΕΕ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα υπερκρατικό όργανο, με στόχο την καταστολή και την παραβίαση δημοκρατικών δικαιωμάτων μακροπρόθεσμα», προειδοποίησε ο Μανώλης Συντυχάκης, ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, το οποίο ήταν και το μοναδικό κόμμα που καταψήφισε το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο αποτελείται από δύο μέρη: Με το πρώτο ενσωματώνεται η Οδηγία που αφορά την Ευρωπαϊκή Εντολή Προστασίας και με το δεύτερο, η απόφαση - πλαίσιο για την ανταλλαγή πληροφοριών από το ποινικό μητρώο των κρατών - μελών, όπως και η συμπληρωματική απόφαση για τη δημιουργία του «Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι οδηγίες και οι αποφάσεις που ενσωματώνονται στο θεσμικό πλαίσιο της χώρας «εντάσσονται στην παραπέρα οικοδόμηση του αντιδραστικού και του κατασταλτικού πλαισίου προς όφελος των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και σε βάρος των δικαιωμάτων των λαών στο λεγόμενο χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης της ΕΕ, όπως διαμορφώθηκε με τη Συμφωνία του Tampere, στη συνέχεια με το πρόγραμμα της Χάγης και τελευταία με το πρόγραμμα της Στοκχόλμης το 2010 και ειδικότερα σε ζητήματα δικαστικής συνεργασίας των κρατών - μελών σε ποινικές υποθέσεις».

Σε σχέση με το πρώτο μέρος, όπως ανέφερε ο Μ. Συντυχάκης, με τα άρθρα 1 έως 18 «επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένας ευρωενωσιακός μηχανισμός για την αμοιβαία αναγνώριση στα κράτη - μέλη ποινικών αποφάσεων, σχετικά με μέτρα προστασίας θυμάτων εγκληματικών ενεργειών». Οπως σημείωσε, ορισμένα από τα άρθρα αυτά είναι «προβληματικά» έως επικίνδυνα.

Ανέφερε ενδεικτικά το άρθρο 2 «όπου δίνονται οι βασικοί - σχετικοί ορισμοί για την εφαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου και μετά στον πρώτο ορισμό για την έννοια της Ευρωπαϊκής Εντολής Προστασίας, αναφέρεται ότι "αυτή ορίζεται ως απόφαση ή διάταξη δικαστικής ή άλλης ισοδύναμης αρχής κράτους - μέλους". Θεωρούμε ότι το "άλλης ισοδύναμης αρχής" είναι επικίνδυνο, όπως είναι διατυπωμένο. Ποια θα μπορούσε, για παράδειγμα, να θεωρηθεί ισοδύναμη αρχή. Θα μπορούσε να θεωρηθεί η αστυνομική αρχή; Το επισημαίνω αυτό, γιατί αν δεν είναι, τουλάχιστον, δικαστική, δεν παρέχονται ούτε οι υποτυπώδεις, έστω, εγγυήσεις αμεροληψίας για τη λήψη του μέτρου, ώστε να έχει, μάλιστα, ισχύ σε όλα τα κράτη - μέλη».

Χαρακτήρισε «τουλάχιστον προβληματικό» το άρθρο 3, καθώς καθορίζεται ως αρμόδια αρχή για την αναγνώριση της Ευρωπαϊκής Εντολής Προστασίας, όταν η Ελλάδα είναι το κράτος εκτέλεσης της Εντολής αυτής, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών του τόπου της κατοικίας ή της προσωρινής διαμονής του προστατευόμενου προσώπου. «Ο εισαγγελέας - σημείωσε - δεν είναι δικαστής. Κατά συνέπεια, με αυτόν τον τρόπο διευρύνονται επικίνδυνα αρμοδιότητες του εισαγγελέα ή της Αστυνομίας». Οσον αφορά το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου επισήμανε: «Επιδιώκεται να αναβαθμιστεί η διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών που προέρχονται από το Ποινικό Μητρώο των κρατών - μελών και να δημιουργηθεί ένας ακόμα ευρωενωσιακός μηχανισμός συλλογής και διακίνησης πληροφοριών, δηλαδή, φακελώματος, δίπλα στο σύστημα Σένγκεν και άλλους».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΑΚΕΛΛΙΩΝ
Απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση της Εισαγγελίας του που ζητούσε να αναιρεθεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων με την οποία αθωώθηκαν τέσσερις αστυνομικοί που κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία εξ αμελείας του 24χρονου ομογενούς Ν. Σακελλίωνα, το Μάη του 2008. Την αίτηση αναίρεσης είχε ζητήσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Δασούλας, με το σκεπτικό ότι η απόφαση πάσχει από ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία και έχει ασάφειες. Οι αστυνομικοί είχαν αθωωθεί σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό, χωρίς να απαντηθεί κανένα από τα ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε ο φοιτητής.

Τους δικαστές κατά τις δύο διαδικασίες δεν απασχόλησαν μία σειρά από περιστατικά, όπως το ότι ο νεαρός ξυλοκοπήθηκε άγρια από τους αστυνομικούς στην προσπάθειά τους να τον συλλάβουν και τελικά έπεσε νεκρός στα χέρια τους, όπως περιέγραψε με ακρίβεια αυτόπτης μάρτυρας, καταγράφοντας μάλιστα τη σκηνή με το κινητό του τηλέφωνο, ότι η σορός του εξαφανίστηκε για περισσότερες από δώδεκα ώρες κι ότι το πτώμα του νέου εντοπίστηκε στη συνέχεια φριχτά παραμορφωμένο στο νεκροτομείο... Ο Ν. Σακελλίων ήταν αθλητής και φοιτητής της Αρχιτεκτονικής και βρέθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στην οδό Αναξαγόρα, όπως επίσης υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες οι τέσσερις αστυνομικοί επιχείρησαν να τον ακινητοποιήσουν με γροθιές στο κεφάλι, χαστούκια και κεφαλοκλείδωμα μέχρις ότου καταρρεύσει στα χέρια τους.

Η υπόθεση δεν θα είχε βγει στο φως, αν δεν υπήρχε η επιμονή του πατέρα να μάθει τι πραγματικά συνέβη στο παιδί. Κόλλησε φωτογραφίες του παιδιού στη γειτονιά όπου ξυλοκοπήθηκε από τους αστυνομικούς και ζήτησε από παντού πληροφορίες.

Νεκρός από πυρκαγιά σε σπίτι που δεν είχε ρεύμα από το 1997!

Ενας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 8 χτες το πρωί, σε διαμέρισμα πρώτου ορόφου πολυκατοικίας, στην οδό Αμφιγενείας 4, στου Ζωγράφου. Πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο, εντόπισαν νεκρό έναν 67χρονο άνδρα και απεγκλώβισαν αλλά δύο άτομα, έναν 50χρονο και μία 43χρονη, που μεταφέρθηκαν με εγκαύματα σε νοσοκομείο. Η πυρκαγιά κατασβέστηκε από 15 πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο με πέντε οχήματα. Τα αίτια της φωτιάς ερευνώνται από την Πυροσβεστική. Κατά τη ΔΕΗ, το διαμέρισμα δεν είχε ρεύμα από το 1997, ενώ είχε αφαιρεθεί και ο μετρητής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεκρός είχε κινητικά προβλήματα, ενώ μέσα στο σπίτι υπήρχαν ηλεκτρικές θερμάστρες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ