ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Διαθέσιμα μόνο 46 δωμάτια στη φοιτητική εστία

Ανακοίνωση των Επιτροπών Αγώνα ΕΚΠΑ του ΜΑΣ

Μια από τις τελευταίες κινητοποιήσεις του ΜΑΣ για το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση
Μια από τις τελευταίες κινητοποιήσεις του ΜΑΣ για το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση
Χωρίς να έχει ακόμη ολοκληρωθεί η υποβολή αιτήσεων των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών που δικαιούνται δωρεάν στέγαση στη φοιτητική εστία του ιδρύματος, μόλις 46 δωμάτια είναι κενά, ενώ μόνο οι πρωτοετείς που μπήκαν φέτος στο ΕΚΠΑ ανέρχονται σε 1.632! Είναι φανερό ότι εκατοντάδες φοιτητές θα μείνουν εκτός εστίας και θα αναγκαστούν να πληρώνουν ενοίκια για να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Με αφορμή το εκρηκτικό πρόβλημα της φοιτητικής στέγης οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο ΕΚΠΑ απευθύνονται με ανακοίνωσή τους προς όλους τους φοιτητές που τώρα κάνουν αίτηση για εστία και ελπίζουν να πάρουν δωμάτιο:

«Δεν αρκεί να ελπίζεις! Ξέρεις ποια είναι η κατάσταση. Στο Πανεπιστήμιο Αθήνας μπήκαν φέτος 1.632 πρωτοετείς και τα κενά δωμάτια στην εστία μας για όλους τους φοιτητές (όχι μόνο τους πρωτοετείς) είναι 46!!!

  • Σε εσένα που μέχρι τώρα πλήρωνες 300 και 400 ευρώ κάθε μήνα για νοίκια και λογαριασμούς αλλά δεν αντέχεις άλλο γιατί η οικογένειά σου τσακίζεται από τα βάρβαρα μέτρα και ζητάς πλέον ένα δωμάτιο στην εστία.
  • Σε εσένα που ήσουν ένας από τους 250 που ενώ έκαναν αίτηση πέρυσι, επειδή δεν υπήρχε κενό δωμάτιο αναγκάστηκες είτε να νοικιάσεις, είτε να γυρίσεις στο σπίτι σου και να κάνεις αίτηση πάλι φέτος.

Εμείς πρέπει να σταθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα! Η δωρεάν στέγαση είναι δικαίωμά μας», τονίζει το ΜΑΣ προς τους φοιτητές.

Οι Επιτροπές Αγώνα καλούν κάθε φοιτητή: «Μην τσιμπήσεις στα λόγια καθηγητών και παρατάξεων που θα σου πουν ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν, ότι "δυστυχώς, δεν γίνεται να τους βολέψουμε όλους" και θα απορρίψουν ξανά φέτος τις μισές και πλέον αιτήσεις. Μην εμπιστευτείς αυτούς που θα σου παρουσιαστούν για φίλοι και θα σου κάνουν δήθεν τη χάρη να πάρεις δωμάτιο!».

Οι δυνάμεις του ΜΑΣ επισημαίνουν ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να έχει κάθε φοιτητής ένα δωμάτιο να μείνει και υπενθυμίζουν ότι το Πανεπιστήμιο Αθήνας έχει τεράστια ακίνητη περιουσία, η οποία αξιοποιείται για επιχειρηματικά «νταραβέρια» με εταιρείες, υπάρχουν δεκάδες εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία και κτίρια που μπορούν άμεσα να γίνουν εστίες! Ηδη από πέρυσι το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών έχει κάνει μια σειρά κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση.

«Φέτος πρέπει η φωνή μας να ακουστεί πιο δυνατά!

  • Να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του ΕΚΠΑ, όπως το κτίριο της οδού Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα για τη δημιουργία εστίας.
  • Τώρα απαιτούμε το ξενοδοχείο "La Mirage" να γίνει δωρεάν φοιτητική εστία στην ευθύνη του κράτους, χωρίς επιχειρήσεις, ιδιώτες, νοίκια.
  • Ούτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση, ξεπούλημα, επιβολή ενοικίων στις ήδη υπάρχουσες εστίες.
  • Καμιά εστία να μην κλείσει, κανείς φοιτητής να μην πεταχτεί έξω από το δωμάτιό του.
  • Για τους φοιτητές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα.
  • Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις εστίες.
  • Απαγόρευση του μέτρου διακοπής ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, ειδικά στις εστίες.
  • Επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών εστιών με κρατική δαπάνη», απαιτεί το ΜΑΣ.
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΘΕΑ»
Ανακοίνωση για τις εκλογές του Συλλόγου στις 18 Γενάρη

Με αφορμή τις εκλογές των εργαζομένων στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), που θα γίνουν το Σάββατο 18 Γενάρη για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, η παράταξη «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ», που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, καλεί με ανακοίνωσή της τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος σ' αυτές.

«Μπορείς να αγωνιάς για το ΚΕΘΕΑ και την ίδια στιγμή να ανέχεσαι ή να στηρίζεις τις δυνάμεις - πολύ περισσότερο να τις εκπροσωπείς κιόλας - που στηρίζουν ή δέχονται στην πράξη την επιχειρηματική δράση στην απεξάρτηση, την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών, την προώθηση των υποκατάστατων ως κύρια μορφή θεραπείας; Μπορεί γύρω σου να γίνεται χαμός και το ΚΕΘΕΑ να μείνει απείραχτο; Μιλάνε η κυβέρνηση, οι εργοδότες και τα παπαγαλάκια τους για αξιολόγηση. Αλήθεια, με ποια κριτήρια; Οταν ο αξιολογητής θέλει να μειώσει τις δαπάνες και να προωθήσει την επιχειρηματική δράση, δεν θα συμπεράνει ότι κοστίζεις, ακόμα και ότι είσαι "αντιεπιστημονικός"(!!!) που επιμένεις ότι τα στεγνά προγράμματα έχουν αποτελέσματα ή ακόμα και να σε βγάλουν επικίνδυνο; Στον καπιταλισμό αξιολόγηση με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα δεν μπορεί να υπάρξει», σημειώνει μεταξύ άλλων η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ».

Επισημαίνοντας τις σοβαρές ευθύνες της πλειοψηφίας των μελών του απερχόμενου ΔΣ, που «καλλιεργούσε αυταπάτες και ουτοπίες» και «σε αυτές τις εκλογές εμφανίζονται ως δήθεν ανεξάρτητοι», η «Αγωνιστική Συσπείρωση» τονίζει: «Εχουν και αυτοί τη δική τους ευθύνη για το γραφειοκρατικό χαρακτήρα του Συλλόγου, για την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα». Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ» επισημαίνει ότι «αν αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης, μπορούμε και μέσα από το Σύλλογο Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ να συμβάλουμε στην ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού κινήματος. Μετατρέποντας το σωματείο σε σπίτι όλων μας, με τη συμμετοχή μας στις Γενικές Συνελεύσεις, στη λήψη των συλλογικών αποφάσεων, στη δράση και τους αγώνες, στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης. Χτίζουμε πανίσχυρη συμμαχία με τους γονείς, με τα μέλη των προγραμμάτων και τον υπόλοιπο λαό, ενάντια στην πολιτική συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης της Απεξάρτησης. Στηρίζουμε στις εκλογές με την ψήφο μας τη δύναμη εκείνη, τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο χώρο μας, που προειδοποιούσαν γι' αυτό που έρχεται, προσπάθησαν να το αποτρέψουν, προέβαλλαν με συνέπεια το δρόμο της πραγματικής ταξικής ενότητας όλης της εργατικής τάξης με ανάλογη λειτουργία του σωματείου, για να μπορέσουμε να τους σταματήσουμε, για να μπορέσουμε να τους ανατρέψουμε».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ
Πρόταση για κλείσιμο σχολείων τη χειμερινή περίοδο

Την καθιέρωση εβδομάδας «Σχολικής Ανάπαυλας» τη χειμερινή περίοδο «με στόχο την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού και των προορισμών που βασίζονται στην εσωτερική αγορά», πρότεινε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και σύμφωνα με τους εκπροσώπους της «αντιμετωπίστηκε θετικά, επί της αρχής, από την κυβέρνηση, με προσωπικό ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού, κατά την πρόσφατη σύσκεψη για τον Τουρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου και σε αυτήν τη φάση, τα αρμόδια υπουργεία Τουρισμού και Παιδείας επεξεργάζονται τρόπους για την υλοποίησή της, καθώς και τις σχετικές προϋποθέσεις και λεπτομέρειες».

Για τους μαθητές και τις οικογένειές τους χρόνος για παραθερισμό μπορεί και να υπάρχει, όμως χρήματα δεν υπάρχουν, γι' αυτό και το καλοκαίρι, που τα σχολεία είναι κλειστά τρεις μήνες, η πλειοψηφία δεν πάει καθόλου ή πάει ελάχιστες μέρες διακοπές. Τα τελευταία χρόνια δε, πολλά είναι τα παιδιά που δεν παίρνουν μέρος στις πολυήμερες εκδρομές, ακόμα και στους σχολικούς περιπάτους που είναι, υποτίθεται, διαδικασία του σχολείου, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν το αντίτιμο. Για να μη μιλήσουμε για το πώς θα ακουστεί η συγκεκριμένη είδηση στα παιδιά που δεν έχουν ρεύμα στο σπίτι, που ο ένας ή και οι δύο γονείς τους είναι άνεργοι, που ζουν στον έναν ή στον άλλο βαθμό τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής. Μπορούν άλλωστε οι ξενοδόχοι να κρίνουν από τα παιδιά των υπαλλήλων τους μετά και από τη συλλογική σύμβαση πείνας που αξίωσαν και υπέγραψαν...

Από την πλευρά τους, οι ξενοδόχοι προτείνουν πιλοτική εφαρμογή του μέτρου φέτος την εβδομάδα της Καθαράς Δευτέρας, παραπέμπουν σε ανάλογες ενέργειες στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη όπως το «ski week» (εβδομάδα για σκι), μιλούν για ενημερωτική καμπάνια από το υπουργείο Τουρισμού και «δελεαστική τιμολογιακή πολιτική». Εχουν επίσης πρόταση για αναπλήρωση των διδακτικών ωρών που θα χαθούν, με περικοπή των σχολικών περιπάτων, με την επιμήκυνση της σχολικής χρονιάς κ.λπ.

Εφόσον η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά αυτό το αίτημα, για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται για ποιον δουλεύει το σχολείο που ολοένα και περισσότερο, από το επίπεδο της χάραξης στρατηγικής μέχρι τη λειτουργία του, καλείται να ικανοποιήσει τους επιχειρηματίες.

Περιοδεία στον ΟΚΑΝΑ

Περιοδεία στις κεντρικές υπηρεσίες του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) θα πραγματοποιήσει αύριο, Τετάρτη, στις 2.30 το μεσημέρι, αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση με εργαζόμενους και το Σύλλογο Εργαζομένων του Οργανισμού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ