ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΑΣΗΣ ΑΕΙ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Παρέμβαση για τις επώνυμες έδρες της ΔΕΗ

Την προηγούμενη βδομάδα ανακοινώθηκε από τη ΔΕΗ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας η δημιουργία τριών επώνυμων εδρών που θα λειτουργούν μέσα στο ίδρυμα για τα συμφέροντα της επιχείρησης και γι' αυτό θα χρηματοδοτούνται από αυτήν. Μετά και από αυτήν την εξέλιξη, η Οργάνωση Βάσης ΑΕΙ Κοζάνης της ΚΝΕ καλεί τους φοιτητές από εργατικές - λαϊκές οικογένειες να υψώσουν τείχος για να μην προχωρήσει η παραπέρα σύνδεση των επιχειρήσεων με τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, η προσαρμογή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Με ανακοίνωσή της, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η δημιουργία επώνυμων εδρών της ΔΕΗ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, αποτελεί εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση που στόχο έχει να την προσαρμόσει στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου που επιδιώκει να ξεπεράσει την κρίση και να διασφαλίσει τη μελλοντική του κερδοφορία.

Επιπλέον, τονίζει ότι «με βάση το νόμο - πλαίσιο, ο "δωρητής", στη συγκεκριμένη περίπτωση η ΔΕΗ, ακόμα κι αν δεν επιλέγει τον διδάσκοντα, προσδιορίζει το αντικείμενο και το περιεχόμενο της διδασκαλίας και της έρευνας σύμφωνα με τα επιχειρηματικά του συμφέροντα. Από όλα τα παραπάνω, γίνεται φανερό ότι πρόκειται για διδασκαλία, έρευνα και πολύμορφη αξιοποίηση του ιδρύματος και των υποδομών του για τα συμφέροντα της εκάστοτε επιχείρησης.

Με το περιεχόμενο των εδρών να καθορίζεται από το χρηματοδότη γίνεται προσαρμογή σπουδών και έρευνας στους στόχους ανάπτυξης των μονοπωλίων, μετατροπή των Πανεπιστημίων σε πλήρη εξαρτήματα των καπιταλιστών, υποταγή φοιτητών και αποφοίτων στην κερδοφορία τους».

Επίσης, απαντά και στην επιχειρηματολογία που προβάλλεται ότι δήθεν η σύνδεση του Πανεπιστημίου με τη ΔΕΗ, ή και γενικά των Πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, θα ωφελήσει τους φοιτητές, επειδή θα τους απορροφήσει η επιχείρηση.

Η Οργάνωση Βάσης ΑΕΙ Κοζάνης της ΚΝΕ σημειώνει ότι «συμφέρουσα για την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία είναι η οργάνωση της οικονομίας με κεντρικό σχεδιασμό και σε αυτήν τη βάση η σύνδεση των σπουδών με την οικονομία. Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί, είναι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν, κάτι που μόνο η δική τους εξουσία μπορεί να επιβάλει, η εργατική - λαϊκή εξουσία, ο σοσιαλισμός. Μόνο ο κεντρικός σχεδιασμός μπορεί να θέσει την έρευνα και την επιστήμη στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών. Μόνο αυτός μπορεί να λύσει και το πρόβλημα της ανεργίας και το πρόβλημα της αναντιστοιχίας σπουδών - επαγγέλματος, γιατί κατοχυρώνει το πτυχίο ως μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα και γιατί ο φοιτητής γνωρίζει από πριν (με βάση τις δυνατότητες που δίνει ο κεντρικός σχεδιασμός) πού θα εργαστεί».

Διαμαρτυρία για τα κενά εκπαιδευτικών στο Μενίδι

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής έκαναν χτες το πρωί εκπρόσωποι της Ενωσης Γονέων Μενιδίου, Συλλόγων Γονέων δημοτικών σχολείων και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «ο Σωκράτης», απαιτώντας να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε εκπαιδευτικούς.

Οπως προκύπτει από την καταγραφή του Συλλόγου «Σωκράτης», τα κενά απλώνονται σε όλα σχεδόν τα δημοτικά του Δήμου: Το 3ο Δημοτικό, το 18ο, το 19ο, το 20ό, το 21ο, το 27ο και το 29ο χρειάζονται έναν ακόμα δάσκαλο. Δύο δάσκαλοι λείπουν από το 5ο, 9ο και 17ο Δημοτικά Αχαρνών. Επίσης, λείπουν γυμναστής από το 11ο Δημοτικό και καθηγητής Αγγλικών στο 24ο Αχαρνών. Η απάντηση που έλαβαν από τους υπεύθυνους της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης οι εκπρόσωποι εκπαιδευτικών και γονιών ήταν ότι δεν υπάρχουν πιστώσεις. Αλλωστε, σύμφωνα και με το υπουργείο Παιδείας, απορρίφθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το αίτημα που είχε υποβάλει το Νοέμβρη για 1.500 τουλάχιστον συμπληρωματικές πιστώσεις για πρόσληψη αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το γεγονός αποτελεί παραδοχή ότι υπάρχουν τουλάχιστον τόσα κενά στα σχολεία, ενώ επιβεβαιώνει αυτό που καθημερινά βλέπουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, ότι δηλαδή κανένα κενό που προκύπτει στο εξής δε θα καλύπτεται.

Σύμφωνα, άλλωστε, με το ΔΣ του Συλλόγου «Σωκράτης», το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα λειτουργικά κενά των εκπαιδευτικών στα σχολεία της περιοχής, με αποτέλεσμα οι συμπτύξεις τμημάτων, αλλά και το κλείσιμο ολοήμερων τμημάτων σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία να αποτελούν μόνιμη πρακτική σε κάθε σχολείο, όταν κάποιος εκπαιδευτικός απουσιάζει.

«Σήμερα, η Διοίκηση και οι Σχολικοί Σύμβουλοι ρίχνουν το μπαλάκι στους Συλλόγους Διδασκόντων για να αποφασίσουν τι θα κάνουν, αν κάποιος εκπαιδευτικός απουσιάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προτρέπουν ακόμα τους Διευθυντές να καλύψουν τα κενά, μετακινώντας εκπαιδευτικούς από τα ολοήμερα τμήματα ή λειτουργώντας τμήματα χωρίς να υπάρχει υπεύθυνος δάσκαλος, αλλά μπαίνοντας κάθε εκπαιδευτικός τόσες ώρες όσες χρειάζεται για να συμπληρώσει το διδακτικό του ωράριο», αναφέρει το ΔΣ του Συλλόγου, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα δημοτικά σχολεία της χώρας.

Συναυλία για τα ΕΠΑΛ την Παρασκευή

Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή, στον Πειραιά

Με συναυλία διαμαρτυρίας την Παρασκευή 17 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά συνεχίζει τις κινητοποιήσεις το Συντονιστικό ΕΠΑΛ Αττικής, αναδεικνύοντας και απαιτώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ.

Τα ΕΠΑΛ έφτασαν στο δεύτερο μισό της σχολικής χρονιάς με κενά στις ειδικότητες που καταργήθηκαν, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι θα συνεχίσουν τις σπουδές τους όσοι ξεκίνησαν σε αυτές. Την ίδια στιγμή, περίπου δύο χιλιάδες εκπαιδευτικοί βρέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Επιπλέον, οι μαθητές των ΕΠΑΛ, παιδιά λαϊκών οικογενειών που στενάζουν κάτω από το βάρος της αντιλαϊκής πολιτικής, σε πολλές περιπτώσεις προσπαθούν να συνδυάσουν τη φοίτηση στο ΕΠΑΛ με δουλειά, μετακινούνται σε μακρινές αποστάσεις, αντιμετωπίζοντας πρόβλημα και στο να ανταποκριθούν στο κόστος της μετακίνησης. Πρόσφατα κάποιοι ήρθαν αντιμέτωποι με προσπάθεια να συγχωνευτούν τμήματα, τα οποία κρίνονται ως ολιγάριθμα, στέλνοντάς τους να συνεχίσουν τη φοίτησή τους σε διαφορετικό σχολείο, σε διαφορετικό δήμο.

Το Συντονιστικό καλεί όλους τους μαθητές να διεκδικήσουν:

  • «Κανένας μαθητής των ΕΠΑΛ να μην πληρώσει φράγκο για τη μεταφορά του και το γεύμα στο σχολείο. Πάσο απεριορίστων διαδρομών και δωρεάν γεύμα (δύο σάντουιτς και ένα χυμό την ημέρα) σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του κράτους.
  • Κανένα τμήμα να μη συγχωνευτεί. Κανένας μαθητής και καθηγητής στο δρόμο. Να ξαναλειτουργήσουν τα τμήματα και οι ειδικότητες που έκλεισαν.
  • Καμία απόλυση καθηγητή. Να ξαναπροσλάβουν αυτούς που απέλυσαν».
ΛΑΡΙΣΑ
Συγκέντρωση ενάντια σε διαθεσιμότητα - απολύσεις

Απαιτώντας την επιστροφή στα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το περασμένο καλοκαίρι, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί από διάφορες περιοχές της χώρας συμμετείχαν στην πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν, το περασμένο Σάββατο, στα Τέμπη, η Επιτροπή Αγώνα Εκπαιδευτικών και η ΕΛΜΕ Λάρισας.

Εχοντας στο πλευρό τους σχολικούς φύλακες κι άλλους εργαζομένους, καθώς και αγρότες, οι εκπαιδευτικοί προχώρησαν σε ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος των διοδίων Πυργετού, όπου και δέχτηκαν επίθεση από τα ΜΑΤ, που έκαναν χρήση χημικών.

Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ήταν ισχυρή και προκλητική - οι διαδηλωτές βρέθηκαν μπροστά σε 8 διμοιρίες ΜΑΤ που είχαν εντολή να μην επιτρέψουν να κλείσει η Εθνική Οδός - και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν επιτράπηκε σε εκπαιδευτικούς από τη Βόρεια Ελλάδα να φτάσουν στη Λάρισα και να ενωθούν με τους αγωνιζόμενους συναδέλφους τους.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Τάσο Τσιαπλέ, εκφράζοντας τη στήριξή του, στο δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών και σχολικών φυλάκων, για να σταματήσουν οι διαθεσιμότητες και να μη γίνει καμία απόλυση εκπαιδευτικού και σχολικού φύλακα.

Ταυτόχρονα, η διοίκηση του ΕΚΛ καταγγέλλει τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που χρησιμοποίησε πολυάριθμες δυνάμεις καταστολής εναντίον των διαδηλωτών.

Απαλλάχθηκε ο εκπαιδευτικός που διωκόταν στον Πειραιά

Απαλλάχθηκε από κάθε ευθύνη ο εκπαιδευτικός Γ. Ρόμπας, στον οποίο είχε ασκηθεί πειθαρχική δίωξη με κλήση σε έγγραφες εξηγήσεις, επειδή τη μέρα του αγιασμού μοίρασε ανακοίνωση της Ενωσης Γονέων στο 8ο Λύκειο του Πειραιά. Ο εκπαιδευτικός είναι μέλος της Ενωσης και με αυτήν την ιδιότητα βρέθηκε στο σχολείο και συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στον Πειραιά.

Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης ΠΕ Πειραιά με απαντητική του επιστολή στις 28/12/13 στις έγγραφες εξηγήσεις, τις οποίες προσκόμισε ο εκπαιδευτικός, τις κρίνει ικανοποιητικές και αληθείς, τον απαλλάσσει από κάθε ευθύνη και θέτει την υπόθεση στο αρχείο.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Πειραιά τονίζει ότι «η συντονισμένη και οργανωμένη δράση του ταξικού εργατικού κινήματος, των εκπαιδευτικών και του γονεϊκού κινήματος έφερε αποτελέσματα. Συνεχίζουμε ακόμη πιο εντατικά, πιο αποφασιστικά τους αγώνες μας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ