ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Προετοιμάζονται οι κινητοποιήσεις

Θα κορυφωθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη

Αποψη από παλαιότερη αγροτική κινητοποίηση

Motion Team

Αποψη από παλαιότερη αγροτική κινητοποίηση
Με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, συντονισμένες σε πανελλαδικό επίπεδο, που πραγματοποιούνται, με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ, το τελευταίο 10ήμερο του Γενάρη, η μικρομεσαία αγροτιά, σε κοινό μέτωπο με τη εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, υψώνει ισχυρό τείχος αντίστασης στην ολομέτωπη, σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση που έχει εξαπολύσει η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., η οποία πλήττει άγρια και τον αγροτικό κόσμο και συνεχίζει την πάλη για την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ που την ξεκληρίζει και για το άνοιγμα του δρόμου για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων, προς όφελος του ελληνικού λαού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης που καθορίστηκε στην διευρυμένη σύσκεψη της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας :

* Τη Δευτέρα, 23 Γενάρη, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ, για να διατρανωθεί η αγωνιστική αντίθεση των γεωργοκτηνοτρόφων στο βαρύ χαράτσι για τα αγροτικά ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και, ταυτόχρονα, θα προβληθεί η διεκδίκηση για ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θ' αποζημιώνει στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους.

* Την Τετάρτη, 25 Γενάρη, με κοινή πρωτοβουλία των ΠΑΣΥ, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ, μικρομεσαίοι αγρότες, εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες έμποροι, σπουδαστές και φοιτητές, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, θα πραγματοποιήσουν μαχητικές συγκεντρώσεις στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ, διαδηλώνοντας τη λαϊκή άρνηση πληρωμής των χαρατσιών για τ' ακίνητα και καταγγέλλοντας τη νέα αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

* Την Παρασκευή, 27 Γενάρη, θα γίνουν μαζικές κινητοποιήσεις στα υποκαταστήματα του ΟΓΑ και της ΑΤΕ, καθώς και σε γραφεία Περιφερειών, για να καταγγελθεί η μεγάλη αύξηση στις εισφορές του ΟΓΑ και να προβληθεί το συνολικό αγωνιστικό πλαίσιο πάλης.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με διάφορες μορφές - μαζικές συγκεντρώσεις, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, σε πλατείες πόλεων, άνοιγμα διοδίων κι αποκλεισμοί εθνικών οδών κ.ά. - ενώ αγωνιστικός σταθμός θα είναι το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την έκθεση «Αγρότικα».

Ηδη, στη Θεσσαλία, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, ξεκίνησαν οι προετοιμασίες. Χτες συνεδρίασε η διοίκηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, όπου και εξειδικεύτηκαν οι αποφάσεις της διευρυμένης σύσκεψης της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη» έδωσαν συνέντευξη Τύπου, ενώ οι αγροτικοί σύλλογοι της Αγιάς που δραστηριοποιούνται στην Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, πήραν απόφαση για κινητοποίηση με τρακτέρ στην πλατεία της Αγιάς, στις 26 Γενάρη.

Στην Κρήτη

Την απόφαση να συμμετέχουν δυναμικά στις Πανελλαδικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Χανίων και Ηρακλείου ενάντια στην αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.

Με απόφασή της η Γραμματεία Χανίων της ΠΑΣΥ αποφάσισε να προχωρήσει στις εξής κινητοποιήσεις:

Δευτέρα 23 Γενάρη στις 11πμ στην Εφορία Χανίων.

Τετάρτη 25 Γενάρη στα Γραφεία της ΔΕΗ στις 11πμ.

Παρασκευή 27 Γενάρη στις 11πμ έξω από την Αγροτική Τράπεζα στην Τζανακάκη και από κει με πορεία στην αντιπεριφέρεια Χανίων (πρώην Νομαρχία).

Στις κινητοποιήσεις θα συμμετέχουν ήδη με αποφάσεις τους ο αγροτικός σύλλογος πρώην Δήμου Αρμένων, Μήθυμνας, Κάινας, Παλαιών Ρουμάτων, Μεσκλών, Γαβαλοχωρίου και ο Κτηνοτροφικός σύλλογος Χανίων.

Στο Ηράκλειο η Γραμματεία της ΠΑΣΥ καλεί σε κινητοποίηση και παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 23 Γενάρη στις 10.30πμ έξω από τον ΕΛΓΑ.

Παρασκευή 27 Γενάρη στις 10.30 πμ συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης.

ΒΑΜΒΑΚΙ
Τσεκούρωμα στη στρεμματική επιδότηση

Επειδή ξεπεράστηκε το πλαφόν των 2.500.000 στρεμμάτων

Τσεκούρωμα θα πέσει στη συνδεδεμένη στρεμματική ενίσχυση στο βαμβάκι επειδή ξεπεράστηκε το πλαφόν των 2.500.000 στρεμμάτων, που επιβάλλει ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πως φέτος καλλιεργήθηκαν 3.000.000 στρέμματα με βαμβάκι. Με βάση το νούμερο αυτό η συνδεδεμένη ενίσχυση που πρόκειται να δοθεί τέλος Φλεβάρη - αρχές Μάρτη θα είναι 67 ευρώ το στρέμμα, από 80,56 ευρώ/στρέμμα.

Για την κατάσταση αυτή ευθύνονται οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τα όσα ψήφισε η πρώτη τον Ιούνη του 2003 στο βασικό κανονισμό της νέας ΚΑΠ και στη συνέχεια με τα όσα ψήφισε η δεύτερη τον Απρίλη του 2004 και τον Ιούνη του 2008. Η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε την αποδέσμευση της επιδότησης κατά 65% και ακολούθως με τον κανονισμό που ψήφισε τον Ιούνη του 2008 μειώθηκε το πλαφόν στο βαμβάκι κατά 1.200.000 στρέμματα. Πέρυσι οι τιμές στο βαμβάκι ανέβηκαν, πράγμα που οδήγησε φέτος στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Ομως φέτος και η τιμή στο βαμβάκι μειώθηκε κατά 30 λεπτά το κιλό περίπου και η επιδότηση μειώνεται κατά 13,5 ευρώ το στρέμμα. Και εκεί που οι βαμβακοπαραγωγοί ήλπιζαν ότι φέτος θα έχουν εισόδημα της προκοπής, τα πράγματα τους διαψεύδουν...

Για τους μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς η λύση είναι ο συντονισμός της πάλης τους με όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους και αγωνιστικά να διεκδικήσουν να καταργηθεί η ποσόστωση στο βαμβάκι και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, να αναπροσαρμοστούν σύμφωνα με τον πληθωρισμό τα κοινοτικά κονδύλια του βαμβακιού, να συνδεθεί ολόκληρη η επιδότηση με την παραγωγή για να αναπτυχθεί η βαμβακοκαλλιέργεια και να διασφαλιστεί το εισόδημά τους. Καλούνται επίσης να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Γιατί όσα αρνητικά ψηφίστηκαν για το βαμβάκι τα εφαρμόζει κατά γράμμα και η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου. Οι βαμβακοπαραγωγοί καλούνται παράλληλα να παλέψουν για να βάλουν φρένο στην άγρια πολιτική που εφαρμόζεται και να δώσουν προοπτική στον αγώνα τους, με την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Να διεκδικήσουν ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και της βαμβακοκαλλιέργειας, έτσι όπως συμφέρει το λαό, τη χώρα, τους μικρομεσαίους αγρότες και όχι τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα μονοπώλια.

Χαράτσι και για το αρδευτικό νερό

Ο καθορισμός πλαφόν στις ποσότητες νερού από γεωτρήσεις, αλλά και από αντλιοστάσια, που μπορούν να καταναλώνονται για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών, όπως προβλέπεται στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, (ΚΥΑ150559/2011), σε συνδυασμό με την εγκατάσταση και τη χρήση υδρομέτρων στις πομόνες άρδευσης, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση «έχει βάλει μπροστά» και προωθεί, στα γρήγορα, την επιβολή νέου βαριού χαρατσιού στους αγρότες για τη χρήση του αρδευτικού νερού.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι προχωράει σ' αυτά τα μέτρα με στόχο την εξοικονόμηση νερού και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά είναι φανερό ότι πρόκειται για μεθόδευση που εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική εμπορευματοποίησης του νερού, της μετατροπής του από κοινωνικό αγαθό που πρέπει να χορηγείται δωρεάν σε όλους, σε εμπορεύσιμο προϊόν που πωλείται πανάκριβα.

Να σημειώσουμε ότι οι αγρότες καλούνται να πληρώνουν βαρύ χαράτσι και για τις άδειες των γεωτρήσεων κι αν δεν το κάνουν κινδυνεύουν να δουν τις επιδοτήσεις να μειώνονται δραστικά, καθώς η ΕΕ τις συνδέει και με την αδειοδότηση των γεωτρήσεων κι επιβάλλει κλιμακωτές παρακρατήσεις σε όσους δε συμμορφώνονται.

Στην ίδιο «ντορό» με την κυβέρνηση και την ΕΕ κινούνται και οι Τοπικές Διοικήσεις, (Περιφέρειες και Δήμοι), που φαίνεται ότι έχουν αναλάβει την ευθύνη να περάσουν αυτήν την πολιτική στους αγρότες, όπως αποδεικνύεται και από τις διάφορες, τάχα, ενημερωτικές εκδηλώσεις που οργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας - ποιος θυμάται τώρα ότι ο Περιφερειάρχης, στην προεκλογική περίοδο, φώναζε πως είναι ενάντια σε κάθε επιβάρυνση των αγροτών; - και Δήμοι της περιοχής...

ΠΑΣΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ - ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Συσκέψεις και περιοδείες

Εντείνονται οι αγωνιστικές προετοιμασίες της ΠΑΣΥ στην Ανατολική Στερεά ενόψει των αγροτικών κινητοποιήσεων που ξεκινούν από 23 του Γενάρη.

Η Γραμματεία της ΠΑΣΥ Βοιωτίας πραγματοποιεί σύσκεψη τη Δευτέρα 16/1 στις 6.30 μ.μ. στη Λιβαδειά και από Τρίτη και όλες τις επόμενες μέρες θα γίνουν περιοδείες σε Ορχομενό, Διόνυσο, Αγ. Δημήτριο, Χαιρώνεια, Ανθοχώρι, Αλίατρο, Σωληνάρι, Κάστρο, Θεσπιές και Βάγια.

Στη Φθιώτιδα η Γραμματεία της τοπικής ΠΑΣΥ συνεδριάζει την Τρίτη 17/1 στις 5 μ.μ. στη Λαμία. Περιοδείες μέσα στη βδομάδα θα γίνουν σε Περιβόλι, Οβριακή, Εκκάρα, Στυλίδα, Αχινό, Σπαρτιά, Ελάτεια, Τιθορέα, Βιλίτσα, Εξαρχο, Μακρακώμη, Αρχάνη, Μάκρη, Σπερχειάδα και στα χωριά του Δήμου Λαμίας. Συσκέψεις θα γίνουν επίσης σε Νέο Μοναστήρι, Πελασγία, Μακρακώμη και Αταλάντη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ