ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
Πέτυχε επανασύνδεση ρεύματος σε οικογένεια καρκινοπαθή

Την επανασύνδεση του ρεύματος σε οικογένεια καρκινοπαθή κατάφερε χτες μέσα από μαζική και δυναμική παρέμβαση που πραγματοποίησε στη ΔΕΗ και την εφορία, η Λαϊκή Επιτροπή Δήμου Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης. Η ΔΕΗ εδώ και ένα μήνα έχει κόψει το ρεύμα στο σπίτι του Κ. Π. δημοτικού υπαλλήλου, παρά το γεγονός ότι ο 17χρονος γιος του είναι καρκινοπαθής και χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Ο Κ. Π., με ένα μισθό, και αυτόν κουτσουρεμένο, προσπαθεί να συντηρήσει την οικογένειά του (σύζυγο και 2 ανήλικα παιδιά), ενώ παράλληλα πληρώνει και ενοίκιο για το σπίτι όπου κατοικούν. Εδώ και κάποιους μήνες αδυνατεί να πληρώσει το ρεύμα και η ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι γνώριζε την περίπτωση, προχώρησε σε διακοπή του ρεύματος και αφαίρεση της «χελώνας».

Ο Κ. Π. αναγκάστηκε να στείλει τον καρκινοπαθή γιο του να φιλοξενηθεί σε άλλο σπίτι, ώστε να μπορεί να ζει τουλάχιστον αυτός, με φως, θέρμανση κλπ. Στο πλευρό του συναδέλφου τους προσέτρεξαν οι εργαζόμενοι του Δήμου και μέσω του Συλλόγου τους συγκέντρωσαν χρήματα ώστε να μπορέσει να πληρώσει μέρος της οφειλής προς τη ΔΕΗ (συνολικά χρωστάει 1.100 ευρώ) και να καταφέρει επανασύνδεση του ρεύματος.

Η αρχική δήλωση της ΔΕΗ προς το αίτημά του ήταν αρνητική, αφού, όπως είπε ο προϊστάμενος, έπρεπε πρώτα να πληρωθεί το χαράτσι για τα ακίνητα, μέρος της οφειλής προς τη ΔΕΗ και μετά να γίνει διακανονισμός.

Η Λαϊκή Επιτροπή, με τη δυναμική κινητοποίηση στη ΔΕΗ απαίτησε εδώ και τώρα επανασύνδεση του ρεύματος χωρίς προϋποθέσεις. Η ΔΕΗ παρέπεμψε στην Εφορία καθώς υπάρχει η οφειλή του χαρατσιού από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Εκεί, η Λαϊκή Επιτροπή κατάφερε και πήρε βεβαίωση με την οποία ουσιαστικά δίδεται παράταση 10 ημερών, ώστε να τακτοποιηθεί η οφειλή. Με τη βεβαίωση αυτή, επανήλθε στη ΔΕΗ η οποία επανασύνδεσε το ρεύμα.

Προηγούμενα, τη μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Θερμαϊκού είχαν καταθέσει αποδείξεις πληρωμής του ρεύματος χωρίς το χαράτσι και υπεύθυνες δηλώσεις άρνησης πληρωμής του χαρατσιού. Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε χτες και στην Ξάνθη.

  • Τη Δευτέρα 16 Γενάρη, στη Θεσσαλονίκη, οι Λαϊκές Επιτροπές Ευόσμου - Κορδελιού, Αμπελοκήπων, Σταυρούπολης, Πολίχνης, Συκεών, Νεάπολης, Αγίου Παύλου και Πεύκων θα πραγματοποιήσουν παρέμβαση στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους, στις 9 το πρωί, για τη θεώρηση βιβλιαρίων ανέργων.
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Επέστρεψαν τα χαράτσια της ΔΕΗ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Περιστέρι
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Περιστέρι
«Περιμένω τη σύνταξή μου εδώ κι ενάμιση χρόνο και δε μου δίνουν ούτε ένα έναντι για να ζήσω. Αν δεν είχα τα αδέρφια μου αυτή τη στιγμή δεν ξέρω τι θα έκανα. Οχι το χαράτσι της ΔΕΗ δεν μπορώ να πληρώσω αλλά ούτε το τηλέφωνο, τα φάρμακα της γυναίκας μου που είναι άρρωστη, τις καθημερινές υποχρεώσεις». Αυτά είναι τα λόγια του Βαγγέλη Διπλαράκου, ο οποίος βρέθηκε στο υποκατάστημα της ΔΕΗ Περιστερίου, στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε χθες το πρωί η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου στο τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ.

Ο Γιάννης Κατεβάτης είναι άνεργος παραπάνω από έναν χρόνο: «Είμαι χημικός μηχανικός στο επάγγελμα και ζούμε τα δύο μας παιδιά, εγώ και η γυναίκα μου αποκλειστικά από το μισθό της. Το χαράτσι μαζί με το ρεύμα ήρθε 1.300 ευρώ και τώρα ήρθε και η δεύτερη δόση. Τα φέρνουμε πολύ δύσκολα πέρα». Ο Γιάννης Ανδρέου 23 ετών, ηλεκτρολόγος μηχανικός στο επάγγελμα και άνεργος λέει: «Συντηρούμαι ευτυχώς με τη βοήθεια της οικογένειάς μου, ωστόσο είμαι παραπάνω από έναν χρόνο άνεργος και για εμάς τη νέα γενιά όλο αυτό εξελίσσεται σε μάστιγα. Η οικογένειά μου δεν πλήρωσε την πρώτη δόση και δε σκοπεύει να πληρώσει και τις επόμενες».

Μέλη της Λαϊκής Επιτροπής, σωματεία και φορείς, παρέδωσαν στην υπεύθυνη στο πρωτόκολλο τις υπεύθυνες δηλώσεις που έχουν συγκεντρωθεί και με τις οποίες δηλώνεται ότι μέσω των ΑΤΜ πλήρωσαν το ηλεκτρικό ρεύμα, τα δημοτικά τέλη και την ΕΡΤ, όχι όμως το χαράτσι της ΔΕΗ. Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε τους εργαζόμενους στο ALTER, όπου εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους.

  • Προχτές, έγινε κινητοποίηση στα Γιάννενα από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων στην ΔΕΗ. Συγκεντρώθηκαν και παραδόθηκαν στην διοίκηση της ΔΕΗ δεκάδες λογαριασμοί από εργατικές λαϊκές οικογένειες που αδυνατούν και δεν μπορούν να πληρώσουν τα χαράτσια για τα σπίτια τους, που συνειδητά αποφασίζουν να μην πληρώσουν για τα χρέη της πλουτοκρατίας.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Θα συμβάλλει στην υλοποίηση της στρατηγικής του κεφαλαίου

Παρουσία εκπροσώπου της «Ομάδας Δράσης» («Task Force») της ΕΕ συνεδρίασε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), οπότε και συμφωνήθηκε η προώθηση των απαραίτητων αναδιαρθρώσεων για τη διευκόλυνση της δράσης του κεφαλαίου. Οι εκπρόσωποι της περιφερειακής διοίκησης δέχτηκαν τις «κατευθύνσεις» της Ζ. Λάλη, συνεργάτιδας του Χ. Ράιχενμπαχ, για το πώς θα συμβάλουν οι περιφέρειες στην υλοποίηση της στρατηγικής του κεφαλαίου να ξεπεράσει την κρίση, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Στον αντίποδα, ο Ν. Καραθανασόπουλος, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέδειξε το συμπληρωματικό ρόλο που παίζει η τοπική και περιφερειακή διοίκηση στην προώθηση των σχεδίων που ενισχύουν την κερδοφορία των κεφαλαίου και επιδεινώνουν τη θέση των εργαζομένων και γενικότερα της λαϊκής οικογένειας. Τα σχέδια αυτά εξυπηρετούν επίσης: Η προώθηση λήψης μέτρων για την προσέλκυση επενδύσεων στην περιφέρεια, τα οποία, στο όνομα της ανάπτυξης, δίνουν γην και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο. Το πρόγραμμα «Αυτοδιοίκηση - Κοινωνική Συνοχή - Ισόρροπη Ανάπτυξη» (ΑΚΣΙΑ), που προβλέπει την εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία, με εργαζόμενους δηλαδή 135 ημερών! Το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών, ΕΝΠΕ και Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για την υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος «Καλλικράτης», με το οποίο επιχειρείται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εφαρμογής μιας σειράς προγραμμάτων, όπως η «Ψηφιακή σύγκλιση» (αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για την απλούστευση και επιτάχυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις), που σε πρώτη φάση εξυπηρετούν τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Σχολιάζοντας το εν λόγω πρόγραμμα ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η οργάνωσή του, επιβεβαιώνει αυτό που ως ΚΚΕ λέγαμε από την αρχή, ότι δηλαδή η Περιφερειακή και Τοπική διοίκηση αποτελούν μηχανισμό του κράτους και γίνονται φορείς μεταβίβασης και υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής, αφού, ανάμεσα σε άλλα, την ευθύνη της ομάδας διαχείρισης που συστήνεται θα την έχει το υπουργείο Εσωτερικών.

Απειλές από τη ΔΕΗ

Ετοιμη να εφαρμόσει τη ...«νομοθεσία» δηλώνει η ΔΕΗ, αναφορικά με τη διακοπή ηλεκτροδότησης για όσους αρνούνται ή δεν μπορούν να πληρώσουν τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς που περιλαμβάνουν και το χαράτσι της κυβέρνησης στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Σύντομα, όπως είπε στέλεχος της ΔΕΗ μιλώντας χτες το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό, θα εξαντληθεί το χρονικό όριο των 80 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης των πρώτων λογαριασμών, που έχει δοθεί προκειμένου να πληρωθεί το χαράτσι. Η διαδικασία είναι τμηματική, ακολουθώντας το ρυθμό έκδοσης των λογαριασμών.

Το τέλος της προθεσμίας σηματοδοτεί και τη μεταπήδηση του οργανωμένου κινήματος άρνησης πληρωμής των χαρατσιών σε νέα φάση, προκειμένου να μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να καταδικάσει στο σκοτάδι τις λαϊκές οικογένειες και τα μικρομάγαζα. Ηδη, οι κινητοποιήσεις συνδικάτων, Λαϊκών Επιτροπών, Επιτροπών Αγώνα έχουν πάρει και τέτοια χαρακτηριστικά, όπως στην Καλαμάτα, στη Βόρεια Ελλάδα και αλλού. Σύμφωνα με τον διευθυντή Επικοινωνίας της ΔΕΗ Κ. Στεριώτη, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, το χρονικό όριο δεν έχει εξαντληθεί, ωστόσο σύντομα θα γίνει κι αυτό και «δεν μπορούμε να παραβιάσουμε τη νομοθεσία».

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Εμπόδισαν για 3η ημέρα τις διακοπές ρεύματος

Για τρίτη μέρα χτες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κινητοποιήθηκαν ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ, με στόχο να αποτρέψουν την προσπάθεια διακοπής ρεύματος σε εργαζόμενους. Συγκεκριμένα προχώρησαν σε κατάληψη των ταμείων της ΔΕΗ και του Γραφείου του Διευθυντή από τις 8 μέχρι τις 11 το πρωί. Εκεί εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους και ζήτησαν να μην ξαναστείλει εργολάβο στο δρόμο για να κόψει την ηλεκτροδότηση σε σπίτια λαϊκών οικογενειών. Με αυτό τον τρόπο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ εξασφάλισαν για τρίτη συνεχόμενη μέρα να μην κοπεί κανένα ρεύμα στην πόλη της Καλαμάτας.

Μετά το τέλος της κινητοποίησης τα μέλη του ΠΑΜΕ παρέδωσαν, για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, τους πληρωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ χωρίς το χαράτσι για τα ακίνητα, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την επόμενη Παρασκευή 20 Γενάρη στις 10 το πρωί έξω από κατάστημα της ΔΕΗ, με στόχο να καλέσουν ακόμα και τον κόσμο που πλήρωσε την πρώτη δόση να μην πληρώσει καμία άλλη.

Σημειώνεται ότι το ΠΑΜΕ Μεσσηνίας τη Δευτέρα, 16 Γενάρη στις 10 το πρωί, μέρα που η τρόικα έρχεται στη χώρα μας, απευθύνει κάλεσμα για κινητοποίηση στα διοικητικά γραφεία του ΙΚΑ, διεκδικώντας ασφάλιση για όλους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ