ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να παρθούν άμεσα μέτρα για τις πλημμύρες στον Εβρο

Αυτή η εικόνα είναι συνηθισμένη στον Εβρο εξαιτίας της έλλειψης μέτρων προστασίας

Phasma

Αυτή η εικόνα είναι συνηθισμένη στον Εβρο εξαιτίας της έλλειψης μέτρων προστασίας
Λύση τώρα για τις πλημμύρες στο Νομό του Εβρου απαίτησε χτες στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου, κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε το Κόμμα. Τόνισε ότι την ευθύνη για τη διαιώνιση του προβλήματος έχουν οι πολιτικές που θέλουν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων προς όφελος της επιχειρηματικής κερδοφορίας και όχι προς όφελος των λαών της περιοχής.

Στις δυσκολίες διακρατικής συνεργασίας με τη Βουλγαρία και την Τουρκία, απέδωσε την ανεπάρκεια των κυβερνητικών πολιτικών ο υφυπουργός Μεταφορών Ιωάννης Μαγκριώτης. Οπως είπε «το πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτων δεν αφορά μόνον την Ελλάδα», υποστήριξε ότι οι πηγές των ποταμών βρίσκονται στη Βουλγαρία, οπότε «αν δεν υπάρξει διαχείριση στις πηγές του, δεν θα υπάρξει ποτέ λύση»...

Το πρόβλημα των πλημμυρών στον Εβρο είναι βαθιά πολιτικό επισήμανε ανταπαντώντας η Σοφία Καλαντίδου, σημειώνοντας πως οι βασικές αιτίες είναι το ότι «έχουμε μείωση της αγροτικής παραγωγής, αποψίλωση δασικών εκτάσεων και μείωση των κονδυλίων για υποδομές», κάτι που ισχύει και για τις 3 εμπλεκόμενες χώρες. Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι «υπάρχει μια υπηρεσία για το πρόβλημα, που ποτέ δεν στελεχώθηκε. Υπάρχει στα χαρτιά», ενώ συνολικά είπε πως «την κύρια ευθύνη έχουν οι πολιτικές που ακολούθησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ».

Η βουλευτής παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ένας φορέας που θα προχωρά σε «άμεση καταγραφή των ζημιών και θα καταβάλλει πλήρη την αποζημίωση» και συνολικά ένας «δημόσιος φορέας για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας και του νομού». Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη για «σχεδιασμό και εκτέλεση αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων» αναρωτώμενη παράλληλα «γιατί δεν μπορεί πια να γίνει αυτή η διακρατική συμφωνία;» όταν έχουν υπογραφεί τόσες και τόσες συμφωνίες... Τέλος σημείωσε ότι αποδείχθηκε «για μια ακόμη φορά ανοχύρωτος ο Νομός Εβρου, ενώ δεν είχαμε ακραία καιρικά φαινόμενα» τονίζοντας ότι οι κάτοικοι του Εβρου δεν μπορούν να εμπιστευτούν την κυβέρνηση γιατί θα ξαναπλημμυρίσουν.

ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Κινητοποιήσεις ενάντια στην αύξηση της τιμής του νερού

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στις μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, που επιβάλλει η Δημοτική Αρχή Τυρνάβου. Προχτές βράδυ, κάτοικοι από ολόκληρο το δήμο (Τύρναβος, Αμπελώνας, Βρυότοπος, Αργυροπούλι, Δελέρια, Ροδιά, Πλατανούλια) πραγματοποίησαν, μαζική και δυναμική συγκέντρωση και πορεία που κατέληξε στο δημαρχείο Τυρνάβου, όπου συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρή αστυνομική δύναμη που βρισκόταν στην είσοδο του δημαρχείου, υλοποιώντας απόφαση του δημάρχου και μελών της παράταξής του να μην επιτραπεί η είσοδος δημοτών στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Μην υποχωρώντας, οι διαδηλωτές κατάφεραν να μπουν μέσα και να εκφράσουν την αγωνιστική αντίθεση στην πολιτική βαριού χαρατσώματος του λαού της περιοχής.

Την απαγορευτική απόφαση του δημάρχου κατήγγειλαν οι Ν. Μπαντόγιας και Γ. Σακοράφας, σύμβουλοι του ΚΚΕ, που εκλέχτηκαν με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», επισημαίνοντας ότι η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή - όπως και γενικότερα η Τοπική Διοίκηση που βρίσκεται στα χέρια εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - συνδέεται και συνδυάζεται με τον αντιλαϊκό αυταρχισμό και την αστυνομική καταστολή.

Με τις πάνω από 3.600 υπογραφές που συγκέντρωσαν και με τις συνεχείς κινητοποιήσεις τους, οι κάτοικοι του Δήμου Τυρνάβου απαιτούν από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει πίσω την απόφασή του για την τιμολογιακή πολιτική και να υιοθετήσει την πρόταση της Επιτροπής Αγώνα για φθηνό νερό, (0,25 λεπτά για τα 100 κυβικά, 0,36 λεπτά από τα 101-200 κυβικά, 0,42 λεπτά για τα 201-300 κυβικά κ.ο.κ., χωρίς ειδικό τέλος 80%, χωρίς ΦΠΑ 23% επί του ειδικού τέλους, χωρίς ελάχιστη κατανάλωση), αφού ακόμη και η καινούρια πρόταση της ΔΕΥΑ Τυρνάβου για την τιμολογιακή πολιτική του 2012, οδηγεί σε αυξήσεις της τάξης του 300% για καταναλώσεις μέχρι 70 κυβικά μέτρα το τρίμηνο, που είναι η ελάχιστη κατανάλωση για μια τετραμελή οικογένεια.

Η ... φιλευσπλαχνία

Με φιλευσπλαχνία, φιλανθρωπία και «ασπιρίνες» για όσους χτυπιούνται από την αντιλαϊκή πολιτική, πασχίζει η δημοτική αρχή της Αθήνας (ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγοι) να καλύψει την κατάργηση ουσιαστικά της όποιας κοινωνικής υποδομής είχε μείνει, για να καλύψει κάποιες έστω από τις διευρυνόμενες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών της πρωτεύουσας. Μιλώντας στον πάντα «φιλόξενο» γι' αυτόν και την πολιτική που εφαρμόζει ραδιοσταθμό «ΣΚΑΪ» ο δήμαρχος Γ. Καμίνης προπαγάνδισε τις κινήσεις που κάνει για να προστατέψει τους άστεγους από το δριμύ ψύχος (πρόσκαιρη φιλοξενία σε γυμναστήρια και άλλες αίθουσες του δήμου) και όποιες άλλες ενέργειες για συγκέντρωση τροφίμων για τους άπορους. Αστεγους και άπορους που γεννά και αυξάνει το σύστημα που υπηρετεί και ο ίδιος.

Αλλωστε, αποσιώπησε όλα τα μέτρα που παίρνει ως δημοτική αρχή που έχουν ως αποτέλεσμα να σπρώχνονται ευρύτερα λαϊκά στρώματα στη φτώχεια. Π.χ. το γεγονός ότι ο δημοτικός προϋπολογισμός για το 2012 προβλέπει νέα μείωση στην κρατική επιχορήγηση κατά 15%. Οτι τα προϋπολογιζόμενα πραγματικά έσοδα μέσω τακτικών και αναμενόμενων έκτακτων επιχορηγήσεων ανέρχονται σε 198 εκατ. ευρώ, ενώ τα προϋπολογιζόμενα έσοδα από τέλη, φόρους, παράβολα, πρόστιμα και λοιπά καταβλητέα από το λαό σε 461 εκατ. ευρώ (σχέση 30% προς 70%). Ταυτόχρονα, παραμένουν υψηλά τα τέλη σε καιρούς που το λαϊκό εισόδημα έχει μειωθεί πάνω από 40%.

Οτι στις κοινωνικές υποδομές του Δήμου, από τα μόλις έξι Δημοτικά Ιατρεία που καλούνται να εξυπηρετήσουν χιλιάδες κόσμου καθημερινά, λειτουργούν μόνον τέσσερα, σπρώχνοντας «πελατεία» να πληρώνει στα ιδιωτικά. Οτι για το Δημοτικό Βρεφοκομείο που καλείται να εξυπηρετήσει χιλιάδες παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου συν τα συσσίτια που τροφοδοτεί ανά την Αθήνα το 2010 έδωσαν 34,910 εκατ. από τον δημοτικό προϋπολογισμό, το 2011 προϋπολόγισαν 43 αλλά μέχρι τώρα έχουν δώσει μόλις 25, για το 2012 προϋπολογίζουν 32 (μείον 11 εκατομμύρια συγκριτικά με τα προϋπολογισθέντα του 2011 με ό,τι αυτό συνεπάγεται για παροχές σε υπηρεσίες προς τα παιδιά και τους γονείς τους). Οτι ακόμα και στο πολυδιαφημισμένο τελευταία Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου το 2010 έδωσαν 2,640 εκατ., το 2011 προϋπολόγισαν 2,840 και για το 2012 2,400 εκατ., άρα μείωση 14,5% με επιπλέον άστεγους, άπορους, άνεργους, υποσιτισμένους να πλημμυρίζουν τους δρόμους της πόλης. Αυτή είναι η ...φιλευσπλαχνία τους.


Θ. Μπ.

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Προπομπός για ιδιωτικοποίηση

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει το νόμο - πλαίσιο για τα απόβλητα, που αναβαθμίζει την καύση σε μέθοδο ενεργειακής αξιοποίησης. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση στηρίζει τις μεθοδεύσεις για ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων και την επιβολή της καύσης (σε συνδυασμό με τη μέθοδο της βιολογικής ξήρανσης) στο σχεδιασμό της Αττικής και όλων των άλλων περιφερειών της χώρας, σε όφελος ελάχιστων μονοπωλιακών ομίλων που την προωθούν και θα μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους σε βάρος της λαϊκής οικογένειας, η οποία θα υποχρεωθεί να πληρώνει πολλαπλάσια ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας.

Με άλλες ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου: Καθιερώνεται από το 2014 ειδικό τέλος (χαράτσι) ταφής για ορισμένες κατηγορίες αποβλήτων, όταν οδηγούνται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής χωρίς προηγούμενη επεξεργασία. Θεσπίζεται η παρακράτηση των ποσών, που επιβάλλονται ως χρηματικά πρόστιμα στη χώρα μας για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, κατά τη διαδικασία κατανομής των κεντρικών αυτοτελών πόρων στους ΟΤΑ και στα νομικά τους πρόσωπα, τα οποία χρησιμοποιούν χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, ή στα οποία υπάρχουν ανενεργοί αλλά μη αποκαταστημένοι τέτοιοι χώροι! Θα πληρώνουν, δηλαδή οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, τα πρόστιμα μέσω παρακράτησης πόρων των δήμων.

  • Παρατείνεται για ένα μήνα η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης για όσα έχουν μπει στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους και έχουν αποστείλει το ειδικό έντυπο μέχρι τις 23 Δεκέμβρη 2011.

Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με τις υπ' αριθμό 4357 και 4358/2011 αποφάσεις του απέρριψε τις προσφυγές των Δήμων Γραμματικού και Κερατέας Λαυρεωτικής που αφορούν την κατασκευή ΧΥΤΑ στις θέσεις «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού και «Βραγόνι» Κερατέας, ανάβοντας, ουσιαστικά, το πράσινο φως για την ίδρυση των δύο χωματερών στην Αττική.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ