ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Κατέθεσε πρόταση ανακούφισης των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών

Ζητά ανάμεσα σε άλλα: Απαλλαγή από την πληρωμή δημοτικών τελών όλων των ανέργων, των χαμηλοσυνταξιούχων, φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων με εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ. Μείωση 30% των τιμολογίων της ΔΕΥΑΛ σε αντίστοιχες κατηγορίες. Καμία απόλυση συμβασιούχου

Τη λήψη μέτρων προστασίας των ανέργων, προσωρινά απασχολούμενων, χαμηλόμισθων, συνταξιούχων, μεταναστών, φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων που δεν έχουν δουλειά, καθώς και των οικογενειών τους ζητούν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Λάρισας με σχετική πρότασή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο σχετικό έγγραφο που κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο επισημαίνεται ότι «οι άνεργοι, οι προσωρινά απασχολούμενοι, οι χαμηλόμισθοι, οι συνταξιούχοι, οι μετανάστες, οι φτωχοί αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν δουλειά, καθώς και οι οικογένειες των παραπάνω, ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, εξαιτίας των συνεπειών της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία έχει ως αποκλειστικό σκοπό της τη στήριξη των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Επομένως η ανάγκη λήψης μιας σειράς άμεσων μέτρων οικονομικής ανακούφισής τους, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και από την πλευρά του δήμου μας, είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική».

Συγκεκριμένα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας να αποφασίσει:

  • Απαλλαγή από 1/1/2011, όλων των ανέργων, των προσωρινά απασχολούμενων, των χαμηλόμισθων, των συνταξιούχων, των φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, που έχουν μηνιαίο εισόδημα κάτω των 1.000 ευρώ, από την υποχρέωση της πληρωμής πάσης φύσεως δημοτικών τελών.
  • Μείωση κατά 30% των τιμολογίων της ΔΕΥΑΛ, από 1/1/2011, με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ιδιαίτερα σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους και χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Καμία απόλυση συμβασιούχου από το δήμο και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να γίνουν δεκτά στη δύναμη των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών του δήμου όλα τα παιδιά των οικογενειών που έχουν κάνει αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή για όλους τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού με σταθερή και μόνιμη δουλειά. Να δημιουργηθούν και νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Επιπλέον, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ζητούν από το Δημοτικό Συμβούλιο να στηρίξει τα αιτήματα που αφορούν στην κυβέρνηση, όπως χορήγηση μηνιαίου επιδόματος ανεργίας 1.120 ευρώ, σε όλους τους ανέργους και για όσο διαρκεί η ανεργία, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς προϋποθέσεις. Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες στους ανέργους και τις οικογένειές τους, μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Κατάργηση όλων των διοδίων. Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος, απλήρωτος από τη δουλειά του, καθώς και για εργαζόμενους, συνταξιούχους, φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους με μηνιαίο μεικτό εισόδημα κάτω των 1.500 ευρώ. Κρατική αγορά, συγκέντρωση και διάθεση τροφίμων σε ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους, δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους. Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων. Πλήρης κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι, επίδομα θέρμανσης σε όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ, επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του κ.ά.

Για το «εξέταστρο»

Επίσης, με πρόταση Ψηφίσματος που κατέθεσαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ζητούν από το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας να εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει νέο χαράτσι 5 ευρώ στον κάθε ασθενή που επισκέπτεται τα εξωτερικά ιατρεία στα νοσοκομεία και να αξιώσει:

-- Την άμεση κατάργηση του χαρατσιού των 5 ευρώ και κάθε άλλης πληρωμής στα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

-- Αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, που θα παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες σε όλο το λαό.

-- Την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγειονομικής και ιατρικής περίθαλψης.

ΛΙΒΑΔΕΙΑ - ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ «Ρ»
Ανησυχία για το μολυσμένο νερό σε γεώτρηση άρδευσης

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους των χωριών Τσουκαλάδες και Αγιος Βλάσης στη Λιβαδειά η αποκάλυψη του «Ρ» ότι σε έρευνα που έγινε σε νερό, από τη γεώτρηση άρδευσης που ποτίζει τα χωράφια τους και βρίσκεται ανάμεσα στα δύο χωριά και πλησίον του ΧΥΤΑ της Λιβαδειάς (Τσουκαλάδες), βρέθηκε ότι περιέχει μόλυβδο και κάδμιο στο ανώτερο όριο.

Στο σχετικό πόρισμα ανάλυσης δειγμάτων του νερού, με ημερομηνία 25/01/2010, που έχει στη διάθεσή του ο «Ρ», στην τελική ενότητα «Συμπέρασμα - Παρατηρήσεις» αναφέρεται:

«-- Πρόκειται για πάρα πολύ σκληρό ελαφρά υφάλμυρο νερό, υψηλής περιεκτικότητας σε άλατα.

-- Παρουσιάζει αυξημένη αγωγιμότητα, θολότητα, ξηρό υπόλειμμα και περιεκτικότητες σε ιόντα χλωρίου, νιτρικά, νιτρώδη και αμμωνιακά.

-- Παρουσιάζει οριακές περιεκτικότητες σε μόλυβδο και κάδμιο.

-- Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την έντονη παρουσία οργανικών ουσιών δείχνουν ότι πρόκειται για νερό με έντονη χημική ρύπανση».

Η περιεκτικότητα σε μόλυβδο φτάνει τα 10 μgCd/l με ανώτερο όριο τα 10, ενώ η περιεκτικότητα σε κάδμιο φτάνει τα 5 μgCd/l με ανώτερο όριο τα 5!

Υπενθυμίζουμε ότι τόσο ο ΧΥΤΑ στη Λιβαδειά όσο και ο Βιολογικός Καθαρισμός στη Δαύλεια παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις τόσο στη λειτουργία όσο και στους απαραίτητους βιολογικούς όρους που δεν έχουν τηρηθεί στη φάση της κατασκευής, με αποτέλεσμα τα υγρά που προκύπτουν από τη διαδικασία της αποστράγγισης των σκουπιδιών να καταλήγουν κατευθείαν σε παρακείμενο ρέμα και μέσω του κάμπου της Χαιρώνειας στο Βοιωτικό Κηφισό και από εκεί στη λίμνη Υλίκη.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Να μην παρθούν νέα κατασταλτικά μέτρα σε βάρος των μεταναστών

Eurokinissi

Κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να λύσει ο «φράχτης», γιατί κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό εάν δεν αντιμετωπίζει το κακό στη ρίζα του. Τα παραπάνω σημειώνουν σε κοινή τους δήλωση οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Χρήστος Τρέλλης και Χρήστος Ποτόλιας, με αφορμή την κατασκευή του «φράχτη» στα χερσαία σύνορα Εβρου - Τουρκίας.

Αναλυτικά αναφέρουν:

«H κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε πλήρη συμφωνία με τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ. εφαρμόζει κατά γράμμα την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ψήφισε τη γνωστή οδηγία της ΕΕ που θα μετατρέψει όλη την Ελλάδα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και πολύμηνης φυλάκισης μεταναστών, ενόψει της "επιστροφής" τους στις χώρες προέλευσης ή διέλευσης.

Εφαρμόζει με θρησκευτική ευλάβεια τη ΣΕΝΓΚΕΝ και τον κανονισμό "Δουβλίνο ΙΙ" της ΕΕ, παίρνει δρακόντεια μέτρα φύλαξης των λιμανιών εξόδων προς την ΕΕ - και πάλι με τη συνδρομή του FRONTEX - εντείνοντας τις απελπιστικές και απάνθρωπες συνθήκες ζωής των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα μεταναστών και προσφύγων.

Τώρα κάτω από την πίεση των προβλημάτων που δημιούργησε η πολιτική τους με πυροτεχνήματα σαν αυτό με το "φράχτη" και δείχνοντας η κυβέρνηση την πυγμή της απέναντι στους μετανάστες, προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια, να θολώσει τα νερά και με τη βοήθεια πολλών ΜΜΕ να περάσει την εικόνα μιας κυβέρνησης αποφασισμένης να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό.

Κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να λύσει ο "φράχτης", γιατί κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό εάν δεν αντιμετωπίζει το κακό στη ρίζα του. Και για άλλη μια φορά υπογραμμίζουμε ότι η κύρια αιτία που δημιουργεί το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι η πολιτική των μεγάλων ιμπεριαλιστικών χωρών ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, που με τις επεμβάσεις, τους πολέμους, τη λεηλασία του πλούτου, τη φτώχεια, την εξαθλίωση δημιουργεί αφόρητες συνθήκες ζωής και εξωθεί απελπισμένους ανθρώπους στους δύσκολους δρόμους της προσφυγιάς.

Το κύριο, λοιπόν, καθήκον που μπαίνει σήμερα μπροστά στους λαούς είναι να δυναμώσουν τον αγώνα τους, να σφυρηλατήσουν τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ τους, για την απόκρουση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, ιδιαίτερα σήμερα που ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστών για το μοίρασμα των αγορών, τη λεηλασία των πρώτων υλών, των ενεργειακών πόρων κλπ. οξύνεται και η συμπεριφορά τους γίνεται πιο επιθετική, πιο αδίστακτη.

Σήμερα χρειάζεται απειθαρχία στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και τον κανονισμό του Δουβλίνου Νο 2, να επιτραπεί στους χιλιάδες μετανάστες να μεταβούν στις χώρες της επιλογής τους, αντί να τους κλείνουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Καλούμε ακόμα τους εργαζόμενους της περιοχής μας να δείξουν την ταξική τους αλληλεγγύη και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα για να προσφέρει η χώρα μας την καλύτερη δυνατή φιλοξενία στα θύματα του ιμπεριαλισμού, μέσα σε ανθρώπινες υποδομές, για μια αξιοπρεπή διαβίωση, μέχρι την προώθησή τους στη χώρα της επιθυμίας τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ