ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις

Από την τελευταία κινητοποίηση των μαθητών της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Δεκέμβρη

Motion Team

Από την τελευταία κινητοποίηση των μαθητών της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Δεκέμβρη
Σε πανθεσσαλονικιά κινητοποίηση την Τετάρτη 29 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα του Βενιζέλου, προχωρούν οι μαθητές της Θεσσαλονίκης, μετά από απόφαση του Συντονιστικού των ημερήσιων σχολείων. Οι μαθητές λένε όχι στο νέο σχολικό κανονισμό, όχι στην αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων. Διεκδικούν ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό δημόσιο και δωρεάν σχολείο, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15%, κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων (2525/97 και 2640/98) και κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Παράλληλα, οι μαθητές, αποφάσισαν να ενώσουν τη φωνή τους με το φιλειρηνικό και το εργατικό λαϊκό κίνημα της πόλης. Ετσι, θα συμμετάσχουν στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις που διοργανώνει η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στις 15 του Φλεβάρη. Επίσης, θα προχωρήσουν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις στις αρχές Μάρτη, την περίοδο που οι υπουργοί Παιδείας των χωρών της ΕΕ θα συνεδριάζουν στη χώρα μας στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας.

Ομως και οι μαθητές των νυχτερινών ΤΕΕ προσανατολίζονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Μέχρι το τέλος της βδομάδας θα πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις στη διάρκεια των οποίων, μεταξύ άλλων, θα συζητήσουν τη συμμετοχή των εργαζόμενων μαθητών στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη στις 24 του Γενάρη, με αφορμή τη σύνοδο των υπουργών Εργασίας της ΕΕ στο Ναύπλιο.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΤΕΙ
Απλήρωτοι για μήνες στα περισσότερα ιδρύματα

Συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας στο ΤΕΙ Αθήνας, σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και στο ΤΕΙ Πειραιά

Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας που είχαν ξεκινήσει πριν τις γιορτές οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Αθήνας, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους, δηλαδή από το Σεπτέμβρη του 2002. Το συγκεκριμένο πρόβλημα αφορά στην πλειοψηφία των ΤΕΙ της χώρας, όπου, όπως είναι γνωστό, το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό καλύπτει πάγιες ανάγκες και υπερτερεί, κατά πολύ, αριθμητικά του μόνιμου προσωπικού. Μόνο σε τέσσερα ΤΕΙ (Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καλαμάτας και Μεσολογγίου) έχει πληρωθεί το έκτακτο προσωπικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας του, ενώ σε άλλα έξι ιδρύματα έχει δρομολογηθεί η διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων, χωρίς όμως να σημαίνει ότι πληρώθηκαν και οι εργαζόμενοι.

Στο ΤΕΙ Αθήνας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταβληθεί από το υπουργείο Παιδείας τα κονδύλια για την πληρωμή δυο μηνών δουλιάς των ωρομίσθιων, αλλά ούτε και αυτά τα χρήματα έχουν φτάσει στις τσέπες των εργαζομένων, ενώ καταγγέλλονται και απειλές για απολύσεις σε περίπτωση που δε σταματήσουν την αποχή, ιδιαίτερα ενόψει της εξεταστικής που ξεκινάει την επόμενη βδομάδα. Οι ωρομίσθιοι όμως συνεχίζουν την αποχή μέχρι, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα και σ' αυτή τους την κίνηση έχουν συμπαραστάτες τόσο τους μόνιμους εκπαιδευτικούς του ιδρύματος - που συζητούν να κλείσουν το ΤΕΙ μεθαύριο, Πέμπτη, σε ένδειξη αλληλεγγύης - όσο και τους σπουδαστές.

Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα του έκτακτου προσωπικού και στο ΤΕΙ Πειραιά. Εκεί μάλιστα οι ωρομίσθιοι, εκτός του ότι δεν έχουν πληρωθεί από το Σεπτέμβρη του 2002, πληροφορήθηκαν ότι οι νέες συλλογικές συμβάσεις τους - που όμως δεν έχουν υπογραφεί ακόμα - θα είναι εξάμηνες και όχι ετήσιες, όπως ήταν μέχρι τώρα και όπως ισχύει σε όλα τα ΤΕΙ. Επίσης, διαχέονται στο ίδρυμα φήμες για περικοπές προσωπικού και μετά από όλα αυτά, οι έκτακτοι καθηγητές προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις με τη μορφή της αποχής. Να σημειωθεί ότι στο ΤΕΙ Πειραιά οι έκτακτοι φτάνουν τους 700 κι αποτελούν περίπου το 70% του συνολικού εκπαιδευτικού προσωπικού. Εχουν συναντηθεί ήδη δυο φορές για το συγκεκριμένο ζήτημα με τη διοίκηση του ιδρύματος, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, η δε επίσημη απάντηση που λαμβάνουν είναι ότι μόλις το υπουργείο δώσει το ανάλογο κονδύλι, θα τους καταβληθούν και τα χρήματα που έχουν δουλέψει και δικαιούνται.

Οι εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ είναι ότι η πληρωμή των δεδουλευμένων στα δυο μεγάλα ΤΕΙ μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και τον Απρίλη, ενώ καταγγέλλουν ότι είναι ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται κάθε χρόνο και για να λυθεί χρειάζεται ολόκληρη αναδιάρθρωση στις σχετικές διοικητικές λειτουργίες του υπουργείου. Ωστόσο, δεν έχουν εξαγγείλει κάποια συγκεκριμένη κινητοποίηση μέχρι και τις 23 του Φλεβάρη, οπότε διοργανώνουν ένα έκτακτο συνέδριο.

ΖΑΓΟΡΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Να αποκατασταθεί η ασφάλεια σχολικών κτιρίων

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Θέμα χρόνου είναι πλέον η ολοκληρωτική διάβρωση από τα νερά της βροχής, εξαιτίας κακοτεχνιών στην κατασκευή τους και η κατάρρευση οροφής και τοίχων των κτιρίων στα οποία στεγάζονται τα Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο της ορεινής Ζαγοράς Ν. Μαγνησίας, με απρόβλεπτες συνέπειες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το θέμα αυτό εντοπίζουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή για τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι δύο βουλευτές, τα νερά της βροχής διαπερνούν την οροφή, ποτίζουν τους τοίχους, μπαίνουν ακόμη και από τα κλειστά παράθυρα, πλημμυρίζοντας τους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου, που, ας σημειωθεί, κατασκευάστηκε μόλις πριν από τρία χρόνια, ενώ το ίδιο πρόβλημα παρουσιάζεται και στο κτίριο του Γυμνασίου - Λυκείου. Η έντονη δε υγρασία κάνει την παραμονή σ' αυτά τα κτίρια προβληματική, για λόγους υγείας.

«Οι κάτοικοι, οι τοπικοί φορείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαμαρτύρονται έντονα για την απαράδεκτη και επικίνδυνη αυτή κατάσταση καθώς και για τη, μέχρι σήμερα, εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων να την αντιμετωπίσουν. Γι' αυτό ζητούν, να δοθεί, άμεσα, έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο Δήμο Ζαγοράς, ώστε να αναλάβει το έργο της αποκατάστασης των σχολικών κτιρίων και όσον αφορά τις ζημιές αλλά και όσον αφορά τις κακοτεχνίες», σημειώνουν. Γι' αυτό ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, εάν θα πάρουν μέτρα στην κατεύθυνση της ικανοποίησης του παραπάνω αιτήματος.

Εκδήλωση για την Οχτωβριανή Επανάσταση

H Οργάνωση Σπουδάζουσας Πάτρας της ΚΝΕ και η Νομαρχιακή Οργάνωση του ΤΕΙ διοργανώνουν σήμερα στις 7 μ.μ. στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης εκδήλωση με θέμα: «85 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, 84 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ», με ομιλητή τον Παναγιώτη Γεωργιάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντή του ΚΜΕ.

«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

Η Επιτροπή Φοιτητών της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» του Πανεπιστημίου Πειραιά, πραγματοποιεί μεθαύριο Πέμπτη, εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Στα εργαστήρια κατασκευής πολέμων» του δημοσιογράφου του «Ρ» Δάνη Παπαβασιλείου. Η εκδήλωση θα γίνει στις 2 μ.μ., στην αίθουσα 105 του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου και θα μιλήσουν ο Δ. Παπαβασιλείου και ο κ. Αυγουλέας, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ιδρύματος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ