ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θα διαδηλώνουμε σε κάθε τόπο, με κάθε τρόπο

Αποσπάσματα από τις ομιλίες στη συζήτηση

Κατάμεστη η αίθουσα των τραπεζοϋπαλλήλων όπου ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων όλου του εξαμήνου
Κατάμεστη η αίθουσα των τραπεζοϋπαλλήλων όπου ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων όλου του εξαμήνου
Η Ελληνική Προεδρία συμπίπτει με τη συστηματοποίηση και ένταση των πολιτικών της ΕΕ που στοχεύουν σε παραπέρα ριζικές αναδιαρθρώσεις στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα. Αυτό σημαίνει ένταση της λιτότητας για τους εργαζόμενους, συρρίκνωση των μικρομεσαίων και του αγροτικού τομέα, παραπέρα φαλκίδευση ασφαλιστικών κατακτήσεων. Ακόμα, σημαίνει εναρμόνιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο των αντιδημοκρατικών μέτρων στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Σ' αυτήν την επισήμανση επικέντρωσε την ομιλία του στη σύσκεψη ο Χ. Παπαμάργαρης. Μάλιστα, αναφερόμενος στα Ευρωεντάλματα, τις δικαστικές συμφωνίες μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ και σε άλλες, παρόμοιες διαδικασίες, που στόχο έχουν να χτυπήσουν το εργατικό και το λαϊκό κίνημα, είπε χαρακτηριστικά: «Σε λίγο καιρό κάποιον θα τον ανακρίνουν στη Γερμανία, θα τον δικάζουν στην Αγγλία και θα τον φυλακίζουν στις ΗΠΑ».

Ομως, πάνω από όλα - συνέχισε - στο όνομα μιας δήθεν κοινής ευρωπαϊκής στάσης στο θέμα του Ιράκ, η Ελληνική Προεδρία κατά πάσα πιθανότητα θα σηματοδοτήσει τη συμπόρευση της ΕΕ με τις ΗΠΑ στη βρώμικη επιδρομή που ετοιμάζει ο αγγλοαμερικανικός ιμπεριαλισμός σε βάρος του λαού του Ιράκ και των άλλων λαών της περιοχής. Για όλους τους παραπάνω λόγους όλοι οι δημοκράτες πρέπει να κινητοποιηθούν.

Παίρνοντας το λόγο ο Π. Σοφός υπογράμμισε πως η Ελληνική Προεδρία πρόγραμμα και στόχο έχει την υλοποίηση αποφάσεων που στρέφονται σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού, αλλά και της εργατικής τάξης όλης της ΕΕ. Οι προτάσεις τους, οι φιέστες τους, οι σύνοδοι των υπουργών τους υπηρετούν τέτοιους στόχους. Εμείς ως «Δράση» ξεκινάμε το δικό μας αγώνα ενάντια ακριβώς σε αυτήν την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική και τις αποφάσεις της ΕΕ. Καταθέτουμε τις δικές μας προτάσεις ενάντια στα μονοπώλια. Υπερασπιζόμαστε τις εργατικές κατακτήσεις, τα δημοκρατικά δικαιώματα, διατυπώνουμε προτάσεις σύμφωνες με τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και των εργαζομένων. Το δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα διαδηλώνουμε με κάθε τρόπο σε κάθε πόλη, σε κάθε τόπο δουλιάς, αρχής γενομένης από το Ναύπλιο. Καταλήγοντας, τόνισε ότι πρέπει να ενταθεί η ιδεολογική και πολιτική διαπάλη ώστε να ξεσκεπαστεί ο ρόλος της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, και της παράταξης του ΣΥΝ, που είναι εκείνες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που στήριξαν την εφαρμογή αντεργατικών, αντιασφαλιστικών και άλλων μέτρων και τώρα μέσω διάφορων «φόρουμ» σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσουν το κίνημα.

Ο Θ. Πατερέλης επισήμανε ότι την ώρα που οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ ετοιμάζουν πόλεμο κατά του λαού του Ιράκ, ο ελληνικός λαός πρέπει να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στο λαό του Ιράκ, απαιτώντας την απεμπλοκή της Ελλάδας απ' τον πόλεμο. Ακόμα, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μαζί με τις άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ στην προσπάθεια τους να δρομολογήσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα έχουν για συμμάχους τους ρεφορμιστές, που στο εσωτερικό της εργατικής τάξης επιδοκιμάζουν τη λήψη αντεργατικών μέτρων και αρνούνται τη συμμετοχή τους στις εργατικές κινητοποιήσεις. Η απάντηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να είναι σαφής. Καλούμε τους εργαζόμενους να συμπαραταχτούν με αυτούς που απέδειξαν ότι δε διαπραγματεύονται και να περιφρονήσουν όλους αυτούς που υποκλίνονται στη δύναμη του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αγωνιστούν για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους. Καταλήγοντας είπε: Εχουμε οργανώσει ένα καυτό αγωνιστικό εξάμηνο, το πρώτο μας ραντεβού είναι στο Ναύπλιο, περιμένουμε τον ελληνικό λαό να δώσει σύσσωμος το αγωνιστικό «παρών», περιορίζοντας τις ορέξεις των καπιταλιστών.

Τέλος ο Β. Πετρόπουλος, κάνοντας μια ανασκόπηση στο πώς αναπτύχθηκε το κίνημα κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, σημείωσε ότι είναι ένα κίνημα όσων πλήττονται από την καπιταλιστική κρίση. Αλλά και ένα κίνημα που καθώς σ' ένα μεγάλο μέρος του έχει αναπτυχθεί αυθόρμητα είναι εύκολο να επηρεαστεί από την αστική ιδεολογία. Γι' αυτό χρειάζεται, συνέχισε, να αναπτύσσεται συνεχώς έντονη ιδεολογική διαπάλη στο εσωτερικό του. Η προσπάθεια που θα γίνει όλο αυτό το εξάμηνο, είπε, δεν πρέπει μόνο να περιοριστεί στις οργάνωση των κινητοποιήσεων και στο πώς θα γίνουν πιο μαζικές. Ολο το εξάμηνο, τόνισε, πρέπει να αγωνιστούμε και για να αποκτήσει το κίνημα έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά. Να μην καταντήσουμε κάτι φολκλορικό, ούτε να περιοριστούμε σε απλά αιτήματα για μεταρρυθμίσεις εντός του συστήματος.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Γ. Πέρρος, που ανακοίνωσε το πρόγραμμα κινητοποιήσεων και σημείωσε ότι μεγάλο μέρος των συνόδων θα γίνει στην Αθήνα και επομένως είναι «ανάγκη να ριχτούμε με όλες τις δυνάμεις μας σε αυτή τη μάχη και να δυναμώσουμε την αντιπαράθεση με όσους θέλουν να μας εγκλωβίσουν στο σύστημα».

«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Το εξάμηνο πρόγραμμα κινητοποιήσεων ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ παρουσιάστηκε χτες, σε μια πανηγυρική εκδήλωση στην Αθήνα

Οπου κι αν συνεδριάζουν οι ηγέτες της ΕΕ θα μας βρίσκουν μπροστά τους!

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσαν χτες το βράδυ μέλη και στελέχη της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στη διάρκεια της πανηγυρικής εκδήλωσης που έγινε στην αίθουσα των Τραπεζοϋπαλλήλων (Σίνα 16), όπου και ανακοινώθηκε το πλήρες πρόγραμμα των διαδηλώσεων του εξαμήνου της Ελληνικής Προεδρίας.

Από τις κεντρικές εκδηλώσεις του αμέσως επομένου διαστήματος ξεχωρίζουν:

  • Στις 23 Γενάρη, η εργατική «αντισύνοδος», που οργανώνει το ΠΑΜΕ στην Αθήνα.
  • Στις 24 Γενάρη η διαδήλωση στο Ναύπλιο.
  • Στις 15 Φλεβάρη η αντιπολεμική δράση σ' όλη τη χώρα.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα, που φέρει τον τίτλο «Μπορούμε να τους σταματήσουμε» και κεντρικό μέτωπο «ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται από τις πρώτες μέρες του Γενάρη, με τη συμμετοχή εργαζομένων, νεολαίας, αγροτών, ΕΒΕ και όλων όσοι θέλουν να στείλουν μήνυμα απειθαρχίας και αντίστασης στα νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά σχέδια που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, μαζί με τις άλλες κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ.

Στη χτεσινή εκδήλωση εκτός από την αναγγελία του αγωνιστικού εξάμηνου προγράμματος, την οποία έκανε ο Γ. Πέρρος, μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Αθήνας και γραμματέας του ΕΚΑ μίλησαν τα μέλη της Γραμματείας: Χ. Παπαμάργαρης, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, Π. Σοφός, δημοτικός σύμβουλος στο Περιστέρι, Θ. Πατερέλης, από τον Σύνδεσμο Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιριών και Γραφείων, και ο Β. Πετρόπουλος, από το Συντονιστικό των ΟΤΑ.

Στην Αθήνα και κάθε πόλη όπου οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου θα κάνουν τις σιδερόφραχτες συνόδους τους.
Στην Αθήνα και κάθε πόλη όπου οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου θα κάνουν τις σιδερόφραχτες συνόδους τους.
Επίσης, έγινε προβολή σλάιντς όπου παρουσιάζονταν οι μέχρι στιγμής πλούσιες αγωνιστικές δράσεις, η οργάνωση κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων, καθώς και η συμμετοχή σε δραστηριότητες άλλων φορέων του εργατικού και του λαϊκού κινήματος. Τα σλάιντς και το κείμενο θύμισαν τις πρώτες στιγμές ίδρυσης της Επιτροπής Αθήνας την άνοιξη του 2002, τη συμμετοχή της Επιτροπής στις κινητοποιήσεις του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην πρεσβεία του Ισραήλ, τη συμμετοχή μαζί με το ΠΑΜΕ στις πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις, στις κινητοποιήσεις κατά της επιστράτευσης των απεργών ναυτεργατών. Ακόμα, στις μεγάλες διεθνείς κινητοποιήσεις της Σεβίλλης, της Φλωρεντίας, της Πράγας και της Κοπεγχάγης κ.α. Ακόμα, έγινε αναφορά στις εκδηλώσεις όπως: στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνη του 2002, την εκδήλωση στην Αθήνα με θέμα ένα χρόνο μετά τη Γένοβα, τη διεθνή συνάντηση κινημάτων το Νοέμβρη του 2002 στη Θεσσαλονίκη, φτάνοντας μέχρι το συλλαλητήριο στις 12 Δεκέμβρη 2002 στην Αθήνα που μαζί με την ΕΕΔΥΕ, τη ΝΔΕ και το Συντονιστικό σωματείων, συνδικάτων και συνδικαλιστών Αθήνας διαδήλωναν ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

και τη Φλωρεντία
και τη Φλωρεντία
Σκυτάλη από την Κοπεγχάγη
Σκυτάλη από την Κοπεγχάγη
Για να πλημμυρίσει εργατιά το Ναύπλιο

Με καθημερινές περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς συνεχίζουν τα στελέχη του ΠΑΜΕ να απλώνουν το κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο στο Ναύπλιο στις 24 του Γενάρη. Οι επόμενες προγραμματισμένες περιοδείες είναι:

Σήμερα, 14 του Γενάρη, στον «ΚΑΤΣΕΛΗ» και στις υπηρεσίες εσόδων και μηχανογράφησης της «Ολυμπιακής» στο Ελληνικό. Στις κλωστοϋφαντουργίες και τα τσαγκαράδικα «ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ», BSB, «ΤΣΙΦ», «ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ», «ΕΛΙΤ» και στα εργοστάσια μετάλλου «ΚΑΖΗΣ», «ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ», «ΔΡΑΚΟΣ - ΠΟΛΕΜΗΣ».

Αύριο Τετάρτη 16 του Γενάρη, στη «ΧΑΡΤΕΛΛΑΣ», σε υπηρεσίες στο αεροδρόμιο των Σπάτων, στο «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» στο Αιγάλεω, στο εργοστάσιο χάρτου «ΣΚΑΛΙΑΣ» και στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου.

Επίσης, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έχει ξεκινήσει περιοδείες στα γιαπιά και τα εργοτάξια: Σήμερα Τρίτη 14 του Γενάρη, στις 6.30π.μ. στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στα Σεπόλια, στις 7 π.μ. στο Ολυμπιακό Ιπποδρόμιο στο Μαρκόπουλο και την ίδια ώρα στην Α' Εργολαβία του Ολυμπιακού Χωριού. Την Τετάρτη, 15 του Γενάρη, στις 6.45 π.μ. στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στο Νομισματοκοπείο, στις 7 π.μ. στη Β' Εργολαβία του Ολυμπιακού Χωριού, στη 1 το μεσημέρι στον Αγιο Ιερόθεο στο Περιστέρι. Την Πέμπτη, 16 του Γενάρη, στις 7 π.μ. στη Δυτική Περιφερειακή του Υμηττού και την ίδια ώρα στη Γ' Εργολαβία του Ολυμπιακού Χωριού. Την Παρασκευή, 17 του Γενάρη και ώρα 7 π.μ. στη Δ' Εργολαβία του Ολυμπιακού Χωριού.

Και με το «Φόρουμ» και με τη ΣΕΣ, πάντα μακριά απ' τους εργάτες

Τελικά, ούτε τα προσχήματα δεν κρατούν. Ολόκληρη συνδικαλιστική οργάνωση (ΑΔΕΔΥ), τη μετατρέπουν σε ορντινάτσα του Κοινωνικού Φόρουμ, του γνωστού παραμάγαζου του ΣΥΝ. Και βέβαια, ο Σπ. Παπασπύρος, ο οποίος σε δήλωσή του στο «Βήμα της Κυριακής» δηλώνει απερίφραστα ότι η «ΑΔΕΔΥ στηρίζει την Πρωτοβουλία για το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ», μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, μπορεί να φορέσει όποιο καπέλο θέλει, του κυβερνητικού στελέχους, του υψηλόβαθμου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και το καπέλο του ΣΥΝ. Δεν μπορεί όμως να φοράει αυτό το καπέλο στην ανώτατη συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων. Και πολύ περισσότερο, όταν καμία τέτοια απόφαση στα όργανά της δεν έχει παρθεί.

Οσο γι' αυτούς που κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την «αυτονομία», που ονοματοθετούν μάλιστα και την παράταξή τους («Αυτόνομη Παρέμβαση») με αυτό το επίθετο, τι να πει κανείς... Τη μόνη αυτονομία που ψάχνουν είναι αυτή από τα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα. Δεν εξηγείται αλλιώς όλο αυτό το αλισβερίσι που στήνουν με τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, την περίφημη ΣΕΣ, το μακρύ χέρι της Κομισιόν μέσα στο εργατικό κίνημα. Εχουν βγει στις ρούγες των Βρυξελλών και ψάχνουν να βρουν «ευρωπαϊκή στήριξη». Αυτή ακριβώς τη στήριξη που τους αρνούνται οι Ελληνες εργαζόμενοι, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι δυο καρπούζια δε χωράνε στην ίδια μασχάλη. Γιατί τα πράγματα είναι απλά. `Η θα είσαι με αυτούς που θα συνεδριάζουν στο Ναύπλιο, ή θα είσαι με αυτούς που θα είναι έξω και θα διαδηλώνουν. Και με τους δύο δε γίνεται. `Η μήπως για τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΝ ο διχασμός αυτός είναι ο αέρας που τους τρέφει;



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ