ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Ανακοίνωση ενάντια στα μέτρα του μνημονίου 3 για την Παιδεία

Ανακοίνωση εξέδωσε η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ με αφορμή τα όσα προβλέπει το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την Παιδεία. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οργανώνουμε άμεσα την πάλη ενάντια στα μέτρα - λαιμητόμο του μνημονίου 3 για την Παιδεία.

1. Τα νέα μέτρα για την Εκπαίδευση που συμφώνησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους "θεσμούς" για το νέο μνημόνιο ολοκληρώνουν ό,τι άφησαν ατελείωτο οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας - ανάμεσα στα άλλα - το αντιδραστικό "νέο σχολείο" της Διαμαντοπούλου, τον νόμο 4186/2013 του Αρβανιτόπουλου. Κανένας εκπαιδευτικός, κανένας γονιός, κανένας μαθητής, κανένας εργαζόμενος στην Εκπαίδευση να μη χάσει χρόνο, να μην πιστέψει το παραμύθι για δήθεν θετικές αλλαγές που θα έρθουν μόνο αν στηριχθεί η αντιλαϊκή κυβέρνηση.

2. Η λαϊκή οικογένεια με το άνοιγμα των σχολείων θα βρει μπροστά της νέα ταξικά εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών της. Θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο η εκπαιδευτική - μαθησιακή διαδικασία. Συγκεκριμένα:

Με τον νέο εξορθολογισμό των τάξεων, των σχολείων ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για αλλαγή στην αναλογία μαθητή - εκπαιδευτικού ανά τάξη, για νέες συγχωνεύσεις, συμπτύξεις τμημάτων, κ.ά. Μόνο το γεγονός ότι ο εξορθολογισμός θα γίνει με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ του 2011, που πρότεινε ανάμεσα στα άλλα τις ήδη εφαρμοζόμενες συγχωνεύσεις, την αύξηση του διδακτικού ωραρίου, την κινητικότητα, δείχνει το μέγεθος της επίθεσης που βρίσκεται στα σκαριά.

Προωθείται ακόμα πιο αποφασιστικά η απλήρωτη εργασία - μαθητεία για τους μαθητές ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, για παιδιά κάτω των 18 ετών, ενάντια στα δικαιώματά τους για ουσιαστική μόρφωση.

Επιταχύνεται η διαδικασία αξιολόγησης της Εκπαίδευσης με κριτήρια την πιο στενή σύνδεσή της με τις ανάγκες της κερδοφορίας των μονοπωλίων, σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ. Δηλαδή, "με βάση την αποδοτικότητα και αυτονομία των δημόσιων εκπαιδευτικών μονάδων και την αξιολόγηση και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα". Επαναφέρει ουσιαστικά με έντονο τρόπο την κατεύθυνση για αυτονόμηση της κάθε σχολικής μονάδας, που θα λειτουργεί με ανταγωνιστικά κριτήρια, θα καταρτίζει τους δικούς της προϋπολογισμούς, θα προσλαμβάνει τους εκπαιδευτικούς της κ.τ.λ.

3. Είναι ώρα για άμεση οργάνωση της πάλης. Κάθε σχολείο, κάθε σύλλογος εκπαιδευτικών, κάθε σωματείο, να γίνει κάστρο αγώνα ενάντια στο νέο μνημόνιο, να εμποδιστεί η εφαρμογή κάθε μέτρου που πλήττει το δικαίωμα του λαού και των παιδιών του να μορφώνονται, να ζουν και να εργάζονται με αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Να στηριχτούν οι προσπάθειες λαϊκής αλληλεγγύης, αντιμετώπισης των συνεπειών από την παραπέρα φτωχοποίηση της λαϊκής οικογένειας.

Είναι ώρα να παραμεριστεί ο παλιός και ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός, που όλα αυτά τα χρόνια στήριξε τις κυβερνήσεις και τα μνημόνιά τους, άφησε απροετοίμαστο το κίνημα, επιδίωξε να το εντάξει στη λογική της κυβερνητικής διαχείρισης, εντός των τειχών του μονόδρομου της ΕΕ και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Κανένας εκπαιδευτικός να μην εγκλωβιστεί στην ξαναζεσταμένη σούπα "της εθνικής προσπάθειας της παραμονής της χώρας εντός ευρώ", ούτε στην επικίνδυνη αυταπάτη για μια καπιταλιστική Ελλάδα με δραχμή, με απείραχτα τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

4. Απευθυνόμαστε σε κάθε καλοπροαίρετο εκπαιδευτικό, ανεξάρτητα αν συμφωνεί σε όλα με το ΠΑΜΕ. Υπάρχει ελπίδα και προοπτική. Είναι ο δρόμος της πάλης για την κατάργηση των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων, την ανάκτηση των απωλειών, την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών. Είναι στην ενίσχυση του ΠΑΜΕ. Είναι στη διεκδίκηση, ο λαός να απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει χωρίς την ΕΕ και τα μονοπώλια.

Ετοιμαζόμαστε για νέους πιο σκληρούς αγώνες».

Δήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Σε χτεσινή δήλωσή της, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αναφέρει:

«Σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας "Αυγής" 13 Αυγούστου, που αναληθώς αποδίδει συμφωνία του ΚΚΕ στην πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη, για επίσπευση των διαδικασιών ψήφισης του 3ου μνημονίου στη Βουλή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, για την αποκατάσταση της αλήθειας, σε δήλωσή της αναφέρει τα εξής:

"Μετά από παράκληση του κ. Φίλη, για την αλλαγή της ώρας σύγκλησης της διάσκεψης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ίδιο και ανέφερε ότι το ΚΚΕ δεν θα είχε αντίρρηση να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη των προέδρων νωρίτερα από τις 21.30, για να αποφευχθεί μια άσκοπη μεταμεσονύχτια συνεδρίαση. Η τηλεφωνική επικοινωνία περιορίστηκε μόνο στο ζήτημα αυτό και κάθε άλλη αναφορά σε συμφωνία του ΚΚΕ για επίσπευση των διαδικασιών συζήτησης και ψήφισης του νέου μνημονίου, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, είναι εκ του πονηρού.

Οπως είναι γνωστό, το ΚΚΕ έχει αντιταχθεί στις διαδικασίες fast track - παρωδία, που ακολουθούνται από την κυβέρνηση για άλλη μια φορά, για να ψηφιστούν τα βάρβαρα μέτρα του 3ου μνημονίου και αυτή τη θέση υποστήριξε και στη διάσκεψη των προέδρων"».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ