ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ενταση και κόντρες στο πλαίσιο της ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης

Copyright 2019 The Associated

ΤΙΡΑΝΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Επικίνδυνα ρευστή και τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, στο κάδρο όξυνσης της ενδοϊμπεριαλιστικής διαπάλης για αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής τους και προώθησης των μονοπωλιακών συμφερόντων τους στην ευρύτερη περιοχή.

Στην Αλβανία, η όξυνση των ενδοαστικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εντι Ράμα και τον Πρόεδρο, Ιλίρ Μέτα, για το θέμα της προγραμματισμένης για τις 30 Ιούνη διεξαγωγής των τοπικών εκλογών, μεταφέρθηκε στο Κοινοβούλιο. Εκεί ξεκίνησε χτες συζήτηση για πρόταση μομφής κατά του Μέτα, με πρωτοβουλία του Ράμα. Αργότερα χτες βράδυ, η πρόταση μορφής έναντι του Μέτα ψηφίστηκε από 100 βουλευτές και καταψηφίστηκε από επτά. Δύο βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία και ένας αρνήθηκε να ψηφίσει. Ωστόσο, η τύχη του Προέδρου θα κριθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο, που είναι το πλέον αρμόδιο...

Στη διάρκεια ομιλίας του στο Κοινοβούλιο, ο Ράμα χαρακτήρισε την απόφαση του Μέτα για αναβολή των δημοτικών εκλογών της 30ής Ιούνη «θηριώδη, επιθετική, ανεύθυνη, απαράδεκτη». Ισχυρίστηκε ότι ο Μέτα «έχασε το δικαίωμά του να παραμείνει στη θέση του Προέδρου» και πρόσθεσε:«Δεν υπάρχει τίποτε να μας εμποδίσει από τη διεξαγωγή των εκλογών στις 30 Ιούνη».

Απάντηση σε όλα αυτά επιχείρησε να δώσει ο Μέτα, τονίζοντας ότι η Αλβανία «χρειάζεται υπέρτατη υπευθυνότητα από τους πολιτικούς». Υποστηρίζοντας το στόχο της αστικής τάξης για ένταξη στην ΕΕ, προσπάθησε να δείξει ότι αυτό είναι το μείζον διακύβευμα και όχι η αναβολή των τοπικών εκλογών. «Ας κάνουμε προσπάθεια να μη χάσουμε την πρόοδο στη διαδικασία απέναντι στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία», είπε, συμπληρώνοντας ότι «η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν είναι ιστορική υποχρέωση για όσους θέλουν την Αλβανία στην Ευρώπη». Επειτα συνέχισε τις συναντήσεις με αρχηγούς αντιπολιτευόμενων κομμάτων, ώστε να εξακριβώσει προθέσεις και σχέδια για νέα ημερομηνία διεξαγωγής των τοπικών εκλογών.

Ο Λουλζίμ Μπασά, ηγέτης του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου κατηγόρησε την κυβέρνηση Ράμα ότι έχει φέρει την Αλβανία «στα πρόθυρα πραξικοπήματος». Υποστήριξε ότι ο Ράμα είναι η αιτία για μία «προβληματική κατάσταση», την οποία απέδωσε εκ νέου στις φερόμενες σχέσεις του πρωθυπουργού με τους βαρόνους ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα. Για μία ακόμα φορά κατηγόρησε τον Ράμα ότι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του 2017 με τις πλάτες του οργανωμένου εγκλήματος, με μαζική εξαγορά ψήφων, εκφοβισμό και απειλές.

Συνάντηση Ζάεφ - Μέρκελ στο Βερολίνο

Στο Βερολίνο το ίδιο 24ωρο βρέθηκε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, σε μια προσπάθεια να εξακριβώσει αν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ προτίθεται να υποστηρίξει, να αναβάλει ή να εμποδίσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΕΕ και τη χώρα του. Ο ίδιος, με δηλώσεις που έκανε πριν αλλά και μετά από τη συνάντηση, κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου, δίχως να εξασφαλίσει μία κατηγορηματική θετική απάντηση. Σε ανακοίνωση της κυβέρνησης Ζάεφ, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση με την Μέρκελ, επιχειρούνται η δημιουργία θετικών εντυπώσεων και η παρουσίαση μίας «ρόδινης» κατάστασης, καθώς διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η καγκελάριος «υποσχέθηκε» πως η Γερμανία «θα εγκρίνει» την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία «το Σεπτέμβρη». Επιπλέον, ο Ζάεφ εκφράζει «ικανοποίηση» για το ότι «το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει θετική στάση» απέναντι στη Β. Μακεδονία σε σχέση με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και για το ότι «όλα τα διαδικαστικά βήματα και οι δημοκρατικές διαδικασίες τηρήθηκαν ώστε να καταλήξει η γερμανική Βουλή σε θετική απόφαση το Σεπτέμβρη».

Ωστόσο, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η γερμανική καγκελαρία δεν υπάρχει τέτοια αναφορά, πέραν του ότι οι δύο «συζήτησαν ξένα και ευρωπαϊκά πολιτικά θέματα». Αναφέρεται επίσης ότι η Βόρεια Μακεδονία επίλυσε το θέμα του ονόματος με την Ελλάδα, εκφράζεται η επιθυμία του Βερολίνου να συνεχίσει η Β. Μακεδονία «στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων», ενώ διαπιστώνεται πως η χώρα «εξακολουθεί να είναι προσανατολισμένη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ», έχοντας κάνει «μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην ασφάλεια, στο κράτος δικαίου, στη δημοκρατία». Η δε συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηρίζεται «σημαντικός πυλώνας». Αποφεύγεται κάθε σαφής αναφορά στην προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ αντίθετα τονίζεται πως «το αργότερο έως το 2020» η Β. Μακεδονία θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ζάεφ θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του την Κυριακή, οπότε θα συνεδριάσουν τα ανώτατα όργανα του κυβερνώντος κόμματος SDSM.

Αξίζει πάντως να επισημανθεί η συνέντευξη που έδωσε τες ο Ζάεφ στην εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε». Υποστήριξε ότι η Μέρκελ τού «υποσχέθηκε» πως θα εξασφαλίσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αν λύσει τις διαφορές με την Ελλάδα και αλλάξει η ονομασία της χώρας. Οτι έχει «θετικές αντιδράσεις» για το θέμα από τη Γαλλία και την Ολλανδία, παρά το γεγονός ότι αυτές οι χώρες - μαζί με τη Δανία - εμφανίζονται επιφυλακτικές απέναντι στην προοπτική ενταξιακής διαδικασίας της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ. Επανέφερε δε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο να κηρύξει πρόωρες εκλογές στη Β. Μακεδονία και να ενισχυθούν, σ' αυτήν την περίπτωση, «ριζοσπαστικές, εθνικιστικές δυνάμεις». Ερωτηθείς αν ανησυχεί για την περίπτωση να προβάλει εμπόδια στην εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, Κυρ. Μητσοτάκης, εφόσον νικήσει στις εκλογές της 7ης Ιούλη, ο Ζάεφ εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι η συμφωνία «έχει πολλά πλεονεκτήματα» και για τις δύο χώρες και ότι αυτά ισχύουν «ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά». Από την άλλη, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει εφαρμόσει όλες τις διατάξεις της συμφωνίας των Πρεσπών, όπως αυτές που αφορούν την ανάρτηση του νέου ονόματος της χώρας σε κρατικά έγγραφα, διαβατήρια, ταυτότητες κ.α. Ερωτηθείς πάλι για τυχόν δυσκολίες στην επικοινωνία με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο Ζάεφ προτίμησε να πει πως του έχει στείλει «τους θερμούς χαιρετισμούς Ελλήνων επιχειρηματιών» που δραστηριοποιούνται στα Σκόπια...

Πρόταση για συνάντηση Τραμπ - Πούτιν στο Βελιγράδι

Στο Βελιγράδι, τέλος, χτες ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που υφίσταται πιέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με το Κοσσυφοπέδιο, ανακοίνωσε πως θα προσκαλέσει τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί τη Σερβία και πως θα προσπαθήσει «να μιλήσει» για το Κοσσυφοπέδιο με τους στενούς συνεργάτες του Αμερικανού Προέδρου. Πρόσθεσε ότι θα ζητήσει υποστήριξη για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς δήλωσε στη ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια» πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να οργανώσει και να φιλοξενήσει μια Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας - ΗΠΑ και να αναλάβει ρόλο «συνδέσμου» στο διάλογο Μόσχας - Ουάσιγκτον. Το Βελιγράδι «πάντα αποτελούσε σημείο συνάντησης διαφόρων πολιτικών δυνάμεων», τόνισε χαρακτηριστικά.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Εξέπνευσε χτες σε νοσοκομείο της Ουγκάντα μία 50χρονη Κονγκολέζα, λίγα 24ωρα αφότου μολύνθηκε από τον αιμορραγικό ιό «Εμπολα» από τον οποίο είχε αρρωστήσει το 5χρονο εγγόνι της. Οι υγειονομικές αρχές στην Ουγκάντα είναι σε κατάσταση επιφυλακής, ενώ απαγόρευσαν τις δημόσιες συναθροίσεις στην περιοχή Κασέσε στα δυτικά της χώρας, από το φόβο πρόκλησης επιδημίας παρόμοιας με αυτήν που πλήττει από πέρσι τη ΛΔ Κονγκό.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ο Αχμετ Λαμπάτ έφθασε χτες στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, με την ιδιότητα του ειδικού απεσταλμένου της Αφρικανικής Ενωσης σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης μεταξύ δυνάμεων της αντιπολίτευσης και του στρατιωτικού μεταβατικού συμβουλίου. Νωρίτερα, χτες, η Ενωση Σουδανών Επαγγελματιών κατήγγειλε το στρατό πως συνεχίζει τις συλλήψεις και την τρομοκράτηση αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Στη φυλακή κλείστηκε χτες ο πρώην πρωθυπουργός της Αλγερίας Αμπντελμαλίκ Σιλάλ με απόφαση εισαγγελέα, καθώς κρίθηκε ύποπτος για διαφθορά και διασπάθιση δημόσιων κεφαλαίων. Διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2014 έως το 2017. Προχτές, φυλακίστηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Αχμεντ Ουβάχια.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ επικύρωσε το αμερικανικό αίτημα για την έκδοση στις ΗΠΑ του ιδρυτή του «WikiLeaks» Τζούλιαν Ασάνζ, ένα 24ωρο προτού παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου. Ο 47χρονος Ασάνζ κατηγορείται ότι συνωμότησε για να πάρει απόρρητες πληροφορίες από κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, παραβαίνοντας τον νόμο περί κατασκοπείας. Κρατείται σε φυλακή στο Λονδίνο για ποινή φυλάκισης 50 βδομάδων με πρόσχημα την παραβίαση όρων αποφυλάκισής του το 2012, όταν κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα δεχόταν πληροφορίες από ξένη χώρα, αν ήταν βλαπτικές για έναν αντίπαλό του, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020, αποτελεί «προσβολή της αμερικανικής δημοκρατίας», δήλωσε χτες η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

ΡΙΑΝΤ.-- Στο πλαίσιο «μεταρρυθμίσεων» που λανσάρει εδώ και καιρό ο πρίγκιπας διάδοχος στο θρόνο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, εντάσσονται τα χτεσινά εγκαίνια στην πόλη Τζέντα του πρώτου κέντρου νυχτερινής διασκέδασης της γνωστής αλυσίδας κλαμπ «White» που λειτουργούν σε πόλεις χωρών της Μέσης Ανατολής, όπως η Βηρυτός, το Ντουμπάι κ.ά. Το κλαμπ ονομάζεται «White Saudi Arabia», δεν θα σερβίρει αλκοόλ και ξεκίνησε χτες τη λειτουργία του με πρόγραμμα του προσκεκλημένου καλλιτέχνη μουσικής R&B Ne-Yo.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org