ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Υπερασπιστής της ανταγωνιστικότητας!

Την κυβέρνηση και το μείγμα διαχείρισης της κρίσης που αυτή εφάρμοσε κατηγορεί - για άλλη μια φορά - ο ΣΥΡΙΖΑ ότι απέτυχαν να οδηγήσουν την καπιταλιστική οικονομία της χώρας στην έξοδο απ' την κρίση και στην ανάκαμψη της κερδοφορίας της. Πιο συγκεκριμένα, σε χτεσινό του non paper υποστηρίζει πως η δημοσιονομική προσαρμογή απέτυχε να καταστήσει βιώσιμο το δημόσιο χρέος και να διασφαλίσει την αναχρηματοδότησή του μέσω των αγορών, απέτυχε να εξυγιάνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα ώστε αυτό «να διαδραματίζει τον ρόλο του, δηλαδή την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας» και απέτυχε «να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας»!

Αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του - που σε πολλά σημεία ταυτίζεται με αυτή του ΔΝΤ - ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ο τρόπος που σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε η δημοσιονομική προσαρμογή κάθε άλλο παρά επιτυχημένη και ελπιδοφόρα μπορεί να θεωρείται», αφού α) δεν κατάφερε να κάνει το χρέος βιώσιμο, το οποίο «θα εξακολουθήσει να είναι ο βασικότερος ανασταλτικός παράγοντας για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη», β) τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι διατηρήσιμα και γ) ο «τρόπος που πραγματώνεται η δημοσιονομική προσαρμογή υπονομεύει βαθύτατα τους δύο άλλους στόχους της οικονομικής πολιτικής: τη χρηματοπιστωτική εξυγίανση και τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοπιστωτική εξυγίανση τονίζει ότι «είναι προφανές ότι δεν πέτυχε» επειδή καταγράφεται «πιστωτική ασφυξία των επιχειρήσεων, απειλή λουκέτου ακόμα και για υγιείς επιχειρήσεις και υψηλό κόστος χρήματος που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων».

Κατηγορεί δε την κυβέρνηση ότι επιδίωξε «την ανταγωνιστικότητα και βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σχεδόν μονόπλευρα και δογματικά μέσω της μείωσης των μισθών και της πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων». Θέση που δεν αρνείται την ανάγκη τέτοιων μέτρων για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και αφετέρου εισάγει αυταπάτες ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί με μια light εκδοχή τους.

Για να τεκμηριώσει δε τον ισχυρισμό του πως επιδεινώθηκαν οι αναπτυξιακές προοπτικές επικαλείται «την εξαιρετικά μικρή αύξηση των εξαγωγών και τη στασιμότητα του διεθνούς μεριδίου των ελληνικών εξαγωγών (όπως παρατηρεί το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση το καλοκαίρι του 2013)».

Αφού λοιπόν καταμαρτυρεί στην κυβέρνηση ότι το μείγμα διαχείρισης που εφαρμόζει δεν σπρώχνει τους καπιταλιστές σε τροχιά κερδοφορίας, έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ να τους κλείσει το μάτι υιοθετώντας εκτιμήσεις του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλου, ότι «η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας πλήττεται από τους υψηλούς έμμεσους φόρους και το κόστος ενέργειας» και «επιδεινώνεται επίσης και εξαιτίας (i) της αδυναμίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία (ii) του υψηλού κόστους χρήματος (οι ελληνικές επιχειρήσεις δανείζονται με πολύ μεγαλύτερα πραγματικά επιτόκια από αυτά των επιχειρήσεων άλλων χωρών της Ευρώπης), (iii) συνεχούς μείωσης των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν στην τεχνολογία, την καινοτομία και την βελτίωση της ποιότητας...».

Λέει δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς στους καπιταλιστές ότι με τον ίδιο στην κυβέρνηση και την υλοποίηση του μείγματος που προτείνει όλα αυτά τα «εμπόδια» για την ανάκαμψη της κερδοφορίας και την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς τους θα φύγουν απ' τη μέση. Ταυτόχρονα υπερασπίζεται ενώπιον του λαού ότι έτσι θα ωφεληθεί και ο ίδιος, κρύβοντας ότι οι ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας προϋποθέτουν τον οριστικό ενταφιασμό των δικαιωμάτων του, πέρα κι έξω απ' το μείγμα διαχείρισης που τις υπηρετεί.

ΔΗΜΑΡ
Φανατικά στον ευρωμονόδρομο

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο δάνειο, εκείνο που χρειάζεται είναι η αναδιοργάνωση του χρέους και ταυτόχρονα χρειάζεται μια "αναπτυξιακή έκρηξη"». Στη φράση αυτή συμπύκνωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ την αξίωση να δοθεί «πράσινο φως» σε εκείνο το μείγμα διαχείρισης που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες της αστικής τάξης. Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ επέκρινε τη Γερμανία για στάση «απειλητική και προκλητική» κι ασπαζόμενος την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ που εξωραΐζει την ΕΕ, υποστήριξε ότι «αυτό που έχει γίνει στην Ελλάδα με τα εργασιακά είναι μακριά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δεν έχει καμία σχέση με τις εργασιακές σχέσεις που ισχύουν στην Ευρώπη»!

Με τον ίδιο στόχο, του εξωραϊσμού της ΕΕ, επιχείρησε να αποκόψει τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα απ' τη στρατηγική της, ισχυριζόμενος ότι πολλά απ' τα αντεργατικά μέτρα «έχουν υποβληθεί από το εσωτερικό της χώρας για να επιβληθούν μέσω της τρόικας στην Ελλάδα»!

Ο Φ. Κουβέλης επέκρινε το νεότευκτο «Ποτάμι» λέγοντας: «Ο κοινότυπος λόγος, αυτός ο οποίος ιστορεί, αφηγείται, επισημαίνει χωρίς να έχει θέσεις, χωρίς να έχει απόψεις, χωρίς να έχει θετικού χαρακτήρα πολιτικές δεσμεύσεις, δεν συνιστά νέο (...) Είναι η χειρότερη εκδοχή του παλαιού».

Απεναντίας, εξέφρασε ξανά την απόλυτη αποδοχή απ' τη ΔΗΜΑΡ του πλαισίου που «έχει αναδείξει η κίνηση των 5 δημάρχων».

Στο μεταξύ, χτες, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου απέσυρε την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Αττικής, την οποία θα διεκδικήσει η επίσης βουλευτής του κόμματος Μ. Γιαννακάκη. Η αντιπαράθεση που είχε προκύψει, καθώς ο Φ. Κουβέλης αρνιόταν να δώσει το χρίσμα στον Β. Οικονόμου, ο οποίος ανακοίνωσε μόνος του την υποψηφιότητά του και μέχρι χτες απειλούσε με μέτρα αν τελικά η ΔΗΜΑΡ δεν εξέφραζε τη στήριξή της στην υποψηφιότητά του, έληξε «αναίμακτα». Τόσο ο Β. Οικονόμου όσο και η ΕΕ της ΔΗΜΑΡ σε ανακοινώσεις τους αναφέρουν πως η απόσυρση της υποψηφιότητάς του σχετίζεται με αυξημένα καθήκοντα που του ανέθεσε ο Φ. Κουβέλης «σχετικά με τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου της κεντροαριστεράς».

Τέλος, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ διέψευσαν χτες δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», που έκανε λόγο για μυστική συνάντηση του Φ. Κουβέλη με τον υπουργό Επικρατείας, Δ. Σταμάτη, όπου του προτάθηκε να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

ΒΟΥΛΗ
Ανοίγουν ξανά συζήτηση για τα οικονομικά των κομμάτων

Αφορμή για να ανοίξει ξανά η συζήτηση για τα οικονομικά των κομμάτων ήρθε να δώσει - κατά την πάγια τακτική του «λαγού» - ο βουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, με πρόταση που κατέθεσε προχτές στη Βουλή σε μορφή νομοσχεδίου. Η πρόταση - νομοσχέδιο του Κεφαλογιάννη κινείται στο πλαίσιο της πρόθεσης που έχει εκφράσει η κυβέρνηση να αλλάξει τη σχετική νομοθεσία σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση.

Η πρόταση νόμου προβλέπει μεταξύ άλλων ότι είναι υποχρεωτική η ονομαστικοποίηση κάθε πηγής εσόδων των πολιτικών κομμάτων χρηματικής αξίας άνω των 500 ευρώ (άρθρο 3). Προβλέπεται επίσης ότι όσοι ενισχύουν με ποσό άνω των 500 ευρώ υποχρεούνται να το αναφέρουν στη φορολογική τους δήλωση - το ποσό εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα αυτού που ενισχύει.

Μόνο οι χρηματικές εισφορές κάτω των 500 ευρώ νοούνται ως «ανώνυμες ιδιωτικές εισφορές», οι οποίες ωστόσο δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 10% του συνόλου της ιδιωτικής χρηματοδότησης κάθε κόμματος.

Το ΚΚΕ έχει εκφράσει εδώ και πολύ καιρό την ανησυχία του ότι τέτοιες πρωτοβουλίες αποσκοπούν στο να διαμορφωθεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου των κομμάτων από το αστικό κράτος, σε συνθήκες μάλιστα που επιχειρείται η αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος. Ανάλογες προτάσεις άλλωστε περιλαμβάνονται και σε θέσεις παλιών και νεοεμφανιζόμενων πολιτικών δυνάμεων. Το ΚΚΕ έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να παραδώσει στο αστικό κράτος τα ονόματα των μελών του, αλλά και εκείνων των εργαζομένων, ανέργων, αυτοαπασχολουμένων, ανθρώπων του λαού που το ενισχύουν και δεν θέλουν να δημοσιοποιηθεί η προσφορά τους στο Κόμμα.

«ΕΛΙΑ» - ΠΑΣΟΚ
Διεργασίες για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές

Στα ονόματα των υποψήφιων ευρωβουλευτών της «Ελιάς» φέρονται να καταλήγουν οι συνιστώσες της κίνησης (ΠΑΣΟΚ, κόμμα Λοβέρδου, άλλα σχήματα της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας) τις επόμενες μέρες. Γίνεται προσπάθεια να εμφανιστούν ως κοινοί υποψήφιοι και όχι ως προτεινόμενοι ξεχωριστά από κάθε κόμμα ή απόκομμα. Επίσης, φαίνεται να καταλήγουν σε ένα άτυπο «ασυμβίβαστο» για συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο: αν κάποιος βουλευτής θέλει να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, θα πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του στο κοινοβούλιο.

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε χτες, στην «Ελιά» αποφασίστηκε ομόφωνα η δημιουργία δύο επιτροπών: «Συντονιστική Επιτροπή» που «συζητά και σχεδιάζει όλες τις πολιτικές και οργανωτικές πρωτοβουλίες της "Ελιάς" μέχρι τις ευρωεκλογές», και «Επιτροπή Τύπου - Επικοινωνίας». Σημειώνεται ότι η πρώτη μεγάλη εκδήλωση της "Ελιάς" μετά τη Συνδιάσκεψή το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, θα είναι η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου (ακούγονται ήδη τα ονόματα των Γ. Παγουλάτου, Ν. Μπίστη, Κ. Πιερρακάκη, Θ. Τσίκα, Οδ. Κωνσταντινόπουλου, Ε. Καϊλή, Σ. Ράπτη, Α. Αλ Σάλεχ, Κ. Μπατζελή, Π. Καψή κ.ά.). Επιπλέον, από τις αρχές της επόμενης βδομάδας η «Ελιά» θα έχει τα δικά της γραφεία στο κέντρο της Αθήνας.

Στο μεταξύ, καθώς τριγμοί συνεχίζουν να ταλανίζουν για διάφορους λόγους το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, την παραίτησή του από τη θέση του επιστημονικού διευθυντή του ΙΣΤΑΜΕ υπέβαλε ο Γ. Σιακαντάρης στον πρόεδρο του κόμματος, Ευ. Βενιζέλο. Το τελευταίο διάστημα ο Σιακαντάρης φέρεται να είχε πάρει διακριτικά αποστάσεις από την Χαρ.Τρικούπη, με ενδεικτική την παρουσία του, την περασμένη Δευτέρα, στην εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ για τη δημιουργία του «προοδευτικού πόλου».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org