ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Συνεχίζουν τις πολύμορφες δράσεις ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία

Από τις κινητοποιήσεις φοιτητικών συλλόγων έξω από την Πανεπιστημιούπολη στην Αθήνα

Eurokinissi

Από τις κινητοποιήσεις φοιτητικών συλλόγων έξω από την Πανεπιστημιούπολη στην Αθήνα
Τη συνέχιση των πολύμορφων καθημερινών δράσεών τους για την ακύρωση της εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές αποφάσισαν δεκάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, στη σύσκεψη συντονισμού που έκαναν την Παρασκευή για να καθορίσουν τα παραπέρα βήματά τους.

«Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα μπει στις σχολές! Παλεύουμε για δωρεάν σπουδές - πτυχία με αξία - δουλειά με δικαιώματα!», τονίζουν σε κοινό δελτίο Τύπου τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Τοπογράφων και Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Οδοντιατρικής, Νοσηλευτικής, Τουρκικών Σπουδών, Κοινωνιολογίας, Φιλοσοφικής, Παιδαγωγικού, Νηπιαγωγών ΕΚΠΑ, Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ΠΑΠΕΙ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ και ΣΔΟΚΕ του ΠΑΔΑ, καθώς και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΦΕΑ, ΦΕΠΑ και ΝΦΕΕΜΠ, και προσθέτουν: «Εδώ και ενάμιση χρόνο οι φοιτητές εμποδίζουμε στην πράξη την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, οδηγώντας την από αναβολή σε αναβολή! Αυτή είναι η θέση της μεγάλης πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας, σε αντίθεση με τις πρυτανικές αρχές, που αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες συναινώντας στην καταστολή. Η κυβέρνηση προσπάθησε να πιάσει στον ύπνο τούς φοιτητές, βάζοντας στα κρυφά, εν μέσω εξεταστικής περιόδου, την πανεπιστημιακή αστυνομία, έφαγε όμως τα μούτρα της!».

Οι Σύλλογοι θα συνεχίσουν τις πολύμορφες καθημερινές δράσεις στις πύλες της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης, και σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συναυλία που διοργάνωσαν χθες στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης με τους Anser, «Το Σφάλμα», Rhyme Riot, «Κοινούς Θνητούς», «Ζωγράφο», Ghetto Rock.

Από τη χτεσινή συναυλία
Από τη χτεσινή συναυλία
Εκ μέρους των Συλλόγων απηύθυνε χαιρετισμό πριν τη συναυλία ο Αγγελος Θωμόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ, τονίζοντας: «Τώρα είναι η ώρα ο αγώνας να δυναμώσει. Να δυναμώσει η διεκδίκηση για τα δικαιώματα, να δυναμώσει η οργάνωση στους φοιτητικούς συλλόγους, να πλατύνει η ενημέρωση, να μη μείνει αμφιθέατρο και αίθουσα, ακόμα και τώρα, εν μέσω εξεταστικής, όπου δεν θα φτάσουν οι ανακοινώσεις, το πρόγραμμα δράσης των φοιτητικών συλλόγων. Να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους τόσους και τόσους συναδέλφους μας που δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους κάτω από το βάρος της ακρίβειας και των αυξήσεων στα νοίκια, στους πρωτοετείς συναδέλφους μας που τώρα κάνουν μια νέα αρχή στη ζωή τους και δυστυχώς δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με το κόστος σπουδών που συνεχώς αυξάνεται. Η ελπίδα όμως υπάρχει και είναι στο δυνάμωμα του αγώνα για δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα. Βρίσκεται στην απόρριψη της μοιρολατρίας, της αναμονής λύσεων από μια απλή εναλλαγή κυβερνητικού χαλίφη».

Διεκδικήσεις με βάση τις ανάγκες των φοιτητών

Στη σύσκεψη της Παρασκευής οι Φοιτητικοί Σύλλογοι αποφάσισαν επίσης τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση των εργατικών σωματείων την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη στο υπουργείο Οικονομικών (με προσυγκέντρωση των Φοιτητικών Συλλόγων στις 18.00 στα Προπύλαια), καθώς και να είναι μέρα δράσης η Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη, με πολύμορφες δραστηριότητες σε όλη την Πανεπιστημιούπολη. Παράλληλα θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στις διοικήσεις Ιδρυμάτων και Τμημάτων, για την καταδίκη της πανεπιστημιακής αστυνομίας και τη λήψη άμεσων μέτρων για τα προβλήματα των φοιτητών.

Στο διεκδικητικό τους πλαίσιο προτάσσουν:

  • Να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής από τις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ. Να καταργηθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία. Καμία σκέψη για εγκατάσταση τουρνικέ και καμερών στις σχολές.
  • Να μην εφαρμοστούν ο νέος νόμος - πλαίσιο και ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη. Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
  • Κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών. Εκτακτο κρατικό κονδύλι για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες των Ιδρυμάτων.
  • Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, βιβλία, αναλώσιμα, φοιτητικό ίντερνετ. Κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων. Ούτε σκέψη για νοίκια στις Εστίες.
  • Μηνιαίο φοιτητικό επίδομα 300 ευρώ για όσους νοικιάζουν. Αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση όσων έχουν ανάγκη. Να αξιοποιηθούν η περιουσία των Ιδρυμάτων και κενά κτίρια του Δημοσίου για την κατασκευή νέων, σύγχρονων Εστιών, στην ευθύνη του κράτους. Επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών Εστιών με κρατική δαπάνη.
  • Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
  • Μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια. Μείωση των τιμών σε βασικά είδη, στο ρεύμα, στη θέρμανση, στα καύσιμα. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.
  • Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους! Οχι στα ενιαία ψηφοδέλτια και στις ηλεκτρονικές διαβλητές ψηφοφορίες για την ανάδειξη εκπροσώπων στα όργανα διοίκησης.

«Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να αγκαλιάσει τις πρωτοβουλίες, να συμμετάσχει στις μαζικές διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων!», καταλήγουν.

Να δοθεί μηνιαίο στεγαστικό επίδομα 300 ευρώ

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών

Το ζήτημα της στέγασης που αφορά χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και τις οικογένειές τους, έφερε για συζήτηση στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση, ζητώντας άμεσα συγκεκριμένα μέτρα από την κυβέρνηση.

Οπως τόνισε κατά τη συζήτηση ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Δελής, το θέμα αποκτά διαστάσεις οξυμένου κοινωνικού προβλήματος με δεδομένο ότι μόλις το 9% των φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη βρίσκουν θέση σε κάποια εστία, παραθέτοντας το πώς αυτό εξειδικεύεται σε μεγάλες πόλεις, ότι εστίες δεν υπάρχουν σε έξι μεγάλα πανεπιστήμια της Αττικής και σε 17 πόλεις της χώρας με πανεπιστημιακά τμήματα, ενώ τα ενοίκια σημειώνουν μεγάλη αύξηση. Οπως ανέφερε, οι φοιτητές καλούνται να νοικιάσουν σπίτι, με το επίδομα των 1.000 ευρώ ετησίως να μην επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών καθώς τα ενοίκια κυμαίνονται από 200 έως και 500 ευρώ, στα οποία έρχονται να προστεθούν και οι αυξήσεις - φωτιά στο ρεύμα και στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Κάλεσε να υπάρχουν άμεσα μέτρα που θα μειώσουν το κόστος διαβίωσης και να μην εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, σύμφωνα με τις διεκδικήσεις των φοιτητικών συλλόγων, όπως επίδομα στα 300 ευρώ, κατάργηση δημοτικών τελών, ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο, έναρξη διαδικασιών για επισκευή των υπαρχουσών εστιών, κατασκευή νέων με ευθύνη του κράτους, καταβολή του φοιτητικού επιδόματος, εισαγωγή των πυρόπληκτων στις εστίες χωρίς κριτήρια και «κόφτες».

Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Παιδείας, Α. Συρίγος, αναγνώρισε τις δυσκολίες, σημείωσε πως η χώρα έχει μείνει πίσω στο θέμα των φοιτητικών εστιών και εξήγγειλε δημιουργία εστιών στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής με 8.150 κλίνες, ενώ εξετάζεται το ζήτημα των υπαρχουσών εστιών που, όπως παραδέχτηκε, είναι σε άθλια κατάσταση. Ως προς τα υπόλοιπα επανέλαβε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για αύξηση του επιδόματος ενοικίου στους φοιτητές στα 1.500 ευρώ τον χρόνο στους σημερινούς δικαιούχους και σε 2.000 ευρώ σε περίπτωση συγκατοίκησης, υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζει «με καίριο τρόπο» την έλλειψη φοιτητικών εστιών μέχρι να φτιαχτούν εστίες που να καλύπτουν ένα σοβαρό ποσοστό.

Στη δευτερολογία του ο Γ. Δελής μετέφερε ότι οι φοιτητές ονομάζουν «διαγωνισμό φτώχειας» τη διαδικασία εισδοχής στις εστίες, τόνισε ότι η στέγη γενικότερα αποτελεί πανάκριβο εμπόρευμα ενώ σε ό,τι αφορά την αύξηση του επιδόματος επισήμανε πως πρακτικά από 80 ευρώ τον μήνα γίνεται 120 και με «κόφτες», επαναλαμβάνοντας το αίτημα για 300 ευρώ σε κάθε φοιτητή. Επισήμανε ότι με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ για την ανέγερση εστιών και από τη στιγμή που ο εργολάβος θα τις εκμεταλλεύεται εμπορικά, θα υπάρχει το αντίστοιχο αντίτιμο για τους φοιτητές, ίσως λίγο πιο κάτω από ό,τι στην αγορά αλλά όχι δωρεάν. Εθεσε παράλληλα το ζήτημα της αξιοποίησης της περιουσίας των πανεπιστημίων για τις ανάγκες στέγασης.

Ο Γ. Δελής καυτηρίασε το ότι η κυβέρνηση δείχνει τις προτεραιότητές της όταν τη στιγμή που η ακρίβεια τσακίζει και οι φοιτητές δεν μπορούν να βρουν δωμάτιο, δίνονται εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία και τίποτα από τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης δεν κατευθύνεται στις ανάγκες τους.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΘ
Συλλαλητήριο σήμερα ενάντια στην καταστολή

Σε συλλαλητήριο καλούν, σήμερα Τρίτη 13 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ, ενάντια στα σχέδια έντασης της καταστολής και την είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στις σχολές.

Στην απόφαση που υπογράφουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού, Φυσικού, Χημικού, Γεωλογικού, Βιολογικού, Φαρμακευτικής, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Παιδαγωγικού και Χωροτακτών του ΑΠΘ, καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την προσπάθειά της «να βάλει σαν τον κλέφτη» την πανεπιστημιακή αστυνομία με τη συνοδεία ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ομάδων ΔΙΑΣ και άλλων κατασταλτικών δυνάμεων στο ΕΚΠΑ και στο ΕΜΠ και προσθέτουν πως «οι εικόνες με αστυνομικές δυνάμεις μπροστά από την Πρυτανεία του ΑΠΘ έρχονται να επιβεβαιώσουν πως η καταστολή και η βία πάει χέρι - χέρι με την ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα και στις σπουδές μας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ