ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ» ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΔ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αμεση μαχητική απάντηση με συλλαλητήρια την Τρίτη 17 Σεπτέμβρη

Στην Αθήνα στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια - Στη Θεσσαλονίκη στις 7.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Συλλαλητήρια ενάντια στο πολυνομοσχέδιο - «σκούπα», με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί για λογαριασμό του κεφαλαίου να σαρώσει μισθούς και συνδικαλιστικές ελευθερίες, οργανώνει το ΠΑΜΕ την Τρίτη 17/9.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί για τις 7.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Κινητοποίηση την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο (7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας) και στο Βόλο (7 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου), ενώ την Τετάρτη 18/9 θα γίνουν κινητοποιήσεις στη Λάρισα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία) και την Καρδίτσα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία).

Κλιμάκωση με απεργία τις μέρες που το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή

«Η ανάπτυξή τους τσακίζει ό,τι άφησε όρθιο η κρίση τους!», σχολιάζει το ΠΑΜΕ για το περιεχόμενο του «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Καλεί εργαζόμενους και σωματεία σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια και κλιμάκωση με απεργία τις μέρες που το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει τα εξής:

«Ο "αναπτυξιακός" νόμος που έφερε η κυβέρνηση δίνει γην και ύδωρ στους "επενδυτές", με παράλληλο τσάκισμα στα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Είναι φανερή πλέον η επιχείρηση να μπει στο γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα, η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση των εργαζομένων.

Μετά από 10 χρόνια κρίσης και τριών μνημονίων, που σαν οδοστρωτήρας πέρασαν πάνω από τις ζωές μας και μας ανάγκασαν να πληρώσουμε την κρίση τους, έρχονται τώρα να μας χρεώσουν εκ νέου την ανάπτυξή τους.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Τον οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων. Για την όποια επέκτασή τους προστίθεται και ο όρος να υπάρχει "τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου".
  • Την ενίσχυση ξανά των ενώσεων προσώπων που η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής. Να θυμίσουμε ότι πάνω από 1.500 τέτοιες ενώσεις στήθηκαν από τους εργοδότες τα έτη 2012 - 2013 για να κατεβάσουν τους μισθούς στο ύψος του κατώτερου και τα 586 ευρώ.
  • Τοπικές κλαδικές συμβάσεις που θα υπερισχύουν έναντι κλαδικών συμβάσεων. Δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ήδη συμπιεσμένων άθλιων μισθών. Ο μέσος μισθός είχε επίσημα μειωθεί πάνω από 25%, τώρα θέλουν να τον πάνε ακόμα παρακάτω!
  • Κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ.
  • Συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα τη μη αναγνώριση των ενσήμων!
  • Υπονομεύει την πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης με το πλαφόν 12% που βάζει δήθεν για καταπολέμηση της μερικής απασχόλησης.
  • Ορίζει τον υπουργό Εργασίας ως "ανώτατο άρχοντα", για να παρεμβαίνει όποτε αυτός νομίζει στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Δηλαδή, ο Γ. Βρούτσης, ο γνωστός υπουργός Εργασίας με τις γνωστές αντεργατικές περγαμηνές από την προηγούμενη θητεία του, θα υπερβαίνει των καταστατικών των σωματείων, των συλλογικών αποφάσεών τους για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για απεργίες. Θα μας φακελώνει όπως νομίζει, θα δίνει τα στοιχεία των συνδικάτων όταν θέλει, θα απαγορεύει με εμπόδια τη συλλογική δράση και τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων, θα μετατρέπει εν ολίγοις τα καταστατικά των σωματείων σε "κουρελόχαρτα".
  • Θεσπίζει ηλεκτρονικό μητρώο και καθιερώνει ηλεκτρονική ψηφοφορία και με υπουργικές αποφάσεις θα καθορίζονται οι "λεπτομέρειες", που μόνο τέτοιες δεν είναι. Δηλαδή κάθε θέμα σχετικά με τη δημιουργία του Μητρώου και τι στοιχεία θα περιλαμβάνει, τη δημοσιότητα αυτών των στοιχείων, κάθε τεχνική λεπτομέρεια, πού θα χορηγούνται αυτές οι πληροφορίες, τους όρους προστασίας αυτών των ευαίσθητων δεδομένων.

Πήραν φόρα από τον απεργοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και το αντεργατικό του πλαίσιο και νομίζουν ότι θα σαρώσουν τα πάντα.

Τώρα να προχωρήσουν όλα τα σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα σε ενημερώσεις στους χώρους δουλειάς και γειτονιές.

Απαντάμε με μαζικό, ενωτικό, ταξικό συλλαλητήριο, την Τρίτη 17 Σεπτέμβρη, 7 μ.μ., στα Προπύλαια.

Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, σύγχρονα δικαιώματα! Κλιμακώνουμε με απεργία τις μέρες που θα έρθει στη Βουλή! Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, οργάνωση και αγώνας η απάντησή μας. Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα».

Πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη από τη Γραμματεία Αττικής

Με στόχο την οργάνωση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στην αντεργατική επίθεση, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Συνδικάτων και συνδικαλιστών, τη Δευτέρα 30/9, στις 6.30 μ.μ., στο θέατρο «Διάνα» (Ιπποκράτους 7, Αθήνα). Με ανακοίνωσή της απευθύνεται σε κάθε συνδικάτο, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή, καλώντας «όλοι μαζί να μην αφήσουμε την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους να βάλουν τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστικούς αγώνες στο γύψο».

Τις επόμενες μέρες έχουν επίσης προγραμματιστεί οι εξής πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των εργαζομένων και την προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης:

-- Το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα 16/9, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του.

-- Σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών οργανώνουν από κοινού συνδικαλιστικές οργανώσεις του Ηρακλείου, την Τετάρτη 18/9, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Το κάλεσμα απευθύνουν τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ.

-- Σε σύσκεψη προχωρούν την Τετάρτη 18/9, στις 10.30 π.μ., τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ για την προετοιμασία της απεργιακής απάντησης. Ζητούν επίσης την άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, για λήψη απεργιακής απόφασης.

Νέες απεργιακές αποφάσεις

Στο μεταξύ, στις δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν ήδη πάρει αποφάσεις για απεργία προστίθενται τα Σωματεία: Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω, Εργαζομένων Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, Εργαζομένων στους ΟΤΑ Αχαΐας «Η Ενότητα», Εργαζομένων ΟΤΑ Λήμνου, Εργαζομένων Δήμου Φυλής, Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Πετρούπολης, Οδηγών - Χειριστών Δήμου Πάτρας.

Μπαράζ προκλητικών προνομίων στους «επενδυτές»

Μπαράζ από νέους «μποναμάδες» στους επιχειρηματικούς ομίλους, με άξονα την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων, περιέχουν οι διατάξεις του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου, που θα βρίσκεται σε «διαδικασία διαβούλευσης» μέχρι τις 17 Σεπτέμβρη.

Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, μεταξύ άλλων, προβλέπουν:

-- Στρατηγικές επενδύσεις. Προβλέπεται πως «επιτρέπονται συγκεκριμένες και ειδικές παρεκκλίσεις από τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς δόμησης της περιοχής για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος». Μάλιστα, η αιτιολόγηση και τεκμηρίωση του αιτήματος γίνονται με «ευθύνη του φορέα της επένδυσης», δηλαδή από τον επενδυτή για να εγκριθεί στη συνέχεια από αρμόδιο δημόσιο φορέα.

-- Διπλασιάζεται ο συντελεστής δόμησης για «στρατηγικές επενδύσεις», που δείχνει να φωτογραφίζει και μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα. Το ίδιο ισχύει και για επιχειρήσεις που εγκαθίστανται σε επιχειρηματικά πάρκα.

-- Προβλέπεται «fast track» διαδικασία για την άρση αρχαιολογικών «εμποδίων», σε περιπτώσεις συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, η Αρχαιολογική Υπηρεσία «μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 60 ημερών» θα πρέπει να υποδείξει «τρόπους συνέχισης των εργασιών». Σε περίπτωση «καθυστέρησης» η αρμοδιότητα περιέρχεται στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, που έχει διορία 30 ημερών. Παραπέρα, σε περίπτωση νέας «καθυστέρησης» ο επενδυτής μπορεί να ζητήσει έως και αποζημίωση!

-- Καθιερώνεται «Επιχειρηματικό Πάρκο Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας», όπου μπορεί να εγκατασταθεί μια επιχείρηση μεγάλου μεγέθους, σε έκταση τουλάχιστον 150 στρεμμάτων για δραστηριότητες «υψηλής όχλησης» και 100 στρεμμάτων για «μέσης όχλησης».

Γενικότερα για τα επιχειρηματικά πάρκα προβλέπονται ευκολότερες διαδικασίες και κίνητρα για εγκατάσταση επιχειρήσεων, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα διαμεσολάβησης μεταξύ του φορέα διαχείρισης πάρκου και εγκατεστημένων επιχειρήσεων για την άμεση επίλυση διαφορών.

-- Βιομηχανικές δραστηριότητες. Η έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας ξεκινά με μια απλή «γνωστοποίηση» προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

-- Αρση επιχειρηματικών «εμποδίων» αναφορικά με τον χωροταξικό σχεδιασμό. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η κατάργηση της «απαρχαιωμένης κατηγορίας» «μεσαίας όχλησης», ιδίως για βιοτεχνικές και εμπορικές επενδύσεις.

-- Ανάθεση σε τρίτους (τράπεζες, ιδιωτικές επιχειρήσεις) της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων του «αναπτυξιακού» νόμου, όπως και του ελέγχου της υλοποίησης των επενδύσεων.

-- «Απλούστευση» των διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Μάλιστα, ο γενικός κανόνας είναι πρώτα να ξεκινούν τη λειτουργία τους οι επιχειρήσεις και να διενεργείται εκ των υστέρων ο έλεγχος των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

-- Κυρώσεις κατά δημοσίων υπαλλήλων και των προϊσταμένων της υπηρεσίας σε περίπτωση καθυστέρησης των διαδικασιών για τις επενδύσεις. Μάλιστα, η κατώτατη πειθαρχική ποινή που προβλέπεται είναι η προσωρινή παύση τριών μηνών.

-- Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης. Αφορά την πρόσβαση σε «γεωχωρικά δεδομένα» και ιδιαίτερα σε πληροφορίες όπως οι όροι δόμησης, χρήσεις γης, σχέδια πόλεων, ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές, δάση, ζώνες αιγιαλού, αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές «Natura» κ.ά., δηλαδή για χωροταξικά δεδομένα και πληροφορίες που είναι απαραίτητες για ενδιαφερόμενους «επενδυτές». Μάλιστα, οι φορείς του Δημοσίου, σε διάστημα 6 μηνών μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, υποχρεώνονται να παραχωρήσουν τα σχετικά στοιχεία της αρμοδιότητάς τους.

-- Προετοιμασία «εδάφους» για μεταβίβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε νέους... «σωτήρες» (η εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ έχει εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον, ενώ ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ μίλησε για δύο ενδιαφερόμενους), με το άρθρο 81, το οποίο προβλέπει ότι «το Δημόσιο, καθώς και νομικά πρόσωπα ελεγχόμενα άμεσα ή έμμεσα από αυτό, υποχρεούνται να παραχωρούν δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης επί της ζώνης ή τμημάτων της ζώνης αιγιαλού» μπροστά στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, σε «κάθε πρόσωπο» το οποίο «λειτουργεί επιχείρηση ναυπηγείου επί των γεωτεμαχίων που αποτελούν το όλο συγκρότημα των ναυπηγείων».

Αναφέρεται ακόμα ότι «σε περίπτωση που λειτουργεί επιχείρηση ναυπηγείου σε τμήμα μόνο της όλης έκτασης, η παραχώρηση θα γίνεται σε τμήμα της ζώνης του αιγιαλού που αναλογεί» στο τμήμα αυτό. Η διάταξη αυτή μαρτυράει ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μπορεί να πουληθούν τμηματικά σε διάφορους «σωτήρες» και όχι αποκλειστικά σε έναν. Ακόμα προβλέπεται ότι για την παραχώρηση αποκλειστικής χρήσης ο δικαιούχος θα καταβάλει αντάλλαγμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ