ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
«Εικονική πραγματικότητα» για την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική στην Υγεία

Eurokinissi

Να εξωραΐσει την άθλια πραγματικότητα που βιώνει ο λαός στην Υγεία από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία συνεχίζει την ίδια ταξική πολιτική με τους προκατόχους της, επιχείρησε για πολλοστή φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αυτήν την φορά από τη Βουδαπέστη και την παρουσία του στη σύνοδο του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η προπαγανδιστική αυτή προσπάθεια αποτυπώθηκε τόσο στην ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη σύνοδο του ΠΟΥ, όσο και στην κυβερνητική ανακοίνωση για τη συνάντησή του με τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού.

Μέσα σε ένα ανέξοδο ευχολόγιο περί «στήριξης των αδυνάτων και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων», από το οποίο φυσικά δεν έλειψαν οι επικλήσεις στις περιβόητες... «ιδρυτικές αρχές της ΕΕ», ο Αλ. Τσίπρας στις παρεμβάσεις του ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • «Ο τομέας της Υγείας αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση (...) στηρίξαμε και σταθεροποιήσαμε το Δημόσιο Σύστημα Υγειονομικής Περίθαλψης. Αυξήσαμε το ποσοστό της δημόσιας δαπάνης για την Υγεία».

Στην πραγματικότητα, η «σταθεροποίηση» για την οποία μιλά η κυβέρνηση μεταφράζεται σε παγίωση των πετσοκομμένων κρατικών προϋπολογισμών για την Υγεία, μειωμένες παροχές και επιπλέον πληρωμές για εργαζόμενους και συνταξιούχους. Η χρηματοδότηση των κρατικών νοσοκομείων, για παράδειγμα, παρέμεινε για το 2017 στα 1,3 δισ. ευρώ, όταν μόνο το 2015 κατακρεουργήθηκε κατά 22,8%...

  • «Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, καταφέραμε με σκληρή δουλειά να υλοποιήσουμε την καθολική και ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα Υγείας».

Πρόκειται για ωμή εξαπάτηση του λαού, καθώς η κυβέρνηση δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ παραπάνω από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων, αντίθετα μετακύλησε την ευθύνη στα υποχρηματοδοτούμενα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, η πλειοψηφία των ανασφάλιστων καλείται τελικά, όπως και οι ασφαλισμένοι, να πληρώνουν είτε συμμετοχές είτε εξολοκλήρου πληρωμές για φάρμακα, εξετάσεις κ.ά. στις δημόσιες μονάδες Υγείας, καθώς και όλο το ποσό για τις υπηρεσίες που θα χρειαστούν από τον ιδιωτικό τομέα όπου αναγκάζονται να καταφύγουν λόγω της άσχημης κατάστασης στις δημόσιες μονάδες. Πρόκειται για την υλοποίηση της ευρωενωσιακής κατεύθυνσης για «αντιμετώπιση» του μεγάλου αριθμού ανασφάλιστων που δημιουργεί η πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου, χωρίς όμως να επιβαρύνονται ο προϋπολογισμός και οι δημοσιονομικοί στόχοι του αστικού κράτους.

  • «Διασφαλίσαμε την αξιοπρεπή υγειονομική φροντίδα των προσφύγων και μεταναστών».

Η... «διασφάλιση» είναι ότι οι ποικίλες, οξυμένες και διαρκείς ανάγκες προσφύγων και μεταναστών «καλύπτονται» όπως - όπως, με «μπαλώματα» που έχουν ημερομηνία λήξης και εξαθλιωμένους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικά, το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό που προσλήφθηκε μέσω προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης (AMIF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εργάζεται με 6μηνες συμβάσεις, δεν δικαιούται επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα, άδεια και επίδομα αδείας, εργάζεται χωρίς πρόσθετη αμοιβή για Κυριακές και αργίες...

  • «Προσθέσαμε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

Αυτό που διαφημίζει η κυβέρνηση είναι μία ακόμα αντιλαϊκή «μεταρρύθμιση» πλήρως προσαρμοσμένη στις ανάγκες της αγοράς, στην πολιτική παραπέρα εμπορευματοποίησης της Υγείας, διεύρυνσης των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με θνησιγενή «έργα» και υπηρεσίες, νέες περικοπές σε κρατικές δαπάνες και παροχές: Κατακερματισμένες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), χαμηλών προδιαγραφών, θα «καλύπτουν» στοιχειωδώς μόλις το 30% του συνολικού πληθυσμού, θα χρηματοδοτηθούν κατά κύριο λόγο από ευρωενωσιακούς πόρους οι οποίοι λήγουν σε τέσσερα χρόνια, ενώ μετά η δαπάνη θα μεταφερθεί στο λαό με άμεσο (απευθείας πληρωμές) ή έμμεσο τρόπο (φορολογία, αντί για αύξηση της κρατικής δαπάνης).

  • «Διευκολύναμε την πρόσβαση των ασθενών σε απαραίτητα καινοτόμα φάρμακα».

Η πραγματικότητα είναι ότι, με τα μέτρα όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, οι ασθενείς πληρώνουν πολύ πιο αυξημένες συμμετοχές. Επιπλέον, οι πετσοκομμένοι κλειστοί προϋπολογισμοί για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη είναι ήδη καθορισμένοι, κάτι που σημαίνει ότι για κάθε καινούριο φάρμακο που θα εισάγεται στη λεγόμενη «θετική λίστα» (για να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ), θα πρέπει να αφαιρούνται φάρμακα ίσης αξίας από τα αποζημιούμενα, τα οποία θα τα πληρώνουν εξολοκλήρου οι ασθενείς, για να μην αυξάνεται η κρατική δαπάνη.

Από τις παρεμβάσεις του Αλ. Τσίπρα, τέλος, δεν έλειψαν και οι γνωστές αναφορές περί «διαφάνειας» και «αντιμετώπισης των φαινομένων διαφθοράς στο δημόσιο σύστημα Υγείας», όταν τα φαινόμενα αυτά στην πραγματικότητα ανθούν πάνω στο έδαφος της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της κερδοφόρας δραστηριοποίησης μονοπωλιακών ομίλων σε αυτήν, στο έδαφος δηλαδή της πολιτικής που υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση.

ΑΡΘΡΟ
Οι «καλοί» και οι «κακοί» καπιταλιστές

Αν κάτι επιβεβαιώνεται και από το νέο επεισόδιο στην υπόθεση της «Eldorado» και έχει ιδιαίτερη αξία σήμερα, που κυβέρνηση και αστικά επιτελεία προσπαθούν να καλλιεργήσουν στο λαό ψεύτικες προσδοκίες για την καπιταλιστική ανάκαμψη, είναι ότι το κυνήγι του κέρδους ποτέ και πουθενά δεν μπορεί να διασφαλίσει μόνιμα τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους.

Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή απ' όσα ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, που αξιοποιώντας και την υπόθεση αυτή, με τους γνωστούς «φραμπαλάδες» περί «κυβέρνησης που δεν υποκύπτει σε αποικιοκρατικούς εκβιασμούς» κ.λπ., επιχειρεί να παρουσιάσει στα μάτια των εργαζομένων μια καθαγιασμένη όσο και ψεύτικη εικόνα, της «καλής» καπιταλιστικής κερδοφορίας και των «καλών» επενδύσεων, για τις οποίες οι εργαζόμενοι αξίζει τάχα να κάνουν κάθε θυσία, στον αντίποδα της «κρατικοδίαιτης» επιχειρηματικότητας και των «αρπαχτών».

Πρόκειται για μια κυριολεκτικά άθλια προσπάθεια, μέρος του συνολικότερου αφηγήματος της «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης που κατά την κυβέρνηση τάχα θα ωφελήσει και το κεφάλαιο και τους εργαζόμενους, σε αντίθεση με την πραγματικότητα που δείχνει ότι η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και η προσέλκυση «επενδύσεων» δεν μπορεί παρά να βασίζονται στο τσάκισμα των δικαιωμάτων του και στα ατελείωτα «μνημόνια», ότι οι στόχοι των καπιταλιστών δεν μπορεί παρά να έχουν ως θύματα τους ίδιους τους εργαζόμενους, με τη μία ή την άλλη μορφή.

Στην προσπάθεια αυτή, η χτεσινή «Αυγή» έφτασε να μιλάει για καπιταλιστικές επιχειρήσεις - «κανονικές εταιρείες (που) κάνουν πραγματικές επενδύσεις και όλες οι άλλες αποκαλούν "επένδυση" μόνο ό,τι τις συμφέρει, προσβλέποντας στο εύλογο κέρδος, δηλαδή κάνουν "αρπαχτές"» (!), λες και υπάρχουν καπιταλιστικές επιχειρήσεις που «επενδύουν» με άλλα κριτήρια πέρα από το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους!

'Η ακόμα, λες και οι εταιρείες που «σέβονται τους νόμους του κράτους» και «τιμούν τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει» δεν εκμεταλλεύονται επίσης άγρια τους εργαζόμενούς τους, αξιοποιώντας ακριβώς όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που βάζουν στη διάθεσή τους η μία πίσω από την άλλη οι αστικές κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή, μαζί φυσικά και με τα κάθε είδους άλλα προνόμια, το «ζεστό» χρήμα, τις κάθε λογής φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές, το «ευέλικτο» πλαίσιο και την «άρση των εμποδίων» που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων που τους εξασφαλίζει «επισήμως» το αστικό κράτος. Το «δούλεμα» δεν έχει τέλος...

Παρά τους «υψηλούς τόνους», η κριτική των άλλων αστικών κομμάτων με αφορμή την υπόθεση, στην ουσία λέει σε εργαζόμενους και ανέργους το ίδιο «αφήγημα», ότι δηλαδή πρέπει να κάνουν κάθε θυσία στο όνομα της προσέλκυσης των καπιταλιστών - «επενδυτών», καλώντας τους με τη σειρά τους να περιορίσουν τη ζωή και τις ανάγκες τους στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας.

Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, αλλά και συνολικά οι κάτοικοι της περιοχής, δεν πρέπει να δεχτούν να γίνουν το «μπαλάκι» των αντιπαραθέσεων στα παζάρια της κυβέρνησης με την πολυεθνική, στις επιχειρηματικές κόντρες στην περιοχή και γύρω από την εκμετάλλευση ενός πολύτιμου ορυκτού όπως είναι ο χρυσός, στον καβγά για το ποιο κόμμα της αστικής διαχείρισης είναι «καταλληλότερο» να προωθήσει συνολικά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Ο αγώνας για την προστασία των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, για την προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει να στοχεύει και στην ίδια την «καρδιά» του προβλήματος, την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία. Η κοινωνικοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, στο πλαίσιο μιας άλλης οργάνωσης της παραγωγής, της εργατικής εξουσίας και οικονομίας, αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την αξιοποίησή του με κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων.


Τ.

Χτες με Ορμπαν, αύριο με Τζεντιλόνι

Με τον Ούγγρο ομόλογό του Β. Ορμπαν συναντήθηκε χτες ο Αλ. Τσίπρας στη Βουδαπέστη, όπου συμμετείχε στις εργασίες της 67ης Συνόδου του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, συζήτησαν για ευρωπαϊκά θέματα και ειδικότερα για το διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και «τη σημασία της ευρωπαϊκής τους προοπτικής» (Σύγκλιση Συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων), τις σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα. Παράλληλα συμφωνήθηκε η καθιέρωση διαλόγου των βαλκανικών χωρών της ΕΕ με τις λεγόμενες χώρες του Βίσεγκραντ.

Στο μεταξύ, αύριο Πέμπτη, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Π. Τζεντιλόνι, που επισκέπτεται την Ελλάδα για τη διεξαγωγή του πρώτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας στην Κέρκυρα. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι αγωγοί φυσικού αερίου, αλλά και οι έρευνες υδρογονανθράκων, παρουσία εκπροσώπων μεγάλων ιταλικών ενεργειακών εταιρειών.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Αύριο η κινητοποίηση με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού

Με κινητοποίηση - «μπλόκο» στην αντιλαϊκή πολιτική απαντούν σωματεία και φορείς της Κέρκυρας στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο νησί, για συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Π. Τζεντιλόνι, στο πλαίσιο του 1ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας. Η κινητοποίηση θα γίνει αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Σαρόκο. Αποφάσεις συμμετοχής έχουν λάβει τα Σωματεία Οικοδόμων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Κέρκυρας.

«Οι εργαζόμενοι και στο νησί μας γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτή η ανάπτυξη και ποιον ωφελεί!», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων. «Τη γνωρίζουμε μέσα από τη συνολικότερη αύξηση της εκμετάλλευσης όλων των εργαζομένων, καθώς η εκμετάλλευση αυτή, το τσάκισμα κάθε εργατικού - λαϊκού δικαιώματος, αποτελεί προϋπόθεση για την αύξηση της κερδοφορίας τους, για την ανάπτυξή τους!», προσθέτει και απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση.

Αγωνιστική «υποδοχή» και στην Κρήτη

Αντίστοιχη αγωνιστική «υποδοχή» ετοιμάζει και η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, με το συλλαλητήριο που διοργανώνει την Πέμπτη 21/9 στη φιέστα του «αναπτυξιακού συνεδρίου» που οργανώνει η κυβέρνηση στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ηδη συνδικάτα και μαζικοί φορείς παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση. Σήμερα Τρίτη, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου θα παραχωρήσει σχετική συνέντευξη Τύπου στη 1 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, ενώ η συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων στο συλλαλητήριο θα συζητηθεί στη σημερινή σύσκεψη της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ