ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΣΟ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Καθήκον των συνδικάτων να ορθώσουν τείχος αλληλεγγύης κόντρα στον ιμπεριαλισμό

Στο βήμα της Διεθνούς Συνάντησης αλληλεγγύης στους εργάτες της Συρίας ο γγ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Μαυρίκος
Στο βήμα της Διεθνούς Συνάντησης αλληλεγγύης στους εργάτες της Συρίας ο γγ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Μαυρίκος
Την αλληλεγγύη των ταξικών συνδικάτων της Ελλάδας στους εργαζόμενους και το λαό της Συρίας εξέφρασε η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ που βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στη Συρία. Την Κυριακή, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τη Συνομοσπονδία Εργαζομένων Συρίας και το Εργατικό Κέντρο Δαμασκού. Τη Δευτέρα και την Τρίτη, συμμετείχε στη Διεθνή Συνάντηση Αλληλεγγύης με τους εργαζόμενους και το λαό της Συρίας, που διοργάνωσαν στη Δαμασκό η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Συρίας και η Ενωση Αραβικών Συνδικάτων.

Τη σταθερή στάση της ΠΣΟ στο πλευρό του λαού της Συρίας υπενθύμισε ο Γιώργος Μαυρίκος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, μιλώντας στη συνάντηση. Συνόψισε μια σειρά πρωτοβουλίες και δραστηριότητες μέσα από τις οποίες οι δυνάμεις της ΠΣΟ εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στο λαό και τους εργαζόμενους, που τα τελευταία έξι χρόνια βρίσκονται στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού. Ξεκαθάρισε πως το συνδικαλιστικό κίνημα που έχει ταξική γραμμή πάλης θα συνεχίσει να δρα στην ίδια κατεύθυνση, υπερασπιζόμενο το δικαίωμα του συριακού και κάθε άλλου λαού να αποφασίζει για το παρόν και το μέλλον του.

Την αλληλεγγύη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της Ελλάδας στο λαό της Συρίας μετέφερε εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Πέρρος. «Χαιρετίζουμε τα αδέρφια μας της Συνομοσπονδίας της Συρίας και τους εργαζόμενους που αντιστέκονται στην τρομοκρατία των ιμπεριαλιστών», σημείωσε. Υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου γίνονται μάρτυρες της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας που αιματοκυλά τη Συρία, αλλά και της εξάπλωσης των πολεμικών εστιών σε όλο και περισσότερες περιοχές, στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη, την Κορέα, ακόμη και τη Βενεζουέλα. Επισήμανε πως η ΕΕ ενισχύει τη στρατιωτικοποίησή της, την ίδια στιγμή τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων. «Ιμπεριαλιστικός πόλεμος και αντεργατικές πολιτικές είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος», ξεκαθάρισε.

Στο φόντο αυτό, αναφέρθηκε στη δράση των ταξικών συνδικάτων της Ελλάδας, των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και ιδιαίτερα στο διήμερο αντιιμπεριαλιστικής δράσης που οργανώθηκε τον περασμένο Ιούνη, με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της GFTU Συρίας, και κατέληξε σε πρόγραμμα νέων πρωτοβουλιών.

«Είναι καθήκον των συνδικάτων του κόσμου να ορθώσουν ανάστημα ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Να καταγγείλουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και να οργανώσουν την αντίσταση των εργαζομένων σε αυτόν. Τώρα να δυναμώσουμε τον αγώνα για το δικαίωμα των λαών να χτίσουν το μέλλον τους χωρίς επεμβάσεις και ιμπεριαλιστικούς πολέμους», είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Πέρρος και κάλεσε σε δυνάμωμα της αλληλεγγύης και του διεθνισμού «για τη νίκη των εργαζομένων του κόσμου ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την εκμετάλλευση».

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
«Το 85% του εδάφους» ελέγχεται, λένε οι Ρώσοι

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ο Ρώσος στρατηγός Αλεξάντερ Λάπιν ανακοίνωσε πως πλέον ο συριακός στρατός ελέγχει το 85% του συριακού εδάφους και εξήρε ως σημαντική επιτυχία την άρση της πολιορκίας στη μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Συρίας, Ντέιρ Εζόρ, τονίζοντας πως οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού, με την αεροπορική κάλυψη ρωσικών αεροσκαφών, συνεχίζονται για την ανακατάληψη και της ομώνυμης επαρχίας, που αποτελεί το τελευταίο μεγάλο «οχυρό» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία. Η συμμετοχή της Ρωσίας στην επέμβαση στη Συρία, για τα δικά της συμφέροντα, έχει αλλάξει τα δεδομένα στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με την κόντρα για την «επόμενη μέρα» να ακολουθεί.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες με τη Ρωσία και το Ιράν για τη Συρία και πως «συνεχίζεται η διαδικασία για τη συριακή επαρχία Ιντλίμπ» (που αναμένεται να είναι μία από τις «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων»). Προέβλεψε επίσης πως μετά τη Σύνοδο αξιωματούχων για τη Συρία στην Αστάνα του Καζακστάν, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, «θα ακολουθήσουν υγιείς συνομιλίες».

Ρωσικά ΜΜΕ, πάντως, αναφερόμενα στην ατζέντα των διαβουλεύσεων για τη Συρία στην Αστάνα, ανέφεραν πως στο νέο γύρο συνομιλιών θα εγκριθεί σειρά εγγράφων για τις «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων», θα συνεχιστούν οι συζητήσεις «για τον έλεγχο των δυνάμεων στο Ιντλίμπ» και θα υιοθετηθεί κοινή διακήρυξη κατά της υποβάθμισης των ιστορικών μνημείων στη Συρία, που ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Αυτά ενώ η τελευταία έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διαπιστώνει πως το 77% των προσφυγόπουλων ηλικίας 14 ως 24 ετών έχουν πέσει θύματα κάποιας μορφής βίας ή εκμετάλλευσης και πως τουλάχιστον 3.500.000 παιδιά και έφηβοι έως 16 ετών, που έχουν φύγει από τις πατρίδες τους ως πρόσφυγες, δεν πήγαν καθόλου πέρυσι στο σχολείο.

Απόφαση της ιρακινής Βουλής κατά του δημοψηφίσματος

Στη Βαγδάτη, έντονες αντιδράσεις προκαλεί το προγραμματισμένο για τις 25 Σεπτέμβρη δημοψήφισμα του αυτόνομου Κουρδιστάν για ανεξαρτησία. Χτες, το ιρακινό κοινοβούλιο το καταδίκασε ως αντισυνταγματικό, «που απειλεί την ενότητα της χώρας». Η απόφαση πάρθηκε μετά την αποχώρηση όλων των Κούρδων βουλευτών.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εγκριση νομοσχεδίου για το Βrexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ενέκρινε χτες ξημερώματα, με 326 ψήφους υπέρ έναντι 290 κατά, η Βουλή των Κοινοτήτων κατ' άρθρο το νομοσχέδιο για τη διακοπή των πολιτικών, οικονομικών και νομικών σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, προωθώντας τη συνέχιση της διαδικασίας με τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολό του. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν, μετά από μία οκτάωρη θυελλώδη συζήτηση, οι βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και ενάντια τάχθηκαν κυρίως οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων ενέκριναν επίσης σε ψηφοφορία (318-310) το χρονοδιάγραμμα οκτώ ημερών, που όρισε η κυβέρνηση ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η πρωθυπουργός χαιρέτισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, λέγοντας ότι θα βοηθήσει ώστε να προχωρήσουν «οι διαπραγματεύσεις με στέρεες βάσεις».

Αυξήσεις σε μισθούς αστυνομικών

Εξαίρεση στην επταετή δημοσιονομική πολιτική για παροχή μισθολογικών αυξήσεων σε δημόσιους και κρατικούς υπαλλήλους έως 1% αποφάσισε να κάνει χτες η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Μέι. Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να χορηγηθούν για το διάστημα 2017-'18 αυξήσεις 2% στους αστυνομικούς υπαλλήλους και 1,7% στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Η εξέλιξη προκάλεσε την αντίδραση συνδικάτων εργαζομένων που δουλεύουν στο δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας και διεκδικούν μεγαλύτερες αυξήσεις στους μισθούς τους από τα ψίχουλα που τους δίνονται, με αφορμή την έναρξη της καπιταλιστικής κρίσης το 2008.

Το ίδιο 24ωρο, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε νέα αύξηση του πληθωρισμού, που έφτασε τον Αύγουστο στο 2,9% από 2,6% που ήταν τον Ιούλη, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών σε καύσιμα και είδη ρουχισμού.

ΗΠΑ
Πιο επιθετική τακτική απέναντι στο Ιράν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στη «σκλήρυνση» της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι του Ιράν με πρόσχημα τον περιορισμό του ιρανικού πυραυλικού προγράμματος προσανατολίζεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με βάση προτάσεις που του υπέβαλαν, την περασμένη Παρασκευή στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην Ουάσιγκτον, αρμόδιοι υπουργοί μεταξύ των οποίων ο υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, ο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας ε.α. στρατηγός Χέμπερτ Μακμάστερ.

Πληροφορίες από το Λευκό Οίκο ανέφεραν πως ο Πρόεδρος Τραμπ θα συμπεριλάβει «δράσεις» για την αντιμετώπιση της κατασκοπείας στο διαδίκτυο, μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, ενώ στο «μικροσκόπιο» βάζει και τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Προβλέπεται επίσης η υιοθέτηση «πιο επιθετικής» στάσης του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου, απ' όπου και διακινείται το 35% των ποσοτήτων πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης.

ΠΩΛΗΣΗ ΡΩΣΙΚΩΝ «S-400» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο Ερντογάν λέει ότι δόθηκε και προκαταβολή

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την «αποφασιστικότητα» με την οποία τόσο ο ίδιος όσο και ο Ρώσος ομόλογός του αντιμετωπίζουν τα σχέδια πώλησης ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων «S-400» στην Τουρκία μνημόνευσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «έχει πληρωθεί και προκαταβολή». Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», ο Ερντογάν διέψευσε δημοσιεύματα δυτικών ΜΜΕ περί «ενδοιασμών» της Αγκυρας να κλείσει τη συμφωνία επειδή τα ρωσικά συστήματα δεν θα είναι συμβατά με αυτά του ΝΑΤΟ και είπε: «Εμείς είμαστε που θα πάρουμε αποφάσεις που αφορούν την ανεξαρτησία μας. Είμαστε υπεύθυνοι για τη λήψη μέτρων ασφαλείας για την άμυνα της χώρας μας».

Ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου για ζητήματα στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας Βλαντιμίρ Κόζιν, επιβεβαίωσε επίσης τη συμφωνία και εξέφρασε κατανόηση για «την αντίδραση μερικών δυτικών χωρών». Είπε ακόμα ότι τους «S-400» θέλουν να αποκτήσουν και άλλες χώρες, από τη Νοτιοανατολική Ασία, τη Μέση Ανατολή και αλλού.

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
«Προθυμία για διάλογο»

ΓΕΝΕΥΗ.--

Συνέχεια στην ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα ανάμεσα στο Κατάρ και άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία, έδωσε χτες ο Καταριανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, καθώς μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη κατήγγειλε τις χώρες της περιοχής πως «επιχειρούν να υποβαθμίσουν την ανεξαρτησία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Κατήγγειλε το εμπάργκο που έχουν επιβάλει στο Κατάρ ως «παράνομη πολιορκία που παραβιάζει σαφώς διεθνείς νόμους», αναφερόμενος στις εμπορικές και άλλες κυρώσεις που έχουν επιβάλει από τις αρχές Ιούνη Σ. Αραβία, Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με πρόσχημα την υποστήριξη του Κατάρ σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» (όπως κάνουν και οι ίδιες). Πάντως, σε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Καταριανό εμίρη Ταμίμ αλ Θάνι και τον Σαουδάραβα υπουργό Αμυνας και διάδοχο στο θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, αλλά και σε προχτεσινή δήλωση του Καταριανού εμίρη, εκφράστηκε προθυμία για επίλυση της κρίσης «μέσω διαλόγου» και με «βάση το διεθνές δίκαιο».

Χτες το μεσημέρι, ο Καταριανός υπουργός Εξωτερικών μετέβη στην Αγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και στη συνέχεια με τον Τούρκο Πρόεδρο, χωρίς να γίνουν δηλώσεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ