ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα στη λειτουργία των παιδικών σταθμών

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ με αφορμή τα αδιέξοδα στη λειτουργία των παιδικών σταθμών, που ήδη η λειτουργία τους έχει μπει στη δεύτερη βδομάδα. Στην Ερώτηση, που απευθύνεται στο υπουργείο Εσωτερικών, αναφέρεται:

«Αλλη μια χρονιά ξεκινά με χιλιάδες παιδιά να μη γίνονται δεκτά σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς, καθώς υπολείπονται κατά πολύ από τις ανάγκες που υπάρχουν. Στα βρεφικά τμήματα η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική, καθώς ο αριθμός των τμημάτων που φιλοξενούν αυτές τις ηλικίες είναι "σταγόνα στον ωκεανό" των ελλείψεων και κατά κύριο λόγο οι δήμοι είναι που τα διαθέτουν, αφού για τους ιδιώτες είναι κόστος. Οι εργαζόμενοι, όλων των ειδικοτήτων, που στελεχώνουν τις εν λόγω δομές, στην πλειοψηφία τους παραμένουν όμηροι των συμβάσεων και ένα μέρος τους καλύπτεται με τα 8μηνα του ΟΑΕΔ που αποχωρούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Πολλοί από τους "τυχερούς" γονείς που θα εγγράψουν το παιδί τους σε κάποια δομή θα καλεστούν να πληρώσουν και τροφεία, την ώρα που το οικογενειακό εισόδημα βυθίζεται και είναι δυσεύρετο.

Για το τρέχον έτος απορρίφθηκαν από το πρόγραμμα ΕΕΤΑΑ παραπάνω από 55.000 παιδιά και χιλιάδες είναι και φέτος τα "τυχερά" παιδιά του vοucher που ποτέ δεν βρήκαν θέση σε παιδικό σταθμό. Ακόμη περισσότερα τα νεαρά νοικοκυριά που δεν "πληρούν" τις προϋποθέσεις να κάνουν αίτηση ή να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Είναι πρόκληση σε αυτές τις συνθήκες οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για δέσμη "αντίμετρων" με την ίδρυση δήθεν 1.800 νέων παιδικών σταθμών που θα καλύψουν μέχρι το 2021 επιπλέον 45.000 παιδιά! Εάν και όποτε αυτές οι υποσχέσεις υλοποιηθούν, θα αφορούν και πάλι σε ένα μικρό ποσοστό των παιδιών και σε δομές ευκαιριακές που θα λειτουργήσουν από τις περίφημες ΚΟΙΝΣΕΠ και τους ιδιώτες.

Η φοίτηση των παιδιών στις δομές των παιδικών σταθμών δεν είναι απλά μια ανάγκη των γονέων για να βρουν εργασία, ή να συνεχίσουν αυτήν που μπορεί να έχουν. Είναι βασική ανάγκη και δικαίωμα του παιδιού, προκειμένου να κοινωνικοποιηθεί, να αναπτυχθεί ολόπλευρα. Ως τέτοιο δικαίωμα και ανάγκη χρειάζεται να προσφέρεται, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, σε σύγχρονες και ασφαλείς δομές, με ολοκληρωμένο παιδαγωγικό πρόγραμμα και για όλα τα παιδιά.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να εξασφαλιστεί άμεσα η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για τη διεύρυνση και στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό του δικτύου των παιδικών σταθμών στους δήμους, προκειμένου να καλυφτούν στοιχειωδώς οι διαπιστωμένες ανάγκες σήμερα.
  • Υπάρχει σχεδιασμός και πρόθεση να χρηματοδοτηθεί, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μια γενναία αύξηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ένα συνεκτικό δίκτυο σύγχρονων δημόσιων κτιριακών υποδομών σε όλους τους δήμους της χώρας και κατά προτεραιότητα στα μεγάλα αστικά κέντρα, ώστε σε ένα βραχυπρόθεσμο επίπεδο να καλυφτούν με σταθερές δημόσιες δομές οι ζωτικές ανάγκες φροντίδας και αγωγής του παιδιού.
  • Θα μονιμοποιηθούν επιτέλους και πότε οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις αντίστοιχες δομές».

Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Μωραΐτης, Κώστας Στεργίου, Μανώλης Συντυχάκης, Σταύρος Τάσσος.


Μεγάλες καταστροφές από την πυρκαγιά στην Αχαΐα

Δύσκολες ώρες πέρασαν οι κάτοικοι των χωριών Αρλα, Τζάιλο, Πετροχώρι και Ελαιοχώρι στην Αχαΐα, καθώς το βράδυ της Δευτέρας οι φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει νωρίτερα, έφτασαν έξω από τις αυλές των σπιτιών τους. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έχουν καταστραφεί ελιές, αμπέλια, σταφίδες, μελίσσια, αγροικίες, ποιμνιοστάσια, ενώ σε μερικές περιπτώσεις και ζώα. Κάηκαν δε 2.000 στρέμματα δάσους. Χτες το πρωί, οι άνεμοι άλλαζαν κατευθύνσεις δυσκολεύοντας το έργο της κατάσβεσης, προκαλώντας αναζωπυρώσεις. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε να κηρυχτεί η περιοχή ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Χρ. Νικολάου. Από τις 6.00 το πρωί προχτές έως τις 6.00 το πρωί χτες εκδηλώθηκαν 75 αγροτοδασικές πυρκαγιές.Η φωτιά που καίει από το απόγευμα της Δευτέρας αγροτοδασική έκταση στη Δυτική Αχαΐα ήταν χτες το πρωί σε εξέλιξη. Στο σημείο επιχειρούσαν 86 πυροσβέστες με 43 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, τρία αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνέδραμαν υδροφόρες και μηχανήματα της Περιφέρειας και των δήμων. Το πύρινο μέτωπο απείλησε το χωριό Αρλα, αναγκάζοντας πολλούς κατοίκους να το εγκαταλείψουν, κινούμενο προς τα Ζησιμαίικα. Λίγο μετά τις 9 προχτές το βράδυ, ηλικιωμένοι κάτοικοι της Αρλας και παιδιά μεταφέρθηκαν στα Ζησιμαίικα με λεωφορείο, ενώ ένα άτομο με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο. Η αλλαγή της φοράς του ανέμου έσωσε τα πρώτα σπίτια της Αρλας από τη φωτιά. Οσοι από τους κατοίκους παρέμειναν στο χωριό, συγκεντρώθηκαν στον κεντρικό δρόμο, ενώ ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδιναν μάχη για να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τις κατοικίες. Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι που γιγάντωναν τις φλόγες. Ανάλογη κατάσταση επικράτησε στο Ελαιοχώρι και στο Πετροχώρι. Ηλικιωμένοι και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και μεταφέρθηκαν σε γειτονικές περιοχές. Η φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε αγροτοδασική έκταση κοντά στο Σαντομέρι. Οι φλόγες απείλησαν τις κοινότητες Αρλα, Ελαιοχώρι, Πετροχώρι και Πλανητερέικα, καθώς και το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας Μαρίτσης. Στην περιοχή βρίσκονταν αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αποκλείσει τους δρόμους, ώστε να μην προκαλούνται προβλήματα στην κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων, αλλά και των υδροφόρων. Το μεσημέρι η φωτιά είχε οριοθετηθεί περιμετρικά, με πολλές εστίες να καίνε.

Σε εξέλιξη ήταν χτες το πρωί και η φωτιά στον Βουτσαρά Μεγαλόπολης, χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές. Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετείχαν 50 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρο τμήμα, τέσσερα αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο. Πυρκαγιά έκαιγε και σε δασική έκταση στο Κακαλέτρι Μεσσηνίας. Επιχειρούσαν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα και τέσσερα αεροσκάφη.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν προχτές και χτες στην περιοχή Κοκκινιά του δήμου Τροιζηνίας - Μεθάνων στο νομό Αργολίδας, στην περιοχή Σκουροχώρι Ηλείας, στην περιοχή Σκουτετσιάδα Αγρινίου, στην περιοχή Αρετή στην Ανδραβίδα Ηλείας και στην Ανδραβίδα Ηλείας.


Εκρηκτική η κατάσταση στον καταυλισμό προσφύγων στη Λέσβο

Εκρηκτική είναι, πλέον, η κατάσταση στη Λέσβο, αφού ο αριθμός των εγκλωβισμένων μεταναστών στο νησί ήταν χτες, σύμφωνα με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων του υπουργείου Εσωτερικών, 5.954. Από αυτούς, οι 4.426 μένουν στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, που έχει χωρητικότητα μόλις για 2.330 άτομα. Ετσι, στον καταυλισμό επανέρχονται σκηνές ή και υπνόσακοι, όταν στις αρχές του καλοκαιριού όσοι μένουν σε αυτό διαβιούσαν σε κοντέινερς. Στο μεταξύ, περίπου 200 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στη Λέσβο από τη Δευτέρα το πρωί έως και την Τρίτη.

Εξάλλου, περισσότερα από τα τρία τέταρτα των εφήβων και των νέων που επιχειρούν να μεταναστεύσουν στην ΕΕ διαπλέοντας τη Μεσόγειο, πέφτουν θύματα κακοποίησης στη διάρκεια του επικίνδυνου ταξιδιού τους, αναφέρουν υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών σε έκθεσή τους που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά UNICEF και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) αναφέρουν ότι οι νεαροί πρόσφυγες από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν θύματα κακοποίησης για ρατσιστικούς λόγους. Οι οργανώσεις του ΟΗΕ συνομίλησαν με 22.000 μετανάστες και πρόσφυγες, περιλαμβανομένων 11.000 ανήλικων και νεαρών. Σύμφωνα με την έκθεση, το 77% των ανήλικων και των νεαρών που επιχειρούν να περάσουν στην ΕΕ διαπλέοντας τη Μεσόγειο, έχουν βιώσει «άμεσα εμπειρίες κακοποίησης, εκμετάλλευσης και πρακτικές που ενδεχομένως να συνιστούν διακίνηση ανθρώπων». Η κυριότερη μεταναστευτική οδός από τη Λιβύη είναι επικίνδυνη λόγω της ανομίας, της εγκληματικότητας και της παρουσίας ένοπλων ομάδων, αναφέρεται. Οι νεαροί μετανάστες πληρώνουν από 800 έως 4.000 ευρώ για το ταξίδι αυτό και φτάνουν στην ΕΕ χωρίς χρήματα, αντιμέτωποι με νέους κινδύνους.

Επίσης, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε χτες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες ηλικίας 5 έως 17 χρόνων δεν είχαν την ευκαιρία να πάνε στο σχολείο το περασμένο ακαδημαϊκό έτος.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι στα παιδιά αυτά περιλαμβάνονται περίπου 1,5 εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες που δεν μπόρεσαν να πάνε στο δημοτικό, ενώ 2 εκατομμύρια έφηβοι πρόσφυγες δεν παρακολούθησαν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ