ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συγκέντρωση καταδίκης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής

Την ερχόμενη Δευτέρα, στις 6 μ.μ., στο Κερατσίνι, στα τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Από αντίστοιχη συγκέντρωση σωματείων του Πειραιά στο Κερατσίνι
Από αντίστοιχη συγκέντρωση σωματείων του Πειραιά στο Κερατσίνι
Συγκέντρωση τη Δευτέρα 18/9, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ζαρντέν, στο Κερατσίνι, διοργανώνουν σωματεία του Πειραιά, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τάγμα εφόδου της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Λίγες μέρες πριν τη δολοφονία του Π. Φύσσα, κομμουνιστές συνδικαλιστές από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη είχαν επίσης δεχτεί επίθεση από τα φασιστοειδή στο Πέραμα.

«Τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή, παλεύουμε το σύστημα που γεννά το φασισμό, μαζί με τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους!», διαμηνύουν τα σωματεία που αποφάσισαν την οργάνωση της κινητοποίησης, σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους και τη νεολαία να απαντήσουν με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση στην προσπάθεια αθώωσης στη συνείδηση του λαού της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και των αφεντικών της.

Στην κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία σημειώνουν: «Ο λαός δεν ξεχνά την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, που αντικειμενικά συνοδεύει τη ναζιστική ρατσιστική της ιδεολογία. Πλάι στα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου που επιτακτικά ζητούν, οργανώνουν τάγματα εφόδου για την τρομοκράτηση του λαού. Μαζί με τα κηρύγματά της για προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της "υγιούς επιχειρηματικότητας", φτιάχνουν δουλεμπορικά γραφεία υπονομεύοντας εργατικά δικαιώματα. Είναι εχθροί των αγώνων, σήμερα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος που οι εργάτες παλεύουν για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, οι χρυσαυγίτες είναι πρωτοπαλίκαρα της εργοδοσίας και μάστορες της απεργοσπασίας».

Τα σωματεία επισημαίνουν ακόμα πως δεν είναι τυχαίος ο αντικομμουνιστικός «κουρνιαχτός» που σηκώθηκε το προηγούμενο διάστημα. Υπογραμμίζουν πως ο αντικομμουνισμός αξιοποιείται για να ενισχύεται η καταστολή απέναντι στο εργατικό κίνημα, αποτελεί συνοδευτικό βάρβαρων αντιλαϊκών πολιτικών, αλλά και εργαλείο για να εμπεδώνεται από τους εργαζόμενους ότι η σημερινή βάρβαρη πραγματικότητα είναι μονόδρομος.

«Εμείς όμως ξέρουμε ότι οι εργαζόμενοι είναι οι παραγωγοί του πλούτου, ότι σήμερα μας κλέβουν με τους νόμους τους τον κόπο μας, καταδικάζοντας εμάς και τα παιδιά μας στη φτώχεια, την ανέχεια, την ανεργία, ξηλώνοντάς μας δικαιώματα. Δεν συμβιβαζόμαστε, διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, διεκδικούμε την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια», τονίζουν τα σωματεία. «Είμαστε σε επιφυλακή, να αντιπαλέψουμε οτιδήποτε μας στερεί σήμερα την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Από αυτή τη σκοπιά παλεύουμε για το τσάκισμα του φασισμού που αποτελεί όπλο για το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα. Η καλύτερη απάντηση βρίσκεται στην οργάνωση του αγώνα της εργατικής τάξης, απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου που δεν διστάζει να "ταΐζει" προς όφελός του εγκληματικές ναζιστικές και φασιστικές οργανώσεις όπως η Χρυσή Αυγή, με στόχο να κάμψει την αντίσταση το λαού», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις: Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, Παράρτημα Πειραιά Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά, Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Περιφέρειας Πειραιά, Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών, Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού, Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, Σωματεία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πειραιά, παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Οικοδόμων, παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚEΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΑΣ
Κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια αρπαχτικού ή τραπεζίτη

Ραντεβού κάθε Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο Αμφισσας στις 15.30 ενάντια στους πλειστηριασμούς

Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας (ΕΚΦ) και τα σωματεία της δύναμής του, με την ενεργή συμμετοχή επαγγελματιών και αγροτών της περιοχής, τονίζουν ότι «θα είναι μπροστά σε κάθε πλειστηριασμό αλλά και σε όποια έξωση επιχειρηθεί είτε από τράπεζα, είτε από το δήμο, είτε από το υπουργείο Οικονομικών (ΔΟΥ) της όποιας κυβέρνησης, με όποιο πρόσημο», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΦ. Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί σε συγκεντρώσεις κάθε Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο Αμφισσας, στις 15.30.

Ηδη, όπως επισημαίνεται, το ΕΚΦ με σωματεία και κατοίκους της περιοχής την περασμένη Τετάρτη «ματαιώσαμε τον πλειστηριασμό, όπως εξάλλου έγινε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Ετσι θα πορευόμαστε. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη! Κανένας μόνος του. Συλλογικά ν' απαντήσουμε. Να βάλουμε φρένο συνολικά στην πολιτική που καθημερινά μας πτωχεύει, που μας οδηγεί στην εξαθλίωση, που αναδεικνύει με κάθε τρόπο τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού».

Αποδομώντας την κυβερνητική επιχειρηματολογία, το ΕΚΦ υπογραμμίζει ότι ο «νόμος Κατσέλη», όπως τροποποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, «έχει ημερομηνία λήξης την 31η Δεκέμβρη 2017 και σε καμία σχεδόν περίπτωση δεν βοηθάει στην ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών», αφού είτε με τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», είτε με τη «συνεργασιμότητα με τις τράπεζες», είτε με την «απαλλοτρίωση οποιασδήποτε άλλης ρευστοποιήσιμης περιουσίας» του οφειλέτη, όπως για παράδειγμα μιας δεύτερης κατοικίας ή ενός άλλου οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, η θηλιά παραμένει στο λαιμό των χρεωμένων εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, την ανακοίνωση της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά ματαίωση πλειστηριασμού ακινήτου κατοίκου της περιοχής για... «να μπορέσει να ρυθμίσει δίκαια τις οφειλές του, όπως ο νόμος ορίζει», το ΕΚΦ εξηγεί ότι ουσιαστικά αυτό που λένε στο λαό είναι «θα πληρώσεις - έχεις δεν έχεις - και εσύ και οι απόγονοί σου και τα δάνεια και τα πανωτόκια»...

Κάλεσμα από το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής

Κάλεσμα οργάνωσης για να μη χαθεί κανένα λαϊκό σπίτι για τα οφέλη των τραπεζών, απευθύνει με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

«Οσοι εργαζόμαστε σε τράπεζες και εισπρακτικές εταιρείες», σημειώνει, «γινόμαστε μάρτυρες της πιο σκληρής επίθεσης του κεφαλαίου απέναντι στα φτωχά νοικοκυριά που δεν μπορούν αντικειμενικά να ανταποκριθούν στο δυσβάσταχτο χαράτσωμα και την κατακόρυφη αύξηση των φορολογικών βαρών, στις απολύσεις και στα λουκέτα, στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, με αποτέλεσμα να "κοκκινίσουν" τα δάνειά τους».

Αναφερόμενο στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τη δυνατότητα εκχώρησης των «κόκκινων» δανείων σε «ξένα funds και εταιρείες - κοράκια», τη διάλυση της όποιας προστασίας υπήρχε στην πρώτη κατοικία κ.ά., τονίζει ότι «οι εξελίξεις αυτές πρέπει να σημάνουν συναγερμό στους εργαζόμενους του κλάδου όπως και σε όλους τους εργαζόμενους (...). Δεν πρέπει να περάσει ο εκβιασμός τραπεζιτών και πλειοψηφίας στην ΟΤΟΕ ότι οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες θα χάσουμε δήθεν τις θέσεις εργασίας με την παραχώρηση των κατασχέσεων σε άλλες εταιρείες και με την ψηφιοποίηση της εργασίας. (...) Η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες μας πρέπει να μπει σε πρώτο πλάνο, οι εργαζόμενοι έχουμε πλέον πείρα, μπορούμε να δούμε πίσω από τα ψέματα και τις αυταπάτες που σπέρνουν εργοδότες και κυβέρνηση».

Επανεμφάνιση της ιλαράς σε Ελλάδα και Ευρώπη

Επιδημία της ξεχασμένης ιλαράς βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς κατά την περίοδο 2016 - 2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 41 θάνατοι. Στην Ελλάδα από την αρχή Μάη 2017 μέχρι τις 3 Σεπτέμβρη του 2017 έχουν καταγραφεί 100 κρούσματα ιλαράς (το 2016 δεν υπήρχε κανένα κρούσμα), με μεγαλύτερη συχνότητα στην Αττική και Πελοπόννησο.

Αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες των Ρομά, καθώς και άτομα 25 - 44 ετών από το γενικό πληθυσμό, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες Υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος. Οι χώρες που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Ρουμανία (από την αρχή του 2016 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 8.937 κρούσματα και 33 θάνατοι) και η Ιταλία (4.328 κρούσματα και 3 θάνατοι).

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε (6/9/2017) τις εξής συστάσεις - που ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση της ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής:

α) Τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς - ερυθράς - παρωτίτιδας (MMR) των παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που δεν είχαν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

β) Εκτάκτως, λόγω της επιδημίας έξαρσης ιλαράς, συνιστά τη διενέργεια 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια 2ης δόσης 3 μήνες μετά ή, εφόσον παρέλθει το διάστημα αυτό, το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 βδομάδες μετά την πρώτη δόση.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ και το υπουργείο Υγείας αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους ότι για να επιτευχθεί πρόληψη των επιδημιών απαιτείται πολύ υψηλό επίπεδο εμβολιασμού στον πληθυσμό.

Ωστόσο, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, το κράτος οφείλει να εξασφαλίσει την επάρκεια σε εμβόλια, τη στελέχωση των αντίστοιχων υπηρεσιών ώστε να εμβολιάζονται όλοι έγκαιρα και δωρεάν (χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν για τη συνταγογράφηση του εμβολίου), απαιτούνται επαρκής χρηματοδότηση και πλήρης ανάπτυξη του πρωτοβάθμιου συστήματος Υγείας, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με τα σχολεία και κάθε πληθυσμιακή ομάδα, όπως για παράδειγμα οι Ρομά.

ΕΚ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Συσκέψεις στα πυρόπληκτα χωριά

Πρωτοβουλία να συγκαλέσει συσκέψεις στα χωριά που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, προκειμένου να συγκροτηθούν Επιτροπές Αγώνα και να αναπτυχθούν διεκδικητικοί αγώνες, για πλήρη αποζημίωση (100%) όλων των πληγέντων από τις μεγάλες πυρκαγιές στο νησί και ανεξάρτητα από τις προϋποθέσεις που θέτουν ο ΕΛΓΑ και η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, αναλαμβάνει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου (ΕΚΖ).

Η πρώτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στις 8.30 το βράδυ στο χωριό Κοιλιωμένο (κοινοτικό γραφείο), ενώ το Σάββατο 16/9 θα γίνει στην Αναφωνήτρια στις 8 μ.μ. (κοινοτικό γραφείο) με ομιλητή τον Γιώργο Κωνσταντίνου, πρόεδρο του ΕΚΖ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org