ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Αναγνωρίζει το «ρόλο» της κυβέρνησης στην υλοποίηση επικίνδυνων σχεδίων

Η σημασία και ο ρόλος της Ελλάδας στην υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδιασμών του ΝΑΤΟ αναλύθηκαν κατά την επίσκεψη του αν. υπουργού Αμυνας, Δ. Βίτσα, στη Διοίκηση των ναυτικών δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας, MARCOM, στο Νόρθγουντ της Βρετανίας. Ρόλος ακόμα πιο ενεργός, όπως τον επιδιώκει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην πρεμούρα τους για γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, ενόσω κλιμακώνονται οι κόντρες μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Συγκεκριμένα, ο Δ. Βίτσας επισκέφτηκε τη Δευτέρα τη MARCOM, όπου τον υποδέχθηκε ο ίδιος ο διοικητής της, Βρετανός αντιναύαρχος Κ. Τζόνστοουν. Επισήμως, στη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκαν θέματα της συμμαχίας και τονίστηκε η σημασία και ο ρόλος της Ελλάδας».

Δεν περνά απαρατήρητο ότι η μετάβαση Βίτσα στη MARCOM έγινε λίγες μόνο ώρες αφότου η φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» - σε έμπρακτη απόδειξη της «σημασίας» και του «ρόλου» που παίζει η Ελλάδα με τις Ενοπλες Δυνάμεις της - χάραξε ρότα για την Κεντρική Μεσόγειο. Εκεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΝ και «στο πλαίσιο της συνεισφοράς του Πολεμικού Ναυτικού στις συμμαχικές επιχειρησιακές δραστηριότητες» συμμετέχει από 9/9 έως 14/10 στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, η οποία επιχειρεί με τη συμμετοχή πολεμικών πλοίων και από Γαλλία και Αγγλία.

Ο Κ. Τζόνστοουν έχει άλλωστε ιδία γνώση του τέτοιου ρόλου της Ελλάδας. Τον Απρίλη, βρέθηκε στην Ελλάδα και σε ομιλία του ανέπτυξε τους τρόπους που οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συνδράμουν ενεργά, σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, στον άξονα Μαύρη Θάλασσα - Αιγαίο - Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειος.

Επιγραμματικά, τότε σημείωνε ότι «κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το 2014 ότι πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ θα περιπολούσαν μεταξύ Λέσβου και Χίου για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης», αποδίδοντας εμμέσως εύσημα στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που προσκάλεσε εδώ τη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2. Μια ανάπτυξη εδώ δυνάμεων που συνδέεται ευθέως με τους ανταγωνισμούς με τη Ρωσία, με τον Βρετανό να δηλώνει τότε ότι «η Ρωσία δεν αποτελεί μόνο μια πρόκληση στο Βόρειο Ατλαντικό ή στη Βαλτική. Η Μόσχα δείχνει να έχει φιλοδοξίες να ενισχύσει την επιρροή της και τη στρατιωτική δομή της κατά μήκος της νότιας και ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ» και να εστιάζει στην ανάγκη να αυξηθεί η ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, με την Ελλάδα και το Αιγαίο, όπου παρατάχθηκε η SNMG2, να παίζουν βασικό ρόλο. Μάλιστα, σημείωνε πως «αναγνωρίζω εδώ την υποστήριξη και τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας καθώς βρίσκεται ...καβάλα πάνω στο Αιγαίο», ενώ μιλούσε και για τη συμβολή της Ελλάδας στη ΝΑΤΟική επιχείρηση «Sea Guardian» (OSG) που ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για το γεγονός ότι «το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό πρόσφερε γενναιόδωρα υποστήριξη με Ειδικές Δυνάμεις από τον Κόλπο της Σούδας, γεγονός για το οποίο είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Συστήνει επιτροπή για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας»

Τη σύσταση ειδικής επιτροπής τριάντα μελών «για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» ενέκρινε χτες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που συνέρχεται στο Στρασβούργο.

Η επιτροπή θα αξιολογήσει «την έκταση της τρομοκρατικής απειλής στο ευρωπαϊκό έδαφος και θα επισημάνει τυχόν ελλείψεις και δυσλειτουργίες στα μέτρα καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Θα έρθει ουσιαστικά να προσφέρει τη νομιμοποίηση του Ευρωκοινοβουλίου στα μέτρα αυταρχισμού και καταστολής που εξαπλώνονται στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

Η ειδική αυτή αποστολή τεκμηριώνεται κι απ' την ευρύτητα των καθηκόντων της ειδικής επιτροπής, που περιλαμβάνουν: Την εφαρμογή υφιστάμενων μέτρων και μέσων στους τομείς της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, τον εντοπισμό των ελλείψεων όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών δικαστικού και αστυνομικού χαρακτήρα και στοιχείων μεταξύ των κρατών - μελών, την αξιολόγηση της διαλειτουργικότητας των ευρωπαϊκών βάσεων δεδομένων για την ανταλλαγή πληροφοριών, την εκτίμηση του αντίκτυπου της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της ΕΕ και της εφαρμογής της νομοθεσίας αυτής στα θεμελιώδη δικαιώματα, την «ανάλυση της διαδικασίας ριζοσπαστικοποίησης, καθώς και της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων αποριζοσπαστικοποίησης που έχουν θεσπιστεί σε περιορισμένο αριθμό κρατών - μελών», την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών στον τομέα της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών της με το οργανωμένο έγκλημα, τον εντοπισμό των βέλτιστων πρακτικών όσον αφορά την προστασία ευάλωτων στόχων, μεταξύ άλλων στους χώρους διέλευσης, όπως είναι τα αεροδρόμια και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί.

Η επιτροπή θα πραγματοποιήσει επισκέψεις και θα οργανώσει ακροάσεις με τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα της ΕΕ, την Europol, τα εθνικά κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών και τρίτων χωρών, τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, τις υπηρεσίες πληροφοριών, τις δικαστικές αρχές και τις οργανώσεις θυμάτων.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίζονται οι καταθέσεις των μαρτύρων

Με την κατάθεση της Μαρίας Σιακαβάρα, εμποροϋπαλλήλου στη Βέροια, συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Η μάρτυρας, σύζυγος του τότε χρυσαυγίτη Ηλία Σταύρου (αναμένεται κι αυτός να καταθέσει), αναφέρθηκε στις απειλές που υπέστη ο άνδρας της για τη ζωή του από το 2013, όταν ζήτησε να φύγει από τη Χρυσή Αυγή. Οπως είπε, ο Η. Σταύρου της έδειξε «ένα μήνυμα της Ουρανίας Μιχαλολιάκου ότι η παραίτησή του δεν γίνεται δεκτή από τον πατέρα της». Εκανε επίσης λόγο για ανήθικες μεθοδεύσεις, λέγοντας ότι ο άντρας της ήθελε να φύγει, δεν τον άφηναν και διέδιδαν ότι δεν στέκει στα λογικά του.

Αναφέρθηκε σε προεκλογικές ομιλίες της Χρυσής Αυγής που είχε πάει και άκουγε να λένε για τον Αδόλφο Χίτλερ και τον εθνικοσοσιαλισμό. Απαντώντας σχετικά, είπε ότι «αυτά έδειχναν την ιδεολογία τους». Εκανε λόγο για τα όσα άκουσε από μέλη και υποστηρικτές στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, ότι π.χ. μιλούσαν με θαυμασμό για τον Χίτλερ, ότι καλά έκανε με τους Εβραίους και ότι όταν γίνουν εξουσία θα κάνουν τα ίδια στους μαύρους και στους Πακιστανούς...

Νωρίτερα, ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ο ερευνητής Αλέξανδρος Ράπτης. Η έρευνα του μάρτυρα αφορά τα ναζιστικά εγκλήματα του γερμανικού στρατού κατοχής στα Ιωάννινα (έχει κατατεθεί σχετικός φάκελος και στην Εισαγγελία του Μονάχου). Ο μάρτυρας κατέθεσε για τους βανδαλισμούς στο Εβραϊκό νεκροταφείο - του 5ου π.Χ. αιώνα, που έχει αναγνωριστεί ως ιστορικό μνημείο - των Ιωαννίνων, την περίοδο κυρίως 2002 - 2009, αναφέροντας στο δικαστήριο ότι έχει καταθέσει φάκελο στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με στοιχεία ότι η ναζιστική Χρυσή Αυγή έκανε τους βανδαλισμούς.

Μίλησε για το σπάσιμο πολλών ταφικών μνημείων, με αποκορύφωμα το σπάσιμο του Μνημείου των Γιαννιωτών Εβραίων, θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που «οδηγήθηκαν στο Αουσβιτς, 2.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, και επέστρεψαν μόνο 163...». Χαρακτήρισε «πρωτόγνωρο το γεγονός» για την περιοχή. Αναφέρθηκε στα ναζιστικά σύμβολα που βεβήλωσαν μνημείο και τάφους, όπως τον κέλτικο σταυρό, που είναι σήμα της Χρυσής Αυγής, και την σβάστικα της Θούλης, την οποία έφεραν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι Ευρωπαίοι εθελοντές των ναζί. Οπως είπε, «εκείνη την περίοδο μέλη της Χρυσής Αυγής μοίραζαν προκηρύξεις σε σχολεία, υπογράφοντας με τον κέλτικο σταυρό» και το ίδιο σύμβολο υπήρχε και στις δύο τοπικές ιστοσελίδες της οργάνωσης. «Η Χρυσή Αυγή έχει εμπάθεια με τους Εβραίους. Ο Μιχαλολιάκος έλεγε ότι τους είχαν στείλει σε ωραία λιβάδια με ωραίες ροζ καμινάδες... εννοούσε το Αουσβιτς», πρόσθεσε.

Στον μάρτυρα επιδείχθηκαν φωτογραφίες των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής και ανέφερε: «Εδώ είναι η πολεμική σημαία του γερμανικού ναζιστικού στρατού. Εδώ είναι τα γερμανικά σκυλιά, το έμβλημα των πολεμικών - Waffen SS, είναι οι άνθρωποι που μας έκαιγαν τα χωριά. Δεν είναι ελληνικά σύμβολα αυτά...».

ΤΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ - ΦΥΛΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες

Το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ., στο Μενίδι, στην κεντρική πλατεία Δημαρχείου, η ΤΟ Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ καλεί Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες σε εκδήλωση με σύνθημα «Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες αγωνιζόμαστε οργανωμένα και ενωμένα ενάντια στον καπιταλισμό, για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό». Θα μιλήσει ο Γιάννης Μερεντίτης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής του ΚΚΕ.


Εκδήλωση για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής για το Μπλόκο της Κοκκινιάς από τις ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στη Μάντρα του Μπλόκου (πίσω από την πλατεία Οσίας Ξένης). Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

Δραστηριότητα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη, διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν των αγωνιστών που έπεσαν στις μάχες στο Λεόντιο και τα Δεμέστιχα. Θα αναχωρήσει λεωφορείο στις 8.30 μ.μ. από πλατεία Γεωργίου. Η εκδήλωση στα Δεμέστιχα θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ. και στο Λεόντιο στις 11.30 π.μ. Θα ακολουθήσει συνεστίαση.

Το Παράρτημα Ρεθύμνου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στη μεγάλη νίκη του ΕΛΑΣ εναντίον των Γερμανών στις 11/9/1944, στη «Μάχη των Ποταμών». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στους Ποταμούς την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ. Η προσέλευση στο χώρο του μνημείου θα γίνεται με ιδιωτικά αυτοκίνητα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org