ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Παραδόθηκε στο δήμο το Σκοπευτήριο

Με εκδήλωση που έγινε χτες το βράδυ, ο κομμουνιστής δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» «άνοιξαν» το χώρο, που ήταν απροσπέλαστος εδώ και χρόνια και πλέον θα περιφρουρείται νυχθημερόν

Με μουσική γιόρτασε ο λαός της πόλης την παραχώρηση του χώρου στο δήμο
Με μουσική γιόρτασε ο λαός της πόλης την παραχώρηση του χώρου στο δήμο
Το χώρο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, που εδώ και χρόνια κατέχει η Σκοπευτική εταιρεία, παρέδωσε στο λαό της Καισαριανής αργά χτες το βράδυ, ο κομμουνιστής δήμαρχος της πόλης, Ηλίας Σταμέλος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης. Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» άνοιξαν το χώρο, που ήταν απροσπέλαστος για τους κατοίκους της πόλης και που πλέον θα περιφρουρείται νυχθημερόν, ώστε να παραμείνει απόκτημα του λαού.

Νωρίτερα, στην εκδήλωση όπου παραβρέθηκε πλήθος κόσμου από την πόλη, και όχι μόνο, στο πλέον συμβολικό σημείο του Σκοπευτηρίου, μπροστά από το Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, ο Ηλίας Σταμέλος στάθηκε στους πολύχρονους αγώνες που είχε ξεκινήσει η δημοτική Αρχή, με δήμαρχο τον αείμνηστο Παναγιώτη Μακρή, μέχρι και τους αγώνες που δίνονται ακόμα και σήμερα, ώστε να παραμείνει στο σύνολό του δημόσιο αγαθό. Οπως είπε: «Είναι μια σημαντική στιγμή του αγώνα η παραχώρηση του Σκοπευτηρίου στο δήμο», καθώς χρειάστηκαν «33 χρόνια ασίγαστης πάλης του λαού της Καισαριανής με μπροστάρηδες τις εκάστοτε δημοτικές αρχές. Τούτος ο τόπος που καθαγιάστηκε με το αίμα 750 αγωνιστών πατριωτών, με κορυφαία στιγμή την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών την 1 Μάη του 1944, έμελλε να κατακτηθεί από το λαό βήμα - βήμα από το 1983 μέχρι σήμερα».

Από τη χτεσινή εκδήλωση
Από τη χτεσινή εκδήλωση
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στους αγώνες που έκαναν οι δημοτικές Αρχές και τα Δημοτικά Συμβούλια που ακολούθησαν «με διαφορετικό βάρος η κάθε μία», ώστε «να αξιοποιηθεί από τον δήμο μετατρέποντας το χώρο σε μνημειακό, ιστορικό αλλά και πάρκο αναψυχής, αλλά και για το χτίσιμο των σχολείων της πόλης». Τόνισε ως σημαντικούς σταθμούς το στήσιμο του μνημείου, το φτιάξιμο του κτιρίου του μουσείου μέχρι τα εγκαίνια του μουσείου, φέτος στις 9 Μάη. Στηλίτευσε τη στάση των κυβερνήσεων «που έστελναν τα ΜΑΤ, κινητοποιούσαν τον κατασταλτικό μηχανισμό, που, όμως, κάτω από την πάλη του λαού, αναγκάζονταν σε παραχωρήσεις», ενώ στάθηκε στους δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, εργαζόμενους και κατοίκους της πόλης που σύρθηκαν στα δικαστήρια.

Συνεχίζοντας, ο Ηλ. Σταμέλος σημείωσε ότι η σημερινή δημοτική Αρχή έβαλε τη δική της σφραγίδα στο σημαντικό βήμα που γίνεται σήμερα, με το γραπτό υπόμνημα στο υπουργείο Εσωτερικών, με την ανάδειξη του θέματος την Πρωτομαγιά, παρουσία κυβερνητικών στελεχών, αλλά και με τη συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας, παρουσία όλων των επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αναφερόμενος στο νόμο που παραχωρεί την έκταση στο δήμο, ο Ηλ. Σταμέλος επεσήμανε ότι τη σχετική τροπολογία «καταψήφισε η Χρυσή Αυγή, όπως ήταν φυσικό, αφού οι ιδεολογικοί τους πρόγονοι μαζί με τους φασίστες ναζιστές εκτελούσαν πρωτοπόρους αγωνιστές στο χώρο του Σκοπευτηρίου».

Η δημοτική Αρχή ανοίγει το χώρο του Σκοπευτηρίου
Η δημοτική Αρχή ανοίγει το χώρο του Σκοπευτηρίου
Και συνέχισε, λέγοντας ότι «στόχος είναι η Σκοπευτική εταιρεία να μη μολύνει τον ιερό χώρο του Σκοπευτηρίου, να τελειώσει κάθε νομική διεκδίκηση, να σταματήσουν να σέρνονται στα δικαστήρια δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εργαζόμενοι και οι εκάστοτε δημοτικές αρχές». Συμπλήρωσε πως «είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε αυτόν το νόμο και να απαιτήσουμε χρηματοδότηση, ώστε να αξιοποιηθούν το Χάραμα σαν Κέντρο Πολιτισμού για τη νεολαία, οι χώροι για άθληση, το κτίριο που σήμερα μολύνει με την παρουσία της η Σκοπευτική και βεβαίως να αξιοποιηθεί και να ολοκληρωθεί το Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης». Υπογράμμισε, τέλος, ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί για ακόμα μεγαλύτερη ανάδειξη του χώρου, αλλά και για την κρατική χρηματοδότηση, ώστε να υλοποιηθούν τα σχέδια για αναβάθμιση και συντήρησή του, καθώς όπως είπε, «θα κατακτήσουμε αυτό που απομένει και σαν δημοτική Αρχή θα συνεχίσουμε αγωνιστικά και αταλάντευτα αυτήν την πορεία».

Αφιλοκερδώς στην εκδήλωση τραγούδησαν ο Γιώργος Αλτής με τους μουσικούς του, καθώς και ο Βαγγέλης Κορακάκης, ο οποίος από μικροφώνου μοιράστηκε μνήμες από το παρελθόν. «Θυμάμαι 33 χρόνια πίσω που είχαμε σκηνές εδώ και είχαμε κάνει κατάληψη στο χώρο. Ηταν ένα όνειρο για όλους κάποια στιγμή ο χώρος να περάσει στο δήμο. Εχει γίνει αγώνας πολλά χρόνια. Σιγά σιγά δικαιώνεται και ο χώρος θα έρθει άπαξ και διά παντός στην κυριότητα του δήμου, γιατί είναι κάτι που ανήκει στο λαό της Καισαριανής και της Ελλάδας γενικότερα».

  • Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι επικεφαλής των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων, οι αντιπεριφερειάρχες Δυτικού και Κεντρικού Τομέα καθώς και ο πρώην δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Ρογκάκος.
Ανακοινώσεις για τους ασυνόδευτους ανηλίκους

Την ώρα που η πολιτική της ΕΕ καταδικάζει χιλιάδες ανθρώπους στην προσφυγιά, ανακοινώνει μέτρα «ανακούφισής» τους. Χτες, ανακοινώθηκε πως θα στηριχτεί η χώρα μας για τη δημιουργία 1.500 θέσεων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και ότι θα παρασχεθεί ευρωπαϊκή βοήθεια προκειμένου να ζήσουν με ασφάλεια, όπως τόνισε η επίτροπος, αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τους Καταναλωτές και την Ισότητα των φύλων, Βέρα Γιούροβα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα. Σήμερα, 323 ασυνόδευτοι ανήλικοι ζουν σε κλειστά κέντρα, 305 σε κέντρα υποδοχής και 18 στα αστυνομικά τμήματα. Η επίτροπος δήλωσε πως η κράτηση ανηλίκων αποτελεί την τελευταία λύση μέχρι να φτιαχτούν οι αντίστοιχες δομές. Οσον αφορά τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ, είπε πως η ΕΕ δίνει χρήματα σε αυτούς που μπορούν να παράγουν άμεσο αποτέλεσμα. Η επίτροπος δέχθηκε ότι οι ευρωπαϊκές αποφάσεις για μετεγκατάσταση των προσφύγων δεν υλοποιούνται, τονίζοντας ότι ο αρμόδιος επίτροπος, Δ. Αβραμόπουλος, κάνει τα δέοντα βήματα, τα οποία περιλαμβάνουν και την κίνηση διαδικασιών επί παραβάσει, με έσχατο μέσο την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η επίτροπος συζήτησε το θέμα των προσφύγων και με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, σε συνάντηση που είχαν στο υπουργείο. Επίσης, συζήτησε, με βάση την πρόβλεψη της Λισαβόνας, πρόταση για την υιοθέτηση ενός προ-πτωχευτικού καθεστώτος, το οποίο θα ενεργοποιεί σχετικές διαδικασίες αναδιοργάνωσης πριν μπει μια επιχείρηση σε καθεστώς εκκαθάρισης. Στην ΕΕ 600 επιχειρήσεις κλείνουν κάθε μέρα.

Παράλληλα, μη ικανοποιητική εκτιμά την κατανομή προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, όπως επίσης από την Τουρκία και τον Λίβανο, ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν, όπως ο ίδιος τόνισε σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση. Σε παραπάνω από το διπλάσιο αυξάνει η Κομισιόν την έκτακτη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων ενόψει του χειμώνα. Σύμφωνα, εξάλλου, με τον επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Χρήστο Στυλιανίδη, παρέχονται περίπου 115 εκατ. ευρώ, πλέον των 83 εκατ. ευρώ, φέτος στη χώρα μας. Τα κεφάλαια πρόκειται να διοχετευτούν μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες στα κέντρα.

Κρεβάτια και στρώματα έκαψαν χτες το πρωί ανήλικοι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο πρώην hot spot στο Πυλί της Κω, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν εκεί, αλλά και για το γεγονός ότι καθυστερούν οι διαδικασίες για να φύγουν από το νησί. Η διαμαρτυρία τους πάντως δεν γενικεύτηκε, καθώς υπήρξε επέμβαση της Αστυνομίας, που προσήγαγε 12 ανήλικους. Στο μεταξύ, άλλοι 269 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το τελευταίο 48ωρο στα νησιά του βορείου Αιγαίου, και συγκεκριμένα 84 στη Λέσβο, 103 στη Χίο και 82 στη Σάμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο, που είναι σήμερα εγκλωβισμένοι, στη Λέσβο είναι 5.159, στη Χίο 3.596 και στη Σάμο 1.095. Συνολικά, ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά του βορείου Αιγαίου προσφύγων ανέρχεται στους 9.850.

Νεκρός 34χρονος Σύρος

Νεκρός είναι ένας 34χρονος Σύρος με τέσσερις μαχαιριές στην καρδιά, μετά από συμπλοκή με έναν 30χρονο Αιγύπτιο, που έγινε χτες βράδυ, στη Ζάκυνθο στο χωριό Μαχαιράδο. Στην υπόθεση εμπλέκονται τρεις συνολικά αλλοδαποί και συγκεκριμένα ένας Σύρος και δύο Αιγύπτιοι. Ο δράστης και ο νεκρός είχαν συλληφθεί την περασμένη Παρασκευή από την Αστυνομία, κατηγορούμενοι για κλοπές και διαρρήξεις. Η συμπλοκή έγινε λίγη ώρα αφότου αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους στον ανακριτή.

Το συμβάν έγινε μετά από έντονη λογομαχία των δύο αντρών, στην οποία, στο τέλος, ο 30χρονος Αιγύπτιος τράβηξε μαχαίρι και επιτέθηκε στον 24χρονο Σύρο, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του τελευταίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ