ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΦΟΔΡΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αντιμέτωποι με μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και καλλιέργειες

Χιλιάδες στρέμματα γης μετατράπηκαν σε λίμνες. Αμεση καταγραφή και πλήρη αποζημίωση απαιτεί η μικρομεσαία αγροτιά

Ζώα στο Βαλομάνδρι των Τρικάλων, πνιγμένα από το νερό της βροχής και την παντελή έλλειψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας

Eurokinissi

Ζώα στο Βαλομάνδρι των Τρικάλων, πνιγμένα από το νερό της βροχής και την παντελή έλλειψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας
Τεράστιες είναι οι καταστροφές που προκάλεσαν οι έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στη Θεσσαλία. Εκτός από τις μεγάλες ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών στον κάμπο (καλαμπόκια, τριφύλλια, βαμβάκια, κηπευτικά, βιομηχανική ντομάτα, καπνά κ.ά.), το νερό μπήκε μέσα σε σπίτια χωριών, καταστρέφοντας ολοσχερώς οικοσκευές και τοίχους, καθώς και σε ποιμνιοστάσια πνίγοντας ζώα.

Καταστροφές προκλήθηκαν στο οδικό δίκτυο και σε άλλες υποδομές. Ιδιαίτερα επλήγησαν τα χωριά που βρίσκονται κοντά στα ποτάμια, τα οποία «φούσκωσαν» και σε πολλά σημεία ξεχείλισαν, δημιουργώντας ορμητικούς χειμάρρους που παρέσυραν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

Ομως, οι μεγάλες αυτές καταστροφές δεν μπορεί ν' αποδοθούν μόνο στη σφοδρή βροχόπτωση, ούτε ήταν αναπόφευκτες. Η αιτία βρίσκεται στην έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών και εγγειοβελτιωτικών έργων (π.χ. μη καθαρισμός ποταμιών, ρεμάτων και καναλιών) και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι, και τούτη τη φορά όπως πολλές άλλες στο παρελθόν, ιδιαίτερα επλήγησαν οι περιοχές κοντά στον Πηνειό ποταμό και στους παραποτάμους του, όπου κάθε φορά που βρέχει λίγο παραπάνω, πλημμυρίζουν, προκαλώντας μεγάλες ζημιές.

Αναδεικνύονται, έτσι, οι τεράστιες ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και της Τοπικής Διοίκησης, για τις μεγάλες ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία. Στους τόπους των καταστροφών βρέθηκαν κλιμάκια του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στους πληγέντες.

Στα Τρίκαλα

Στο νομό Τρικάλων, μεγάλες καταστροφές υπάρχουν στα χωριά του κάμπου, αλλά και τις ορεινές περιοχές. Από τα νερά πλημμύρισαν σπίτια, μικροεπιχειρήσεις, μαντριά και χωράφια στα παραπήνεια χωριά (Βαλομάνδρι, Φωτάδα, Παραπόταμος, Διαλεκτό, Μεγάρχη), ενώ στην πολύπαθη παραπήνεια περιοχή της Φαρκαδόνας (Φαρκαδόνα, Ζάρκο, Πηνειάδα, Κεραμίδι, Νομή, Φανερωμένη, Κλοκοτός, Γεωργανάδες κι άλλα χωριά) πάνω από 30.000 στρέμματα έχουν σκεπαστεί από το νερό.

Ζημιές έγιναν, επίσης, σε χωριά στην περιοχή της Καλαμπάκας (Αμπέλια, Διάβα, Γλυκομηλιά, Κλεινοβός, Μεγάλη Κερασιά), καθώς και σε άλλα χωριά του νομού (Ρίζωμα, Πλάτανος, Αρδάνι, Βάνια, Καλονέρι, Γενέσι κ.ά.). Κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Τρικάλων του ΚΚΕ επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές και συζήτησε με τους κατοίκους που είναι σε απόγνωση, καθώς μέσα σε λίγες ώρες είδαν να καταστρέφεται το βιος τους και να πηγαίνουν χαμένοι οι κόποι τους.

Οι πληγέντες απαιτούν από την κυβέρνηση: Να γίνει άμεση καταγραφή όλων των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες για το σύνολο των καταστροφών. Να δοθεί άμεσα έκτακτη ενίσχυση για τις τρέχουσες ανάγκες του συνόλου των πληγέντων, να απαλλαγούν από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ και τις άλλες τρέχουσες υποχρεώσεις προς το κράτος. Να πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης όλων των υποδομών που υπέστησαν καταστροφές στην περιοχή και να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα απαραίτητα και αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.

Για όλα αυτά και για άλλα αιτήματα των πλημμυροπαθών, το ΚΚΕ, ως άμεση παρέμβαση, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, η οποία προγραμματίζεται να συζητηθεί την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη.

Σε Καρδίτσα και Λάρισα

Στο νομό Καρδίτσας ιδιαίτερα «χτυπήθηκαν» οι Δήμοι Σοφάδων και Παλαμά, ενώ οι κάτοικοι αρκετών χωριών πέρασαν νύχτες μεγάλης αγωνίας, καθώς υπήρχε άμεσος κίνδυνος από τα νερά των πλημμυρισμένων ποταμιών. Πάνω από 10.000 στρέμματα με βαμβάκι πνίγηκαν στον Παλαμά και στα χωριά Βλοχός, Κοσκινάς, Μεταμόρφωση, Ψαθοχώρα, Κόρδα, Μαραθέα, Πεδινό κ.ά. Τεράστιες αγροτικές εκτάσεις πλημμύρισαν, επίσης, στο Καρποχώρι, στο Αρτεσιανό, στην Καρδιτσομαγούλα, στο Ρούσσο, τον Κέδρο κ.α.

Τα νερά του ποταμού Καράμπαλη, που υπερχείλισε, έφτασαν και στον οικισμό των Τσιγγάνων στη «Μαύρικα» και χρειάστηκε ν' ανοίξει φράγμα για να μην πλημμυρίσει ο οικισμός, ενώ από ρήγμα στο ανάχωμα του ποταμού Μέγα, στο σημείο που κατασκευάζεται το έργο του αντλιοστασίου, υπήρξε κίνδυνος για τα χωριά Κόρδα και Μαραθέα.

Στο νομό Λάρισας, εκτεταμένες είναι οι ζημιές στις επαρχίες Ελασσόνας, Τυρνάβου, Φαρσάλων, καθώς και σε χωριά του Δήμου Κιλελέρ. Σε ανακοίνωσή της, η ΚΟ Τυρνάβου του ΚΚΕ, κλιμάκιο της οποίας περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές, καλεί τα λαϊκά στρώματα των περιοχών που έπαθαν καταστροφές «να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους. Να μην "τσιμπήσουν" στα ψευτοδιλήμματα του τύπου "μεγάλη μεν η καταστροφή, αλλά λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας δεν υπάρχουν λεφτά γι' αποζημιώσεις"».

«ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ» ΤΣΙΠΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΘ
«Παρηγοριά στον άρρωστο... » για τους μικρούς ΕΒΕ

«Παρηγοριά στον άρρωστο...» είναι οι εξαγγελίες που έκανε ο Αλ. Τσίπρας για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, σε ό,τι αφορά το «πάγωμα» των βεβαιωμένων οφειλών τους προς τα Ταμεία (ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ). Ακριβώς μια μέρα μετά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει πρωτίστως εισπρακτικό και όχι «κοινωνικό» χαρακτήρα, όπως προσπάθησε να το παρουσιάσει από την ομιλία του στη ΔΕΘ, διαφημίζοντάς το ως «ένα μέτρο - πραγματική ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες».

Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι «οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες έως και τις 31/12/2016, παγώνουν, χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του». Το συγκεκριμένο μέτρο απευθύνεται στους εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, που κράτησαν με τα χίλια ζόρια ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους την περίοδο της κρίσης και τώρα σχοινοβατούν ανάμεσα στη μισοζωή και το λουκέτο, εξαιτίας των συσσωρευμένων χρεών, που αυξάνονται από τη φορομπηχτική - φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, το 28,3% των εν ενεργεία μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει σήμερα καθυστερημένες οφειλές στον ΟΑΕΕ (τέσσερις στους 10, αν μιλάμε για φυσικά πρόσωπα). Τα χρέη αυτά συμπληρώνονται και γίνονται δυσβάσταχτα από τις οφειλές στην εφορία (15,9% των μικρομεσαίων), στις πρώην ΔΕΚΟ (μία στις πέντε επιχειρήσεις) και στις τράπεζες (μία στις τρεις, από τις οποίες το 11,6% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές).

Την οικονομική ένδεια των αυτοαπασχολούμενων επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι ένας στους δύο που μπήκε στην τελευταία ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές στον ΟΑΕΕ, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί και πετάχτηκε έξω! Επίσης, το 12,6% έχει ήδη χάσει τη ρύθμιση στην εφορία και περίπου 45.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με κατάσχεση ή δέσμευση λογαριασμών για οφειλές. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, πάνω από 3 στις 10 επιχειρήσεις αναμένεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για το 2016, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κυρίως προς τα Ταμεία.

Με δεδομένη αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση βλέπει τον κίνδυνο να καταρρεύσουν το επόμενο διάστημα τα έσοδα του νέου ασφαλιστικού Οργανισμού (ΕΦΚΑ), στον οποίο εντάσσεται και ο ΟΑΕΕ. Γι' αυτό, καθ' ομολογία του πρωθυπουργού, βάζει προσωρινά στην άκρη τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΟΑΕΕ, επειδή τώρα «είναι η στιγμή να δώσουμε κάποιες ανάσες αλλά και ενέσεις ενίσχυσης του ΕΦΚΑ. Διότι αν οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πληρώνουν εισφορές εξαιτίας συσσωρευμένων χρεών του παρελθόντος, ο ΕΦΚΑ θα έχει μια αδυναμία να σταθεί στα πόδια του».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε στη συνέντευξη Τύπου ότι «το πάγωμα των χρεών των προηγούμενων χρόνων δε σημαίνει και διαγραφή τους. Δε θα διαγραφούν τα χρέη. Απλά, κάποιος ο οποίος έχει ένα βουνό οφειλών, και άρα δεν μπορεί να πληρώσει ούτε αυτές και άρα να έχει ασφαλιστική ενημερότητα, δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τις τρέχουσες οφειλές, μένει χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα». Αργά ή γρήγορα, επομένως, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ θα κληθούν ξανά να «λογαριαστούν» με τον ΟΑΕΕ για τις οφειλές τους, όσο συνεπείς κι αν αποδειχτούν από εδώ και πέρα στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις...

Πέτυχαν την επαναπρόσληψη απολυμένου

Η επαναπρόσληψη εργαζόμενου στην εταιρεία πληροφορικής «Retail Link», θυγατρική της «Entersoft», ήταν το αποτέλεσμα της μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας που οργάνωσε χτες το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) έξω από τα γραφεία της εταιρείας. Η απόλυση του εργαζόμενου είχε γίνει την περασμένη βδομάδα. Οπως σημειώνει το ΣΕΤΗΠ, «ο συνάδελφος από αύριο (σ.σ. σήμερα) θα είναι κανονικά πίσω στην εργασία του! Η μαζική και δυναμική κινητοποίηση του συνδικάτου μας, η ανταπόκριση που είχε από το σύνολο των εργαζομένων στην εταιρεία, η αλληλεγγύη που εκφράστηκε από την Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, είχαν αποτέλεσμα! Δεν σταματάμε σήμερα, κλιμακώνουμε, συνεχίζουμε. Καμία απόλυση - καμία ώρα απλήρωτης εργασίας».

Αναβλήθηκε ο πλειστηριασμός για τον «Ζούρα»

Εξω από τα δικαστήρια στη Χαλκίδα συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στις Συνεργαζόμενες Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα». Ο πλειστηριασμός για την αλλαγή ιδιοκτήτη στις εγκαταστάσεις του πτηνοσφαγείου της Τανάγρας αναβλήθηκε για τις 10 Οκτώβρη, καθώς από τις προηγούμενες μέρες διαπιστώθηκαν παρατυπίες. Τα επιχειρηματικά παιχνίδια των βιομηχάνων είχε καταγγείλει το επιχειρησιακό σωματείο, ήδη από τον Αύγουστο. Το σωματείο, με την αλληλεγγύη άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, διεκδικεί: Διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από το ποιος θα λειτουργήσει τις εγκαταστάσεις, και καταβολή των δεδουλευμένων έξι μηνών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ