ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΔΕΘ
Αντιλαϊκός ο «οδικός χάρτης» για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου

Το γνωστό... «περίμενε» ενώ κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση, μήπως περισσέψει κανένα ψίχουλο από την καπιταλιστική ανάκαμψη, απηύθυνε προς το λαό ο πρωθυπουργός

Από τη συνέντευξη Τύπου του Αλ. Τσίπρα την Κυριακή

MotionTeam

Από τη συνέντευξη Τύπου του Αλ. Τσίπρα την Κυριακή
Τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης για την έξοδο του κεφαλαίου από την κρίση και την ανάκαμψη της κερδοφορίας του παρουσίασε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των παρεμβάσεών του στη ΔΕΘ, κάνοντας καθαρό ότι βασικές του «συντεταγμένες» είναι τα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και υποστηρίζοντας ότι η υποταγή του λαού σ' αυτά είναι περίπου «μονόδρομος» επειδή οδηγούν τάχα στο «ξέφωτο» της «δίκαιης ανάπτυξης». Εκβίασε, μάλιστα, έμμεσα το λαό να μη διαταράξει τη σταθερότητα της χώρας «σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή». Στο ίδιο θέμα, προσπάθησε να παρουσιάσει ως σύμμαχους του λαού τους σύμμαχους της κυβέρνησης στην ΕΕ, οι οποίοι στις χώρες τους τσακίζουν εξίσου τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Βήμα βήμα η στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων

Στην ομιλία του, το Σάββατο, στο Βελλίδειο Ιδρυμα, ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για υλοποίηση του μνημονίου και στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, μοιράζοντας ταυτόχρονα αυταπάτες στο λαό ότι «ο κύκλος της καταστροφής κλείνει», ότι «υπάρχει φως στο βάθος» και ότι «η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει», συνεπώς οφείλει να κάνει ...υπομονή, ενώ κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση!

«Το πρώτο βήμα της αμέσως επόμενης περιόδου είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η δεύτερη αξιολόγηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός, καθιστώντας σαφές πως είναι προ των πυλών τα αντεργατικά μέτρα που σχετίζονται με τη μεγέθυνση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και εφαρμόζονται στο σύνολο των χωρών της ΕΕ. «Το δεύτερο βήμα», πρόσθεσε, «είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους», έτσι ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την παραπέρα κρατική στήριξη της επιχειρηματικότητας, ενώ «το τρίτο βήμα είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ», δηλαδή να ενισχυθεί η ρευστότητα για επενδύσεις.

Το τέταρτο βήμα είναι «να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017», οι οποίοι βέβαια, στο βαθμό που επιτευχθούν, θα στηρίζονται στη συντριβή λαϊκών εισοδημάτων και εργατικών δικαιωμάτων, ενώ «το πέμπτο και τελευταίο βήμα, είναι ταυτόχρονα και το άλμα σε μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη», το πέρασμα δηλαδή σε πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου.

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός επανέφερε το παραμύθι περί «δίκαιης ανάπτυξης», φροντίζοντας βέβαια να εξηγήσει πως «βασική προϋπόθεση της δίκαιης ανάπτυξης είναι η μετάβαση σε μια εξωστρεφή οικονομία», κάτι που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερα κίνητρα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, με χαμηλότερη φορολογία και φτηνότερη εργασία!

Για το λαό ο πρωθυπουργός έδειξε την... κατανόησή του για το γεγονός ότι έχει γονατίσει από την εντεινόμενη φοροεπιδρομή, λέγοντας πως «κατανοώ απολύτως ότι η φοροδοτική ικανότητα των χαμηλότερων στρωμάτων έχει εξαντληθεί», αλλά πέραν τούτου ουδέν! Μόνο καλλιέργεια αυταπατών ότι από την υλοποίηση του παραπάνω «οδικού χάρτη» για την κερδοφορία του κεφαλαίου θα προκύψουν και ορισμένα ψίχουλα για το λαό...

Ισχυρίστηκε, ακόμα, ότι «μπαίνει τέλος σε κάθε συζήτηση για τυχόν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα», όμως ήδη η κυβέρνηση αρχίζει να ενεργοποιεί τον «κόφτη» δαπανών από μόνη της, καθώς - σύμφωνα με τον πρωθυπουργό - «γραμμή γραμμή, κωδικό κωδικό εξετάζουμε τις δαπάνες του προϋπολογισμού για περαιτέρω εξοικονόμηση και ανακατανομή δαπανών, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο της βέλτιστης αποτελεσματικότητας και να εκμηδενίσουμε τις πιθανότητες νέων φορολογικών επιβαρύνσεων».

Ανέφερε πως «στόχος μας παραμένει να αποκλιμακώσουμε το ύψος του πλεονάσματος για το 2019 στο 2,5% και το 2020 στο 2%», για να εξασφαλιστεί «ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος, ώστε να μειώσουμε αισθητά τα φορολογικά βάρη». Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι έτσι θα μειωθούν οι έμμεσοι φόροι «που επιβαρύνουν αδιακρίτως πλούσιους και φτωχούς», όταν είναι η κυβέρνησή του αυτή που απογείωσε ακόμα παραπέρα και την έμμεση φορολογία. Για τον ΕΝΦΙΑ δήλωσε ότι στόχος δεν είναι να καταργηθεί αλλά «να αντικατασταθεί (...) από έναν δικαιότερο φόρο».

Ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης, βέβαια, είναι χαραγμένος πάνω σε πλήθος ευεργετημάτων προς το κεφάλαιο. Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως «θέλουμε λοιπόν σύγχρονα συνεταιριστικά σχήματα και ενισχύουμε τις συνέργειες των επιχειρήσεων», πως «θέλουμε ένα κράτος ρυθμιστικό και όχι γραφειοκρατικό. Ενα κράτος που θα στηρίζει τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα και θα διασφαλίζει τους όρους του ανταγωνισμού».

Και πρόσθεσε: «Συγκεντρώνουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προωθούμε τη δημιουργία ενός Αναπτυξιακού Ταμείου για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, την ενίσχυση του δανεισμού προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη συμμετοχή στην ανάληψη επιχειρηματικού κινδύνου». Για την παροχή «ζεστού» χρήματος «αξιοποιούμε το "πακέτο Γιούνκερ" και αυξάνουμε τις δημόσιες επενδύσεις» και, «επιπλέον, για τις μεγάλες ξένες και εγχώριες επενδύσεις, άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ, παρέχεται 12ετές σταθερό φορολογικό περιβάλλον».

Στοχοπροσήλωση στα ζητούμενα του κεφαλαίου, ακάλυπτες επιταγές στο λαό

Στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε την Κυριακή, ο Αλ. Τσίπρας θεώρησε δεδομένο ότι το 2017 θα υπάρξει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και ότι εξαρτάται από την αντιπαράθεση ΕΕ - ΔΝΤ αν η ανάπτυξη αυτή «θα είναι σταθερή».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα του κρατικού χρέους, είπε ότι «βρισκόμαστε πιο κοντά παρά ποτέ σε μια λύση», ότι «το ζήτημα του χρέους και του ελληνικού προγράμματος δεν είναι διμερές, ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία». Σε κάθε περίπτωση, προσπάθησε να αναδείξει τη «ρύθμιση» του κρατικού χρέους σε «εθνικό ζήτημα» και να στρατεύσει το λαό να παλεύει με ξένες προς τα συμφέροντά του σημαίες.

Ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση πέτυχε συμφωνία για «χαμηλότερα πλεονάσματα» σε σχέση με την προηγούμενη, τα οποία ούτως ή άλλως φορτώνονται στην πλάτη του λαού. Διαβεβαίωσε, μάλιστα, τους «θεσμούς» και το κεφάλαιο ότι «θα σφίξουμε τα δόντια» να πιάσουμε τους στόχους, καλώντας προφανώς το λαό να κάνει το ίδιο, με την προσδοκία ότι μετά το 2018 και σε συνάρτηση με τη διευθέτηση του χρέους θα υπάρξει μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Αν εξειδικευτούν τα μέτρα (σ.σ. για το χρέος) η μείωση των στόχων είναι δεδομένη», είπε, και πέταξε το «τυράκι» στο λαό για να αποδεχτεί νέες αιματηρές θυσίες, λέγοντας ότι από την εξοικονόμηση θα ελαφρυνθούν «δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη της μεσαίας τάξης», όπως οι έμμεσοι φόροι και ο ΕΝΦΙΑ.

Ταυτόχρονα, υπερασπίστηκε με προκλητικό τρόπο την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, με το γνωστό επιχείρημα ότι «σε λίγα χρόνια από τώρα δεν θα είχαμε να πληρώσουμε συντάξεις», ενοχοποιώντας τους εργαζόμενους για την κατάσταση των Ταμείων.

Για τα Εργασιακά, επανέφερε τα φούμαρα περί «ευρωπαϊκού κεκτημένου» ως βασικό επιχείρημα της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη «αξιολόγηση», επαναλαμβάνοντας ότι φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι «να βρεθεί η χρυσή τομή» στα Εργασιακά «για να κλείσει έγκαιρα η δεύτερη αξιολόγηση».

Για την αδειοδότηση των καναλιών, που απασχόλησε μεγάλο μέρος της συνέντευξης, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «αποκαθιστά τη νομιμότητα» και διαφήμισε τα μέτρα για τους ανέργους από τα κανάλια που ενδεχομένως θα κλείσουν, με το χάρισμα του επιδόματος ανεργίας στους εργοδότες και τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, για να προσλάβουν τους απολυμένους με βραχύχρονες συμβάσεις.

Αποκαλυπτικός ήταν και για τα μέτρα που σκοπεύει να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση με τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες. Οπως είπε, πρόκειται για «έκτακτα έσοδα» που μπορούν να χρηματοδοτήσουν μόνο «έκτακτες παρεμβάσεις» και όχι «μόνιμα επιδόματα», που χρειάζονται σταθερή χρηματοδότηση. Ουσιαστικά, ομολόγησε ότι σκοπεύει να πετάξει ορισμένα ψίχουλα στο λαό, κι αυτά προσωρινά, για να θολώσει τα νερά και να αποσπάσει ανοχή.

Κατηγόρησε, εξάλλου, τον πρόεδρο της ΝΔ ότι με τη μείωση κατά 30% του ΕΝΦΙΑ θα κάνει απολύσεις στο Δημόσιο, θα μειώσει τις δαπάνες για Υγεία, Παιδεία και τις συντάξεις. Ανέφερε ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τη στάση της στον εκλογικό νόμο «επέλεξε να είναι παράρτημα της ΝΔ» και ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για διάλογο με το ΠΑΣΟΚ σε άμεσο χρόνο, ενώ, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ διαδραματίζει «κεντρικό ρόλο» στην ΕΕ για το διάλογο μεταξύ της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας.

Απαντώντας, τέλος, σε σχετική ερώτηση, υπερασπίστηκε ξανά την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, έκανε λόγο για «εξαιρετικά θετική στάση» της Γερμανίδας καγκελαρίου, ενώ ανέφερε ότι «η Τουρκία τήρησε τα συμφωνηθέντα σε μεγάλο βαθμό».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να περάσει απέναντι από κυβέρνηση - ΕΕ - κεφάλαιο, στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του, για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το στοίχημα για τον πρωθυπουργό είναι ο λαός να υπομείνει αδιαμαρτύρητα παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, να χάψει το καινούργιο παραμύθι της "δίκαιης ανάπτυξης" και να είναι "στο περίμενε" της ανεργίας και της φτώχειας, μήπως πέσει κανένα ψίχουλο απ' το τραπέζι της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου.

Με τη χτεσινή του ομιλία, ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά απευθύνεται στους επιχειρηματικούς ομίλους, με υποσχέσεις και δεσμεύσεις για φοροαπαλλαγές, νέα προνόμια και ζεστό χρήμα από τα αναπτυξιακά πακέτα. Μαζί με τη διαβεβαίωση πως στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων, που άφησαν πίσω τους η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, θα προστεθεί και ό,τι ακόμα κατεδαφίσει η κυβέρνηση με τη δεύτερη "αξιολόγηση", σύμφωνα πάντα με το αντεργατικό κεκτημένο της ΕΕ.

Οι "δεσμεύσεις" στο λαό για μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα, άδικους φόρους που δεν καταργούνται, όπως ο ΕΝΦΙΑ, μειωμένες συντάξεις, μισθούς πείνας, συσσίτια και ψίχουλα για λίγους, είναι ομολογία πως η φτώχεια και η κοροϊδία καλά κρατούν.

Η εργατική τάξη, ο λαός, απ' το "περίμενε" του κ. Τσίπρα μπορεί να περάσει απέναντι από την κυβέρνηση, την ΕΕ, το κεφάλαιο, να πάρει τη θέση του στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής για να ζήσει καλύτερα αυτός και τα παιδιά του».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ