ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /40
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η πρόταση του ΚΚΕ δίνει προοπτική για το μέλλον της αγροτιάς

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, την Παρασκευή, στη Λάρισα

Σε μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Λάρισα, μίλησε την Παρασκευή το βράδυ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε στην ομιλία του:

«Στις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές, δίνουμε τη μάχη οι άνεργοι, οι εργάτες, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων που ζουν και δω στη Λάρισα, στο Θεσσαλικό κάμπο, να κάνουν το βήμα και να φτάσουν στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, την ψήφο που θα μείνει εκεί που θα την καταθέσουν, στο μετερίζι του αγώνα, του αγώνα που ανοίγει το δρόμο της ανατροπής, για να έρθουν καλύτερες μέρες για μας και τα παιδιά μας.

Εδώ στη Θεσσαλία, που θεωρείται - και είναι - η "καρδιά της αγροτιάς", αλλά και σε άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας, παίζεται, τώρα προεκλογικά, μια "παράσταση της αρπαχτής", όπως ονομάζουν αυτού του είδους τις παραστάσεις οι άνθρωποι του θεάτρου.

Πρωταγωνιστές, οι πρόεδροι των δύο μεγάλων κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, και κομπάρσοι οι εκπρόσωποι των μικρότερων.

Οι κύριοι Τσίπρας και Μεϊμαράκης περιοδεύουν στην επαρχία και τάζουν στους αγρότες. Πριν από λίγες μέρες ήταν εδώ στη Λάρισα ο πρόεδρος της ΝΔ και ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του ήταν για τους αγρότες, ενώ είναι σίγουρο πως και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν περάσει από δω, το ίδιο θα κάνει.

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στη Λάρισα
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στη Λάρισα
Αυτή τη φορά δεν υπόσχονται την εκτροπή του Αχελώου που στοίχειωσε ούτε υπόσχονται "καλύτερες μέρες". Υπόσχονται ότι δεν θα εφαρμόσουν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο και ότι στη θέση τους θα πάρουν άλλα μέτρα, "αντισταθμιστικά".

Τα λένε αυτά, χωρίς να ντρέπονται, αυτοί που, μόλις πριν από λίγες μέρες, ψήφισαν στη Βουλή, όλοι μαζί, τα μέτρα που χτυπούν τον αγρότη, κυρίως τον μικροκληρούχο, αλλά και μεγάλο μέρος των αγροτών μεσαίου μεγέθους παραγωγής.

Τα συμφώνησαν καλά καλά, τα ψήφισαν άρον άρον, νύχτα, στη Βουλή και τώρα λένε ότι δεν θα τα εφαρμόσουν. Και τολμούν να ζητούν οι αγρότες της Θεσσαλίας, οι αγρότες όλης της Ελλάδας να τους πιστέψουν. Να "χάψουν αμάσητο" ένα ψέμα τόσο μεγάλο, αλλά και τόσο φανερό.

Προεκλογική απάτη από ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Νομίζουν, αλήθεια, ότι ο αγροτικός κόσμος είναι τόσο αφελής και ευκολόπιστος, ώστε να μην αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για μια μεγάλη προεκλογική απάτη;

Κι εμείς τους ρωτάμε: Αν ήταν να μην τα εφαρμόσετε τα νέα αντιλαϊκά μέτρα του 3ου μνημονίου, τότε γιατί τα διαπραγματευτήκατε και γιατί τα ψηφίσατε;

Κι αν υποθέσουμε - που καθόλου δεν το πιστεύουμε - ότι μετανιώσατε για την υπογραφή σας και για την ψήφο σας και τώρα δεν θέλετε να τα υλοποιήσετε, πώς θα πείσετε τους "δανειστές" που καιροφυλακτούν, να το αποδεχτούν;

Πώς θα πείσετε τους βιομήχανους στην Ελλάδα για τη μη εφαρμογή τους, αφού, ως γνωστόν, ο ΣΕΒ τάσσεται ανεπιφύλακτα με την εφαρμογή του μνημονίου;

Θα τους πείσετε με τη "χαμένη στο διάστημα λεβεντιά" που επέδειξε ο κ. Τσίπρας στη διαπραγμάτευση των "17 ωρών", ή με τη λαοφιλή "πεζοδρομιακή μαγκιά" που προβάλλει σήμερα ο κ. Μεϊμαράκης;

Κι αν σπάσει ο διάβολος το ποδάρι - λέμε τώρα - και τα αφεντικά σας το αποδεχτούν, ποια μέτρα σκέφτεστε να πάρετε ως "αντισταθμιστικά" και ποιους θα πλήξουν;

Μήπως τους εργάτες, τους μικροεπαγγελματίες και μικρέμπορους, τους χαμηλοσυνταξιούχους;

Θα φορτώσετε, δηλαδή, με πρόσθετα βάρη τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, πλήττονται άγρια από τα μνημόνια, βιώνουν την ανέχεια, ζουν στη φτώχεια και παλεύουν για την επιβίωση;

Διότι, να πάρετε αντισταθμιστικά μέτρα που θα ελαφρύνουν τους μικρομεσαίους αγρότες και τη φτωχολογιά και θα βαραίνουν το μεγάλο κεφάλαιο και την πλουτοκρατία, αποκλείεται.

Ολα τα βάρη τα φορτώνεται ο λαός

Οι κεφαλαιοκράτες σε τούτη τη χώρα, όπως και γενικότερα στον καπιταλισμό, δεν φορτώνονται βάρη από τις κυβερνήσεις, γιατί είναι δικές τους κυβερνήσεις, της τάξης τους. Ολα τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης, όλα τα βάρη των μνημονίων, τα φορτώνεται ο λαός μας.

Ξέρετε, για παράδειγμα, ότι οι εφοπλιστές παίρνουν αφορολόγητο το πετρέλαιο για τα καράβια τους, αλλά ο μικρομεσαίος αγρότης το πληρώνει πανάκριβα και τώρα, με το 3ο μνημόνιο, η τιμή του θα πολλαπλασιαστεί, αφού καταργείται η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων, που έπαιρναν οι αγρότες.

Και, φυσικά, δεν είναι μόνο αυτό το μέτρο που φέρνει το νέο μνημόνιο. Είναι και η αύξηση στο 23% του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια, αλλά και σε βασικά είδη κατανάλωσης.

Είναι και η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με φορολογικό συντελεστή 26% και με προκαταβολή του 100% του φόρου της επόμενης χρονιάς.

Είναι και ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ. Είναι και οι περικοπές στις εξευτελιστικές αγροτικές συντάξεις, η κατάργηση ακόμα κι αυτού του πενιχρού επιδόματος των 320 ευρώ που παίρνουν οι γέροντες οι οποίοι δεν είχαν πληρώσει εισφορές στον ΟΓΑ.

Είναι και ο ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, στάβλους και χωράφια που παραμένει.

Είναι και τα άλλα χαράτσια, για την ασφάλιση στον ΕΛΓΑ, για το αγροτικό ρεύμα, για το αρδευτικό νερό, για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, κι άλλα πολλά, που εξανεμίζουν το ισχνό αγροτικό εισόδημα κι οδηγούν χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά στη χρεοκοπία, στο ξεκλήρισμα και τη βαθιά φτώχεια.

«Δρεπάνι» για τους αγρότες τα μνημόνια και η ΚΑΠ

Τα μνημόνια είναι εργαλεία γι' αυτό το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και για το πέρασμα της γης και της αγροτικής παραγωγής στα χέρια λίγων καπιταλιστών που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.

Κι ακόμα πιο αποτελεσματικό εργαλείο, ακόμα πιο κοφτερό δρεπάνι για το κόψιμο κεφαλιών των μικρομεσαίων αγροτών, αποτελεί η ΚΑΠ της ΕΕ, που εφαρμόζουν, με συνέπεια και ζήλο, οι ελληνικές κυβερνήσεις, μαζί κι αυτή της "πρώτη φορά αριστερά".

Κι είναι μόνο το ΚΚΕ που διαφωνεί και αντιμάχεται, με συνέπεια και επί της ουσίας, και τα μνημόνια και την ΚΑΠ της ΕΕ.

Τα άλλα κόμματα όταν αναφέρονται στους αγρότες και κτηνοτρόφους "ξεχνάνε" τη νέα ΚΑΠ, που πετσοκόβει τις ενισχύσεις 50 - 60% έως το 2019. Ουσιαστικά τις πετσοκόβει για τους πολλούς, τις δίνει στους λίγους μεγάλους.

Η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ

Κι είναι μόνο το ΚΚΕ που στέκεται πάντα στο πλευρό των μικρομεσαίων αγροτών, υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους, που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους και δίνει προοπτική για το μέλλον τους με την πρότασή του για μια συνολικά και ριζικά διαφορετική οργάνωση της παραγωγής.

Το ΚΚΕ δεν κοροϊδεύει το μικρό, μεσαίο αγρότη. Δεν του λέει ότι υπάρχει σωτηρία σε σχέση με τη συγκεντρωμένη αγροτική παραγωγή. Δεν του λέει ότι όλοι οι αγρότες, οι περισσότεροι, μπορούν να γίνουν μεγαλοαγρότες, ότι μπορούν να γίνουν μεγαλέμποροι.

Του λέει ότι απέναντι στον αφανισμό τους από τις καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, τους βιομήχανους, τις τράπεζες, το κράτος τους υπάρχει μία διέξοδος: Η συμπόρευση με το ΚΚΕ για ν' ανοίξει ο δρόμος να φύγουν οι καπιταλιστές από τη μέση, παντού, στη βιομηχανία, στο εμπόριο και την αγροτική παραγωγή.

Μόνο τότε δε θα είναι αποκλειστικά ατομική υπόθεση η δουλειά του σημερινού αγροτοπαραγωγού, που συνεταιρισμένος μπορεί να επωφελείται από την κεντρικά σχεδιασμένη βιομηχανική παραγωγή, το κρατικό εμπόριο, τις κρατικές υποδομές προστασίας από φυσικές καταστροφές.

Τότε μόνο μπορεί να γίνουν κατορθωτά η ρήξη με την ΚΑΠ και η αποδέσμευση από την ΕΕ, η οργάνωση της παραγωγής με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό ώστε να καθορίζονται οι ανάγκες αλλά και οι δυνατότητες της χώρας.

Οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες που έχει η χώρα μας μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να καλύπτουν όλες τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας με την παραγωγή φθηνών και ποιοτικών προϊόντων καθώς και την παραγωγή πρώτων υλών για την ανάπτυξη στη βιομηχανία.

Καθυβρίζει και κοροϊδεύει η Χρυσή Αυγή

Κοροϊδεύει τους αγρότες και κτηνοτρόφους η εγκληματική νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, όταν μιλάει για "επιστροφή στην εθνική παραγωγή", μέσα στους περιορισμούς που θέτει η ΚΑΠ της ΕΕ.

Πολύ περισσότερο που καθυβρίζει τους αγρότες και τους αγώνες τους όταν ισχυρίζεται πως οι "μεγάλοι και μικροί τσιφλικάδες έτρωγαν τις επιδοτήσεις της ΕΕ στα μπουζούκια της εθνικής οδού".

Αλλά έτσι είναι η φασιστική δημαγωγία, από τα χρυσαυγίτικα λαμόγια των μπράβων της νύχτας. Ανθρωποι του σάπιου συστήματος, διεφθαρμένοι μέχρι το μεδούλι.

Ψήφο στο ΚΚΕ

Οι καθαρές θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ, μας δίνουν το δικαίωμα να ζητάμε από τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να του δώσουν αυτή τη φορά την ψήφο τους στις εκλογές. Γιατί ξέρουν ότι το ΚΚΕ δεν τους είπε ούτε θα τους πει ποτέ ψέματα, δεν θα προδώσει ποτέ την εμπιστοσύνη τους και δεν θα πάψει ποτέ να παλεύει γι' αυτούς, μαζί τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ