ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
Οι μεγαλοστομίες του Ευθυμίου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Και τι δεν είπε προχτές - ανήμερα της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς - ο υπουργός Παιδείας, προκειμένου να καλύψει τις ελλείψεις και τα προβλήματα της δημόσιας Παιδείας και να διασκεδάσει τις εύλογες ανησυχίες και αγωνίες των μαθητών και των γονιών τους, αλλά και των εκπαιδευτικών. Κι όπως έκαναν και όλοι οι μέχρι σήμερα προκάτοχοί του, μοίρασε νέες υποσχέσεις και ανέλαβε νέες... δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση μιας σειράς κτιριακών και άλλων ελλείψεων, μέχρι το 2006.

Δεν είπε τίποτε, όμως, για τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά, που διώχτηκαν βίαια από τα Λύκεια και στοιβάχτηκαν στα ΤΕΕ. Δεν είπε ουσιαστικά τίποτε για το απερίγραπτο χάλι των τελευταίων. Και δε βρήκε, βέβαια, τίποτε να πει, για τις πολλές άλλες επώδυνες συνέπειες της λεγόμενης μεταρρύθμισης, που βίωσαν και συνεχίζουν να βιώνουν ιδιαίτερα τα παιδιά των φτωχότερων οικονομικά στρωμάτων. Γιατί, πέρα από τις υπαρκτές και μεγάλες ελλείψεις σε καθηγητές και δασκάλους, βιβλία, αίθουσες, κτίρια και εποπτικά μέσα. Πέρα απ' το περιεχόμενο της όλο και περισσότερο υποβαθμισμένης παρεχόμενης μόρφωσης. Πέρα από τα αρκετά και οξυμένα προβλήματα (οικονομικά, εργασιακά, κ.ά.) των εκπαιδευτικών, κλπ., κλπ., υπάρχουν οι πολύμορφες και ολοένα αυξανόμενες ταξικές διακρίσεις και ανισότητες, που ορθώνουν σοβαρούς φραγμούς και εμπόδια στα παιδιά των εργατικών και γενικότερα των φτωχών λαϊκών οικογενειών.

... και η πραγματικότητα

Και μην τολμήσει κανείς να μας πει ότι υπερβάλλουμε και καταστροφολογούμε. Τα πράγματα έτσι έχουν ακριβώς και δε γίνεται αυτό φανερό μόνον από την πραγματικότητα, που βιώνουν καθημερινά οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες, που καλούνται να μετρήσουν και να ξαναμετρήσουν τα πενιχρά εισοδήματά τους, για να εξοικονομήσουν τα όσα πολλά απαιτεί, ως άλλη ρουφήχτρα, η δήθεν δωρεάν και δήθεν δημόσια Παιδεία. Γίνεται φανερό και από στοιχεία σχετικών ερευνών. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία μιας τέτοιας μελέτης, της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα ελληνικά πανεπιστήμια έχει ήδη διαμορφωθεί μια σκληρή ταξική πραγματικότητα, αφού οι μισοί και πλέον φοιτητές (52%) προέρχονται από εύπορες και με υψηλό μορφωτικό επίπεδο οικογένειες, ενώ μόνο το 10% προέρχεται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

Και δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε, ότι είμαστε ακόμα στην αρχή, αφού τα στοιχεία αφορούν το έτος 2000. Οταν, δηλαδή, δεν είχαν αρχίσει να φαίνονται σε όλη τους την έκταση οι ταξικές συνέπειες των αντιλαϊκών αντιεκπαιδευτικών επιλογών των κυβερνητικών «μεταρρυθμίσεων» και σχετικών νόμων. Είναι μαθηματικά εξακριβωμένο ότι η κατάσταση χάρη στο εξοντωτικό εξεταστικό σύστημα, το αβάσταχτο κόστος των φροντιστηρίων, κλπ. κλπ. θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια μέχρι να επιστρέψουμε στις παλιές καλές εποχές, όπου στα ανώτατα ιδρύματα φοιτούσαν κυρίως οι «βλαστοί» της αστικής τάξης. Τα παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων θα ριχτούν στο κοινωνικό «Καιάδα» της υποαπασχόλησης και της ανεργίας.

Η κόντρα... της άνεσης

Αντιγράφουμε από τον «Μικροπολιτικό» των χτεσινών «Νέων»: «Η κόντρα κόντρα, αλλά οι ανέσεις (και όχι μόνο) ανέσεις! Γνωρίζετε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος βρέθηκε στη Γιουγκοσλαβία για επίσημη επίσκεψη τις προάλλες. Δε γνωρίζετε, όμως, με τι ταξίδεψε. Η αντιπαράθεσή του, λοιπόν, με την κυβέρνηση δεν τον εμπόδισε να πάει στο Βελιγράδι με το... πρωθυπουργικό αεροσκάφος "Εμπραέρ", το οποίο ζήτησε - και του παρασχέθηκε - από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Παράλληλα, ο επικεφαλής της ελλαδικής Εκκλησίας, που συχνά επικαλείται τον λιτό βίο των πατέρων της Εκκλησίας, έμεινε στην απέριττη... προεδρική σουίτα στο ξενοδοχείο "Ιντερκοντινένταλ" της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας. Και επειδή τι να του κάνει μια σουίτα, έστω κι αν έχει εμβαδόν 120 τ.μ., υπενοικίασαν και μια δεύτερη! Για τη συνοδεία, προφανώς...».

Και το διπλανό σχόλιο συμπλήρωνε: «Οπως έγινε γνωστό, οι λιτές, απέριττες, φτωχικές, κλπ., σουίτες χρεώνονται προς 800 δολάρια η μία ημερησίως, ήτοι προς 315.000 δραχμές. Και ποιος τα πληρώνει αυτά; Ω, ναι, σωστά μαντέψατε - το υπουργείο των Εξωτερικών! Είναι να μην κηρύξει την Εκκλησία υπό διωγμόν ο Χριστόδουλος;».

«Εικόνισμα» μισαλλοδοξίας

Η διπλανή φωτογραφία είναι από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Φενεό Κορινθίας. Και παρ' ότι είναι ολωσδιόλου περιττός ο σχολιασμός του περιεχομένου της, είναι εύλογα τα ακόλουθα ερωτήματα: Τα όσα αναφέρει το ταμπλό και, ιδιαίτερα, η μπόχα της μισαλλοδοξίας, που αποπνέει, βρίσκει σύμφωνους τον μητροπολίτη Κορινθίας, τον αρχιεπίσκοπο και την Ιερά Σύνοδο; Και αν - τυπικά έστω - δε συμφωνούν, συνειδητοποιούν, άραγε -ιδιαίτερα ο αρχιεπίσκοπος - ότι η όλη μέχρι σήμερα πορεία τους και η καλλιέργεια τού θρησκευτικού φανατισμού είναι ένας δρόμος ιδιαίτερα ολισθηρός και επικίνδυνος, με πάμπολλες και διάφορες παγίδες και παρενέργειες;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Νέα τάξη» τρομοκρατίας

Ενα μαύρο πέπλο «φόβου» και «ανασφάλειας» επιχειρείται να απλωθεί πάνω από τους λαούς όλου του κόσμου μετά το δολοφονικό χτύπημα στην καρδιά του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Με «κομμένη την ανάσα» οφείλουν οι πάντες να περιμένουν την αντίδραση της «πληγωμένης υπερδύναμης», η οποία, μάλιστα, «νομιμοποιείται», σύμφωνα με την κυρίαρχη προπαγάνδα, να κάνει «ό,τι κρίνει σκόπιμο και αποφασίσει»! Από «σταυροφορίες» μέχρι «παγκόσμιους πολέμους»! Οι πάντες πρέπει να τρέμουν, κανένας δεν πρέπει να βγάζει άχνα και όλοι να εύχονται να μην ξεσπάσει πάνω τους η οργή του μεγάλου αφεντικού. Αντίπαλος και εχθρός η... «τρομοκρατία» και αλίμονο σε αυτόν που τον «δείξουν» ως τρομοκράτη.

Στους πρωταγωνιστές για τη δημιουργία του παραπάνω κλίματος και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Ανευ όρων και περιορισμών» θα είναι η υποστήριξη και αλληλεγγύη του προς την αμερικανική κυβέρνηση, δήλωσε ο καγκελάριος Σρέντερ και σε αυτή τη «γραμμή» κινούνται και οι υπόλοιποι, μη εξαιρουμένου, φυσικά, του Ελληνα πρωθυπουργού. Θλιβεροί και φοβισμένοι οι ίδιοι πρώτα και κύρια, δηλώνουν εκ των προτέρων ότι εξουσιοδοτούν «εν λευκώ» το «μεγάλο αφεντικό» και σπεύδουν να κάνουν σπονδές για να εξευμενίσουν την οργή του ηγεμόνα. Τον χρειάζονται γιατί δεν μπορούν ακόμα να τον αντικαταστήσουν στην παγκόσμια κυριαρχία. Σύμφωνα με αυτή τη λογική της υποτέλειας, θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενο και αναπόφευκτο οι «σύμμαχοι» να συμπαραταχτούν στα όποια «αντιτρομοκρατικά μέτρα» αποφασίσει η Ουάσιγκτον. Μια νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία, που να εναρμονίζεται με τις εντολές της κυβέρνησης των ΗΠΑ, θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. Ο δραστικός περιορισμός των δημοκρατικών ελευθεριών «αναγκαίο κακό» για την... «ελευθερία». Η γενναία αύξηση των κονδυλίων για τους εξοπλισμούς και την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και των μυστικών υπηρεσιών έχει αρχίσει να προβάλλεται ως το τίμημα της... δημοκρατίας.

Δε χωρά καμία αμφιβολία ότι ο ιμπεριαλισμός ετοιμάζεται πυρετωδώς και βάσει σχεδίου για μια γενικευμένη αναμέτρηση. Δεν το κρύβουν, εξάλλου, αναμασώντας διαρκώς τη λέξη «πόλεμος» και κηρύσσοντας την τρομερή πολεμική μηχανή τους σε «ύψιστο συναγερμό» και «κατάσταση πολέμου». Ο εχθρός σκόπιμα δεν προσδιορίζεται, ακριβώς για να μπορεί να είναι «ο καθένας», που τολμά να στέκεται όρθιος και να αγωνίζεται ενάντια στη «νέα τάξη πραγμάτων». Είναι ολοφάνερο ότι τα δικαιώματα των λαών βρίσκονται στο στόχαστρο. Οι «πάντες», όσοι δεν έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήρια υποτέλειας, θα πρέπει να αισθάνονται διαρκώς την απειλή -και όχι μόνο - του πολέμου πάνω από τα κεφάλια τους. Κι όλα αυτά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν διάφοροι απολογητές της «νέας τάξης», τυφλωμένοι από τον πρωτόγονο αντικομμουνισμό τους, σχετικά με τις ξεκάθαρες θέσεις του ΚΚΕ, για το τι είναι τρομοκρατία και τι «τρομοκρατία», τι νομιμότητα και τι «νομιμότητα»...

Ε, λοιπόν, όχι! Δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και τους λαούς. Οι αρχιτρομοκράτες του πλανήτη και οι δολοφόνοι των λαών δεν μπορούν να εμφανίζονται ως «θύματα» και «λευκές περιστερές» και να παραπλανήσουν για τη νέα άγρια και βάρβαρη επίθεσή τους κατά της ανθρωπότητας. Ο ιμπεριαλισμός είναι συνώνυμο του πολέμου. Οι λαοί του κόσμου πλήρωσαν με ατέλειωτα ποτάμια αίματος για να το μάθουν, αλλά τώρα δεν μπορούν - και δεν πρέπει - να παραπλανηθούν. Αντίθετα, χρειάζεται να δυναμώσουν τις προσπάθειές τους και να συντονίσουν την πάλη τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στη νέα τάξη πραγμάτων του. Αν χτες κάτι τέτοιο ακουγόταν γενικόλογη ευχή, σήμερα καθίσταται επιτακτική ανάγκη και όρος επιβίωσης.

Μακελειό

Πρώτοι αυτοί

έχουν διδάξει

τον τρόμο

στον πλανήτη

και τη βία,

χιλιάδες οι αθώοι

που 'χουν σφάξει

στο Βιετνάμ

και στο Ιράκ

και στη Σερβία.

*

Χρόνια στη Γη

κυριαρχούνε

σαν γκάνγκστερς

με το όπλο,

με την κάννη,

τώρα τους έτυχε

να δούνε,

μία σφαγή

σαν και τις χίλιες

που 'χουν κάνει.

*

Θρήνος, λοιπόν,

εκεί κι όλοι

ρωτάνε,

το μακελειό

ποιος το 'κανε,

ποιο χέρι,

μ' αδίκως

το κεφάλι τους

το σπάνε

για κάτι που η CIA,

μάλλον, ξέρει...


Ο οίστρος
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org