ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέο φονικό στην Τζενίν

ΤΖΕΝΙΝ και ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ισραηλινά στρατεύματα υποστηριζόμενα από άρματα μάχης και ελικόπτερα επέδραμαν και πάλι χτες στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Οχθης και δύο κοντινά παλαιστινιακά χωριά, με το πρόσχημα της «καταδίωξης υπευθύνων για τρομοκρατικές επιθέσεις», με αποτέλεσμα συνολικά 9 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 3 ισλαμιστές μαχητές και ένα 11χρονο κορίτσι, να βρουν το θάνατο.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν χωρίς περιστροφές την ισραηλινή κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τη φρίκη για τα τρομοκρατικά πλήγματα στις ΗΠΑ για να δικαιολογήσει τη δική της έξαρση κρατικής τρομοκρατίας. Η ισραηλινή κυβέρνηση διέψευσε την κατηγορία (επιβεβαιώνοντάς την κατ' ουσία) με το επιχείρημα εκπροσώπου της πως «ο κόσμος δε θα είναι και τόσο ανεκτικός πλέον όσο ήταν πριν ως προς τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιούνται και υποστηρίζονται από την Παλαιστινιακή Αρχή» (!), προσθέτοντας πως «θα είμαστε πολύ έντονοι στις επιχειρήσεις μας κατά της τρομοκρατίας».

Στο χτεσινό απολογισμό περιλαμβάνεται ο θάνατος ενός Παλαιστινίου στη λωρίδα της Γάζας από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κατά ενός αυτοκινήτου ταξί...

Παράλληλα, οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί -ο πλήρης αποκλεισμός- των ελεύθερων κατεχομένων εξανάγκασε τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ να παραμείνει στη Δαμασκό. Η συνάντηση με τον Σιμόν Πέρες, η οποία αναμενόταν να γίνει αυτήν τη βδομάδα, μοιάζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο, καθώς ο Πέρες υιοθετεί πλήρως την οπορτουνιστική ρητορική του εκπροσώπου του υπουργείου Αμυνας: «Ο Γιάσερ Αραφάτ έχει τώρα την ευκαιρία να γυρίσει σελίδα και να βγει οριστικά από τον κόσμο της τρομοκρατίας... Δεν μπορεί να ζει κανείς σε δύο κόσμους, να εμπλέκεται στην τρομοκρατία και την ίδια στιγμή να θέλει να είναι αποδεκτός στον κόσμο», δήλωσε χτες.

ΠΓΔΜ
Θα παραταθεί (;) η ΝΑΤΟική επέμβαση - συμφωνεί η Ρωσία

Associated Press

ΣΚΟΠΙΑ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ και ΜΟΣΧΑ.-

Η παρουσία των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας φαίνεται πως θα παραταθεί επ' αόριστον, καθώς στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αργά το βράδυ της Τρίτης συμφώνησαν στη δημιουργία και αποστολή μιας νέας δύναμης, η οποία θα διαδεχτεί την ήδη εγκαταστημένη στη χώρα.

Η πρόταση, σύμφωνα με τις πληροφορίες του διπλωματικού ανταποκριτή των λονδρέζικων «Τάιμς» Ρίτσαρντ Μπίστον, έγινε από τον Γερμανό ΥπΕξ Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος τόνισε πως το ΝΑΤΟ πρέπει να αποστείλει μια «μικρή αλλά ισχυρή» δύναμη στη χώρα σε ρόλο «ειρηνοποιών», μόλις ολοκληρωθεί, στα τέλη του μήνα, η επιχείρηση «Απαραίτητη Συγκομιδή».

Η νέα δύναμη, σύμφωνα με την ίδια πηγή θα έχει κάπου 1.000 άνδρες και θα συμπεριλαμβάνει στρατεύματα από χώρες μη μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, όπως η Ρωσία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ουκρανία.

Η πρόταση Φίσερ κέρδισε καθοριστικά μεγαλύτερη υποστήριξη από εκείνην του Γάλλου πρώην υπουργού Αμυνας και απεσταλμένου της ΕΕ στα Σκόπια, Φρανσουά Λεοτάρ, ο οποίος καλούσε για αποστολή 1.500 ανδρών της ΕΕ στην ΠΓΔΜ. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί φέρονται να συμφώνησαν ότι το ΝΑΤΟ «είναι ο μόνος οργανισμός ικανός να παράσχει τα αναγκαία στρατεύματα που χρειάζεται να επιχειρήσουν από τις αρχές του επόμενου μήνα».

Η αποστολή θα χρειαστεί έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα έχει αντικείμενο (ή μάλλον, πρόσχημα...) την προστασία των άοπλων παρατηρητών της ΕΕ και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Η εντολή της παρούσας αποστολής «λήγει» μαζί με το τελεσίγραφο για την ολοκλήρωση της «Απαραίτητης Συγκομιδής» την 26η Σεπτεμβρίου.

Associated Press

Ο Φίσερ είπε στους συναδέλφους του πως μια «σιωπηλή συμμαχία εξτρεμιστών» ενδέχεται να εκμεταλλευτεί το πιθανό κενό μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ για να «καταστρέψει την ειρηνευτική διαδικασία» στην ΠΓΔΜ.

Η ρωσική κυβέρνηση τάσσεται αναφανδόν υπέρ της πρότασης της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Η ρωσική διπλωματία διευκρινίζει πως «οποιαδήποτε διεθνής στρατιωτική δύναμη θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών», ενώ αποστολή της οφείλει να είναι «η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Μακεδονίας και η επιτήρηση των συνόρων με το Κόσσοβο και την Αλβανία». Πάντως η ΕΕ ενδέχεται να λογαριάζει δίχως τον «ξενοδόχο», αφού οι προθέσεις των Αμερικανών (και άρα η σχετική εντολή από το ΝΑΤΟ για μια νέα αποστολή) δεν είναι απόλυτα σαφείς προς το παρόν όσον αφορά την ΠΓΔΜ. Το βέβαιον είναι πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ επ' ουδενί μοιάζει να επιθυμεί την παράταση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στη χώρα, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίας κυβερνητικής πηγής στο πρακτορείο «Ρόιτερ».

Η ΕΕ ερωτοτροπεί με το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Στη διάρκεια δημόσιας ακρόασης που οργάνωσε η Επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα το αμερικανικό σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας, παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης ο οποίος επισήμανε τα εξής:

«Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, που βάζει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο την ειρήνη στον πλανήτη μας. Εχουμε να κάνουμε όχι μόνο με μια σημαντική κλιμάκωση των εξοπλισμών, αλλά και με μια απόπειρα ριζικής ανατροπής του συσχετισμού δυνάμεων και του μηχανισμού που μέχρι τώρα εξισορροπεί τις πυρηνικές δυνάμεις. Δυναμιτίζονται θεμέλια της διεθνούς ισορροπίας, όπως η συνθήκη κατά των αντιπυραυλικών συστημάτων και η συνθήκη για τη μη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος.

Το επιχείρημα ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να δεχτούν πυρηνική επίθεση από κάποια κράτη όπως η Β. Κορέα, η Λιβύη, το Ιράκ κ.ά. είναι τόσο σαθρό που καταντά γελοίο. Πρόκειται για μικρές χώρες που το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι δεν ελέγχονται από το παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, ενώ έχουν υποστεί την επιθετικότητα Αμερικανών και Ευρωπαίων με βομβαρδισμούς, οικονομικούς αποκλεισμούς κ.ά.

Οσο και αν το προτεινόμενο από τις ΗΠΑ σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, γνωστό και ως "παιδί του πολέμου των άστρων", εμφανίζεται ανίκανο να αντιμετωπίσει έστω και μικρής κλίμακας πυραυλική επίθεση, δεν παύει αντικειμενικά να είναι ένα βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους αντιπυραυλικής θωράκισης, δηλαδή του "πολέμου των άστρων" που οραματιζόταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρέιγκαν αλλά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, χάρις και στις αντιδράσεις των λαών.

Πέρα από αυτό, η ενδεχόμενη ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος είναι επίδειξη ισχύος, αλλά και προειδοποίηση προς τη Ρωσία και, κυρίως, προς την Κίνα. Βεβαίως, είναι και μια χειρονομία απέναντι στο στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα, το οποίο θα θησαυρίσει από τα δισεκατομμύρια που θα ξοδευτούν για την ανάπτυξή του.

Απέναντι σ' αυτόν τον κίνδυνο, η μόνη στάση για την οποία δε θα ντρέπεται κανείς απέναντι στις επόμενες γενεές, είναι η συνολική καταδίκη των αμερικανικών σχεδίων και όχι οι ερωτοτροπίες, που εκφράστηκαν και στην αίθουσα αυτή με την ιδέα της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή και της Ρωσίας. Σε κάθε περίπτωση το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα, οι λαοί όλου του κόσμου, θα αντιδράσουν μαχητικά».

ΝΙΓΗΡΙΑ
Εκατόμβη θυμάτων στις φυλετικές συγκρούσεις

ΤΖΟΣ.-

Τρεις ημέρες συνεχών σφοδρών συγκρούσεων στην κεντρική Νιγηρία έχουν κοστίσει τουλάχιστον 165 ζωές και 928 τραυματισμούς, σύμφωνα με αξιωματούχους της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη χώρα.

Οι πληροφορίες για την κατάσταση χθες ήταν αντιφατικές, καθώς οι μεν αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού έλεγαν ότι οι συγκρούσεις επεκτείνονταν και σε άλλες πόλεις, ενώ, αντίθετα, ειδησεογραφικά πρακτορεία και διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν πως η κατάσταση ήταν «ήρεμη».

Η κυβέρνηση έχει στο παρελθόν υποβαθμίσει σημαντικά τους αριθμούς των θυμάτων των διακοινοτικών φυλετικών και θρησκευτικών συγκρούσεων στην περιοχή.

Η σύγκρουση εκκολαπτόταν επί έναν μήνα, με εκπροσώπους της χριστιανικής πλειοψηφούσας κοινότητας να εξεγείρονται εναντίον του διορισμού ενός μουσουλμάνου για τη διαχείριση του προγράμματος αντιμετώπισης της φτώχειας στην περιοχή της πολιτείας Πλατό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ