ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους

- Κάνατε λόγο για ένα μέτωπο κατά του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας στις δημοτικές εκλογές. Οσον αφορά τα υπόλοιπα δυο κόμματα της Αριστεράς, το Συνασπισμό και το ΔΗΚΚΙ, υπάρχει ενδεχόμενο να κάνετε κάποιες συνεργασίες μ' αυτά τα δυο κόμματα για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές;

- Νομίζω πως είμαστε σαφείς ότι αυτό το μέτωπο κατά του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι ένα μέτωπο που εκφράζει αυτό που λέμε συνεργασία των μικρών εναντίον των μεγάλων. Εμείς δεν είμαστε ούτε αντι-ΠΑΣΟΚ, ούτε αντι- Νεοδημοκράτες. Είμαστε εναντίον του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ακριβώς γιατί σαν κόμματα εξουσίας εκφράζουν συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου, γενικότερα του μεγάλου κεφαλαίου και γιατί αυτά τα δυο κόμματα, με τη δύναμη που έχουν, αλλά και με τη δύναμη των μηχανισμών της παραπλάνησης, έχουν την κύρια ευθύνη για όλες τις εξελίξεις που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, παίρνοντας βεβαίως υπόψη ότι η κυβέρνηση είναι ο πρωταγωνιστής και η Νέα Δημοκρατία ο συμπρωταγωνιστής.

Επομένως εμείς θεωρούμε ότι η μάχη των Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών πρέπει να ευνοήσει συνεργασίες που έχουν όχι μόνο στόχο να μειωθούν οι θέσεις και οι πόντοι του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά απαντούν και στο ερώτημα «μετά τις εκλογές τι;».

Γιατί, αν θέλετε, είναι πολύ εύκολο, μέσα στη σημερινή δυσαρέσκεια που υπάρχει, να μειωθούν οι θέσεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των δυο κομμάτων και να προκύψουν νέες αρχές, που αν δεν έχουν ξεκαθαρίσει αυτά τα ζητήματα, τότε θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική, μόνο με άλλα πρόσωπα.

Και μην ξεχνάτε ότι έχουμε ένα παράδειγμα. Ο Συνασπισμός παραδείγματος χάριν, συνεργάστηκε σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των δήμων με το ΠΑΣΟΚ. Ιδιαίτερα από το '94 και μετά, στη μεγάλη πλειοψηφία και στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση και στις Νομαρχίες έχουμε μια τέτοια σύμπραξη. Γεννήθηκε κάτι καλό απ' αυτή τη σύμπραξη;

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι η θέση μας απευθύνεται τοπικά, σε όλες εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες καταλαβαίνουν ότι υπάρχει πεδίο συζήτησης και διαλόγου μαζί μας, σε μια κατεύθυνση όχι απλώς κατά του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και σε μια κατεύθυνση αντιμετώπισης όλων των αναδιαρθρώσεων που έγιναν στο θεσμό. Εν πάση περιπτώσει αυτές οι τοπικές αρχές που πρέπει να αναδειχτούν, πρέπει να έχουν καθαρή στάση όσον αφορά την πολιτική της ΟΝΕ και το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυτό είναι που καθορίζει τη συνεργασία και, αν θέλετε, γι' αυτό εμείς προτάσσουμε την προβολή των θέσεών μας και όχι τις εύκολες συζητήσεις, ελάτε όλοι μαζί εναντίον των δυο. Τέτοιες συνεργασίες είναι είτε θνησιγενείς, είτε μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν από τις δυνάμεις του δικομματισμού.

Καμιά συστράτευση μ' αυτούς που γεννούν τον πόλεμο

- Κυρία Παπαρήγα, σας κατηγορούν κάποιοι ότι περίπου χαίρεστε που χτυπήθηκε χτες η Νέα Υόρκη και μόνο που δεν πανηγυρίσατε, τι έχετε να πείτε γι' αυτό;

- Γιατί δεν τους ρωτάτε αυτούς από πού αντλούν αυτά τα επιχειρήματα; Τι να σας πω τώρα, εγώ δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιους. Θα ξαναπώ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχτηκαν ένα χτύπημα στην καρδιά τους. Εμείς είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί για να πούμε ποιος οργάνωσε και κατηύθυνε αυτό το χτύπημα. Και, αν θέλετε, δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα, ούτε και εάν βγουν στοιχεία πραγματικά για το ποιοι εκτέλεσαν αυτή την αποστολή. Δε βγαίνει από εκεί συμπέρασμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βιάζονται να εξηγήσουν και να δώσουν στοιχεία. Και, μάλιστα, με την ευκαιρία, να ανοίξω μια παρένθεση, είναι πάρα πολύ περίεργο ότι πέταξαν π.χ. αεροπλάνα, καλά πάνω από τους δυο πύργους, αλλά και πάνω από το Πεντάγωνο, δεν ξέρω εάν είχε χαραχτεί διάδρομος πάνω από το Πεντάγωνο, υποθέτω, και θα ήταν φυσιολογικό, να μην υπήρχε διάδρομος αεροπορικός πάνω από το Πεντάγωνο. Δεν πήραν χαμπάρι τίποτα η CIA; Περίεργο. Εδώ μαθαίνει η CIA τι γίνεται και στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας. Δεν πήραν χαμπάρι τίποτα;

Και σήμερα μαθαίνουμε, γίνονται ανακοινώσεις, ότι βρίσκουν πλήθος αποδεικτικών στοιχείων σε εγκαταλελειμμένες βαλίτσες, σε εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, βρίσκουν ένα Κοράνι, βρίσκουν βιβλία στην αραβική που λένε πώς οργανώνεται μια αεροπειρατεία, ή πώς γίνεται ο χειρισμός ενός αεροπλάνου, λίγο περίεργα πράγματα.

Εμείς ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας: Κινητοποίηση των λαών, όχι απλώς επαγρύπνηση. Να ξέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα χρησιμοποιήσουν αυτό το χτύπημα, για να επιτεθούν και να τσακίσουν λαϊκά κινήματα. Και ξέρουμε επίσης πολύ καλά ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι, οι περιφερειακοί χωροφύλακες, επίσης ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε μια τέτοια ενέργεια. Επομένως, γιατί να χαιρόμαστε δηλαδή;

Και, τέλος, να προσθέσω ότι η όποια συμπάθεια, δικαιολογημένη, δείχνει κανείς για τον άμαχο πληθυσμό, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατραπεί σε συμπάθεια για την αμερικανική πολιτική, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατραπεί σε μια στήριξη, ή σε μια ανοχή αυτής της πολιτικής.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατραπεί σε μια συμπάθεια προς τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, τους Ευρωπαίους. Καμία συστράτευση μ' αυτούς που γεννάνε τον πόλεμο, μ' αυτούς που φέρνουν τους λαούς σε αδιέξοδα. Καμία συμπάθεια, ούτε χαιρόμαστε, ούτε κλαίμε. Ετοιμαζόμαστε και για πιο δύσκολες ώρες, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι μέσα από τις καινούριες δυσκολίες θα γεννηθούν και νέες δυνατότητες για το λαό μας, για τα λαϊκά κινήματα.

Εμείς πολιτικά συμπεριφερόμαστε και αυτοί που σπέρνουν τέτοιες ειδήσεις, καλύτερα να έρθουν στη θέση μου και να απαντήσουν γιατί το κάνουν. Ξέρετε υπάρχουν και οι ανοιχτοί φίλοι του ιμπεριαλισμού και υπάρχουν και οι κρυφοί.

Το αύριο θα το γράψουν οι λαοί

- Κυρία Παπαρήγα, θέλω να σας ρωτήσω το εξής, είπατε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στο αμέσως επόμενο διάστημα θα σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι σε κάποια κινήματα. Πιστεύετε ότι αυτό θα επηρεάσει γενικότερα και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας;

- Εχω ακούσει ότι τώρα μπαίνουμε σε μια νέα σελίδα. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω το χτεσινό γεγονός, γιατί, αν θέλετε, σαν τέτοιο είναι σημαντικό και μεγάλο, απίστευτο στη μορφή του, όχι όμως απροσδόκητο, όμως πρέπει να δούμε ότι αυτή η νέα σελίδα δεν ανοίγεται τώρα.

Η δεκαετία που περάσαμε είχε τον βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, είχε τη μεθοδευμένη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Αυτή η δεκαετία είχε τη Συνθήκη του Οσλο, που πανηγυρίστηκε απ' όλα τα κόμματα στον τόπο μας εκτός από μας. Οχι γιατί είμαστε εναντίον των συμφωνιών ειρήνης, αλλά γιατί δεν ήταν τέτοια.

Εχουμε λοιπόν τη Συμφωνία του Οσλο, η οποία οδήγησε σ' αυτό το δράμα που ζει ο παλαιστινιακός λαός, ο οποίος μάλιστα σήμερα «φωτογραφίζεται» και από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ως ο υπεύθυνος της τρομοκρατίας.

Εχουμε το Κυπριακό που πάει από το κακό στο χειρότερο. Εχουμε επιθέσεις, σε μια σειρά χώρες, απροσδόκητες, με την έννοια ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνουν αμερικανικοί βομβαρδισμοί. Εχουμε, λοιπόν, τόσα και τέτοια φαινόμενα, που καλό θα είναι να μη βλέπουμε ότι κάθε μέρα ανοίγει και μια νέα σελίδα.

Απλώς υπάρχει μια νέα σελίδα, ενδεχομένως, στην ιμπεριαλιστική πολιτική. Εμείς υποστηρίζουμε ότι μπορεί να ανοίξει μια νέα σελίδα στους αγώνες των λαών. Οπωσδήποτε θα θελήσουν να αξιοποιήσουν αυτό το γεγονός, οπωσδήποτε. Τώρα, με ποια μορφή και με ποιους τρόπους, οπωσδήποτε η επίθεση θα είναι μεγαλύτερη, αλλά νομίζουμε ότι μεγάλα γεγονότα δημιουργούν και αφυπνίσεις.

Επομένως, πρέπει να τα δούμε στη συνέχεια όλα αυτά τα ζητήματα και το αύριο πώς θα το γράψουν οι λαοί.

Μαζική λαϊκή αντεπίθεση απέναντι στον ιμπεριαλισμό

- Κυρία Παπαρήγα, θα θέλαμε μια ξεκάθαρη διατύπωση από το Κόμμα σας, καταδικάζει ή όχι τη χτεσινή τρομοκρατική επίθεση;

- Μάλιστα, θα χωριστούμε σ' αυτούς που καταδικάζουν την επίθεση και σ' αυτούς που δεν την καταδικάζουν. Εμείς νομίζω ότι μιλήσαμε καταδικαστικά για τις αιτίες που γεννούν τέτοια γεγονότα και η καταδίκη μας είναι σαφής και απερίφραστη εναντίον του ιμπεριαλισμού.

Ας περιμένουμε να δούμε γι' αυτή καθεαυτή την επίθεση. Αναμφισβήτητα το ότι υπάρχουν θύματα δε μας αφήνει αδιάφορους. Αλλά δεν μπορεί κανείς στην πολιτική ζωή να μένει μόνο σ' αυτό. Ας δούμε και τις βαθύτερες αιτίες αυτού του γεγονότος και ας δούμε και ποιος οργάνωσε αυτή την επίθεση. Γενικά και αφηρημένα, τα πράγματα δε βγαίνουν έτσι. Οπωσδήποτε όμως είμαστε σαφείς, καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε τις αιτίες που προκάλεσαν τα γεγονότα και υποσημειώνουμε επίσης, και πάρτε το και αυτό υπόψη, αναμφισβήτητα μπορεί να υπάρχουν ομάδες - οργανώσεις που να θεωρούν ότι αντιπαλεύουν τον ιμπεριαλισμό, σπρωγμένοι αν θέλετε από την αγανάκτησή τους, από τα βάσανα που έχουν περάσει από τον ιμπεριαλισμό, νομίζουν λοιπόν ότι μπορούν να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση με κάποιες τέτοιες ενέργειες.

Εμείς θεωρούμε ότι αυτό που θα ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση είναι η μαζική λαϊκή αντεπίθεση απέναντι στον ιμπεριαλισμό. Τέτοιες ενέργειες από μόνες τους δεν μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα των λαών.

Αλλο πράγμα λοιπόν είναι αυτό και άλλο πράγμα είναι να μιλάει κανείς στις πονηρές μέρες, γενικά και αφηρημένα, καταγγέλλουμε την τρομοκρατία απ' όπου και αν προέρχεται. Η τρομοκρατία ως πολιτική επιλογή των λαών δεν αποτελεί απάντηση. Η τρομοκρατία με το περιεχόμενο που έχει, να σκοτώσουμε έναν πρωθυπουργό, να σκοτώσουμε εκείνον, να σκοτώσουμε έναν άλλο. Εμείς καταγγέλλουμε πριν απ' όλα την τρομοκρατία του ιμπεριαλισμού, που γεννά αν θέλετε και αυθόρμητες πράξεις, που μπορεί να αξιοποιηθούν πάλι από τους ίδιους ενόχους.

Και θέλει επίσης και μια προσοχή, γιατί, ξέρετε, ο όρος τρομοκρατία είναι λάστιχο. Δε μου λέτε, θα καταγγείλουμε δηλαδή τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος παλεύει με τα μέσα που διαθέτει την ισραηλινή επιδρομή και την περικύκλωσή τους σήμερα από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό;

Θα καταγγείλουμε τα παιδιά των Παλαιστινίων που πετάνε πέτρες; Είμαστε με την ειρήνη και, αν θέλετε, είμαστε εμείς που ενδιαφερόμαστε με ειρηνικά πολιτικά μέσα να επιλύονται τα πάντα. Ομως η ζωή έδειξε ότι η βία, η επίθεση και η τρομοκρατία ξεκινάει από συγκεκριμένους χώρους. Οι λαοί και τα κινήματα απάντησαν με τα ίδια όπλα, προκειμένου να σώσουν τις ζωές τους, τα σύνορά τους και την ανεξαρτησία τους.

Το να πούμε, λοιπόν, ότι καταδικάζουμε τον πόλεμο απ' όπου και αν προέρχεται, με τα σημερινά δεδομένα, δεν απαντάμε στο πρόβλημα, το συσκοτίζουμε. Είμαστε εναντίον του πολέμου, αλλά τι θα πούμε σε ένα λαό; Οταν σου κάνουν επιδρομή, εσύ να κάνεις ευχέλαια και να ανάβεις κεριά;

Τον πόλεμο, τη βία και την τρομοκρατία τον γεννάει η πλουτοκρατία, για να το πω έτσι απλά και λαϊκά. Και οι λαοί αντιστέκονται και είναι υποχρεωμένοι να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.

Λοιπόν, η θέση μας είναι σαφής: Καταγγέλλουμε την πολιτική της τρομοκρατίας και τους υπεύθυνους, που είναι ιμπεριαλιστές. Και θεωρούμε ότι η πιο εύστοχη και ουσιαστική απάντηση σ' αυτή την τρομοκρατία είναι η μαζική πολιτική δράση των λαών, η συνειδητοποίηση, η συσπείρωση, η αντίσταση και η αντεπίθεση.

Και για να συμπληρώσω, και με την ευκαιρία αυτή, τη νέα γραμμή νομιμότητας του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, εμείς δεν τη σεβόμαστε. Και οι λαοί όμως πρέπει να έχουν τη δύναμη να την ανατρέψουν. Η νέα γραμμή νομιμότητας είναι η γραμμή νομιμότητας που επεξεργάστηκαν οι ιμπεριαλιστές, μετά την ανατροπή των καθεστώτων στις σοσιαλιστικές χώρες.

Αυτή τη νέα γραμμή λοιπόν νομιμότητας και ηθικής δεν τη δεχόμαστε, καθαρά πράγματα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org