ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΦΙΣΑΣ
Η λαϊκή κινητοποίηση οδήγησε σε υποχώρηση την κυβέρνηση

Η Β. Παπανδρέου απέσυρε τελικά στη Βουλή τη διάταξη που θέσπιζε απαγορεύσεις στην προβολή της δράσης των κοινωνικών οργανώσεων

Κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος και την έντονη κοινοβουλευτική αντίδραση του ΚΚΕ, η κυβέρνηση υποχώρησε και έτσι απέσυρε τη διάταξη που θέσπιζε απαγορεύσεις στην προβολή της δράσης των διάφορων κοινωνικών οργανώσεων.

Χτες, πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για την «υπαίθρια διαφήμιση», η υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ανακοίνωσε ότι από το σχετικό άρθρο αφαιρείται η αναφορά στις «κοινωνικές δραστηριότητες», οι οποίες εντάσσονταν στις απαγορεύσεις της εμπορικής διαφήμισης και όπως ήταν προφανές αφορούσε την προπαγάνδα της δράσης συνδικάτων αλλά και άλλων συλλόγων και σε τελική ανάλυση και την ίδια την πολιτική διαφήμιση. Υπενθυμίζεται ότι στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου περιλαμβάνονταν και οι πολιτικές δραστηριότητες στις απαγορεύσεις, αλλά μετά την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ στη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή οι πολιτικές δραστηριότητες εξαιρέθηκαν.

Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, είχε στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, καταγγέλλοντας ότι το νομοσχέδιο διατηρώντας τις απαγορεύσεις στις κοινωνικές δραστηριότητες είναι αντισυνταγματικό και εκ των πραγμάτων φάνηκε ότι η παρέμβαση του Απ. Κακλαμάνη έφερε αποτέλεσμα.

Είναι θετικό ότι έστω και την τελευταία ώρα αποσύρθηκε η πρόβλεψη για τις κοινωνικές δραστηριότητες, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, αλλά είπε ότι οι επιφυλάξεις παραμένουν, αφού σε άλλο άρθρο προβλέπεται η απαγόρευση ανάρτησης πανό και αεροπανό σε δρόμους και πλατείες. Τόνισε ότι αυτό στρέφεται κατά των διάφορων σωματείων και των δήμων, αφού αυτοί χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο τρόπο προπαγάνδας και όχι φυσικά οι επαγγελματίες διαφημιστές.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι οι ανησυχίες παραμένουν και αυτό γιατί κυοφορούνται νέα νομοσχέδια για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, ενώ παραμένει σε ισχύ και ο τρομονόμος, ο οποίος μάλιστα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο φραγμό στη δράση των πολιτικών και κοινωνικών φορέων.

Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση με τις διατάξεις για την εμπορική διαφήμιση ενδιαφέρεται για το περιβάλλον, υπενθύμισε μια σειρά αντιπεριβαλλοντικές ενέργειες της κυβέρνησης, όπως η επέκταση της «ΠΕΤΡΟΛΑ», η δασοκτόνα πολιτική ή η οικοπεδοποίηση του Ελληνικού.

Υπενθύμισε δε, ότι και στο πρόσφατο παρελθόν η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να βάλει μία τάξη στις παρανομίες των επαγγελματιών διαφημιστών, ενώ αντίθετα δικαζόταν και καταδικαζόταν μέλη κομμάτων και οργανώσεων για αφισοκόλληση.

Στο νομοσχέδιο περιέχονται και οι διατάξεις για τις «Συμπολιτείες δήμων και κοινοτήτων», που στην ουσία είναι ένα πρώτο βήμα για νέες αναγκαστικές συνενώσεις δήμων, για νέο «Καποδίστρια», ενώ υπάρχει στα συρτάρια και νέο νομοσχέδιο για το «νέο χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Σήμερα, τόνισε, ακολουθείται η «σαλαμοποίηση» προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.

Ο εισηγητής είπε ότι σήμερα, τρία χρόνια μετά τον «Καποδίστρια», έχουν βγει τα συμπεράσματα και αποδεικνύεται ότι στην ύπαιθρο και την περιφέρεια συγκεντρώθηκαν περισσότερα προβλήματα. Συνεχίζεται, είπε, το ξεκλήρισμα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς από τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική, ενώ προωθήθηκαν ιδιωτικοποιήσεις, μεταφορά δραστηριοτήτων χωρίς παράλληλη χρηματοδότηση, ανταποδοτικότητα και νέες φορολογίες.

Με τις «Συμπολιτείες», είπε, γίνονται βήματα για τη συγκεντροποίηση της τοπικής εξουσίας σε λιγότερα χέρια, με την επιβολή στους δήμους να δημιουργήσουν συνδέσμους οι οποίοι και θα παίρνουν αποφάσεις για μια σειρά υπηρεσίες και αρμοδιότητες, ενώ χάνεται και η αντιπροσωπευτικότητα. Τέλος, διαφώνησε και με τις διατάξεις για τη δημοτική αστυνομία, τονίζοντας ότι κοντά στην ΕΛΑΣ και τους συνοροφύλακες που πλέον βρίσκονται παντού, δημιουργείται ένα ακόμα Σώμα, το οποίο θα στρέφεται κατά των δραστηριοτήτων του λαϊκού κινήματος.

  • Με τροπολογία που κατατέθηκε προβλέπεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που είναι σύζυγοι των στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού, θα μπορούν να αποσπώνται σε υπηρεσίες που εδρεύουν στην περιοχή όπου υπηρετεί ο/η στρατιωτικός.
Ερχεται να δώσει συνέχεια στο ρεσιτάλ της κοροϊδίας

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Εβρου του ΚΚΕ αναφορικά με την επίσκεψη του ΥΠΕΘΟ, Γ. Παπαντωνίου, στο νομό

Σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας στον Εβρο, η Νομαρχιακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μετά τις πρόσφατες αντιλαϊκές, φιλομονοπωλιακές κυβερνητικές εξαγγελίες στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, έρχεται στον Εβρο ο ΥΠΕΘΟ κος Παπαντωνίου, για να δώσει συνέχεια στο ρεσιτάλ κοροϊδίας του λαού με τα ψίχουλα για δήθεν κοινωνικές παροχές και ταυτόχρονα να επαναλάβει τους όρκους πίστης και παραπέρα ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι της πόλης, του χωριού, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι νέοι και οι νέες, οι γυναίκες, οι συνταξιούχοι του Νομού Εβρου γνωρίζουν με δραματικό τρόπο τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής. Σε κανένα δε δημιουργούνται αυταπάτες για τις πραγματικές προθέσεις κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και όλων όσοι υποστηρίζουν την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως όταν αυτοί μιλούν για ανάπτυξη, ένα πράγμα μόνο έχουν στο μυαλό τους. Πώς θα δώσουν μεγαλύτερα κέρδη, πώς θα ισχυροποιήσουν παραπέρα την ολιγαρχία.

Με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού είτε απ' ευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε εμμέσως από τα ταμεία της ΕΕ (π.χ. Γ` ΚΠΣ), εκείνο που κυρίαρχα τους ενδιαφέρει είναι να δώσουν "τζάμπα", "ζεστό" χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή είναι η ανάπτυξη της περιφέρειας, γενικότερα της χώρας ολοκλήρωσης, όπως την εννοούν, την υλοποιούν οι κυβερνώντες και οι υπόλοιποι παρατρεχάμενοι αυτής της πολιτικής.

Ταυτόχρονα, όλοι ζούμε την "ανάπτυξη" που προτείνουν όλοι αυτοί δηλαδή:

- Τη μείωση του λαϊκού εισοδήματος.

- Την επιδείνωση των ΕΒΕ και το μαζικό κλείσιμο των επιχειρήσεών τους.

- Τη διόγκωση της ανεργίας και ειδικά των νέων και των γυναικών.

- Την αύξηση των απολύσεων, όπως π.χ. στο ΟΤΤΟ παρά τις επιδοτήσεις και ενισχύσεις που τους έδωσαν.

- Την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας.

- Τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης εργατών - αγροτών - ΕΒΕ.

- Τη σημαντική καθυστέρηση αναπτυξιακών έργων υποδομής (π.χ. φράγμα του Δερείου).

- Την ένταση της λειψυδρίας και την ορατή απειλή για την αγροτική παραγωγή, αλλά και την ύδρευση.

- Την παράδοση του ορυκτού πλούτου της περιοχής (χρυσού και πετρελαίου) καθώς και των ενεργειακών δυνατοτήτων (φυσικό αέριο και αιολικά πάρκα) στην αδηφάγο ολιγαρχία.

- Τη βάναυση προσβολή του φυσικού περιβάλλοντος χωρίς κανένα όριο και περιορισμό ακόμα και για τη ζωή των κατοίκων (π.χ. εξόρυξη χρυσού).

Γι' αυτό, λοιπόν, ας γυρίσουμε την πλάτη σ' όλους αυτούς: Στους κυβερνητικούς, στο ΔΣ του Επιμελητηρίου (Βιομηχάνων) του Εβρου, στο "Εργατικό" Κέντρο που ανέλαβαν εργολαβικά να βοηθήσουν στην εκλαΐκευση της κυβερνητικής πολιτικής, να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, να εξασφαλίσουν ακόμη περισσότερα κέρδη στην ολιγαρχία.

Για τον ελληνικό λαό αυτό που επιβάλλεται σήμερα είναι να πάρει ο ίδιος την τύχη του στα χέρια του. Να αναπτύξει τους αγώνες του, να ενισχύσει τα μέτωπα συσπείρωσης ενάντια σ' αυτές τις επιδιώξεις, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Μαζί με το ΚΚΕ, να συγκροτηθεί το Λαϊκό Μέτωπο, για να ανατραπεί αυτή η πολιτική, για τη λαϊκή οικονομία και εξουσία».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
«Αυτοέγκλειστοι» σε πολιορκημένη Θεσσαλονίκη

Μίλησε για ηρωική έξοδο από τον «εγκλεισμό» ο πρωθυπουργός κατά την «πανεπιστημιακή» του διατριβή, άνευ περιεχομένου, στη Θεσσαλονίκη, που μια εφημερίδα τη χαρακτήρισε με τον τίτλο «οράματα και δράματα» και ο δικός μας ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, σε εικονικές αναφορές, «Μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες του λαού».

Μίλησε για την ανάγκη απελευθέρωσης από τον εγκλεισμό - (άλλη μετάλλαξη της εσωστρέφειας) - όταν ο ίδιος, οι υπουργοί και οι ταλαίπωροι αποδέκτες της ομιλίας του περί ανανεούμενων οραμάτων, ήταν αυτοέγκλειστοι σε μια πολιορκημένη Θεσσαλονίκη από τους χιλιάδες περίφραχτους μέσα στα αλεξίσφαιρα γιλέκα τους, άντρες της δημόσιας δύναμης.

Ενα κακέκτυπο της Γένοβας των κόκκινων γραμμών και αποκλεισμών, δηλαδή, που δεν εμπόδισε το χείμαρρο των λαϊκών δυνάμεων να ξεσπάσει, καταγγέλλοντας την αδιέξοδη κυβερνητική νεοφιλελεύθερη πολιτική, που όχι μόνο δεν περιορίζεται, αλλά επεκτείνεται σύμφωνα με τις αμετακίνητες, άκαμπτες και αδιέξοδες επιλογές, στη βάση ενός μεταφυσικού οράματος της «ισχυρής Ελλάδας».

Οραμά του «Ολοι μαζί» ανάκατα θύτες και θύματα, κερδοσκόποι και μοχθούντες άνθρωποι, βιομήχανοι και εφοπλιστές των φορολογικών ελαφρύνσεων, φτωχοί, άνεργοι και απασχολήσιμοι των καθημερινών επιβαρύνσεων, τρόφιμοι των φιλανθρωπικών ψίχουλων αποπλάνησης, σπεκουλαδόροι και ιντριγκαδόροι των χρηματιστηριακών παιγνίων.

Δεν είχε προλάβει να μοιράσει οράματα, μάγια και θάματα ο κ. Σημίτης και οι άξιοι συνάδελφοι του «902» και του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, με άμεσες παρεμβάσεις και στοιχειοθετημένες πολιτικές και οικονομικές αναλύσεις, απογύμνωσαν το σκιάχτρο των οραμάτων και το άφησαν ξυλάρμενο στο θεσσαλονικιό άνεμο, το Βαρδάρη.

Η «ισχυρή Ελλάδα», στην οποία αναφέρθηκαν οι πρωθυπουργικοί λόγοι για την ενίσχυση του εσωκομματικού ηθικού, συνδέεται με το «όραμα» της επεκτεινόμενης εξάρτησης από τα ΕΥΡΩ-ΝΑΤΟικά επιθετικά δόγματα και του ρόλου που επιφυλάσσεται στους πιστούς εκείνους υπηκόους των «διευκολύνσεων» και της υποταγής στα κελεύσματα και στα συμφέροντα των αγορών.

Η ισχυρή Ελλάδα, χωρίς εισαγωγικά, είναι η Ελλάδα του λαού της, που αγωνίζεται, που αντιστέκεται, είναι η Ελλάδα των ανθρώπων του μόχθου, που οικοδομούν με τους αγώνες τους, ένα ελπιδοφόρο μέλλον.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ

Η ΚΟΒ Παλλήνης του ΚΚΕ διοργανώνει ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στο δημαρχείο Παλλήνης, με θέμα τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος πάνω σ' αυτές. Ομιλητής θα είναι ο Λ. Χατζηπαυλίδης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Δείτε στον «902 ΤV»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Πέμπτη:

-- Στις 18.15 στην εκπομπή ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, μια συζήτηση της δημοσιογράφου Αννας Μπαλλή, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, με τους καλεσμένους της, για τις επιθέσεις στις ΗΠΑ.

-- Στις 22.00 στην εκπομπή ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ, που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος, μια συζήτηση με τους καλεσμένους του, για τις εξελίξεις, σε σχέση με τις επιθέσεις στις ΗΠΑ.

-- Στις 23.00 στην εκπομπή ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, τη συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ