ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
1963: Κράτος και παρακράτος δολοφόνησαν τον Λαμπράκη

Η Χωροφυλακή προσπαθεί να εμποδίσει το βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη να πραγματοποιήσει πορεία Ειρήνης στο Μαραθώνα, ένα μήνα πριν από τη δολοφονία του
Η Χωροφυλακή προσπαθεί να εμποδίσει το βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη να πραγματοποιήσει πορεία Ειρήνης στο Μαραθώνα, ένα μήνα πριν από τη δολοφονία του
Στις 13 Σεπτέμβρη 1963 με ομόφωνη απόφαση του εισαγγελέα Μπούτη και του ανακριτή Σαρτζετάκη, διατάσσεται η προφυλάκιση του υποστρατήγου Μήτσου, τέως επιθεωρητή της Χωροφυλακής Β. Ελλάδας, του συνταγματάρχη Καμουτσή, τέως αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης, του αντισυνταγματάρχη Διαμαντόπουλου, τέως υποδιευθυντή της Αστυνομίας Θεσσαλονίκης και του μοιράρχου Παπατριανταφύλλου, τέως διοικητή του Ε' Αστυνομικού Τμήματος Θεσσαλονίκης. Με την απόφαση αυτή λήγει η πρώτη δραματική φάση των ανακρίσεων για τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ και πρωτοπόρου αγωνιστή της ειρήνης, του Γρηγόρη Λαμπράκη. Δολοφονία που διαπράχθηκε στις 22 Μάη στη Θεσσαλονίκη.

Η απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή για την προφυλάκιση όλης της ηγεσίας της Χωροφυλακής στη Β. Ελλάδα στηρίχτηκε σε ατράνταχτα στοιχεία που αποδείκνυαν ότι ο Μήτσου και οι υπόλοιποι όχι μόνο εγνώριζαν τα σχέδια για τη δολοφονική απόπειρα κατά του Λαμπράκη, αλλά συμμετείχαν και στο σχεδιασμό της, μέσω των παρακρατικών οργανώσεων τις οποίες καθοδηγούσαν απ' ευθείας.

Είναι χαρακτηριστική η κατάθεση ενός εκ των κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Λαμπράκη, του υπομοιράρχου Καπελώνη, ο οποίος είπε ότι ο αξιωματικός της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Κατσούλης «ειδοποίησε όλα τα Παραρτήματα να στείλουν άνδρες τους στον τόπο της συγκέντρωσης όπου θα μιλούσε ο Λαμπράκης και να πάρουν μαζί τους "εθνικόφρονες πολίτες" για να αποδοκιμάσουν τους οπαδούς της ειρήνης. Επειδή όμως στο μεταξύ άλλαξε ο τόπος της συγκέντρωσης, όπου θα μιλούσε ο βουλευτής της ΕΔΑ, οι περί ους ο λόγος πολίτες κλήθηκαν να μαζευτούν στο Ε' Αστυνομικό Τμήμα. Εκεί τους έβγαλε λόγο ο Κατσούλης, ο οποίος μεταξύ των άλλων τους τόνισε ότι "στόχος μας είναι ο Λαμπράκης"». Στο υπόμνημά του ο Καπελώνης αναφέρει ακόμη ότι λίγο πριν τη συγκέντρωση και τα επεισόδια που προκάλεσαν οι παρακρατικοί, ο Κατσούλης πέρασε από τα γραφεία της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και κομπορρημονών δήλωσε στους αξιωματικούς: «Σήμερα θα δείτε τι θα γίνει...».

Ακόμη, η παραπομπή των ανώτατων αξιωματικών της Χωροφυλακής αποδείκνυε την άμεση σχέση και της ίδιας της κυβέρνησης Καραμανλή με τη δολοφονία, αλλά και το ρόλο του Παλατιού. Σε μια προσπάθεια απόσεισης ή μοιράσματος των ευθυνών ο τότε αρχηγός της Χωροφυλακής, στρατηγός Βαρδουλάκης, «εξομολογήθηκε» ότι «ο Λαμπράκης σκοτώθηκε κατά λάθος, είχε δοθεί απλώς η εντολή από τη βασίλισσα Φρειδερίκη να τον στραπατσάρουν...»!

Καιρός

Σ' όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός, μόνο τις απογευματινές ώρες στα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 13-26, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17-29, στο Αιγαίο από 20-28 και στη Θεσσαλονίκη από 16-26 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-29 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1872 Πεθαίνει ο Λουδοβίκος Φόιερμπαχ. Γερμανός φιλόσοφος - υλιστής και αθεϊστής. Το έργο του είναι ένας ανειρήνευτος αγώνας κατά της θρησκείας, η οποία κατά τον Φόιερμπαχ παραλύει την επιδίωξη του ανθρώπου για καλύτερη ζωή στον πραγματικό κόσμο και για το μετασχηματισμό αυτού του κόσμου. Η κοσμοθεωρία του Φόιερμπαχ ολοκληρώθηκε με τη διδασκαλία περί ηθικής. Ωστόσο, η ηθική του Φόιερμπαχ, όπως και ο αθεϊσμός του, δε στηρίζονται σε ιστορικό - υλικό θεμέλιο και έτσι δεν οδηγούν στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας για μετασχηματισμό του κοινωνικού Είναι ως ρεαλιστικού όρου επίτευξης της ανθρώπινης ευτυχίας. Απ' τη σκοπιά αυτή, ο Μαρξ και ο Ενγκελς άσκησαν έντονη κριτική στον Φόιερμπαχ, αναγνωρίζοντας ταυτοχρόνως τη μεγάλη αξία του έργου και κατατάσσοντάς τον στην αμέσως επόμενη θέση από τον Χέγκελ.

ΝΕΡΟ στο μύλο της κυβέρνησης και της ΕΕ, που «αλέθει» ασταμάτητα δικαιώματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης, έριξε ακόμη μια φορά ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου (σελίδα 15)

ΣΥΜΦΩΝΑ με τα επίσημα στοιχεία, στα τελευταία 4 χρόνια (το 1991 συγκριτικά με το 1997), το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 10 τρισεκατομμύρια δραχμές ή κατά 25,6% (σελίδα 22)

ΤΟ ΚΥΜΑ απολύσεων που εξαπέλυσε σε βάρος εργαζομένων η διοίκηση του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας καταγγέλλει και καταδικάζει, σε ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Αρτας του ΚΚΕ (σελίδα 22)

«Η ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ εργοδοσία της "Σόφτεξ", προφανώς με τις πλάτες της κυβέρνησης, που της χάρισε την εταιρία, συνεχίζει την πολιτική της παραγωγικής συρρίκνωσης, με τελικό στόχο, απ' ό,τι φαίνεται, το κομμάτιασμα και πιθανά το κλείσιμο της εταιρίας», σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΑΚ - «ΣΟΦΤΕΞ» (σελίδα 23)

ΑΝΟΙΓΕΙ τις πύλες του αύριο, στο Πεδίον του Αρεως, το 30ό Φεστιβάλ Βιβλίου, που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου και ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθηνών, με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων (σελίδα 25)

ΞΕΣΠΙΤΩΜΕΝΕΣ και χωρίς κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας κινδυνεύουν να βρεθούν εκατοντάδες οικογένειες - κάτοικοι της Κοινότητας Μαλεσίνας στην περιοχή Λοκρίδας Φθιώτιδας, αφού μόλις πριν λίγο καιρό αποκαλύφτηκε ότι 600 περίπου οικόπεδα, που τους είχαν παραχωρηθεί από το 1894, μετά την καταστροφή του χωριού από το μεγάλο σεισμό, δεν τους ανήκουν, αλλά είναι περιουσία του δημοσίου (σελίδα 26)

ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ προβλήματα που υπάρχουν στα δρομολόγια των «μπλε» λεωφορείων της Εταιρίας Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ), που καθιστούν αναξιόπιστες τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, επαναφέρουν οι εργαζόμενοι στην εταιρία, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΟΑΣΑ Ι. Μανιάτη (σελίδα 27)

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ τηλεοπτικοί σταθμοί, παρότι κατ' επανάληψη το ΕΣΡ έχει επιβάλει πρόστιμα για παραβιάσεις του διαφημιστικού χρόνου, εντούτοις συνεχίζουν τις παραβιάσεις. Γιατί να μην το κάνουν, αφού πολλές από τις αποφάσεις αυτές δεν έχουν υπογραφεί από τον υπουργό Τύπου, Δ. Ρέππα; (σελίδα 29)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 13 ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

1788 H Νέα Υόρκη ανακηρύσσεται πρώτη ομοσπονδιακή πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

1914 Με την ανακοπή της γερμανικής προέλασης στο Μάρνη, στον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα νέο είδος πολέμου εγκαινιάζεται. Η μάχη των χαρακωμάτων.

1916 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και 300 οπαδοί του ξεκινούν από την Κρήτη με δυο πλοία για τη Θεσσαλονίκη, όπου έχει εκδηλωθεί και έχει επικρατήσει το κίνημα της «Εθνικής Αμυνας».

1922 Επειτα από τελεσίγραφο των κινηματιών υπό τον Πλαστήρα, που περιέχεται σε προκηρύξεις, οι οποίες ρίχτηκαν από αεροπλάνο στην Αθήνα, παραιτείται η κυβέρνηση Τριανταφυλλόπουλου.

1922 Καταγράφεται η υψηλότερη θερμοκρασία υπό σκιά, 58 βαθμοί Κελσίου, 136 Φαρενάιτ, στο Αλ Αζιζιγιάχ της Λιβύης.

1923 Στην Ισπανία εγκαθιδρύεται στρατιωτική - μοναρχική δικτατορία με επικεφαλής τον στρατηγό Πρίμο ντε Ριβέρα.

1944 Απελευθερώνεται η Καβάλα.

1993 Το Ισραήλ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης υπογράφουν συμφωνία ειρήνης, με την οποία παραχωρείται αυτονομία στα κατεχόμενα εδάφη.

1998 Με αφορμή τη δολοφονία βουλευτή του κόμματός του, ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα αποπειράται πραξικόπημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ