ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Ο λαός να ξεσηκωθεί ενάντια στη «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ»

Το στίγμα της αντιλαϊκής εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, που έχει ως πυρήνα τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας και του λαού στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς, έδωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για τους κυβερνητικούς στόχους και τις επιδιώξεις.

Ο υπουργός, λέγοντας ότι «πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της γεωγραφικής μας θέσης», παρουσίασε ως στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης της ΝΔ «την ενδυνάμωση των δεσμών μας με παραδοσιακούς συμμάχους της χώρας όπως οι ΗΠΑ, την αναβάθμιση της ελληνικής συμμετοχής στην ΕΕ», ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία με Ρωσία και Κίνα. Οπως είπε, έχει ήδη αναβαθμιστεί με δομές και θέσεις η «ελληνική οικονομική διπλωματία» στο εξωτερικό και συγκεκριμένα για «την παροχή συνδρομής στους Ελληνες επιχειρηματίες, τη διαπίστωση ευκαιριών, την προσέλκυση επενδύσεων» κ.ο.κ. Ενώ σημείωσε ότι «ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε σειρά συγκεκριμένων προγραμμάτων που αποσκοπούν να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακό σταυροδρόμι στην ευρύτερη περιοχή».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Κατρούγκαλος, αφού περηφανεύτηκε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «καταφέραμε να έχουμε τις καλύτερες, από ποτέ, διμερείς σχέσεις και με τις ΗΠΑ», κάλεσε την κυβέρνηση της ΝΔ «να συνεχίσετε να αξιοποιείτε το διπλωματικό κεφάλαιο που συσσωρεύσαμε το προηγούμενο διάστημα υπέρ της χώρας. Μπορεί να υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές, αλλά στα εθνικά ζητήματα πρέπει να έχουμε μία ενιαία άποψη», είπε...

Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει στην πάλη του λαού διεκδικώντας: «Οχι στις βάσεις και τα πυρηνικά»

«Ο λαός μας επιβάλλεται να ξεσηκωθεί και το λέμε και εδώ στην Επιτροπή, ότι το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει για τη δημιουργία μαζικού κινήματος που θα διεκδικήσει "όχι στις βάσεις και τα πυρηνικά, να μην ανανεωθεί, να καταγγελθεί η «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» με τις ΗΠΑ", να κλείσουν όλες οι βάσεις», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, μιλώντας στην Επιτροπή.

Οπως επισήμανε, η κυβέρνηση πάει παραπέρα την αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, εμπλέκοντας τη χώρα βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αυξάνοντας τους μεγάλους κινδύνους για το λαό. Αυτό επιβεβαιώνεται, ανέφερε, από τη συνέχιση και αναβάθμιση του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ. Μέχρι τώρα η Συμφωνία ήταν μονοετής. Τώρα η κυβέρνηση επιδιώκει να την κάνει πολυετή, δηλαδή πολυετή έλεγχο και αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, ένταξη στη Συμφωνία των νέων στρατιωτικών βάσεων που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτών των drones στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, βάση Αλεξανδρούπολης που θα χρησιμοποιηθεί ως κέντρο συγκέντρωσης ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο πλαίσιο του σχεδιασμού περικύκλωσης της Ρωσίας κ.ο.κ.

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει καταταχθεί από τις ΗΠΑ στα «κράτη ανάσχεσης», ότι δηλαδή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, γι' αυτό και έρχεται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Πομπέο στην Αθήνα. Επισήμανε πως όλα αυτά σημαίνουν στοχοποίηση της Ελλάδας και πρέπει ο λαός να πάρει υπόψη τις προειδοποιήσεις του Ρώσου Προέδρου Πούτιν ότι η Ρωσία έχει στο στόχαστρο αμερικανικές βάσεις που θα απειλήσουν την ασφάλειά της.

Επιπλέον, στις επικίνδυνες αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως τόνισε, συμπεριλαμβάνονται η αναγνώριση του αχυράνθρωπου των ΗΠΑ Γκουαϊδό ως προέδρου της Βενεζουέλας, η αποστολή φρεγάτας κατά του Ιράν και η αναβάθμιση των σχέσεων με την πολεμική μηχανή του Ισραήλ.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανέφερε ότι και η νέα κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, με τη ρητορική περί «απομόνωσης» της Τουρκίας, ότι οι απειλές της είναι για «εσωτερική κατανάλωση», είναι «ταραξίας» κ.ά., καλλιεργεί τον εφησυχασμό, αποκρύπτοντας ότι το τουρκικό αστικό κράτος έχει υψηλού επιπέδου γεωστρατηγικές στοχεύσεις για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και γενικότερα της περιοχής.

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι την ώρα που τα γεωτρύπανα της ΝΑΤΟικής Τουρκίας τρυπάνε την κυπριακή ΑΟΖ, παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα και γίνεται λόγος για προξενείο στην Αμμόχωστο, που είναι προεόρτια εποικισμού, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί σοβαρά ότι είναι δυνατόν να οικοδομηθούν δικοινοτικές συνομιλίες που θα φέρουν δίκαιη και βιώσιμη λύση για τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, που σημαίνει τέρμα στην κατοχή, διώξιμο του τουρκικού στρατού, κλείσιμο των ΝΑΤΟικών βρετανικών βάσεων και εξάλειψη του καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων, Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, δηλαδή ένα κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα.

Τέλος, αφού αναφέρθηκε στα εγκλήματα του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού σε Ελλάδα και Κύπρο, σημείωσε ότι η παρουσία του ΝΑΤΟικού στόλου στο Αιγαίο, όπου δεν αναγνωρίζει σύνορα, η καλλιέργεια του εδάφους από ΗΠΑ και ΕΕ της συνεκμετάλλευσης και συνδιαχείρισης σε συνδυασμό με τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που αυξάνει τις προσφυγικές ροές και τα παιχνίδια της Τουρκίας, είναι παράγοντες που συνηγορούν στον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου στην περιοχή.


ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
«Επιθεωρεί» την Αλεξανδρούπολη για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επισκέπτεται σήμερα ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, όπου θα ενημερωθεί για την πρόοδο στην ανέλκυση της βυθισμένης βυθοκόρου «Ολγα», έργο πρώτης προτεραιότητας για τους Αμερικανούς, καθώς «κουμπώνει» με τους ευρύτερους σχεδιασμούς τους για την περιοχή και το ρόλο της Ελλάδας ως «μεντεσέ» στην υλοποίησή τους. Μαζί με τον Αμερικανό αναμένεται να παρευρίσκεται και ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, μαζί με τον Α/ΓΕΣ αντιστράτηγο Γ. Καμπά.

Η ανέλκυση της βυθοκόρου πραγματοποιείται με πόρους των ΗΠΑ, ύψους 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων, για να αξιοποιήσουν το λιμάνι για εμπορικούς και στρατιωτικούς σκοπούς, μετατρέποντας το λαό της περιοχής ευθέως σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την ταχεία εκτέλεση και επιτυχία της ανέλκυσης είναι τέτοιο, που έχουν αποσπασμένους δύο αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού τους στο σημείο της επιχείρησης, συν άλλα 20 με 30 απασχολημένα με την όλη υπόθεση, παρέχοντας υποστήριξη εξ αποστάσεως. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις αρχές Αυγούστου και αναμένεται να διαρκέσουν περίπου δύο μήνες.

Πηγές, εξηγώντας το ενδιαφέρον των Αμερικανών για το λιμάνι, πέρα από τη χρήση του για μετακίνηση δυνάμεων προς Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη το παρουσιάζουν και ως εναλλακτική οδό διεκπεραίωσης φορτίων, μέσων και προσωπικού (σε συνδυασμό με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο) Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας (και τα λιμάνια τους), προς τη Μαύρη Θάλασσα και τις χώρες της περιοχής που δένονται στο άρμα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, αν στην κλιμάκωση της όποιας κόντρας τους με την Τουρκία, εκείνη τους βάλει προσκόμματα στη χρήση των Δαρδανελίων.

Ενδεικτικό των κινδύνων είναι και το γεγονός ότι επειδή στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης θα βρίσκεται πλωτή πλατφόρμα φυσικού αερίου FSRU, επανέρχονται στο προσκήνιο σενάρια περί κινδύνων από «τρομοκρατικές επιθέσεις», κάτι που αξιοποιείται ως πρόσχημα ώστε - όπως λέγεται - στην ευρύτερη περιοχή πέριξ του λιμένα να έχουν δρομολογηθεί ενέργειες για την εγκατάσταση μονάδων Ειδικών Δυνάμεων, με δυνατότητες ταχείας επέμβασης και από τις δύο χώρες.

Επίσης, στον «αφρό» παραμένουν και οι συζητήσεις για μια προκεχωρημένη βάση εξόρμησης για ελικόπτερα στην περιοχή, όπου, ανεξαρτήτως ποιοι θα σταθμεύουν τελικά εκεί, για τους ίδιους αμερικανοΝΑΤΟικούς σκοπούς θα επιχειρούν...

Θυμίζουμε ότι τον Ιούνη οι Αμερικανοί παρέδωσαν στην Αεροπορία Στρατού 70 μεταχειρισμένα ελικόπτερα «Kiowa Warrior», για τα οποία στο ΓΕΣ εκπονούνται μια σειρά σχεδίων για τη διασπορά τους στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και στον Εβρο. Η εν λόγω βάση, αν προχωρήσει, θα ελέγχει την ακριτική περιοχή και το Θρακικό Πέλαγος, όπως και τις διαδρομές των αγωγών TAP και του IGB (κάθετος διασυνδετήριος Ελλάδας - Βουλγαρίας).

Σε κάθε περίπτωση, η αξιοποίηση της Αλεξανδρούπολης από τους Αμερικανούς συνδέεται άμεσα με όσα δρομολογούνται για συμφωνία στον β' γύρο του περιλάλητου «Στρατηγικού Διαλόγου» με την Ελλάδα, διαδικασία που ξεκίνησε το Δεκέμβρη του 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται επί ΝΔ, με τον β' γύρο να γίνεται στην Αθήνα αρχές Οκτώβρη.


Η θέση του ΚΚΕ για τις εξαγγελίες σχετικά με τον εκλογικό νόμο και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Στις νομοθετικές πρωτοβουλίες και στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο αναφέρθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή του ομιλία στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι και αυτές οι αλλαγές «κινούνται στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση».

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Ασφαλώς και πρέπει να διευκολυνθούν οι Ελληνες που εργάζονται σήμερα στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν, και αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνει με ορισμένες σχετικές προβλέψεις (όπως π.χ. ψήφος σε πρεσβείες, προξενεία, πρόβλεψη για μια ειδική εκλογική περιφέρεια με μικρό αριθμό βουλευτών που να εκπροσωπεί την ομογένεια).

Ομως οι εξαγγελίες δεν αφορούν αυτήν τη διευκόλυνση. Επιδιώκουν να αλλοιώσουν τους εκλογικούς συσχετισμούς, δίνοντας εκλογικό δικαίωμα σε ομογενείς 3ης ή 4ης γενιάς, που δεν έχουν καμιά υποχρέωση στην Ελλάδα και δεν υφίστανται καμία συνέπεια απ' την κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει το γεγονός ότι ακόμα στην Ελλάδα εφαρμόζεται το αναχρονιστικό "δίκαιο του αίματος", που χορηγεί την ελληνική ιθαγένεια και το εκλογικό δικαίωμα, χωρίς άλλους περιορισμούς, αρκεί κάποιος προπάππους ή προγιαγιά να ήταν ελληνικής καταγωγής.

Αυτό δεν συμβαίνει στην αστική νομοθεσία των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, στη Βρετανία, στην Ιρλανδία και αλλού.

Το ΚΚΕ θα προτείνει μια σειρά κριτήρια - περιορισμούς που πρέπει να ισχύουν συνδυασμένα, ώστε το δικαίωμα της ψήφου να δίνεται μόνο σε εκείνους που σωρευτικά.

Πρώτον: Απουσιάζουν από την Ελλάδα, συγκεκριμένο, εύλογο, χρονικό διάστημα, μέχρι 30 χρόνια. Ετσι μπορούν να καλυφθούν αυτοί που μετανάστευσαν από τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.

Δεύτερον: Οσοι και όσες υπόκεινται στο σύνολο των υποχρεώσεων, κυρίως οικονομικών, των πολιτών του Ελληνικού Κράτους και άρα πρέπει να περιλαμβάνουν τα αντίστοιχα δικαιώματα, όπως αυτό της ψήφου, προκειμένου να μπορούν να τοποθετούνται για τα πολιτικά πεπραγμένα στην Ελλάδα, αφού θα υφίστανται τις συνέπειές τους. Στον πυρήνα του δικαιώματος της ψήφου βρίσκεται η συσχέτιση του δικαιώματος του εκλέγειν στις βουλευτικές εκλογές και του να θίγεται κανείς άμεσα απ' τις πράξεις των εκλεγμένων πολιτικών οργάνων της χώρας.

Τρίτον: Οσοι και όσες διατηρούν οικονομικούς και οικογενειακούς δεσμούς με την Ελλάδα, οπότε και τους αφορά άμεσα η καθημερινότητα στην Ελλάδα.

Παράλληλα θα πάρουμε πρωτοβουλίες για την προβολή της απλής, γνήσιας και ανόθευτης αναλογικής, ενάντια στον σημερινό νόμο που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο θέλει να αλλάξει σε ακόμα πιο καλπονοθευτική κατεύθυνση η κυβέρνηση της ΝΔ, με την αύξηση του ορίου για είσοδο κομμάτων στη Βουλή και μεγαλύτερη ενίσχυση του πρώτου κόμματος. Είναι ζητήματα στοιχειώδους δημοκρατικής τάξης».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ