ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Παρουσία - πρόκληση στη Λιβαδειά με πλάτες ΣΥΡΙΖΑ

Την σημασία της Βόρειας Ελλάδας για τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, υπογράμμισε ο Αμερικάνος πρέσβης, με αφορμή την επίσκεψή του τη Δευτέρα στην ΔΕΘ
Την σημασία της Βόρειας Ελλάδας για τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, υπογράμμισε ο Αμερικάνος πρέσβης, με αφορμή την επίσκεψή του τη Δευτέρα στην ΔΕΘ
Στη Λιβαδειά βρέθηκε χτες ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, όπου σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση συζήτησε με τη δημοτική αρχή σχετικά με το πρόγραμμα «Φιλοξενία στη Λιβαδειά αιτούντων άσυλο και υποψηφίων μετεγκατάστασης».

Πρόκειται για κίνηση, πραγματική πρόκληση για τον ελληνικό λαό, τους κατοίκους της περιοχής, όσο και για τους πρόσφυγες, αφού ο διπλωματικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ, που πρωταγωνιστούν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που έχουν ως αποτέλεσμα τον ξεριζωμό εκατομμυρίων προσφύγων, εμφανίζεται δήθεν να ενδιαφέρεται για τα θύματα που οι ίδιοι δημιουργούν! Η επίσκεψη αυτή του Αμερικανού πρέσβη έρχεται ως συνέχεια του σουλάτσου που εδώ και καιρό κάνει σε όλη την Ελλάδα και ξεκίνησε από περιοχές που παρουσιάζουν στρατηγικό ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ, όπως στα Χανιά (λόγω της βάσης της Σούδας), στη Ρόδο, στη Σύρο (όπου αμερικανικά μονοπώλια ενδιαφέρονται για το Νεώριο) κ.α. Πρόκειται για δραστηριότητα απευθείας συνδεδεμένη με τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στην επικίνδυνη στρατιωτική δράση και τους σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, στην αντιπαράθεσή τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Μετά τη χτεσινή συνάντησή του, με την προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ δήμαρχο Λιβαδειάς Γιώτα Πούλου, ο Τζ. Πάιατ δήλωσε «εντυπωσιασμένος» από τη «γενναιοδωρία» και το «σχέδιο στέγασης» αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα ιδιωτών και τη «δουλειά» της ίδιας της δημάρχου... Στο χτεσινό πρόγραμμα περιλαμβανόταν και συνάντηση με κατοίκους ώστε να «διερευνήσουν την πιθανή μελλοντική συνεργασία και ευκαιρίες», όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρέσβης.

«Στρατηγική σχέση» και... επισημάνσεις

Στο μεταξύ, χτες δημοσιοποιήθηκε συνέντευξη που έδωσε ο Αμερικανός πρέσβης στον ομογενειακό ιστότοπο «Greek Reporter», όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ δεν αλλάζει τη «στρατηγική σχέση με την Ελλάδα»: «Υπάρχει ισχυρή δικομματική στήριξη στις ΗΠΑ, από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, για τη συμμαχία μας, για αυτό που κάνουμε στην Ελλάδα», είπε. Στο ίδιο πλαίσιο, χαιρέτισε τη διασύνδεση των δύο χωρών σε ζητήματα επιβολής του νόμου και ανταλλαγής πληροφοριών στην αντιμετώπιση της «τρομοκρατικής απειλής».

Συνεχίζοντας για τις διμερείς μπίζνες, είπε ότι υπάρχουν «απεριόριστες δυνατότητες» στον τραπεζικό τομέα, την Ενέργεια, τις κατασκευές και τον τουρισμό. Εφερε ως παράδειγμα την επένδυση της αμερικανικής «Calamos Investments» στην Εθνική Ασφαλιστική και πρόσθεσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από δύο αμερικανικές εταιρείες να αγοράσουν το ναυπηγείο της Σύρου, το οποίο, όπως τόνισε, «είναι στρατηγικά σημαντικό περιουσιακό στοιχείο το οποίο θα θέλαμε να δούμε να παραμένει σε επενδυτές προερχόμενους από χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ». Μια αναφορά - σαφής παραπομπή σε ανταγωνισμούς με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και καπιταλιστικά κράτη.

Στο φόντο των παραπάνω, άλλωστε, ο Αμερικανός πρόσθεσε και τα ακόλουθα, ερωτώμενος για την τοποθέτηση κινεζικών κεφαλαίων στην Ελλάδα: «Είναι αυτές γνωστές εταιρείες που λειτουργούν με κινήσεις πάνω από το τραπέζι;». «Αν υπάρχει έντιμος ανταγωνισμός και καταλήγει να είναι μια γαλλική εταιρεία ή μια γερμανική εταιρεία ή ακόμα και μια κινεζική εταιρεία (σ.σ. που θα πάρει μια «δουλειά»), αυτό είναι εντάξει. Αυτό για το οποίο ανησυχώ είναι όταν δεν υπάρχει διαφάνεια».

«Ενεργότερη εμπλοκή» των ΗΠΑ στη Β. Ελλάδα

Πρόσθεσε: «Υπάρχουν κάποιες άλλες χώρες που έχουν επενδύσει πρόσφατα στην Ελλάδα που δεν πληρούν αυτά τα πρότυπα», συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εργαστούν σκληρότερα σε ό,τι αφορά την «εμπλοκή» τους στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία «είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού συνδέει την Ελλάδα με τα Βαλκάνια».

Για να μην υπάρχουν... παρερμηνείες, μάλιστα, συμπλήρωσε πως «προφανώς υπήρξαν πολλές ρωσικές επενδύσεις, πολλές ρωσικές δραστηριότητες. Ετσι δουλεύω ώστε να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Ετσι ώστε οι άνθρωποι στη Βόρεια Ελλάδα να καταλάβουν ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν εμπλεκόμενες («engaged») σε αυτήν τη στρατηγική περιοχή».

Εξήγησε, εξάλλου, ότι η Βόρεια Ελλάδα είναι επίσης σημαντική ως ενεργειακός κόμβος, επισημαίνοντας ότι ο αγωγός TAP έχει «στρατηγική σημασία» και εκτιμώντας ότι θα έχει μεγάλη «μετασχηματιστική επίδραση στην ενεργειακή εικόνα στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη».

Ερωτηθείς τέλος για τον «αντι-αμερικανισμό» στην Ελλάδα, δήλωσε «αρκετά τυχερός» που υπηρετεί τώρα εδώ που επικρατεί μια «πολύ ισχυρή θετική σχέση» και ότι επωφελείται από το γεγονός ότι Αλ. Τσίπρας και Κυρ. Μητσοτάκης «γνωρίζουν καλά την Αμερική και ποτέ δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στον αντι-αμερικανισμό ως πολιτική στρατηγική γιατί δεν λειτουργεί πια».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Μπουρναζίου - Κέντρου Περιστερίου του ΚΚΕ καλούν σε συγκέντρωση στην αίθουσα του Δημοτικού σΣμβουλίου (κτίριο Ξυλοτεχνίας, Δημοσθένους 11 & Παρασκευοπούλου), με θέμα «Εμπνεόμαστε από τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης - Συνεχίζουμε την πάλη για την απελευθέρωση από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο». Θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ.

Αύριο Πέμπτη:

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Ριζούπολης Αττικής καλεί σε σύσκεψη στην ταβέρνα «Το Μπεγλέρι» (Κρώμνης & Χριστιανουπόλεως), με θέμα την παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη:

-- Στις 8 μ.μ., στο Μενίδι, στην κεντρική πλατεία Δημαρχείου, η ΤΟ Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με σύνθημα «Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες αγωνιζόμαστε οργανωμένα και ενωμένα ενάντια στον καπιταλισμό, για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό». Θα μιλήσει ο Γιάννης Μερεντίτης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Στις 9 μ.μ., οι ΚΟ Ελευσίνας διοργανώνουν λαϊκό γλέντι στο χώρο δίπλα από το παλιό δημοτικό αναψυκτήριο, στην παραλία Ελευσίνας.

Την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στα Ανω Πετράλωνα, στην πλατεία Ελπίδας (οδό Καλλιρόης), οι ΚΟ Πετραλώνων, Θησείου και Κουκακίου του ΚΚΕ, η ΟΒ Πετραλώνων της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για το ματωμένο Αύγουστο του 1944, που έγινε το μπλόκο της Καλλιθέας και το ολοκαύτωμα στα Πάνω Παλαιά Σφαγεία. Θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

Τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ., η ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση, στο θέατρο «ΔΙΑΝΑ» (Ιπποκράτους 7, Αθήνα), με θέμα «Ο σοσιαλισμός επίκαιρος, αναγκαίος και ρεαλιστικός». Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ.

Περιοδείες σε χώρους δουλειάς

Σήμερα Τετάρτη:

-- Στις 7.30 π.μ., στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού, με επικεφαλής τον Γιάννη Κιούση, στέλεχος του Κόμματος.

-- Στις 12 μ., στο αμαξοστάσιο ΣΤΑΣΥ τραμ Ελληνικού, με επικεφαλής τον Γιάννη Κιούση.

Επιστολή φαντάρων από τον Εβρο

Με επιστολή τους, στρατιώτες που υπηρετούν στον Εβρο διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις στην τροφοδοσία. Η επιστολή έχει ως εξής:

«Είμαστε στρατιώτες που υπηρετούμε στην 30 ΜΚ, στο στρατόπεδο του Λαγού, στον Εβρο. Είναι εδώ και αρκετό διάστημα που το συσσίτιο στα φυλάκια που εκτελούμε τις υπηρεσίες μας, παρουσιάζει αρκετές ελλείψεις (μικρές ποσότητες κρέατος, περιοδική λήψη προγεύματος, φρούτου και σαλάτας).

Οι απαντήσεις που δόθηκαν μετά από παράπονα φαντάρων δεν πείθουν κανέναν. Πρώτον, ότι οι ποσότητες είναι ικανοποιητικές, την ώρα που την ελλιπή κατάσταση αναγνωρίζουν μέχρι και στελέχη που εκτελούν υπηρεσίες μαζί μας. Δεύτερον, ότι τους τροφοδοτούν με λίγα, αρά εμείς πρέπει να τη "βγάλουμε" με αυτά.

Δεν γίνεται από τη μια κάθε χρόνο το ελληνικό κράτος να δίνει δισεκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμούς που εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, παράλληλα οι Ενοπλες Δυνάμεις τον Ιούνιο, για την ΝΑΤΟική άσκηση "Noble Jump", να παρέχουν άριστη διαμονή στην Αλεξανδρούπολη, με άφθονο φαγητό, σε ΝΑΤΟικές δυνάμεις που είχαν πάρει μέρος, και από την άλλη να θέλουν να μας πείσουν ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και πρέπει να τη βολέψουμε με αυτά.

Διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης με ολοκληρωμένα και ποιοτικά γεύματα.

Οπλίτες της 30 ΜΚ, Λαγός Εβρου».

Σύσκεψη της ΕΕΔΥΕ

Σε σύσκεψη καλεί η ΕΕΔΥΕ τις Επιτροπές Ειρήνης τη Δευτέρα 25/9, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), με θέμα συζήτησης τη νέα πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ, καλλιτεχνικής - πνευματικής δημιουργίας των μαθητών στη νέα σχολική χρονιά. Το θέμα είναι εμπνευσμένο από μια φωτογραφία παιδιού σε εμπόλεμη ζώνη και θέτει τρία ερωτήματα: Γιατί γίνονται οι πόλεμοι; Γιατί ξεριζώνονται εκατομμύρια άνθρωποι από τις εστίες τους; Γιατί «να σκοτώνονται λαοί για τ' αφέντη το φαΐ;».

Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Τις 40 έφτασαν χτες οι τουρκικές παραβιάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, σε σταθερή υπόμνηση των επιδιώξεων της τουρκικής αστικής τάξης. Συγκεκριμένα, 4 σχηματισμοί από συνολικά 12 «F-16» (τα 6 οπλισμένα) και 2 μεμονωμένα κατασκοπευτικά «CN-235» προχώρησαν σε παραβιάσεις και παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, σε όλο τον άξονα του Αιγαίου από βορρά προς νότο, ενώ σημειώθηκαν και 3 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναχαίτιση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ