ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την προκλητική απάντηση της ΕΕ για το έγκλημα στη Γάζα

Παιδιά χτυπημένα από τις ισραηλινές βόμβες
Παιδιά χτυπημένα από τις ισραηλινές βόμβες
Την προκλητική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε Ερώτησή της για τις δολοφονικές επιθέσεις του ισραηλινού κράτους κατά του Παλαιστινιακού λαού και τη στάση της ΕΕ που διατηρεί αναβαθμισμένες σχέσεις με το Ισραήλ. Στην ανακοίνωση, για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός, σημειώνει:

«Πρόκληση για τα χιλιάδες θύματα Παλαιστινίων από τις θηριωδίες του ισραηλινού στρατού εναντίον του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας και τα άλλα Παλαιστινιακά εδάφη αποτελεί η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, που κατήγγειλε τις πρόσφατες εγκληματικές επιθέσεις του ισραηλινού κράτους κατά των Παλαιστινίων με τη στήριξη που του παρέχουν ΕΕ και ΗΠΑ. Στις 50 ημέρες των ισραηλινών επιθέσεων, ο ισραηλινός στρατός δολοφόνησε 2.143 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους 557 παιδιά, 263 γυναίκες και 102 ηλικιωμένους, ενώ οι σοβαρά τραυματισμένοι ξεπερνούν τους 11.320 - 3.374 παιδιά, 2.088 γυναίκες και 410 ηλικιωμένους. Μετά από 8 χρόνια αποκλεισμού και τρεις πολέμους, η καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας είναι "βιβλική": Οι 600.000 Παλαιστίνιοι που επιστρέφουν στη Λωρίδα της Γάζας, σε πολλές περιπτώσεις, βρίσκουν τα σπίτια τους κατεστραμμένα (6.000 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ 40.000 έχουν σημαντικές ζημιές). 10 νοσοκομεία και 7 PHC κλινικές καταστράφηκαν, 5 νοσοκομεία και 44 κλινικές πρωτοβάθμιας υγείας έκλεισαν. 150 εργοστάσια (κυρίως παραγωγής τροφίμων) έχουν βομβαρδιστεί. Καταστράφηκαν δημόσιες υποδομές της ηλεκτρικής ενέργειας, νερού και λυμάτων.

Κι όμως, η Επιτροπή στην απάντησή της συνεχίζει να εξισώνει με απαράδεκτο τρόπο το θύτη, Ισραήλ, με το θύμα, τον Παλαιστινιακό λαό. Στηρίζει την επιθετικότητα και τα εγκλήματα του ισραηλινού κράτους, ενώ αποφεύγει τελείως να απαντήσει για τη συστηματική αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με το Ισραήλ σε όλους τους τομείς. Στην απάντησή της, η Επιτροπή αναφέρει ότι " Η ΕΕ απευθύνει μόνιμη έκκληση στα μέρη να επιδιώξουν την άμεση κατάπαυση του πυρός, να συμμορφωθούν πλήρως με τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου", αγνοώντας την ισραηλινή κατοχή και το γεγονός ότι ο επιτιθέμενος είναι το ισραηλινό κράτος. Ακόμη και για το θέμα της άρσης του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και των άλλων Παλαιστινιακών εδαφών αναφέρει ότι "η ΕΕ είναι πρόθυμη να συμβάλει σε ρυθμίσεις που εμποδίζουν την παράνομη διακίνηση όπλων και πυρομαχικών στη Λωρίδα της Γάζας και οι οποίες μπορούν να εξασφαλίσουν το βιώσιμο εκ νέου άνοιγμα των σημείων διέλευσης", αποδεχόμενη και στηρίζοντας τα ψευδο-προσχήματα του ισραηλινού κράτους με τα οποία κρατάει αποκλεισμένο, στην πείνα, στην εξαθλίωση και το θάνατο τον Παλαιστινιακό λαό. Πρόκειται για τοποθέτηση που συνδέεται με την αναβάθμιση των πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών σχέσεων της ΕΕ και κάθε κράτους - μέλους της με το Ισραήλ, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων σε νέες αγορές, τη συμμετοχή στην κούρσα των ανταγωνισμών για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους. Η αναβαθμισμένη σχέση της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με το Ισραήλ, οι συνεχιζόμενες κοινές ελληνοϊσραηλινές στρατιωτικές ασκήσεις προσομοίωσης και προετοιμασίας των πρόσφατων βομβαρδισμών που ματοκύλισαν τον παλαιστινιακό λαό, μαρτυρούν τις τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης.

Το ΚΚΕ σημειώνει ότι η εύθραυστη εκεχειρία που αποφασίστηκε δε θα σταματήσει την επιθετικότητα του κεφαλαίου, του Ισραήλ και των συμμάχων του. Αυτό αποδεικνύουν οι πρόσφατες αποφάσεις των ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ αλλά και οι συνεχιζόμενες απειλές του Ισραήλ, όπως και οι ανακοινώσεις του για 283 νέες κατοικίες στον οικισμό Ελκάνα στα βορειοδυτικά της Δυτικής Οχθης. Η νέα αυτή ανακοίνωση έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την πρόσφατη απόφαση να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση μεγάλου τμήματος γης σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ανάμεσα στις πόλεις της Βηθλεέμ και της Χεβρώνας, που αφορά 400 εκτάρια γης. Αυτό αποδεικνύουν οι πρόσφατες - μετά την εκεχειρία - δολοφονικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού ενάντια σε Παλαιστινίους στην Α. Ιερουσαλήμ, στη Δυτική Οχθη.

Ο ελληνικός λαός, οι λαοί της περιοχής χρειάζεται να επαγρυπνούν και να δυναμώσουν την πάλη και την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για άμεση αποχώρηση του ισραηλινού στρατού κατοχής και των εποίκων από τα παλαιστινιακά εδάφη, απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές και να επιστρέψουν όλοι οι Παλαιστίνιοι στις εστίες τους. Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια, όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ και να ανασταλεί η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ. Ανεξάρτητο, παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».


ΙΡΑΚ
Επίσκεψη Ολάντ καθώς «φουντώνουν» οι ανταγωνισμοί

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να χαιρετίσει το «συνασπισμό» κατά του «Ισλαμικού Κράτους», αναδεικνύοντας τα σχέδια εμπλοκής του λαού μας στις επικίνδυνες ενδοϊμπεριαλιστικές «κόντρες»

Ο Ολάντ έτρεξε στο Ιράκ να δηλώσει «παρών» για λογαριασμό των γαλλικών μονοπωλίων
Ο Ολάντ έτρεξε στο Ιράκ να δηλώσει «παρών» για λογαριασμό των γαλλικών μονοπωλίων
ΒΑΓΔΑΤΗ-ΑΓΚΥΡΑ.--

Με τον Φρανσουά Ολάντ να τονίζει από την ιρακινή πρωτεύουσα ότι η νέα κυβέρνηση έχει «τη στήριξη και την αλληλεγγύη» της Γαλλίας, συνέχισε και χτες να ξεδιπλώνεται το «γαϊτανάκι» των ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή, στο φόντο των διεργασιών για την «αντιμετώπιση» του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ).

«Ηρθα εδώ, στη Βαγδάτη, προκειμένου να εκφράσω τη διαθεσιμότητα της Γαλλίας να βοηθήσει ακόμα περισσότερο στρατιωτικά το Ιράκ», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, που, στην επισήμανση του νέου Ιρακινού πρωθυπουργού ότι έχει μεγάλη σημασία η αεροπορική υποστήριξη έναντι των «τζιχαντιστών», τόνισε ότι «άκουσε το αίτημα» και εργάζεται «με τους συμμάχους μας σε ένα συγκεκριμένο αριθμό σεναρίων». Αλλωστε, τη Δευτέρα το Παρίσι θα φιλοξενήσει «διεθνές συνέδριο» με στόχο το συντονισμό των «δράσεων» εναντίον «αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης» (σ.σ. του ΙΚ). Ο Ολάντ (τον οποίο συνόδευσαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Λοράν Φαμπιούς και Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν) επισκέφτηκε και την Αρμπίλ, πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, για να παραδώσει 15 τόνους «ανθρωπιστικής βοήθειας» και φυσικά να διατρανώσει το γαλλικό «ενδιαφέρον» οικοδόμησης συνεργασίας με το κουρδικό στοιχείο όλης της περιοχής.

Ο ερχομός του Ολάντ στο Ιράκ (ο πρώτος ηγέτη κράτους μετά την ορκωμοσία της νέας ιρακινής κυβέρνησης) έγινε μία μέρα μετά το «διάγγελμα» με το οποίο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έδωσε το σύνθημα για επέκταση των αμερικανικών αεροπορικών επιθέσεων εναντίον του ΙΚ και στα συριακά εδάφη και περαιτέρω ενίσχυση των «μετριοπαθών» οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης. Οι ανακοινώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση της Ρωσίας (που σημείωσε ότι χωρίς σχετική έγκριση της Δαμασκού θα υπάρξει «παραβίαση του διεθνούς δικαίου»), που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Τζον Κέρι, έσπευσε να ειρωνευτεί: «Εάν αυτό που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία δεν ήταν τόσο σοβαρό, σχεδόν θα γελάγαμε για αυτήν την ιδέα, ότι η Ρωσία εγείρει ζήτημα διεθνούς δικαίου».

Στην Αγκυρα ο Κέρι

Στο μεταξύ, όλα δείχνουν ότι προχωρούν γοργά οι ετοιμασίες συγκρότησης του «διεθνούς συνασπισμού» κατά του ΙΚ υπό αμερικανική «αιγίδα». Χτες, ο Κέρι βρέθηκε στην Αγκυρα, στο φόντο των προχτεσινών «επιφυλάξεων» που φαίνεται να εκφράζει η τουρκική κυβέρνηση για πιο άμεση και ενεργό εμπλοκή της σε στρατιωτικές επιχειρήσεις (που προς το παρόν δηλώνεται ότι δε θα είναι χερσαίες) εναντίον του ΙΚ. «Τα χέρια και τα όπλα μας είναι δεμένα εξαιτίας των ομήρων» (σ.σ. το ΙΚ εξακολουθεί να κρατά 45 Τούρκους), δήλωναν χτες Τούρκοι αξιωματούχοι στη «Χουριέτ», ενώ σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά από τη συνάντησή του με τον Κέρι, περιορίστηκε να τονίσει την τουρκική «ετοιμότητα» για συμβολή σε «ανθρωπιστικά θέματα». Πάντως, είναι γνωστό ότι η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που στήριξαν πολύμορφα οργανώσεις όπως το ΙΚ, τουλάχιστον στο πολύ πρόσφατο παρελθόν.

Χτες, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε πως «σε όρους αεροπορικής δυνάμεως, ο πρωθυπουργός δεν έχει αποκλείσει τίποτε και αυτή είναι η θέση», αν και προχτές ο ΥΠΕΞ, Φίλιπ Χάμοντ, είχε πει ότι «η Βρετανία δε θα λάβει μέρος σε οποιαδήποτε αεροπορικά πλήγματα στη Συρία».

Η εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Κριστιάνε Βιρτς, είπε ότι «η σταθεροποίηση της περιοχής (σ.σ. της Μέσης Ανατολής) είναι κάτι που επιδιώκει η γερμανική κυβέρνηση αλλά μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο συμμετοχής μας σε αεροπορικές επιδρομές».

Η συγκυβέρνηση χαιρετίζει

«Παρών» στις διεργασίες, που προμηνύουν νέο γύρο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, δήλωσε χτες και η ελληνική κυβέρνηση. Σε ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ σημειώνεται ότι «χαιρετίζουμε και εκφράζουμε την πολιτική μας υποστήριξη στη δημιουργία μιας παγκόσμιας συμμαχίας κρατών, η οποία θα συντονίσει τις διεθνείς προσπάθειες εναντίον του "Ισλαμικού Κράτους", μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που η δράση της έχει προκαλέσει τον αποτροπιασμό και την ομόθυμη καταδίκη όλου του πολιτισμένου κόσμου».

Τέλος, χτες έγινε γνωστό ότι η CIA εκτιμά πως πλέον το ΙΚ διαθέτει στις τάξεις του «20.000 έως 31.500» μαχητές. Επίσης, το αμερικανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα θύματα των συγκρούσεων στη Συρία.

Τα «παζάρια» θα ενταθούν τις επόμενες μέρες σε όλη την περιοχή. Σήμερα ο Κέρι αναμένεται να βρεθεί στο Κάιρο, όπου θα συναντήσει τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ Αλ Αράμπι.

Την επόμενη εβδομάδα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα βρεθεί στο Κατάρ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ