ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ
Είναι αγώνας ηθικού χρέους

Εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή πραγματοποίησε χτες βράδυ το Εθνικό Συμβούλιο

Ο αγώνας για τις γερμανικές αποζημιώσεις αποτελεί εκπλήρωση ηθικού χρέους, ενώ στις 19 Σεπτέμβρη, στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο παίζεται η τελευταία πράξη της εθνικής μας τραγωδίας στο θέμα με τις γερμανικές επανορθώσεις.

Το μήνυμα αυτό απηύθυναν χτες το βράδυ από την αίθουσα συνεδριάσεων της Παλιάς Βουλής τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, σε μια εκδήλωση, όπου πήραν μέρος εκπρόσωποι από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, κυρίως εκπρόσωποι από τις μαρτυρικές πόλεις και τα χωριά της περιόδου 1940-1945, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων, βουλευτές, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων κλπ. Συνδιοργανωτές της χτεσινής εκδήλωσης ήταν το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Θυμάτων της ναζιστικής κατοχής.

Από το βήμα της αίθουσας συνεδριάσεων της Παλιάς Βουλής το Εθνικό Συμβούλιο έκανε σαφές στη γερμανική κυβέρνηση ότι την προσεχή Δευτέρα, 17 του μηνός, στις 12.00 το μεσημέρι, αν δεν υπάρξει κάτι απρόοπτο, θα γίνει ο πλειστηριασμός του Ινστιτούτου «Γκαίτε», εφ' όσον η Γερμανία εμμένει στην άκαμπτη θέση της και δε δέχεται να αποζημιώσει τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Γ. Α. Μαγκάκης καταφέρθηκε κατά της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε για σύμπλευση με τη γερμανική, λέγοντας ότι είναι τραγικό να επαναλαμβάνει ο Κ. Σημίτης τους ισχυρισμούς του προέδρου της Γερμανίας Γιοχάνες Ράου, ότι δηλαδή η καταβολή των αποζημιώσεων θα δημιουργήσει πρόβλημα στις φιλικές ελληνογερμανικές σχέσεις.

Ο Ε. Μαχαίρας, πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ αναφέρθηκε στις μεθοδεύσεις του προέδρου του Αρείου Πάγου Στ. Ματθία και αμφισβήτησε την παραπομπή της υπόθεσης στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ).

Ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ είπε ότι γίνεται παραπομπή στο ΑΕΔ, όταν υπάρχει αντίθετη γνώμη μεταξύ των ανωτάτων δικαστηρίων (Αρειο Πάγος, ΣτΕ και Ελεγκτικό Συνέδριο) και δεν μπορεί να παραπέμπεται μια υπόθεση στο ΑΕΔ, επειδή υπήρξε διαφορετική γνώμη μεταξύ του Α` τμήματος του Αρείου Πάγου και της ολομέλειας του Ειδικού Δικαστηρίου.

Ο δικηγόρος Ι. Σταμούλης μίλησε και πάλι για δικαστικό πραξικόπημα εκ μέρους του προέδρου του Αρείου Πάγου Στ. Ματθία και τον κάλεσε να αυτοεξαιρεθεί από τις δίκες της 17/9 και 19/9, λέγοντας ότι βρέθηκε ελπίδα πως θα έχει τελικά τη γενναιότητα να αυτοεξαιρεθεί.

Παράλληλα, δήλωσε ότι και η γερμανική κοινή γνώμη συμπαρίσταται απολύτως στον αγώνα των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και κατέληξε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι «εσωτερικό», καθώς προέρχεται από ορισμένους ανώτατους δικαστές όπως είναι ο Στ. Ματθίας.

Στην ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας μέχρι την τελική δικαίωση αναφέρθηκαν ο Β. Καλκούλιας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Θυμάτων Ναζιστικής Κατοχής και ο δήμαρχος των μαρτυρικών Καλαβρύτων Θ. Παπαδόπουλος.

Η πρωτοβουλία του Εθνικού Συμβουλίου για τις γερμανικές Αποζημιώσεις χαιρέτισε και ο Αχ. Κανταρτζής εκ μέρους του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε ότι το Κόμμα μέσα από τη Βουλή και την Ευρωβουλή θα στηρίξει τον αγώνα των Αντιστασιακών Οργανώσεων και του μαζικού κινήματος για να υποχρεωθεί η Γερμανία να καταβάλει τις αποζημιώσεις.

Τέλος, πριν από την έναρξη της χτεσινής εκδήλωσης, ο Μ. Γλέζος, ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα τραγικά θύματα της τρομοκρατικής ενέργειας στις ΗΠΑ, λέγοντας μεταξύ άλλων: εμείς που ζήσαμε τη φρίκη της Κατοχής κατανοούμε τη σημαίνει αφαίρεση ανθρώπινης ζωής και ελπίζουμε οι ΗΠΑ να συνετιστούν για μια άλλη συμπεριφορά απέναντι στους λαούς και τους ανθρώπους.

«Η Γερμανία να πληρώσει τις οφειλές της»

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα στο Συμβούλιο της ΕΕ

Να καταβάλει η Γερμανία τις πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα και τα θύματα των ναζί και να εξοφλήσει το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που άρπαξε από τη χώρα μας την περίοδο της κατοχής, ζητά το ΚΚΕ με παρέμβαση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Στρατή Κόρακα, που υπέβαλε σχετική Ερώτηση στο Συμβούλιο της ΕΕ. Ιδιαίτερα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των θυμάτων από τις φρικαλεότητες της ναζιστικής κατοχής, καταβάλλοντας τις αποζημιώσεις που οφείλει, υπογραμμίζοντας στην Ερώτησή του:

«Απόφαση του Πολυμελούς Εφετείου στην Ελλάδα απέρριψε την προσφυγή του γερμανικού δημοσίου εναντίον της κατάσχεσης γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις χιλιάδων θυμάτων της θηριωδίας του ναζισμού του Β` Παγκοσμίου Πολέμου και να εισπράξουν πολεμικές αποζημιώσεις όπως δικαιούνται και όπως έχουν εκδικάσει τα ελληνικά δικαστήρια». Κατόπιν τούτου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ερωτά το Συμβούλιο «αν σκοπεύει να καλέσει τη γερμανική κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των θυμάτων, καθώς και, γενικότερα, να καταβάλει τις επιβαλλόμενες πολεμικές επανορθώσεις, αλλά και να εξοφλήσει τα υποχρεωτικά κατοχικά δάνεια που έχει επισυνάψει με την Ελλάδα, ανταποκρινόμενη έτσι στις τυπικές και ηθικές υποχρεώσεις της και δίνοντας τέλος σε μια στάση που, αν μη τι άλλο, μπορεί να εκληφθεί ως έλλειψη σεβασμού προς τα θύματα του ναζισμού. Αυτό επιβάλλεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι η Γερμανία έχει καταβάλει ανάλογες αποζημιώσεις σε άλλες χώρες», τονίζεται.

ΠΡΩΗΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Ανασυγκρότηση σημαίνει καθυπόταξη στο μεγάλο κεφάλαιο

Στοιχεία της μηνιαίας ενημερωτικής έκδοσης του ΔΙΠΕΚ, «News Letter»

Τα πραγματικά στοιχεία από την οικονομική πραγματικότητα των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνουν πέρα από κάθε αμφιβολία την άποψη ότι η όλη ρητορική της Δύσης για τη δήθεν «ανασυγκρότηση» των περιοχών αυτών αποτελεί, στην ουσία, το μέσον ολοκληρωτικής καθυπόταξης των χωρών αυτών στις κερδοσκοπικές και γεωστρατηγικές επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου, των ιμπεριαλιστικών κύκλων.

Η εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτει η έκδοση Αυγούστου της μηνιαίας ενημερωτικής έκδοσης του ΔΙΠΕΚ (Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο), «News Letter», είναι ενδεικτική της ληστρικής διείσδυσης του διεθνούς κεφαλαίου στην οικονομία των χωρών αυτών και του αχαλίνωτου ξεπουλήματος των δημόσιων επιχειρήσεων και σκανδαλωδών διευκολύνσεων προς το ξένο κεφάλαιο που προχωρούν οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών.

Στη Ρουμανία, για παράδειγμα, δημοσιεύτηκε προκήρυξη ιδιωτικοποίησης από το ρουμανικό υπουργείο Τουρισμού για την πώληση της εταιρίας «Jupiter LSC Constanta», που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές επιχειρήσεις στα παράλια της χώρας. Το ρουμανικό κράτος σχεδιάζει να μεταβιβάσει το 97,46% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας έναντι 41,2 δισ. λέι (1,3 εκατ. δολ. ΗΠΑ). Θέλουν, δηλαδή, να ξεπουλήσουν όλες σχεδόν τις μετοχές μιας από τις μεγαλύτερες τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας για 1,3 εκατ. δολ.!

Στην Ουκρανία, η Εθνική Τράπεζα της χώρας υπέβαλε προσχέδιο νόμου στο Κοινοβούλιο, που προτείνει να δοθεί η δυνατότητα στους ξένους επενδυτές που εξαγοράζουν κρατικές επιχειρήσεις να καταβάλουν το τίμημα σε οποιοδήποτε ελεύθερα μετατρέψιμο ξένο νόμισμα της προτίμησής τους! Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι αγοραστές κρατικών επιχειρήσεων πρέπει να πληρώνουν μόνο στο εθνικό νόμισμα της Ουκρανίας. Με το νομοσχέδιο αυτό, επιδιώκεται η διευκόλυνση των ξένων επενδυτών και η επιτάχυνση των διαδικασιών ξεπουλήματος της κρατικής περιουσίας.

Στην ΠΓΔΜ αναμένεται, μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη, να ανακοινωθεί η προκήρυξη διαγωνισμού για την εκχώρηση δύο νέων συχνοτήτων, μιας τηλεοπτικής και μιας ραδιοφωνικής. Τα ονόματα των υποψηφίων δεν έχουν γίνει ακόμα επίσημα γνωστά. Ανεπίσημα όμως, μεταξύ των υποψηφίων, συγκαταλέγεται ο ελληνικός τηλεοπτικός σταθμός ALPHA, που έχει ήδη εξαγοράσει τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων.

Στη Βουλγαρία, το IFC (International Finance Corporation), τμήμα της Παγκόσμιας Τράπεζας, πρόκειται να συγχρηματοδοτήσει, από κοινού με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, την επένδυση που πραγματοποιεί η ΧΑΛΚΟΠ, μέσω της θυγατρικής της στη Βουλγαρία SOFIA MED AD, εταιρία που παράγει προϊόντα χαλκού και κραμάτων του.

Στην Αλβανία, τέλος, κατευθύνεται τώρα το επενδυτικό ενδιαφέρον της «Ιντρακόμ», που σχεδιάζει να προχωρήσει σε ίδρυση θυγατρικής εταιρίας με έδρα τα Τίρανα. Η νεοσύστατη εταιρία θα έχει μετοχικό κεφάλαιο 30 εκατ. λεκ και θα δραστηριοποιείται στη μελέτη, σχεδιασμό, εκτέλεση και θέση σε λειτουργία κάθε φύσης τεχνικού έργου.

Νεκρός επίστρατος ανθυπίλαρχος σε άσκηση

Τραγικό θάνατο βρήκε προχτές το μεσημέρι ο έφεδρος ανθυπίλαρχος Μεϊμαρέλης Σταύρος του Αγγέλου, 33 ετών, έγγαμος και πατέρας ενός παιδιού, κάτοικος Χρυσούπολης Καβάλας, ο οποίος συμμετείχε ως επίστρατος στην ετήσια άσκηση «Χαλύβδινος Θώρακας» σε μονάδα τεθωρακισμένων της περιοχής Κοπτερού Ξάνθης. Το δυστύχημα, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, συνέβη όταν το άρμα, στο οποίο επέβαινε ως αρχηγός πληρώματος, κατά τη διάρκεια πορείας, υποχώρησε σε στροφή του δρόμου μέσα σε χαντάκι, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του. Αμέσως μεταφέρθηκε στο 412 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ξάνθης και στη συνέχεια στο Κρατικό Νοσοκομείο Ξάνθης, για νεκροψία. Ο οδηγός του άρματος ΕΠΥ Δεκανέας Τεθωρακισμένων Καλατζόγλου Γεώργιος τραυματίστηκε ελαφρά.

ΤΕΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Εχουν ωριμάσει τα έργα στη Θεσσαλονίκη

Απορρίπτοντας τον αλαζονικό ισχυρισμό του πρωθυπουργού προς τους φορείς της Θεσσαλονίκης, ότι τα μεγάλα έργα της πόλης δεν είναι ακόμα ώριμα, το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε προχτεσινή ανακοίνωσή του σημειώνει ότι τα έργα είναι ώριμα, ειδικότερα αυτό της υποθαλάσσιας αρτηρίας «είναι ώριμο για να προχωρήσουν οι αναγκαίες ενέργειες για τη δημοπράτησή του».

Το ΤΕΕ δηλώνει ότι «το στάδιο ωριμότητας για τη δημοπράτηση έργων (όπως η υποθαλάσσια αρτηρία), ιδίως αν πρόκειται για την κατασκευή τους με το σύστημα παραχώρησης-εκμετάλλευσης, είναι αυτό της προμελέτης...», απαντώντας έτσι στον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι για την ανάθεση των έργων δεν αρκεί η εκπόνηση προμελέτης, αλλά απαιτείται «προχωρημένη» μελέτη. Να σημειωθεί ότι με τον τρόπο αυτό, της προμελέτης δηλαδή, έγιναν ή γίνονται όλα τα μεγάλα έργα, όπως η ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου, η υποθαλάσσια αρτηρία Ακτιου-Πρέβεζας, η Αττική Οδός, η σήραγγα των Τεμπών, κλπ.

Ο πρόεδρος, εξάλλου, του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Γιάννης Οικονομίδης, είχε δηλώσει προχτές ότι η προμελέτη για την υποθαλάσσια αρτηρία είναι «πληρέστατη», αφού πέραν των προβλεπομένων συνοδεύεται κι από οικονομοτεχνική και γεωτεχνική μελέτη, καθώς και μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, προσθέτοντας ότι η απάντηση του Κ. Σημίτη πως οι φορείς δε γνωρίζουν τα προβλήματα «τον εξέπληξε και τον αιφνιδίασε».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ