ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ

Από τη συνάντηση του Καταριανού ΥΠΕΞ (δεξιά) με τον Ιρανό ομόλογό του στην Τεχεράνη
Από τη συνάντηση του Καταριανού ΥΠΕΞ (δεξιά) με τον Ιρανό ομόλογό του στην Τεχεράνη
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ανώτατοι αξιωματούχοι σε Ιράκ, Ιράν και Κατάρ φαίνεται να συγκλίνουν στην εκτίμηση πως η παρουσία δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (πιθανώς του Ισραήλ) στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου κλιμακώνει την ένταση, πολλαπλασιάζει τους κινδύνους σύγκρουσης και «δεν εγγυάται την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».

Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ αλ Χακίμ έκανε χτες την αρχή, σημειώνοντας με σχετική ανάρτησή του στο «Twitter» πως το Ιράκ και οι χώρες του Κόλπου δεν χρειάζονται ξένες δυνάμεις για να εξασφαλίσουν τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή και ότι η παρουσία και μόνο των τελευταίων «αυξάνει τις περιφερειακές εντάσεις». Η αντίδρασή του θεωρήθηκε απάντηση στις εντατικές προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ να δημιουργήσει και να προωθήσει εδώ και περίπου τρεις μήνες τη ναυτική επιχείρηση «Sentinel», με τη συμμετοχή της Βρετανίας, πιθανώς της Ολλανδίας, της Αυστραλίας, της Ν. Κορέας και δεκάδων άλλων συμμάχων τους. Στην επιχείρηση αυτή, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ, φέρεται πως συμμετέχουν ήδη και οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, δίνοντας «ευαίσθητες πληροφορίες» στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους...

Πριν από τις δηλώσεις του Ιρακινού υπουργού, ο Ιρανός ομόλογός του Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ συνάντησε τον Καταριανό εμίρη Ταμίμ Αλ Θάνι, αναδεικνύοντας τις σχέσεις Ιράν - Κατάρ, που έχουν γίνει στενότερες τα τελευταία χρόνια, από την ανάγκη εκμετάλλευσης των γιγάντιων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου South Pars και North Dome. Οι σχέσεις αυτές, είπε, αποτελούν «πρότυπο πολιτικών σχέσεων μεταξύ του Ιράν και περιφερειακών δυνάμεων». Ο Αλ Θάνι από την πλευρά του επισήμανε τις «στενές, αδελφικές σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των διμερών διαβουλεύσεων «για περιφερειακά και διμερή ζητήματα». Πρόσθεσε δε ότι το Κατάρ - το οποίο διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην ευρύτερη περιοχή - είναι έτοιμο «να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Πριν από τη συνάντηση Ζαρίφ - Θάνι πραγματοποιήθηκε την Κυριακή τηλεφωνική συνομιλία του Καταριανού εμίρη με τον Ιρανό Πρόεδρο, Χασάν Ροχανί, κατά την οποία ο τελευταίος χαρακτήρισε τα μέτρα των ΗΠΑ και περιφερειακών δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο «μέτρα πρόκλησης της ανασφάλειας στην περιοχή», καθώς οι κινήσεις αυτές «κάνουν πιο σύνθετες και πιο επικίνδυνες τις περιφερειακές προκλήσεις». Υποστήριξε ακόμα ότι το Ιράν «δίνει μεγάλη προσοχή στη βελτίωση της ασφάλειας» στον Περσικό Κόλπο, στα Στενά του Ορμούζ και στη Θάλασσα του Ομάν. Ο Καταριανός εμίρης από την πλευρά του τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Παράλληλα, ιδιαίτερη αίσθηση έκανε χτες η προειδοποίηση του Ιρανού αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού και των «Φρουρών της Επανάστασης», ναυάρχου Αλιρεζά Τανγκσίρι, πως το Ιράν μπορεί, εφόσον εκτιμήσει πως συντρέχουν λόγοι, να καταλάβει οποιοδήποτε ξένο σκάφος «ανά πάσα στιγμή» στον Περσικό Κόλπο, ακόμα κι αν ακολουθείται από αμερικανικό, βρετανικό ή άλλο σκάφος... Ο Ιρανός αξιωματούχος, μιλώντας στο συριακό τηλεοπτικό δίκτυο «Mayadeen», προειδοποίησε επίσης το Ισραήλ να μη στείλει ναυτικές δυνάμεις στον Περσικό, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο «εκτός από το ότι είναι παράνομο, μπορεί και να οδηγήσει σε περιφερειακή σύγκρουση».

ΣΥΡΙΑ
«Εκκαθάριση» ανατολικά του Ευφράτη προωθεί η Τουρκία...

ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Υψηλούς τόνους για τους βασικούς στόχους που προωθεί η Αγκυρα έναντι Κούρδων μαχητών που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία, ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, υιοθετούν το τελευταίο διήμερο Τούρκοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε μία προσπάθεια να αποσαφηνίσουν τις προθέσεις τους στην Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, έστειλαν χτες αεροπορικώς στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας Σανλιούρφγα και Ακτσάκαλε 90 στρατιωτικούς προκειμένου να συμβάλουν στη δημιουργία του λεγόμενου «κοινού επιχειρησιακού κέντρου» που συμφώνησαν την περασμένη βδομάδα να φτιάξουν Τουρκία και ΗΠΑ για να δημιουργήσουν τάχα μία «ασφαλή ζώνη» στο έδαφος της βορειοανατολικής Συρίας.

Προχτές, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συμμετέχοντας σε διάφορες εκδηλώσεις με αφορμή τη μουσουλμανική γιορτή των Θυσιών, απείλησε εκ νέου πως ο στρατός θα εισβάλει στο έδαφος της βορειοανατολικής Συρίας εάν δεν φροντίσουν οι ΗΠΑ να επιταχύνουν τις προσπάθειες για «ταχεία» εφαρμογή της συμφωνίας που έκλεισαν την περασμένη βδομάδα με πρόσχημα τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης». Πρόσθεσε επίσης πως η Τουρκία«θα καθαρίσει την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη ποταμού» με «οποιοδήποτε κόστος» και πως «δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να αθετήσουν ή να παραμελήσουν τη συμφωνία όπως είχαν κάνει με το Μανμπίτζ».

Παρόμοιες απειλές εξαπέλυσε και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ, επαναλαμβάνοντας πως η Τουρκία θα μπορούσε «να δράσει και μόνη της» στη βορειοανατολική Συρία εάν η πρόσφατη τουρκο-αμερικανική συμφωνία για «ασφαλή ζώνη» στο συριακό έδαφος δεν αποδώσει τους καρπούς που αναμένει η Αγκυρα. Υπαινίχθηκε επίσης πως η Αγκυρα έχει στο συρτάρι εναλλακτικά «σχέδια Β και Γ» για τις περιοχές που εκτείνονται ανατολικά του Ευφράτη.

Παράλληλα, στη βορειοδυτική Συρία και δη στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου έχουν καταφύγει οι περισσότεροι αντικαθεστωτικοί και τζιχαντιστές, ο συριακός στρατός κατάφερε να ανακτήσει την πόλη Αλ Χαμπίτ. Η σημαντική νίκη αναδείχθηκε από την επίσκεψη που έκανε στην πόλη λίγες ώρες μετά ο Σύρος υπουργός Αμυνας, Αλί Αμπουλάχ Αγιούμπ, που συναντήθηκε με στρατιώτες και συζήτησε με ανώτερους στρατιωτικούς τις επόμενες επιχειρήσεις του στρατού στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, ρωσικές συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας άνοιξαν πυρ προχτές βράδυ εναντίον τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών προερχόμενων από προπύργιο των τζιχαντιστών πάνω από τη ρωσική στρατιωτική βάση Χμέιμιμ, στη γειτονική επαρχία της Λαττάκειας.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
«Προεκλογική» αναγνώριση εποικισμών επιδιώκει ο Νετανιάχου

Πολλές δεκάδες τραυματίες Παλαιστίνιοι προσκυνητές, το πρωί της Κυριακής, από την προκλητική βία Ισραηλινών στρατιωτών στο τέμενος Αλ Ακσα

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αυξάνει τις πιέσεις στην κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να προχωρήσει στην αναγνώριση εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης πριν από τις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές της 17ης Σεπτέμβρη. Οι πληροφορίες ισραηλινών εφημερίδων, που επικαλούνται συνεργάτες του πρωθυπουργικού γραφείου αλλά και πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, αναφέρουν ως βασικό στόχο μίας τέτοιας προκλητικής κίνησης την εξασφάλιση των ψήφων ακροδεξιών ψηφοφόρων.

Οι κινήσεις αυτές εμφανίζονται σε μία περίοδο όξυνσης των σχέσεων ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και τις ισραηλινές κατοχικές αρχές, ενόψει των σχεδίων των ΗΠΑ να παρουσιάσουν δήθεν «ειρηνευτικό σχέδιο» για τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαμάχης. Η νέα κλιμάκωση της έντασης επιβεβαιώθηκε το περασμένο 48ωρο με την προκλητική βία που χρησιμοποίησαν Ισραηλινοί στρατιώτες σε βάρος πολλών χιλιάδων μουσουλμάνων προσκυνητών που μετέβησαν νωρίς το πρωί της Κυριακής στο τέμενος Αλ Ακσα στην Ανατ. Ιερουσαλήμ για να συμμετάσχουν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις για τη γιορτή της Θυσίας (Εϊντ αλ Αντχά). Ισραηλινοί στρατιώτες, που αρχικά απαγόρευαν την πρόσβαση στην περιοχή σε Εβραίους εποίκους, πήραν εντολή να άρουν την απαγόρευση. Η παρουσία των εποίκων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, τις οποίες οι κατοχικές δυνάμεις προσπάθησαν να καταστείλουν κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, γκλομπς, σφαιρών καουτσούκ. Η καταστολή, σε βάρος ακόμη και ηλικιωμένων προσκυνητών, είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών δεκάδων ανθρώπων, ενώ υπήρξαν και συλλήψεις τουλάχιστον δύο προσκυνητών.

Τα επεισόδια πέριξ του τεμένους Αλ Ακσα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής, που προειδοποίησε τις κατοχικές αρχές ότι ριψοκινδυνεύουν με τις προκλητικές ενέργειές τους «να μετατρέψουν μία πολιτική σύγκρουση σε θρησκευτική».

Νωρίτερα, το περασμένο Σάββατο, από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών σκοτώθηκαν 4 νεαροί Παλαιστίνιοι στη μεθόριο της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ επειδή φέρεται πως προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ