ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ
Δύο νεκροί από σύγκρουση σκαφών

Αναδείχτηκαν για άλλη μια φορά οι τραγικές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Το ταχύπλοο που εμβόλισε τη μικρή ψαρόβαρκα

Eurokinissi

Το ταχύπλοο που εμβόλισε τη μικρή ψαρόβαρκα
Δύο αδέλφια νεκρά και η αδελφή τους που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» είναι τα θύματα του δυστυχήματος που έγινε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στο Πόρτο Χέλι.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ταχύπλοο σκάφος - «φουσκωτό» 12 μέτρων, στο οποίο επέβαιναν 11 Γάλλοι, ανάμεσά τους και παιδιά, κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα και εμβόλισε μικρή ψαρόβαρκα, στην οποία επέβαιναν τα τρία ηλικιωμένα αδέλφια που διέμεναν στο Κρανίδι. Η ψαρόβαρκα κόπηκε στη μέση και βυθίστηκε αμέσως, ενώ ο 44χρονος Γάλλος, κτηματομεσίτης και χειριστής του ταχύπλοου, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Η 70χρονη γυναίκα αρχικά μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, το οποίο όμως διαθέτει μόνο ακτινολογικό εργαστήριο. Επειδή απαιτούνταν η εισαγωγή της σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μεταφέρθηκε 166 χιλιόμετρα μακριά, σε νοσοκομείο της Αθήνας, καθώς σ' όλο το νομό Αργολίδας με περίπου 100.000 μόνιμους κατοίκους δεν υπάρχει ούτε ένα δημόσιο κρεβάτι ΜΕΘ, αναδεικνύοντας τις εγκληματικές ευθύνες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων για το ρήμαγμα των δημόσιων νοσοκομείων και τις τραγικές ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ερανος για φάρμακα και φαρμακευτικό υλικό στη μοναδική δημόσια δομή Υγείας

Το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου είναι η μοναδική δημόσια δομή που έχει στην ευθύνη του μια τεράστια περιοχή, από το Κρανίδι, την Ερμιόνη, το Πόρτο Χέλι, τα Δίδυμα και τις Σπέτσες, με δεκάδες χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, που υπερδιπλασιάζονται το καλοκαίρι. Σήμερα, υπηρετούν μόνο γενικοί γιατροί κι ένας παιδίατρος, ενώ δεν υπάρχει άλλη ειδικότητα, όπως καρδιολόγος, δερματολόγος, πνευμονολόγος, ορθοπεδικός κ.ά. Το πλήρωμα για τα δύο ασθενοφόρα είναι μόλις ...τρεις οδηγοί (αντί για 12 άτομα εκ των οποίων έξι οδηγοί), με αποτέλεσμα να μη βγαίνουν όλες οι βάρδιες και να μένουν ακάλυπτες κάποιες πρωινές και βραδινές, παρά το φιλότιμο και τις τεράστιες προσπάθειες των εργαζομένων. Παράλληλα, επειδή πρόκειται για μοντέλα του 2007 παρουσιάζουν διαρκώς βλάβες.

Ενδεικτική των ελλείψεων είναι η καμπάνια που έγινε πριν από δύο μήνες περίπου από τους κατοίκους προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις σε φάρμακα και φαρμακευτικό υλικό που δεν υπήρχαν (γάζες, οξυζενέ, ιώδιο, σύριγγες, επίδεσμοι), όπως είχε καταγγείλει τότε η ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ. «Η κάλυψη των αναγκών του ΚΥ Κρανιδίου όπως και κάθε δημόσιου φορέα γενικά, είναι υποχρέωση του κράτους και πρέπει να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οσο καλές προθέσεις κι αν υπάρχουν, ακόμη και αν μπαλώνουν πρόσκαιρα κάποιες τρύπες, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι ανεπαρκείς και αδυνατούν να λύσουν μακροπρόθεσμα το πρόβλημα εφόσον δεν στοχεύουν την αιτία του. Η αιτία του δεν είναι άλλη από τη διαχρονική υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που με τη σειρά της οφείλεται στην πολιτική που υπηρετούν ΕΕ και κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ σε οποιονδήποτε συνδυασμό μεταξύ τους. Καλούμε τους κατοίκους και τους εργαζόμενους να απαιτήσουν από το κράτος την άμεση και συνεχή κάλυψη των αναγκών τους με όλο το απαιτούμενο υλικό», είχε επισημάνει η ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ.

Μπροστά σ' αυτήν την εκρηκτική κατάσταση, κάτοικοι και παραθεριστές είναι αναγκασμένοι για να βρουν την υγειά τους να διανύσουν πάνω από 100 χιλιόμετρα για να φτάσουν στο Νοσοκομείο Ναυπλίου ή Αργους. Ομως και στο Νοσοκομείο Ναυπλίου οι γιατροί είναι ελάχιστοι και όχι όλες οι ειδικότητες, οι εφημερίες του ΤΕΠ καλύπτονται από γενικούς ιατρούς του Κέντρου Υγείας Λυγουριού και από γιατρούς του ΕΟΠΥΥ Αργους και Ναυπλίου, ο αναισθησιολόγος είναι μόνο ένας(!) και εφημερεύει 10 μέρες το μήνα, οι κλινικές λειτουργούν δύσκολα λόγω των ελλείψεων σε φάρμακα και τεχνολογικό εξοπλισμό, η έλλειψη αξονικού τομογράφου αναγκάζει τους ασθενείς να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Αργους και να επιστρέψουν όταν βρεθεί διαθέσιμο ασθενοφόρο. Τα ασθενοφόρα στο νομό είναι λιγοστά και το προσωπικό που στελεχώνει το ΕΚΑΒ ελάχιστο, με συνέπεια να μην επαρκούν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Ενώ πριν από λίγους μήνες έκλεισε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Ναυπλίου για να μεταφερθεί και να μπαλωθεί το κενό του Νοσοκομείου Αργους, προκαλώντας την άμεση αντίδραση εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων.

Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ, είναι ανύπαρκτες και στα δύο νοσοκομεία. Στη χώρα σήμερα υπάρχουν μόνο 750 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ, αν και οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες και λειτουργούν μόλις τα 560 λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ εξοπλισμό έχουν τα 650. Εδώ και 15 χρόνια - προ και μετά τα μνημόνια, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ - το 25% των υπαρχουσών κλινών ΜΕΘ παραμένουν σταθερά κλειστές.

Οι υπεύθυνοι γι' αυτήν την αθλιότητα, που θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή του λαού προκειμένου να διευρυνθούν τα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, έχουν ονοματεπώνυμο: Είναι η ΕΕ και οι κυβερνήσεις που θεωρούν την υγεία του λαού «κόστος» και «ατομική ευθύνη». Είναι οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές, που όχι μόνο δεν διεκδικούν αλλά δεν βγάζουν άχνα για το χάλι των δημόσιων δομών Υγείας των περιοχών τους. Ενώ η δέσμευση και της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας 2019 - 2022, για την παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία από το 5,2% του ΑΕΠ το 2017 σε 4,7% το 2022, επιβεβαιώνει την επιδείνωση της κατάστασης.

Πέθανε ο ψαράς που έσωσε δεκάδες ανθρώπους στο Μάτι

Την τελευταία του πνοή άφησε το Σάββατο ο Κώστας Αρβανίτης, ο ψαράς που με το καΐκι του κατάφερε να σώσει δεκάδες πυρόπληκτους στο Μάτι, την 23η Ιουλίου 2018, όταν η φονική πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή.

Τη μέρα της φωτιάς στο Μάτι, ο Κώστας Αρβανίτης βγήκε με το καΐκι του «Ταξιάρχης» και μαζί με τη γυναίκα του, Χρύσα, τον γιο του, Δημήτρη, και τον Μαχμούντ Μεσαφέρ, έσωσαν 70 ανθρώπους που ήταν στη θάλασσα και καλούσαν για βοήθεια. Η 23η Ιουλίου ήταν η ημέρα των γενεθλίων του.

«Εκείνο το βράδυ, το αφεντικό μου ο Κώστας Αρβανίτης, που είναι και ιδιοκτήτης του σκάφους, είχε γενέθλια και μετά τη δουλειά κανονίζαμε να γιορτάσουμε. Ενώ ήμουν στο σπίτι και ετοιμαζόμουν για τη γιορτή, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε να τα παρατήσω όλα γιατί πρέπει να πάμε να σώσουμε τους ανθρώπους που πνίγονται. Κατέβηκα γρήγορα και μαζί με τον Κώστα, τον γιο του Δημήτρη και τη γυναίκα του Χρύσα, βγήκαμε στα ανοιχτά περίπου στις 6.30», είχε πει τότε ο Αιγύπτιος ψαράς, περιγράφοντας όλα όσα έγιναν εκείνη τη μέρα, και συνέχιζε:

«Ημασταν το πρώτο καΐκι που βγήκε στη θάλασσα, πριν ακόμα από το Λιμενικό. Ηταν η πιο δύσκολη στιγμή, είχε πάρα πολύ αέρα και όταν πλησιάζαμε στο σημείο με τη φωτιά, ο καπνός ήταν τρομερός. Από τον πολύ καπνό δεν μπορούσες να ξεχωρίσεις πού ξεκινάει η θάλασσα. Ημασταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση αλλά έπρεπε να μπούμε μέσα στον μαύρο καπνό. Μέσα στα επόμενα λίγα λεπτά και μέσα στον πυκνό καπνό αρχίσαμε να βλέπουμε δεξιά και αριστερά ανθρώπους που είχαν μπει στη θάλασσα για να σωθούν από τη φωτιά. Αρχίσαμε να μαζεύουμε τον κόσμο. Ενας άνδρας φώναζε μέσα στο μαύρο καπνό το όνομα της γυναίκας του. Κατερίνα, Κατερίνα... Αμέσως μετά μαζέψαμε ένα ζευγάρι, έριξα σχοινί και σημαδούρα και τους τράβηξα. Λίγο πιο κάτω βρήκαμε κάποιους ηλικιωμένους. Δεν μπορούσαν να δουν την παραλία. Κολυμπούσαν αλλά κόντευαν να πεθάνουν. Αυτοί οι άνθρωποι θα χανόντουσαν αν δεν ήμασταν εκείνη την ώρα εκεί για να τους μαζέψουμε».

Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη

Ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή χτες πριν από τις 11 το πρωί στην ανατολική Κρήτη.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η δόνηση είχε μέγεθος 4,8 Ρίχτερ και επίκεντρο 66 χλμ. βόρεια του Αγίου Νικολάου, με εστιακό βάθος στα 34 χλμ. Η αρχική εκτίμηση του Ινστιτούτου ήταν 4,6 Ρίχτερ.

Επιστροφή πινακίδων για τον Δεκαπενταύγουστο

Τη δυνατότητα να παραλάβουν τις πινακίδες των οχημάτων τους, που είχαν αφαιρεθεί από τη Δημοτική Αστυνομία Αθήνας, θα έχουν οι κάτοχοι αυτοκινήτων και μοτοσικλετών σήμερα Τρίτη 13 και αύριο Τετάρτη 14 Αυγούστου, προκειμένου να διευκολυνθούν στις μετακινήσεις τους για τον Δεκαπενταύγουστο.

Η επιστροφή των πινακίδων θα γίνεται μετά την καταβολή του αντίστοιχου προστίμου και με την προσκόμιση των απαραίτητων για την παραλαβή τους δικαιολογητικών (άδεια κυκλοφορίας, ασφαλιστήριο συμβόλαιο, αστυνομική ταυτότητα ή θεωρημένη εξουσιοδότηση στην περίπτωση που θα τις παραλάβει τρίτος), από τα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Αθηναίων (Αγ. Κωνσταντίνου 14, 1ος όροφος), από τις 9 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα.

Δεν θα επιστραφούν οι πινακίδες και οι άδειες οδήγησης που έχουν αφαιρεθεί από τη Δημοτική Αστυνομία για παραβάσεις αντικοινωνικής στάθμευσης (στάθμευση σε ράμπα ΑμεΑ, Ρ-71, Ρ-72) καθώς και εκτέλεση αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από δικαστικές αρχές.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org