ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέες τουρκικές προκλήσεις για δημιουργία τετελεσμένων

Προετοιμασία του επόμενου κύκλου παζαριών για το Κυπριακό πάνω σε διχοτομικά σχέδια

Από τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Αμυνας, Χ. Ακάρ, με την ηγεσία του ψευδοκράτους στην Κύπρο στις 10/8/19
Από τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Αμυνας, Χ. Ακάρ, με την ηγεσία του ψευδοκράτους στην Κύπρο στις 10/8/19
Η έντονη «κινητικότητα» τον τελευταίο καιρό στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με τον οξυνόμενο ανταγωνισμό ισχυρών μονοπωλιακών κολοσσών (πρωτίστως στην Ενέργεια) και την αντιπαράθεση για τον έλεγχο γεωπολιτικών σφαιρών επιρροής ανάμεσα σε ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα κ.ά.), πυροδοτεί και την προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης που με κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι θα παζαρέψει σκληρά τη θέση της. Ετσι συνεχίζονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις παραβιάζοντας την κυπριακή ΑΟΖ και οι απειλές από υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Αμυνας στα Κατεχόμενα

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, από την κατεχόμενη Κύπρο όπου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο και τη φρεγάτα «Gemlik», που αποτελεί συνοδεία του γεωτρύπανου «Γιαβούζ», το οποίο βρίσκεται ανοιχτά της Καρπασίας, για άλλη μια φορά εξαπέλυσε προειδοποιήσεις και απειλές. Είπε χαρακτηριστικά: «Μην περιμένει κανείς πως η Τουρκία των 82 εκατομμυρίων και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (σ.σ. έτσι αποκαλούν οι Τούρκοι τα Κατεχόμενα) δεν θα κάνουν κάτι όταν εκείνοι θα κάνουν γεωτρήσεις αερίου και πετρελαίου. Αυτό είναι αστείο, δεν μπορεί να συμβεί. Θα υπερασπιστούμε το δίκαιό μας και το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων. Μην δοκιμάσει κανένας τη δύναμή μας». Το Σάββατο ο Τούρκος αξιωματούχος είχε επιθεωρήσει τα Βαρώσια στην κατεχόμενη Αμμόχωστο από αέρος και ξηράς και δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως η Τουρκία έχει ευθύνες και δικαιώματα ως εγγυήτρια, πως είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειάζεται και πως η παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί είναι αναγκαία. Οπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων του ψευδοκράτους, είναι η πρώτη φορά που Τούρκος υπουργός Αμυνας επισκέπτεται τα Κατεχόμενα συνοδευόμενος από τόσο υψηλού επιπέδου αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας σε δηλώσεις του είπε ότι ο στρατός της βρίσκεται στην Κύπρο από το 1974 και ότι κύριος σκοπός του είναι η διασφάλιση της ύπαρξης και ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων. «Αυτό έπρατταν και θα συνεχίσουν να πράττουν οτιδήποτε χρειαστεί», είπε. «1974 - 2019, δεν υπάρχει αλλαγή στη θέση, στάση και αντίληψη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαστε υπέρ της ειρήνης και της καλής γειτονίας στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο», πρόσθεσε.

Υποστήριξε, επίσης, ότι τα γεωτρύπανα της Τουρκίας συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους και ότι τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού τις υποστηρίζουν. Ο Ακάρ πρόσθεσε ότι αναμένουν από την Ελλάδα και την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» να ενεργήσουν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των καλών σχέσεων γειτονίας. Η Τουρκία, υποστήριξε, είναι εγγύηση για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. «Κάναμε τα πάντα σε ευθυγράμμιση με τις συμφωνίες εγγύησης και συμμαχίας και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Κανείς δεν πρέπει να επιχειρήσει να τις καταργήσει, δεν είναι δυνατό, θα είναι μια μάταιη προσπάθεια. Η Κύπρος είναι ο εθνικός μας σκοπός. Ολοι θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό, μην κάνουν λάθος», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι «η πολιτική ισότητα και ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων είναι απαραίτητη».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» τόνισε: «Οι γεωτρήσεις μας στη Μεσόγειο θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα. Τα σκάφη γεωτρήσεων "Fatih", "Yavuz" και "Barbaros" βρίσκονται στην περιοχή. Το "Oruc Reis" επίσης κατευθύνεται προς τα εκεί. Η αποφασιστικότητά μας είναι βέβαιη. Η Τουρκία θα προωθήσει τα δικαιώματά της με σταθερότητα και χωρίς να δείχνει δισταγμό θα προστατέψει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Θα διατηρήσει τη δέσμευσή της να συνεχίσει τις δραστηριότητες γεώτρησης και την ισότιμη και δίκαιη κατανομή πόρων από τους Τουρκοκύπριους».

Ταυτόχρονα η Τουρκία βρίσκεται σε ένα σύνθετο παζάρι και με τις ΗΠΑ και με τη Ρωσία, μέρος του οποίου είναι και η αντιπαράθεση για τους εξοπλισμούς. Η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος αεράμυνας «S-400» και ο αποκλεισμός της από τις ΗΠΑ στο πρόγραμμα των μαχητικών «F-35» είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Μάλιστα, δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο αναφέρουν ότι γίνονται σκέψεις για την αγορά και των ρωσικών «Suchoi-35» ενώ ο Τούρκος υπουργός Αμυνας δήλωσε χτες στην εφημερίδα «Χουριέτ» ότι η χώρα του «αναμένεται να παραλάβει τη δεύτερη παρτίδα των ρωσικών πυραύλων "S-400" τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβρη». Ισχυρίστηκε ότι από τη στιγμή που τερματίστηκε η Συνθήκη για τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF), που είχαν συνάψει ΗΠΑ - Ρωσία, «η Τουρκία θα έχει αυξανόμενη ανάγκη για τα συστήματα "S-400"». Πρόσθεσε ότι κατά τις πρόσφατες συνομιλίες, οι ΗΠΑ είχαν προσφέρει μια νέα συμφωνία στην Αγκυρα, ωστόσο δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Προετοιμάζεται νέος γύρος παζαριού και στο Κυπριακό

Στο κλίμα αυτό και μετά την 3ωρη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, την Παρασκευή, στο σπίτι της ειδικής αντιπροσώπου του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, αναθερμαίνεται το κλίμα για νέο γύρο παζαριού για το Κυπριακό στη βάση διχοτομικού σχεδίου. Η συνάντηση κατέληξε σε νέες διαβουλεύσεις με την ειδική σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, που αναμένεται τις επόμενες βδομάδες στην Κύπρο, για να προετοιμάσει τους λεγόμενους «όρους αναφοράς» που, όπως δηλώνεται, «θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη διεξαγωγή δομημένων και προσανατολισμένων σε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν σε διευθέτηση (του Κυπριακού), με την αίσθηση του επείγοντος». Ταυτόχρονα, οι δύο πολιτικοί δήλωσαν την ετοιμότητά τους για τριμερή συνάντηση στα μέσα του Σεπτέμβρη με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στο τραπέζι του παζαριού προωθούνται και τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που προς το παρόν περιλαμβάνουν διασύνδεση των δικτύων ηλεκτροδότησης και κινητής τηλεφωνίας αλλά που δηλώνεται ότι θα επεκταθούν και σε άλλους τομείς, ουσιαστικά σαν το τυράκι στη φάκα για τη «διευκόλυνση της επικοινωνίας των δύο κοινοτήτων», στην πραγματικότητα για την προώθηση των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο πλαίσιο των λεγόμενων όρων αναφοράς του «πλαισίου Γκουτέρες» καλλιεργείται συστηματικά η πρόταση της δημιουργίας ενός «μηχανισμού εφαρμογής» της όποιας συμφωνίας προέκυπτε, με την εμπλοκή και «οργανισμών εκτός Κύπρου», «φωτογραφίζοντας» την ΕΕ και το ΝΑΤΟ υπό την ομπρέλα «πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης ασφαλείας».

Οπως πάντως έγινε γνωστό από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομο Προδρόμου, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε επιστολή του προς τον Ν. Αναστασιάδη (απαντητική, σε σχετικές επιστολές του Προέδρου τον Ιούνη και Ιούλη, φέτος) σημειώνει ότι «η θέση του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο παραμένει η ίδια και καθοδηγείται από τις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» και ταυτόχρονα δηλώνει ότι «τα Ηνωμένα Εθνη είναι έτοιμα να συμβάλουν στην εφαρμογή των όποιων μέτρων συνάδουν με τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας». Επίσης, σύμφωνα με τον Προδρόμου, στην επιστολή «εκφράζει εκτίμηση για την εισήγηση σύγκλησης μιας άτυπης διάσκεψης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ επικροτεί και την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας για να εργαστεί για την επίλυση του Κυπριακού και αναφέρεται ιδιαίτερα στην επιθυμία να ολοκληρωθούν οι όροι αναφοράς, οι οποίοι μπορεί να αποτελέσουν τη συναινετική αφετηρία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Την ίδια ώρα, καταρρίπτονται όλες οι διαβεβαιώσεις των αστικών κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας, περί ισχυρής στήριξής τους από τους συμμάχους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, οι προκλήσεις της Τουρκίας γίνονται ανεμπόδιστα και έχουν ακριβώς την ουσιαστική ανοχή και στήριξη των ιμπεριαλιστικών οργανισμών στο πλαίσιο του ευρύτερου παζαριού. Επίσης, το Κυπριακό και η επίλυσή του (δηλαδή η προώθηση της όποιας μορφής διχοτομικού σχεδίου με τα «δύο συνιστώντα κράτη») επιβεβαιώνεται ότι είναι μέρος αυτού του παζαριού.

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης

Εχοντας αναλάβει ρόλους στους σφοδρούς ανταγωνισμούς στην περιοχή η ελληνική αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό, πριν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και τώρα της ΝΔ, πουλάει παραμύθια περί «υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων». Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, που σε συνέντευξή του στη «Real news» ανάγει τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες σε «ασπίδα για την προστασία της ειρήνης». Λέει χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία υιοθετεί μια προκλητική συμπεριφορά που αψηφά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας. Η στάση της αυτή αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα, αντιθέτως, είναι η δύναμη σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η ασπίδα μας είναι οι συμμαχίες στο ευρωπαϊκό περιβάλλον και στην περιοχή, όπως, για παράδειγμα, αυτή με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο και το δόρυ οι Ενοπλες Δυνάμεις μας. Δεν θα ανεχθούμε την οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και οι όποιες μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν και δεν θα μείνουν αναπάντητες σε κανένα επίπεδο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ