ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Καταδικάζει τις αμερικανικές κυρώσεις

Αναστολή συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις στα νησιά Μπαρμπάντος

Από τη διαδήλωση στο Καράκας στις 10/8 ενάντια στον αποκλεισμό από τις ΗΠΑ

PRENSA PRESIDENCIAL

Από τη διαδήλωση στο Καράκας στις 10/8 ενάντια στον αποκλεισμό από τις ΗΠΑ
Την αναστολή της συμμετοχής της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης της Βενεζουέλας στο τραπέζι του διαλόγου με την αντιπολίτευση στα νησιά Μπαρμπάντος - που γίνεται με τη μεσολάβηση της Νορβηγίας - ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, ως αντίδραση στις νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και κρατικές επιχειρήσεις, κυρώσεις που στηρίζει η αντιδραστική αντιπολίτευση υπό τον αυτοανακηρυχθέντα Πρόεδρο, Χουάν Γκουαϊδό, αχυράνθρωπο των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Σε μεγάλες διαδηλώσεις που έγιναν το Σάββατο στο Καράκας και άλλες πόλεις και διοργανώθηκαν από το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ), με το σύνθημα «Οχι άλλο Τραμπ» εκφράστηκε η αντίθεση στις νέες κυρώσεις και δηλώθηκε ότι θα συγκεντρωθούν 13 εκατομμύρια υπογραφές καταδίκης αυτής της επιθετικής πολιτικής του οικονομικού αποκλεισμού, οι οποίες θα κατατεθούν ως διαμαρτυρία στον ΟΗΕ.

Από τη λεωφόρο Σούκρε στο Καράκας, ο Βενεζουελανός Πρόεδρος κατηγόρησε την αντιπολίτευση υπό τον Γκουαϊδό ότι «σχεδιάζει να παραδώσει τη χώρα ως μια αποικία των ΗΠΑ ζητώντας τις κυρώσεις» και ότι «ποτέ δεν υπήρξε από την αντιπολίτευση μια συμπεριφορά τόσο καταστροφική, τόσο μαριονέτας, υποταγής και ξεπουλήματος της πατρίδας». Ταυτόχρονα, εξηγώντας την αναστολή συμμετοχής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στις συζητήσεις στα Μπαρμπάντος, τάχθηκε «υπέρ του διαλόγου, ανεξάρτητου, πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού», τονίζοντας ότι «πιστεύει στην επίλυση της σύγκρουσης με σεβασμό του Συντάγματος και του λαού», για να σημειώσει ότι «έχουμε προετοιμαστεί για να καταλήξουμε σε συμφωνία αλλά με σεβασμό της Βενεζουέλας».

Χτες επίσης είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση της Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης για να παρθούν μέτρα ενάντια στους προδότες της πατρίδας, κάτι που αφηνόταν να εννοηθεί ότι θα σήμαινε διάλυση της Βουλής, που ελέγχει η αντιπολίτευση. Θυμίζουμε ότι από το 2016 έχει κηρυχθεί άκυρη η λειτουργία της λόγω της αναγνώρισης 4 βουλευτών που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Στη συνέχεια συστάθηκε Συνταγματική Εθνοσυνέλευση για να ξεπεραστεί η αδυναμία της Βουλής, με τη συμμετοχή μόνο του ΕΣΚ (αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης μποϊκόταραν μη συμμετέχοντας στην εκλογή της).

Πάντως, το παζάρι που φαίνεται ότι προσωρινά διακόπτεται, έχει έντονα στηλιτευτεί από το ΚΚ Βενεζουέλας, το οποίο προειδοποιεί για τον «κίνδυνο μιας συμφωνίας στις πλάτες του λαού και κατά των συμφερόντων του». Πρόσφατα είχε τονίσει ότι ούτε οι δυνάμεις που στηρίζουν τη λεγόμενη Μπολιβαριανή Διαδικασία - όπως κάνει κριτικά και το ΚΚ Βενεζουέλας - δεν έχουν ενημέρωση για το τι ακριβώς συζητιέται στα Μπαρμπάντος. Ταυτόχρονα έχει καταγγείλει ότι η κυβέρνηση Μαδούρο δεν έχει τηρήσει τη συμφωνία με το ΚΚ Βενεζουέλας, που είχε υπογραφτεί το Φλεβάρη του 2018 για τη στήριξή της, η οποία προέβλεπε συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς και ζωής των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Επίσης καταγγέλλει την εξελισσόμενη εκ νέου ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών, την επίθεση της εργοδοσίας σε ιδιωτικές και κρατικές επιχειρήσεις με απολύσεις εργαζομένων και τη μη τήρηση Συλλογικών Συμβάσεων, που κλιμακώνεται καθώς βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση και εντείνεται η επίθεση των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ και ΕΕ.

ΙΤΑΛΙΑ
Ρευστό το πολιτικό σκηνικό μετά τη «μομφή» της «Λέγκας»

ΡΩΜΗ.--

Ρευστή παραμένει η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της «Λέγκας» και υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, για κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού με το «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S) του Λουίτζι ντι Μάγιο και με επιδίωξη να προκαλέσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το ταχύτερο δυνατό, δηλαδή το φθινόπωρο. Ολοι οι βουλευτές της «Λέγκας» κλήθηκαν να επιστρέψουν τη Δευτέρα το απόγευμα στη Ρώμη «για να ρίξουν την κυβέρνηση». Εξάλλου, την Κυριακή το βράδυ ο Σαλβίνι δήλωσε έτοιμος να αποσύρει τους 7 υπουργούς του από την κυβέρνηση για να επισπεύσει την πτώση της κυβέρνησης Κόντε.

Το τελευταίο διάστημα είχαν αναζωπυρωθεί οι εντάσεις μεταξύ των επί 14 μήνες κυβερνητικών «εταίρων», στο έδαφος σοβαρών διαφωνιών που παρέμεναν σε κρίσιμα θέματα (π.χ. για τις σχέσεις με Ρωσία, Κίνα, ΕΕ).

Σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει η Γερουσία για να οριστεί το χρονοδιάγραμμα της κυβερνητικής κρίσης, δηλαδή πότε θα ανακληθούν οι βουλευτές και πότε θα εξεταστεί η πρόταση μομφής που κατέθεσε η «Λέγκα» κατά του πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε.

Στο μεταξύ, ραγδαίες είναι οι διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να διασπαστεί το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα (PD). Ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αναμένεται να ανακοινώσει ότι ιδρύει νέο κόμμα με την ονομασία «Κοινωνική Δράση». Μία διάσπαση του PD, με βάση τον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων στο Κοινοβούλιο, θα μπορούσε να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές. Είτε μέσω μίας πιθανής συμμαχίας της «Κοινωνικής Δράσης» με το «Κίνημα των 5 Αστέρων» είτε μέσω μίας συμμαχίας δεξιών - ακροδεξιών δυνάμεων, της «Λέγκας», με το κόμμα «Forza Italia» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ή με το κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας» (FdI).

Σε περίπτωση που το Κοινοβούλιο δεν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, θα μπορούσε να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές, ίσως τον Οκτώβρη ή να ορίσει μια μεταβατική κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα καταρτίσει τον «δύσκολο» προϋπολογισμό, ο οποίος θα πρέπει να κατατεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβρη.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εντείνεται η στρατιωτική παρουσία στο Κασμίρ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν στο Κασμίρ, με τις πακιστανικές Ενοπλες Δυνάμεις να ενισχύουν με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό την πακιστανική αεροπορική βάση Σκαρντού, κοντά στα σύνορα με την Ινδία, όπως ανέφεραν χτες οι «Times of India». Η πολύχρονη αντιπαράθεση Ινδίας - Πακιστάν αναζωπυρώθηκε μετά την ανακοίνωση της ινδικής κυβέρνησης, την Πέμπτη, ότι αναστέλλεται το ειδικό καθεστώς αυτονομίας της πολιτείας Τζαμού - Κασμίρ ώστε να δημιουργηθούν δύο νέες περιοχές, «ομοσπονδιακά ελεγχόμενες», η Τζαμού - Κασμίρ και η Λαντάκ.

Εδώ και μέρες, η παρουσία ινδικών στρατευμάτων στο Κασμίρ ενισχύθηκε δραστικά, ενώ έχουν επιβληθεί σειρά περιορισμών στις επικοινωνίες, στις μεταφορές, στις δημόσιες συγκεντρώσεις κ.λπ.

Η ινδική κυβέρνηση κατηγόρησε το Πακιστάν ότι χρησιμοποιούσε το προηγούμενο καθεστώς «ως όπλο για να υποκινεί τους κατοίκους της περιοχής ενάντια στην Ινδία» και σημείωσε ότι η απόφαση πάρθηκε για να απελευθερώσει το Κασμίρ από «την τρομοκρατία και τα αποσχιστικά κινήματα». Το Πακιστάν κατηγορεί την Ινδία για πολιτική προσάρτησης του Κασμίρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι «Times of India», τρία αεροσκάφη «C-130» της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν ξεκίνησαν το Σάββατο να μεταφέρουν εξοπλισμό στην αεροπορική τους βάση στην περιοχή Λαντάκ. Μαχητικά αεροσκάφη «JF-17» θα μεταφερθούν σύντομα στην αεροπορική βάση Σκαρντού για να συμμετάσχουν στις επερχόμενες στρατιωτικές αεροπορικές ασκήσεις, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Η γεωγραφική ζώνη του Κασμίρ εκτείνεται συνολικά στις επικράτειες Ινδίας, Πακιστάν αλλά και Κίνας, που διαφιλονικούν μεταξύ τους για την περιοχή, ενώ - καθόλου τυχαία - βρέθηκε στο επίκεντρο δύο πολέμων ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν. Στην αντιπαράθεση εμπλέκονται και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, που ενδιαφέρονται για τη στρατηγικής σημασίας περιοχή.

ΡΩΣΙΑ
Διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Πούτιν

ΜΟΣΧΑ.--

Χιλιάδες Ρώσοι διαδήλωσαν το Σάββατο στο κέντρο της Μόσχας με αίτημα να επιτραπεί σε «ανεξάρτητους» υποψηφίους και υποψηφίους της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές του επόμενου μήνα. Κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις, όπως η Αγία Πετρούπολη, το Ροστόφ ον Ντον και το Μπριάνσκ. Είχαν προηγηθεί άλλες τρεις κινητοποιήσεις με το ίδιο αίτημα στα τέλη Ιούλη και στις αρχές Αυγούστου.

Η διαδήλωση στη Μόσχα διεξήχθη, όπως προβλέπεται, με την άδεια των αρχών. Στο τέλος εκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν να φωνάζουν «Ο Πούτιν είναι κλέφτης» και κατευθύνθηκαν προς το κτίριο της Προεδρικής Διοίκησης, παρά την απαγόρευση, με αποτέλεσμα η αστυνομία να αποκλείσει την περιοχή και να προχωρήσει σε συλλήψεις. Σύμφωνα με τη ρωσική αστυνομία, συνελήφθησαν 136 άνθρωποι, ανάμεσά τους και τουλάχιστον 30 έφηβοι. Οι τελευταίοι αφέθηκαν αμέσως ελεύθεροι, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Την Παρασκευή το ρωσικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε την αμερικανική πρεσβεία για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας με το να αναρτήσει στην ιστοσελίδα της χάρτη που έδειχνε την πορεία μια «μη νόμιμης διαδήλωσης» που πραγματοποιήθηκε στις 3 Αυγούστου στη Μόσχα.

Η ρωσική κρατική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών «Roscomnadzor» ζήτησε από την «Google» να σταματήσει να διαφημίζει «παράνομα μαζικά γεγονότα» στην πλατφόρμα YouTube, αναφερόμενη στις διαδηλώσεις του Σαββάτου. Πρόσθεσε πως η Ρωσία θα το θεωρήσει παρέμβαση στην κυριαρχία της, εχθρική επιρροή και παρεμπόδιση δημοκρατικών εκλογών, αν η «Google» δεν ανταποκριθεί στο αίτημα, και η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να απαντήσει αναλόγως.

Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ

Συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, με χιλιάδες διαδηλωτές να συγκεντρώνονται χτες στο αεροδρόμιο, όπου σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν.

Η κινεζική κυβέρνηση επιτέθηκε στους διαδηλωτές κάνοντας λόγο για «πρώτες ενδείξεις τρομοκρατίας». Στο μεταξύ η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Χουά Τσουνγίνγκ, ζήτησε το Σάββατο «επισήμως από τη Βρετανία να σταματήσει αμέσως οποιαδήποτε ανάμειξη στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας». Είχε προηγηθεί την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία του Βρετανού ΥΠΕΞ, Ντόμινικ Ράαμπ, με την επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ (πρώην βρετανική αποικία), κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ράαμπ ζήτησε τη διεξαγωγή μιας «πλήρως ανεξάρτητης έρευνας» σχετικά με την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Επίσης, εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι δημοσιεύματα κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης για μια Αμερικανίδα διπλωμάτισσα που συναντήθηκε με ηγετικά στελέχη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων «έχουν γίνει από ανεύθυνα, επικίνδυνα άτομα».

Οι διαμαρτυρίες άρχισαν πριν από περίπου δύο μήνες ενάντια σε σχέδιο νόμου της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ το οποίο θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα. Η ψήφισή του ανεστάλη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ