ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πιέσεις για τις χαμηλές αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το θέμα των «ανεπαρκών» γερμανικών αμυντικών δαπανών επανέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, απειλώντας με συνέπειες, όπως απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.

«Είναι πραγματικά προσβλητικό να περιμένει κανείς ο Αμερικανός φορολογούμενος να πληρώνει για περισσότερους από 50.000 στρατιώτες στη Γερμανία, αλλά οι Γερμανοί να χρησιμοποιούν το εμπορικό τους πλεόνασμα για εσωτερικούς σκοπούς», δήλωσε ο Γκρενέλ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Είχε προηγηθεί δήλωση της Αμερικανίδας πρέσβειρας στη Βαρσοβία, ότι αντίθετα με τη Γερμανία, η Πολωνία εκπληρώνει τη ΝΑΤΟική υποχρέωσή της να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για την «άμυνα» και θα καλωσόριζε με χαρά στρατιωτικούς των ΗΠΑ από τη Γερμανία.

Τον Ιούνη, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρζέι Ντούντα υπέγραψε με τον Ντόναλντ Τραμπ συμφωνία για αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων στην Πολωνία κατά 1.000 στελέχη, στα 5.500. Τότε ο Τραμπ είχε διευκρινίσει ότι τα στρατεύματα θα μεταφερθούν από άλλη ευρωπαϊκή χώρα, πιθανώς από τη Γερμανία, λέγοντας μάλιστα ότι η χώρα πρέπει να επιβραβευτεί που εκπληρώνει τη ΝΑΤΟική «νόρμα» του 2% του ΑΕΠ. Ωστόσο, η μεταφορά Αμερικανών στρατιωτών στην Πολωνία σχετίζεται κυρίως με την ενίσχυση της αμερικανικής και ΝΑΤΟικής στρατιωτικής παρουσίας στα ευρωπαϊκά σύνορα με τη Ρωσία.

Στη Γερμανία (Στουτγκάρδη, Ραμστάιν, Γκράφενβερ) σταθμεύουν σήμερα περισσότεροι από 35.000 Αμερικανοί στρατιώτες, οι περισσότεροι από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, ενώ στις βάσεις απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί και Γερμανοί.

Αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό

Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εμμένει στην αρχή ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ, ύστερα από δηλώσεις αξιωματούχου ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την έκδοση χρέους για να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα «προστασίας του περιβάλλοντος». Στο μεταξύ, συμπρόεδρος των Πρασίνων - που διεκδικούν κυβερνητικά πόστα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις - κλιμάκωσε σήμερα τις πιέσεις στους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ να εγκαταλείψουν το στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και να χρηματοδοτήσουν ένα σχέδιο προστασίας του περιβάλλοντος (ενίσχυσης «πράσινων» επιχειρηματικών ομίλων) με νέο χρέος. «Θα χρειαστούμε τεράστιες επενδύσεις στην προστασία του περιβάλλοντος», δήλωσε ο Ρ. Χάμπεκ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Επίσκεψη Μπόλτον με στόχευση σε εμπόριο, Ιράν και «Huawei»

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, κατά τη διάρκεια συναντήσεών του

Copyright 2019 The Associated

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, κατά τη διάρκεια συναντήσεών του
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την επιθυμία του Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ για «επιτυχημένη» αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit), με στόχο στενότερες εμπορικές διμερείς σχέσεις, μετέφερε χτες σε Βρετανούς αξιωματούχους στο Λονδίνο ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο από το Σαββατοκύριακο. Βασικό σκοπό της επίσκεψής του όμως είχε θέσει την «εναρμόνιση» των πολιτικών ΗΠΑ και Βρετανίας σε ζητήματα που αφορούν το Ιράν, την αποστολή που θέλουν να προωθήσουν οι ΗΠΑ με συμμάχους και εταίρους τους στον Περσικό Κόλπο, με πρόσχημα την «ασφαλή ναυσιπλοΐα», και τις προσπάθειες του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού μονοπωλίου «Huawei» να συμμετάσχει στη δημιουργία δικτύου 5G στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που οι ΗΠΑ αντιπαλεύουν σε διεθνές επίπεδο.

Με φόντο τις επαφές του Μπόλτον στο Λονδίνο, Συντηρητικοί βουλευτές που διαφωνούν με την προοπτική «άτακτου» Brexit (αποχώρησης δηλαδή από την ΕΕ χωρίς συμφωνία) φέρεται πως είναι σε συνεννόηση με Εργατικούς βουλευτές, επιδιώκοντας να προωθήσουν στη Βουλή των Κοινοτήτων, τη δεύτερη βδομάδα του Σεπτέμβρη (κοντά στις 9 Σεπτέμβρη), πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης θα πρέπει να εμφανίσει εναλλακτικό κυβερνητικό σχήμα σε 14 μέρες. Παρ' όλα αυτά, ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να συνεχίσει να απειλεί με άτακτο Brexit ακόμα και σε περίπτωση κήρυξης πρόωρων εκλογών το Νοέμβρη, καθώς η διαδικασία ξεκινά στις 31 Οκτώβρη.

Ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει πως θα προωθήσει το Brexit «με κάθε κόστος», δείχνοντας έτοιμος για σύγκρουση και διαπραγμάτευση με την ΕΕ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ - Ταλιμπάν

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν ολοκλήρωσαν χτες τον όγδοο κατά σειρά γύρο των διαπραγματεύσεων που διεξάγουν στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, για τον τερματισμό της πολεμικής σύγκρουσης στο Αφγανιστάν, ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ.

Οι συνομιλίες δεν κατέληξαν σε συμφωνία αλλά «συμφωνήσαμε ότι οι πλευρές θα διαβουλευθούν με τις ηγεσίες τους για τα περαιτέρω βήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Οι ΗΠΑ ζητούν κατάπαυση του πυρός και απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν, ενώ ζητούν «εγγυήσεις» ότι το Αφγανιστάν δεν θα μετατραπεί εκ νέου σε «καταφύγιο τρομοκρατικών οργανώσεων». Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους ζητούν την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, ενώ μέχρι σήμερα αρνούνται να συζητήσουν με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Ασράφ Γάνι, η κυβέρνηση του οποίου έχει παραμείνει στο περιθώριο των συνομιλιών, φάνηκε να αμφισβητεί την όποια ενδεχόμενη συμφωνία της Ουάσιγκτον με τους Ταλιμπάν, με το πρόσχημα ότι η χώρα του πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της και όχι «οι ξένοι».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΑΑ.-- Συμφωνία εκεχειρίας στο λιμάνι του Αντεν της Υεμένης ανακοίνωσαν χτες οι εμπόλεμες δυνάμεις, μετά την προσπάθεια αυτονομιστών να θέσουν το Σάββατο υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Εκπρόσωπος του «Μεταβατικού Συμβουλίου» αυτονομιστών, που κατέλαβαν το Σάββατο στρατόπεδα του φιλοδυτικού Προέδρου της Υεμένης, Χάντι, στην ευρύτερη περιοχή του Αντεν, δήλωσε πρόθυμος να ξεκινήσει την τήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας και να συνεργαστεί «με τον αραβικό συνασπισμό» χωρών που πραγματοποιούν ιμπεριαλιστική επίθεση στην Υεμένη εδώ και τρία χρόνια.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ιρακινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν χτες πως η κυβέρνηση είναι κοντά στην ολοκλήρωση συμφωνίας για τη δημιουργία δύο αγωγών πετρελαίου κοινοπραξίας των πολυεθνικών ΒΡ και «Εni»,που θα μεταφέρει πετρέλαιο από το νότιο Ιράκ.

ΑΣΓΚΑΜΠΑΤ.-- Τις δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς Ενέργειας και Τουρισμού συζήτησε εκτενώς το Σαββατοκύριακο στο Τουρκμενιστάν ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ. Ο Μπορίσοφ συνάντησε τον Τουρκμένο Πρόεδρο Γκουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ και συμμετείχε στο 1ο Οικονομικό Φόρουμ της Κασπίας, όπου χτες μεταξύ άλλων συνάντησε και τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Ο Αυστριακός διπλωμάτης Γιόχαν Σάτλερ διορίστηκε χτες ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Αντικαθιστά τον Λαρς Γκούναρ Γουάιτζμαν, που διορίστηκε το 2015, και θα επιβλέπει μεταξύ άλλων την εφαρμογή του «Συμφώνου Σταθερότητας» της ΕΕ στη χώρα.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Τουλάχιστον τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν την Κυριακή σε συγκρούσεις ενόπλων μεταξύ αγροτικών και κτηνοτροφικών κοινοτήτων στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν. Βασική αφορμή για τις φονικές συγκρούσεις στάθηκε η δυνατότητα πρόσβασης σε βοσκοτόπια.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Κατηγορίες για παραβίαση της εκεχειρίας αντάλλαξαν χτες αξιωματούχοι της κυβέρνησης του δοτού πρωθυπουργού της Λιβύης, Σαγιέτζ Φάρατζ, και του στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χαφτάρ, που από τον περασμένο Απρίλη συγκρούονται για τον έλεγχο της πρωτεύουσας Τρίπολης. Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν το Σάββατο εκεχειρία με αφορμή την μουσουλμανική εορτή της Θυσίας, Εϊντ αλ Αντχα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Φήμες για συνωμοσία ισχυρών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων κυκλοφορούν για τον περίεργο θάνατο του 66χρονου χρηματιστή Τζέφρι Επστιν το Σάββατο, μέσα σε κελί υποτίθεται 24ωρης παρακολούθησης σε φυλακές της Νέας Υόρκης. Ο Επστιν, που είχε διασυνδέσεις με Αμερικανούς πολιτικούς, όπως ο πρώην Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αλλά και ο νυν, Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορείται ως ένας από τους πρωταγωνιστές πολυμελούς σπείρας σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών η οποία τροφοδοτούσε για δεκαετίες παιδεραστές στις τάξεις της πολιτικής και οικονομικής ελίτ εντός και εκτός ΗΠΑ. Ο Τραμπ, το FBI και το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσαν τη διενέργεια «έρευνας».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι θα αρνείται εφεξής τη χορήγηση πράσινης κάρτας εργασίας σε μετανάστες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες πρόνοιας όπως το πρόγραμμα βασικής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης «Medicaid», κουπόνια σίτισης και στέγασης ή άλλες μορφές επιδομάτων και δημόσιας βοήθειας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει επίσης κανονισμό που θα διευρύνει κατά πολύ την κατηγορία των ανθρώπων που θα μπορούσαν να υπόκεινται σε απέλαση με την αιτιολογία ότι κάνουν χρήση δημόσιων επιδομάτων.

ΗΠΑ
Κάηκαν παιδιά σε παιδικό σταθμό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τραγωδία σε οικιακό παιδικό σταθμό εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στην πόλη Ερι της βορειοανατολικής πολιτείας Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ, όταν από άγνωστη αιτία ξέσπασε φωτιά στον πρώτο όροφο του κτιρίου, προκαλώντας τον φρικτό θάνατο πέντε παιδιών ηλικίας από οκτώ μηνών έως επτά ετών, από τα οποία τα τέσσερα ήταν αδέλφια. Αλλα τρία άτομα, μεταξύ τους δύο έφηβοι, τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να απεγκλωβιστούν πηδώντας από το φλεγόμενο κτίριο.

Οι τοπικές πυροσβεστικές αρχές ανακοίνωσαν τη διενέργεια έρευνας για τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς που σημειώθηκε προχτές στη 1.15 π.μ. τοπική ώρα στο σαλόνι του πρώτου ορόφου. Οι πρώτες ενδείξεις δεν ήταν αρκετές για να καθοριστεί η αιτία της φωτιάς. Ωστόσο, σε έκθεση που είχαν συντάξει τοπικοί αξιωματούχοι στο συγκεκριμένο κέντρο παιδικής φροντίδας (όπου λειτουργούσε μόλις μία συσκευή πυρανίχνευσης) τον περασμένο Γενάρη, είχαν παρατηρήσει αποτσίγαρα και σβησμένα πούρα στο χώρο της κουζίνας αλλά και σε έναν από τους χώρους δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών.

Τα άτυχα παιδάκια διέμεναν στο κέντρο, που λειτουργούσε στο σπίτι μίας ηλικιωμένης, από το βράδυ μέχρι το πρωί της επόμενης μέρας, επί ένα χρόνο, διότι οι γονείς τους εργάζονταν σε νυχτερινή βάρδια.

Οι ερευνητές της Πυροσβεστικής προσανατολίζονται στην πιθανότητα η πυρκαγιά να προκλήθηκε από ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ