ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Αυγούστου 2017
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Προετοιμάζουν τα επόμενα αντιλαϊκά «ορόσημα»...

Βήμα - βήμα η κλιμάκωση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, στο φόντο και της επικείμενης τρίτης «αξιολόγησης»

Κυβέρνηση - κουαρτέτο προετοιμάζουν την έναρξη της τρίτης «αξιολόγησης» (φωτ. αρχείου)

Eurokinissi

Κυβέρνηση - κουαρτέτο προετοιμάζουν την έναρξη της τρίτης «αξιολόγησης» (φωτ. αρχείου)
Με καθαρό το ταξικό «πρόσημο» στην κατεύθυνση τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων εξελίσσονται οι προετοιμασίες της συγκυβέρνησης και του κουαρτέτου ενόψει του τρίτου κύκλου της «αξιολόγησης». Σε αυτό το πλαίσιο, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Ευρωζώνης - ΔΝΤ) επανέρχονται στην Αθήνα στις αρχές Οκτώβρη (μετά τις εκλογές στη Γερμανία), ενώ στα μέσα Σεπτέμβρη, για την προεργασία της νέας φουρνιάς με τα δεκάδες αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα», αναμένονται να καταφτάσουν και τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση «τρέχει» τις διαδικασίες για την κατάρτιση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, που κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές του Οκτώβρη, ενώ το αντιλαϊκό φόντο και οι διεργασίες για την προσεχή περίοδο συμπληρώνονται από τις συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ (15 Σεπτέμβρη και 9 Οκτώβρη) καθώς και από τη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα ακολουθήσει στα μέσα Οκτώβρη στην Ουάσιγκτον.

Στην κυριολεξία τα πάντα υποτάσσονται στη στρατηγική για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτή με τη σειρά της, με το περιτύλιγμα της «δίκαιης ανάπτυξης», αναμένεται να παρουσιαστεί από το κυβερνητικό επιτελείο και τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ενόψει βέβαια της ομοβροντίας των αντιλαϊκών μέτρων που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια για το κλείσιμο της «επικαιροποιημένης» αντιλαϊκής συμφωνίας.

Αντιλαϊκό «σφαγείο» για το 2018

Σε κάθε περίπτωση, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018 θα ενσωματώνει το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων, τόσο της τρέχουσας όσο και των προηγούμενων φάσεων της λεγόμενης «μνημονιακής» περιόδου, σε συνδυασμό με την επιβολή και νέων αντιλαϊκών μέτρων, με κατεύθυνση τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη ακόμα και στοιχειωδών αναγκών για τη διαβίωση της λαϊκής οικογένειας.

Αλλωστε, η πολιτική αυτή ήδη έχει «κλειδώσει» και μέσω του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 - 2021, όπως προβλέπεται και στη συμφωνία για το κλείσιμο της προηγούμενης «αξιολόγησης», με άξονα την απογείωση των στόχων για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» στο 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, τίθενται πάλι ανώτατα όρια κρατικών δαπανών ανά υπουργείο και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε πρόσφατη εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, «ενδέχεται να αναμορφωθούν σε περίπτωση που προκύψουν μεταβολές μετά την ολοκλήρωση της επισκόπησης δαπανών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη».

Με το λεγόμενο «δημοσιονομικό κενό» για το 2018 να υπολογίζεται μέχρι 0,3% του ΑΕΠ ή πάνω από 500 εκατ. ευρώ, σε αυτό το επίπεδο, τα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα που θα εφαρμόζονται από τη νέα χρονιά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

  • Περαιτέρω καρατόμηση των επιδομάτων για την Κοινωνική Πρόνοια
  • Καρατόμηση του επιδόματος θέρμανσης για το πετρέλαιο της λαϊκής οικογένειας κατά επιπλέον 58 εκατ. ευρώ, ή στα 47 εκατ. από 105 εκατ. φέτος, με περαιτέρω συρρίκνωση σε ποσοστό 45%.
  • Κατάργηση των παροχών που «αλληλεπικαλύπτονται» από το λεγόμενο «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης».
  • «Μεταρρύθμιση» των παροχών αναπηρίας. Προβλέπεται νέα νομοθεσία σχετικά με την «επιλεξιμότητα» των δικαιούχων και, όπως αναφέρεται, η εφαρμογή θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Ιούνη του 2018.
  • Νέο «κούρεμα» στο ΕΚΑΣ για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους, με κατεύθυνση βέβαια την πλήρη κατάργησή του από το 2019.

Επιπλέον, προβλέπεται ο «εξορθολογισμός» των δημοσιονομικών δαπανών» κατά 189 εκατ. ευρώ, ενώ η «αναθεώρηση των δαπανών» θα έχει ολοκληρωθεί το Σεπτέμβρη, με στόχο την ενσωμάτωσή τους στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018. Επίσης, το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2018 - 2021 θέτει πλαφόν και στο συνολικό ύψος των κρατικών δαπανών, έτσι ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα.

Και νέα «ορόσημα» σε βάρος του λαού

Μεταξύ άλλων, οι παρεμβάσεις της «επόμενης μέρας», που περιλαμβάνονται στο νέο κύκλο της αντιλαϊκής κλιμάκωσης, προβλέπουν:

-- Εως το Σεπτέμβρη να νομοθετηθούν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, που θα προβλέπουν ότι προκειμένου να υπάρχει απαρτία για να αποφασιστεί απεργία θα πρέπει να συμμετέχει το 50% των εργαζομένων που εκπροσωπούνται στα σωματεία.

-- Νομοθεσία και εφαρμογή ενός «σύγχρονου συστήματος στέγασης, οικογένειας και παροχών αναπηρίας, που χρηματοδοτούνται από τον εξορθολογισμό των περιττών κοινωνικών προγραμμάτων» (δηλαδή από την κατακρεούργηση των προνοιακών επιδομάτων σε λαϊκά νοικοκυριά). Μεταξύ άλλων, στα «επικαιροποιημένα» μνημόνια αναφέρεται η κατάργηση παροχών που «αλληλεπικαλύπτονται», καθώς επίσης και η «μεταρρύθμιση» των παροχών αναπηρίας, με νέα νομοθεσία σχετικά με την «επιλεξιμότητα» των δικαιούχων.

-- Νομοθεσία, έως το Σεπτέμβρη, με την οποία θα τίθεται ανώτατο όριο στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο δημόσιο τομέα, για το 2017 και το 2018, και θα διασφαλίζεται πως όποιες συμβάσεις μετατραπούν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου με δικαστικές αποφάσεις δεν θα επηρεάζουν τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2018 - 2021.

-- Ολοκλήρωση της «διαδικασίας» σχετικά με τον «επανυπολογισμό» των συντάξεων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις επόμενες περικοπές.

-- Πλήρη εφαρμογή του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια.

-- Αρση των «περιορισμών» (γεωγραφικών, τιμολόγησης, εγκατάστασης κ.λπ.) αναφορικά με τις «απελευθερώσεις» επαγγελμάτων.

-- Πλήρη εφαρμογή των λεγόμενων «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ σχετικά με την «απελευθέρωση» των αγορών.

-- Οριζόντια μέτρα προκειμένου να διευκολυνθεί η αδειοδότηση των επιχειρήσεων, σε συνέχεια των παρεμβάσεων που έχουν προηγηθεί.

-- Εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων. Να σημειωθεί ότι παρά τις μεγάλες μειώσεις λόγω της ραγδαίας υποχώρησης των εμπορικών τιμών, τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ στη λαϊκή κατοικία θα παραμείνουν ακατέβατα στα σημερινά τους επίπεδα, μέσω αύξησης των συντελεστών που ισχύουν σήμερα.

-- Διορισμό «ανεξάρτητων ελεγκτών» σχετικά με την πορεία εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα.

Κλιμάκωση με «όχημα» τη διαχείριση του κρατικού χρέους

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι της αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με το κουαρτέτο βρίσκεται και η πρόταση για τη διασύνδεση τυχόν ρυθμίσεων για την «εξομάλυνση» των ετήσιων αποπληρωμών για το κρατικό χρέος, με την κλιμάκωση και εφαρμογή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίσουν να ματώνουν στο βωμό των πρωτογενών πλεονασμάτων και του κρατικού χρέους. Αποκαλυπτικές είναι οι «συστάσεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μεταξύ άλλων εστιάζουν στην απαρέγκλιτη τήρηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, όπως δηλαδή για την περαιτέρω κατακρεούργηση των συντάξεων, του αφορολόγητου ορίου, των προνοιακών επιδομάτων της λαϊκής οικογένειας κ.ά.

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, στο πλαίσιο των παζαριών για την 3η «αξιολόγηση», αναμένεται να θέσει ζήτημα σχετικά με το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, με φόντο το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, ενώ στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν οι ανταγωνισμοί της Ευρωζώνης με το ΔΝΤ σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, καθώς και οι στόχοι ως προς το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, έτσι ώστε να στηριχτούν οι όποιοι ρυθμοί καπιταλιστικής ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια.


Α. Σ.


Πατριδογνωμόνιο
Αριστο το αρεστό!

Πάνε σχεδόν εικοσιπέντε χρόνια από το ιστορικό, και χωρίς εισαγωγικά ιστορικό, επιμένω, «Εσύ αποφασίζεις». Μια τηλεοπτική σειρά του «Μέγκα», με τον Γιάννη Βούρο να δαχτυλοδείχνει σε κοντινό πλάνο, τον καθένα και την καθεμιά, τηλεθεατή, που μπορούσε τηλεφωνώντας σ' έναν αριθμό, να αποφασίζει πώς θα τελειώσει το κάθε επεισόδιο. Ο γιος θα πάει με την καλόκαρδη μάνα ή με την κακούργα πεθερά; Και ώ! του μη αναμενόμενου, το κοινό διάλεγε την πεθερά. Σχόλια, αναλύσεις, υψηλή τηλεθέαση. Τα αναμενόμενα για την πρώτη της ελεύθερης τηλεαγοράς «διαδραστική» εκπομπή.

Τότε, το καινοφανές έμοιαζε και αθώο. Κάποιοι ψιθυρίζαμε ή και φωνάζαμε για την ανάγκη μελέτης και περισυλλογής σε ό,τι αφορά τη διαβρωτική επίδραση της ψευδαίσθησης του κοινού ότι ελέγχει τα μαζικά μέσα κι ότι η γνώμη του μετράει όχι μόνον αθροιστικά εμπορικά, αλλά και ποιοτικά. Η πειραματική αξία του χειραγωγικού αυτού προϊόντος, σ' ένα παρθένο τότε κοινό, αποδεικνύεται καθημερινά κι εκ του αποτελέσματος, αφού τα άκρως κερδοφόρα διαδραστικά παιχνίδια, οπότε το κοινό ξεδιαλέγει τον «καλυτερότερό» του (;) γίνεται εν έτει 2017 (!) και τηλεοπτικό παραμύθι, «επικό» μάλιστα για παιδιά, από το γιγάντιο παγκόσμιο «Νetflix», με δεκατρείς προεπιλογές για τους μικρούς διεθνείς πελάτες του.

Κι η ψευδαίσθηση ότι ελέγχεις το... κανάλι σου ήρθε κι έδεσε με τα χρόνια και τα αμύθητα κέρδη των πληροφοριακών πολυεθνικών, με τη διόγκωση της γνωμοδοτικής τηλεπολιτικής, που ασκείται σήμερα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (δεν υπάρχει κανάλι στον κόσμο που δεν προβάλλει «τι λέει ο κόσμος» αναπαράγοντας επιλεκτικά τουήτ και σχόλια στο φέησμπουκ). Η... λίστα του επικοινωνιακού Σίντλερ αγοραπωλείται χιλιάδες φορές τη μέρα, και λίγο πριν κορυφωθεί το πυρηνικό γαϊτανάκι του αμερικανοκορεάτικου τρόμου, απίθανες μάζες έχουν εκπαιδευτεί με ταινίες (και μια πρόσφατη σειρά που παίζεται στις ΗΠΑ κι εδώ), όπου οι ήρωες καλοί Αμερικάνοι χρησιμοποιούν τα καλά τους πυρηνικά όπλα, για να σώσουν τον κόσμο είτε από πρόσκρουση αστεροειδούς είτε από κακούς ανατολίτες, Κινέζους, Ρώσους, Κορεάτες, Ιρανούς...

Ως άριστο προπαγανδίστηκε το αρεστό. Το οποίο και αρεστό διαμορφώνεται ως τέτοιο απ' όσους έχουν συμφέρον να το, δήθεν, υπηρετούν, στην πραγματικότητα δε να το κατασκευάζουν, να το πουλάνε, να πλουτίζουν σε χρήμα και ισχύ, εντάσσοντας μάζες στο διαδραστικό καπιταλιστικό παιχνίδι, χωρίς ποτέ να διωχθούν οι πορνοβοσκοί και πορνέμποροι των ταπεινότερων ευπώλητων ενστίκτων. Διάβαζα μόλις χτες ότι η πεθαμένη πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε για γούρι της έναν δονητή. Το έγραψε πειστικά και το πούλησε ένας στενός της συνεργάτης. Το κοινό θ' αποφασίσει, λοιπόν, αν η τυμβωρυχία είναι το ζητούμενο, ή αν καλώς ή κακώς επιτελεί κι αυτό το έργο ο δονητής. Αρα το επικοινωνιακό ζήτημα είναι αν αμισθί υπηρετείς την κυρίαρχη πολιτική, ή επ' αμοιβή... Οταν κοτζάμ παλάτι δεν μπορεί να ελέγξει το μεταθανάτιο κράξιμο, τότε το εν ζωή ξεπερνιέται με μια διαδραστική ντρίμπλα. Κι ο κακομοίρης ο Ηρακλής, κοτζάμ κόπρο του Αυγείου καθάρισε, λιοντάρια έπνιξε, σαρκοβόρα ορνίθια ξεπάστρεψε, αλλά από την οικογενειακή του ζωή την πάτησε, όταν η Δηιάνειρα τον στόλισε με δηλητηριασμένο χιτώνα για να εκδικηθεί το κέρατο που της φόρεσε με την Ιόλη... Αν σήμερα ψάχνει κανείς πιο σύγχρονο παράδειγμα της ψευδαίσθησης του «εσύ αποφασίζεις» δεν έχει παρά να μελετήσει το ένα και μοναδικό δημοψήφισμα που έγινε μεταπολιτευτικά, ώστε να ψηφίσει αμέσως μετά ως λαός, πως καλύτερο είν' το κέρατο απ' το χιτώνα. Πατήστε pause (εκ του παύση) στο τηλεκοντρόλ και βλέπουμε τι θα γίνει...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org