ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Αυγούστου 2017
Σελ. /28
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ενας ξεχωριστός «πολυχώρος» το Μαθητικό Στέκι

Στιγμιότυπο από τη διαδραστική έκθεση πέρυσι
Στιγμιότυπο από τη διαδραστική έκθεση πέρυσι
Το Μαθητικό Στέκι, ο γνώριμος πλέον χώρος στο «νησάκι» της λίμνης του «Πάρκου Τρίτση», γι' άλλη μια χρονιά φιλοδοξεί να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων με το πλούσιο πρόγραμμά του, τις πρωτότυπες «γωνιές» και δραστηριότητές του. Στοιχείο που χαρακτηρίζει και φέτος το Μαθητικό Στέκι είναι ότι αποτελεί έναν πραγματικό «πολυχώρο», όπου «τρέχουν» παράλληλα διάφορες δραστηριότητες, πλούσιες σε πολυμορφία, ζωντάνια και ευρηματικότητα. Ενα χώρο όπου στο επίκεντρο δεν είναι μόνο η σκηνή και το πρόγραμμά της, αλλά και οι υπόλοιπες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, οι υπόλοιπες «γωνιές» που τη συμπληρώνουν.

Σημείο αναφοράς η διαδραστική - ψηφιακή έκθεση...

Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερη θέση στο Μαθητικό Στέκι κατέχει η έκθεση που επιμελείται η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, με στόχο να αναδείξει το σύνθημα του Φεστιβάλ, να φωτίσει το περιεχόμενό του. Μάλιστα, χρόνο με το χρόνο η έκθεση «αναβαθμίζεται», ανεβάζοντας τον πήχη της πρωτοτυπίας και πολυμορφίας, δίνοντας ένα ακόμα έναυσμα στους μαθητές να ψάξουν, να ανακαλύψουν την αλήθεια για ζητήματα που είτε αγνοούν, είτε τα μαθαίνουν διαστρεβλωμένα στο σχολείο. Ετσι λοιπόν, φέτος, που το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, του κορυφαίου αυτού κοσμοϊστορικού γεγονότος που σημάδεψε τον 20ό αιώνα, δε θα μπορούσε και η έκθεση στο Μαθητικό Στέκι να μην «τιμήσει» τη μεγάλη αυτή επέτειο. Αξιοποιώντας ψηφιακά ταμπλό με οθόνες αφής, οπτικοακουστικά μέσα, αποσπάσματα από ποιήματα και λογοτεχνικά έργα εμπνευσμένα από την Οκτωβριανή Επανάσταση, διαδραστικές κατασκευές, όπως «παζλ» εικόνων, βιβλία τοίχου κ.ά., οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν για την Οκτωβριανή Επανάσταση, το ιστορικό της πλαίσιο, ποιοι και πώς την πραγματοποίησαν, για τη σοσιαλιστική κοινωνία που οικοδομήθηκε μετά τη νίκη της, για τον αναντικατάστατο ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος, χωρίς την καθοδήγησή του οποίου δεν θα μπορούσε να οδηγηθεί ο επαναστατημένος λαός στη νίκη. Να ανακαλύψουν την αλήθεια, κόντρα στα ψέματα, τη συκοφαντία και τις διαστρεβλώσεις που διαρκώς προβάλλονται.

«Γωνιές» που θα ξεχωρίσουν!

Συζητήσεις και εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στο χώρο
Συζητήσεις και εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στο χώρο
Παράλληλα, φέτος, στο Μαθητικό Στέκι θα υπάρχει και ένας καινούριος χώρος, με ειδικά διαμορφωμένες κερκίδες, όπου θα πραγματοποιηθούν ενδιαφέροντα σεμινάρια - εργαστήρια και συζητήσεις:

Την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη, στις 20.30, προετοιμάζεται σεμινάριο - εργαστήρι, με τίτλο «Με πενάκι και με σπρέι κόντρα στο μαύρο του φασισμού», όπου καταξιωμένοι καλλιτέχνες του γκράφιτι και σκιτσογράφοι θα μιλήσουν για την τέχνη τους, θα παρουσιάσουν έργα τους και θα δημιουργήσουν μαζί με τους μαθητές.

Την Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη, στις 21.00, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση, με τίτλο «Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου...», εμπνευσμένο από τα λόγια του κομμουνιστή - επαναστάτη Τσε Γκεβάρα.

Φυσικά, δε θα λείψει και ο χώρος όπου - όπως και πέρυσι - οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις θέσεις της ΚΝΕ για μια σειρά ζητήματα, να έρθουν σε επαφή με προτάσεις για βιβλία, ταινίες, τραγούδια, έργα τέχνης κ.ά. Ο χώρος αυτός φέτος θα αποτελείται από τρεις θεματικές ενότητες:

  • Ενότητα αφιερωμένη στον κομμουνιστή - επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, που φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη δολοφονία του.
  • Προτάσεις με έργα λογοτεχνίας, ποίησης, ζωγραφικής, μουσικής κ.ά., εμπνευσμένα από την Οκτωβριανή Επανάσταση και το σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε τον 20ό αιώνα.
  • Θέματα που ενδιαφέρουν και «αγγίζουν» τους μαθητές, όπως ο φασισμός, ο πόλεμος κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο χώρος αυτός θα είναι έτσι στημένος που οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να καθίσουν, να κουβεντιάσουν για τις θέσεις της ΚΝΕ, να παίξουν, να ξεφυλλίσουν τα βιβλία που προτείνονται, να «ανακαλύψουν» τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα τραγούδια και τα έργα τέχνης που θα προβάλλονται κ.ά.

Πρόγραμμα βασισμένο στη συμμετοχή των μαθητών...

Συνολικά, το πρόγραμμα του Μαθητικού Στεκιού βασίζεται στη συμμετοχή των μαθητών. Εκτός από τις καθιερωμένες συναυλίες με τα μαθητικά συγκροτήματα και τους γνωστούς καλλιτέχνες, ετοιμάζονται δραστηριότητες που θα δώσουν βήμα στους μαθητές να αναδείξουν τους προβληματισμούς τους, να παίξουν, να διασκεδάσουν, να εκφράσουν τις σκέψεις και τα όνειρά τους.

Ηδη στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, με μαθητικές ομάδες, συγκροτήματα και με μαθητές που συμμετείχαν στα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ, αποφασίστηκε η παρουσίαση ενός αντιπολεμικού μουσικο-αφηγηματικού αφιερώματος, που θα αναδεικνύει μέσα από διάφορες μορφές τέχνης, αξιοποιώντας αντιπολεμικά και αντιφασιστικά τραγούδια, ποιήματα, λογοτεχνικά κείμενα, οπτικοακουστικά μέσα κ.ά., τις πραγματικές αιτίες των πολέμων, ποιος πραγματικά ευθύνεται, αλλά και τι στάση πρέπει να κρατήσει η νεολαία σήμερα απέναντι στους πολέμους και την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Παράλληλα, προγραμματίζεται η παρουσίαση ενός παιχνιδιού που θα περιλαμβάνει ερωτήσεις γνώσεων, παντομίμα, τραγούδι, κρυμμένες λέξεις κ.ά., και είναι σίγουρο ότι οι μαθητικές ομάδες που θα διαγωνιστούν θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον, προσφέροντας παράλληλα στιγμές διασκέδασης.

Βεβαίως, από το πρόγραμμα δε θα λείψει και η βράβευση των νικητριών ομάδων που συμμετείχαν στον 4ο πανελλαδικό μαθητικό διαγωνισμό συλλογικής ερευνητικής εργασίας που διοργάνωσαν όλη τη χρονιά η ΚΝΕ και ο «Οδηγητής».


Το πρόγραμμα στο Μαθητικό Στέκι

Αναλυτικά το πρόγραμμα στο Μαθητικό Στέκι του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Πάρκο Τρίτση τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη

20.00 Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα

20.30 Workshop ενάντια στον φασισμό: «Με πενάκι και με σπρέι κόντρα στο μαύρο του φασισμού»

21.15 Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο

22.00 Συναυλίες με τους Rebellion Connexion και Φρανκ, Death South Dealers, Mother of Millions, Pulse R, Sober on Tuxedos.

Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη

19.00 Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα

19.30 Παιχνίδι για μαθητές

20.00 Αντιπολεμικό μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα από μαθητές

20.30 Συναυλία με το συγκρότημα «Υπεραστικοί»

21.00 Συζήτηση: «Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου...»

22.00 Συναυλία με την Πέννυ Μπαλτατζή

23.15 Συναυλία με τους Ησαΐα Ματιάμπα και Μύρωνα Στρατή.

Σάββατο 23 Σεπτέμβρη

18.45 Βράβευση των νικητριών ομάδων του 4ου πανελλαδικού μαθητικού διαγωνισμού συλλογικής ερευνητικής εργασίας της ΚΝΕ και του «Οδηγητή»

21.50 Συναυλία με την μπάντα του ΚΕΘΕΑ «ΣΤΡΟΦΗ»

22.40 Συναυλία με τον George Zervos

23.30 Συναυλία με τους Imam Baildi.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ