ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πανηγυρίζουν για το αντιλαϊκό μνημόνιο...

...και σπέρνουν νέες αυταπάτες στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα

Τη δανειακή σύμβαση, το νέο αντιλαϊκό μνημόνιο και τον κατάλογο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης φέρνει, σήμερα, για συζήτηση στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια της Βουλής η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Με κατεπείγουσες διαδικασίες, η κυβέρνηση φορτώνει στο λαό νέα σκληρά μέτρα, που προστίθενται σε όλα όσα ισχύουν, ενώ υλοποιεί ρυθμίσεις που εξυπηρετούν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση καυχιέται γι' αυτή τη συμφωνία που τσακίζει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και δίνει έμφαση αφενός μεν στη λεγόμενη «ήπια δημοσιονομική προσαρμογή», στην «ανάκαμψη και ανάπτυξη» και στο ότι αυτή η συμφωνία «θα δώσει οριστικό τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα». Ολα τα παραπάνω, βέβαια, αφορούν τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αφού προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάκαμψη είναι το χτύπημα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφτηκε χτες το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, που είχαμε όλο αυτό το διάστημα, παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που ορισμένοι επιχειρούν, ακόμα και στο και πέντε, να βάλουν στο δρόμο μας, παραμένω αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε στη συμφωνία και στη δανειακή στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, που θα δώσει ένα οριστικό τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα». Και τα λέει αυτά όταν ακριβώς αυτή η συμφωνία προβλέπει σειρά μέτρων που αποτελούσαν πάγια αιτήματα του μεγάλου κεφαλαίου και κατευθύνσεις της ΕΕ, που κατεδαφίζουν ό,τι έχει απομείνει από τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε - εμμέσως πλην σαφώς - και στις αιτιάσεις που εκφράζονται από χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, που εμφανίζονται να θέλουν να παραπεμφθεί αργότερα η οριστικοποίηση της συμφωνίας και να προηγηθεί μια συμφωνία - «γέφυρα». «Πιστεύω - είπε - ότι όσοι έχουν τελικά κρυφό πόθο, κρυφό σχέδιο να αναδιατάξουν την Ευρωζώνη παίρνοντας αφορμή από την Ελλάδα, δεν θα το καταφέρουν, η Ελλάδα δεν θα τους δώσει αφορμή και σε τελική ανάλυση θα διαψευστούν. Διότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι ένα εγχείρημα που πρώτα από όλα αφορά τους λαούς όλης της Ευρώπης και τη δυνατότητά τους να ζουν σε καθεστώς κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας». Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζει τη γρήγορη σύνταξη και ψήφιση του μνημονίου με τους εταίρους του ως επιτυχία, ενάντια σε όσους εντός Ευρωζώνης έχουν σχέδια αναδιάταξής της. Ουσιαστικά, αναφέρεται στην κόντρα ανάμεσα σε Γερμανία - Γαλλία και τους δορυφόρους τους για τη «διακυβέρνηση της Ευρωζώνης», που απηχεί και διαφορές στη διαχείριση για την ενίσχυση των μονοπωλίων ανάμεσα στην αυστηρή δημοσιονομική (Γερμανία) και την πιο χαλαρή πολιτική (Γαλλία), δύο αντιλαϊκές πολιτικές, υπέρ του κεφαλαίου.

Ενδοκαπιταλιστικές συγκρούσεις και ανάκαμψη για το κεφάλαιο

Στη συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας έδωσε κάπως καλύτερα το περίγραμμα αυτής της σύγκρουσης των καπιταλιστών. Είπε: «Αυτό που είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ως μια σύγκρουση της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης για να διεκδικήσει το δίκαιό του, στην πραγματικότητα κρύβει από πίσω μια πολύ βαθιά τομή ιδεολογική και πολιτική μέσα στην Ευρώπη, και μια σύγκρουση μιας συντηρητικής αντίληψης για το μέλλον της Ευρώπης σε αντίθεση με μια προοδευτική αντίληψη που θέλει την Ευρώπη των λαών, απέναντι στην Ευρώπη συγκεκριμένων συμφερόντων, στην Ευρώπη που θα κινείται με μοναδικό γνώμονα μια νεοφιλελεύθερη λογική και αντίληψη». Ο ορισμός της διαστρέβλωσης και της πολιτικής απάτης συμπυκνώνεται μέσα σε αυτή τη φράση. Γιατί, μπορεί πράγματι οι ενδοκαπιταλιστικές κόντρες μέσα στην Ευρώπη να είναι υπαρκτές και τεράστιες. Και πράγματι, σε τέτοιες κόντρες έχει τη θέση της και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ωστόσο, όλα αυτά όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά τα όποια μείγματα αστικής πολιτικής και συμφέροντα συγκρούονται, έχουν στο στόχαστρό τους τον ίδιο το λαό και είναι επικίνδυνα για τους εργαζόμενους. Απόδειξη είναι όσα έχει υλοποιήσει και θα υλοποιήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Απόδειξη είναι ότι στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ - ESM) έμειναν κυριολεκτικά έκθαμβοι από την προετοιμασία, την αρτιότητα και τις ουσιαστικές προτάσεις που έκαναν οι της κυβέρνησης. Τόσο ώστε να συμφωνήσουν σε χρόνο - ρεκόρ με όλους αυτούς που χαρακτήριζαν γεράκια των αγορών πριν από μερικούς μήνες, στη νέα άγρια επίθεση σε βάρος του λαού.

Και ο πρωθυπουργός κατέληξε: «Πιστεύω ότι θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες και από εκεί και πέρα θα είναι στο χέρι μας να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας μακράς διαδικασίας, αλλά διαδικασίας ανάκαμψης, ανάταξης και ανοικοδόμησης της χώρας. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση, αλλάζοντας όμως κι εμείς...». Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επενδύει στον εγκλωβισμό των λαϊκών συνειδήσεων στην πολιτική της κυβέρνησης, στην αναμονή ότι θα φέρουν κάποτε και φιλολαϊκά μέτρα. Αυταπάτες, γιατί η πολιτική της στοχεύει στη στήριξη της ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, στην αναζωογόνηση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, στη συμμετοχή στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Δυσαρέσκεια για την πρόεδρο της Βουλής

Η απόφαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να ορίσει Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, χτες, στις 9.30 μ.μ., παραβλέποντας τα όσα της ζήτησε με επιστολή του ο Αλ. Τσίπρας, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, μετά την προχτεσινή άρνηση της προέδρου της Βουλής να πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη των Προέδρων το πρωί της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Γιάννη Μπαλάφα, αντιπρόεδρο της Βουλής, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Ετσι, με δεδομένο ότι οι προσπάθειες συνεννόησης με την κα Κωνσταντοπούλου απέβησαν άκαρπες, ήδη από τα μεσάνυχτα της Τρίτης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης ξεκίνησε μία σειρά τηλεφωνημάτων προς τους εκπροσώπους των κομμάτων ώστε να διερευνήσει τις προθέσεις τους για σύγκληση της διάσκεψης σε πρότερο χρόνο. Επιχείρημα του Ν. Φίλη και της κυβέρνησης ως προς αυτή την κατεύθυνση είναι να μη χαθεί η μέρα και να υπάρξει περισσότερος χρόνος για να συζητηθεί η συμφωνία. Σε αυτήν την κίνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έλαβε υπόψη και το γεγονός ότι αντιδράσεις δεν υπάρχουν μόνο από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, δηλαδή της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, 12 από τα 20 μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων απέστειλαν χτες επιστολή προς την πρόεδρο της Βουλής ζητώντας της να επισπευσθούν οι διαδικασίες, χωρίς όμως να λάβουν έγκαιρα απάντηση, αφού το γραφείο της προέδρου της Βουλής παρέμενε κλειστό μέχρι χτες αργά το μεσημέρι. Βεβαίως, αυτή η διαδικασία έγινε όπως την όρισε η πρόεδρος της Βουλής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ